Srebrenica 2005; promocija "nove" srpske politike

Skljoco

Post by Skljoco »

gaius wrote:
Skljoco wrote:
gaius wrote:glupost o jedinoj "historijskoj" --------------------------------
1992.godina je bila jedinstvena historijska sansa da Bosnjaci na dijelu zgarista Republike koja se zvala Bosna i Hercegovina stvore svoju bosnjacku drzavu .
Na svu srecu u tome nisu uspjeli jer su srpsko-hrvatsko-bosnjacki " konstruktori" podcjenili snagu i moc kao i patriotizam Bosanaca odnosno Bosanskohercegovaca .
Ulicnim zargonom receno "popusili" su jer je za sve njih bosanskohercegovacka snaga i moc ostala tajanstvena i nedokuciva .
-----------------------------------------------------------------
Tvoj komentar ide u stilu ,
- muslimani iz BH su Srbi islamske religije odnosno
- muslimani iz BH su hrvatsko cvjece ...
---------------------------
Trebam mi podsjecati da su se Bosnjaci '92.godine borili da na dijelu bosanskohercegovackog "meita" od drzave odnosno Republike stvore svoju bosnjacku drzavu ?
Ako zelis mogu poceti sa iznosenjem dokaza ...
eh sad kako je pisac prednje zaključio šta ja želim reći nije jasno.. dok se srbi i hrvati nisu nikada libili da bosnu podjele fifti:fifti bošnjaci nikada nisu imali sistematski plan stvaranja države koja će biti samo "bošnjačka".. ja hoću da kažem da bošnjacima nikada nisu smetali ni srbi ni hrvati u bosni koja je istodobno (hajde da ne počnem sa i,i,i i ni,ni,ni) domovina svih ostali..

ono protiv čega su se bošnjaci borili redovno se procesuira u Haggu a brzo i pred Sudom BiH..
---------------------------
"Pisac" tj. Ja se drzim argumenata i cinjenica koje govore o 5% Bosnjaka po poslednjem popisu stanovnistva u BiH koji je jedini jos uvijek validan.
Ti govoris o Bosancima muslimanima koje sve podvodis u Bosnjake a da nisi ni okom trepnuo .
Otkud ti takva moralnost da drugima odredjujes i dodjeljujes bilo koje identitete a pogotovo identitete koji nisu dio drzava BiH ?
Hvala na odgovoru !
Skljoco

Post by Skljoco »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:
Skljoco wrote:
Nacionalniid_BOSANCI wrote:Dragi Skljoco,
kao sto vidis iz prilozene slike ovi jarani su u svim mogucim "talovima" a sto je najgore i u politickim oko teritorijalne podijele BiH. Nije ni cudo sto pored ovakvih taldjija medjunarodna zajednica nemoze da uradi nista, jer vide da ovi vec odavno imaju svoj konsenzus u svemu i svacemu samo da se BH drzava rasturi a BH Narod obezglavi. :shock: :(

Pozdrav!

Image
Nek mi ostali forumasi oproste na privatnosti ali prvo zelim da pozdravim jednog od najvecih Bosanskohercegovaca kojeg odavno nisam citao gos. Nacionalnog !
Ziv , zdrav i veseo mi bio Brate moj !
----------------------
Moj komentar na fotografiju ,
- Kad Bosanskohercegovci jednog dana odluce ( ako ikad odluce ) da prihvate izvinjenje za pocinjeni genocid nad njima onda to izvinjenje mora da dodje od tri strane koje su organizirale taj genocid tj. od srpskohrvatskobosnjacke strane !
Efendijina bratska ruka na ramenu Predsjednika drzave koja je pocinila genocid prije samo 10 godina daje mi za pravo da iznosim ovakve svoje stavove .
Istina je sumorna i bolna ...
Hvala gosp. Skljoco, evo da i ja pozdravim tebe jednog naseg velikog Bosanca. I ti meni Ziv, zdrav i veseo bio Brate moj! :)

Mislim da ovdje mnogi diskutanti mjesaju kruske i jabuke. Ne poznaju sustinsku razliku izmedju predstavnika BH Naroda i Nacije BOSANACA i tkz Bosnjaka? te pokusavaju sve pripadnike BOSANACA (sa islamskim vjerskim prefixom) kao i druge staviti pod tkz Bosnjake :shock: ? :lol:

Isto tako nerazumiju da Bosanci ili Bosanskohercegovacki (BH) Narod i Nacija predstavljaju nepodijeljenu i jedinstvenu BiH a da tkz Bosnjaci u kombinaciji sa Srbima i Hrvatima predstavljaju neke druge koji su za BH teritirijalnu podijelu drzave na tri (3) dijela. Tkz Bosnjaci i njihov cilj projekta Fildzan drzave. :x
Tako je !
digger

Post by digger »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:...Mislim da ovdje mnogi diskutanti mjesaju kruske i jabuke. Ne poznaju sustinsku razliku izmedju predstavnika BH Naroda i Nacije BOSANACA i tkz Bosnjaka, te pokusavaju sve pripadnike BOSANACA (sa islamskim vjerskim prefixom) kao i druge staviti pod tkz Bosnjake :shock: ? :lol:

Isto tako ne razumiju da Bosanci ili Bosanskohercegovacki (BH) Narod i Nacija predstavljaju nepodijeljenu i jedinstvenu BiH, a da tkz. Bosnjaci u kombinaciji sa Srbima i Hrvatima predstavljaju neke druge koji su za BH teritirijalnu podijelu drzave na tri (3) dijela. Tkz Bosnjaci i njihov cilj projekta Fildzan drzave. :x
Ovo bez sale ili kritike: Nemam pojma o cemu govoris. Iskreno, nisam ni vjerovao da se sa ovim moze napraviti tolika zapetljancija za koju obicni covijek treba da se ceska po glavi.

Jasno mi je sta su bosanskohercegovacki narodi (sto bi Kurt Vonnegut rekao: "Nice, very nice; we all live in the same device"), ali ne sta je to "bosanskohercegovacka nacija?" Je li to kritika kada kazes da...Bosnjaci u kombinaciji sa Srbima i Hrvatima predstavljaju neke druge...

Iskreno govoreci, ja po ovome ne vidim za kakvu si ti BiH. Da li si za nekakvu jednonacionalnu (svi u tor), ili multinacionalnu, ali kao cjelovitu drzavu bez unutarnjih granica? I ko su ti Bosnjaci na koje si ljut ( :x )?
danas

Post by danas »

digger wrote: Iskreno govoreci, ja po ovome ne vidim za kakvu si ti BiH. Da li si za nekakvu jednonacionalnu (svi u tor), ili multinacionalnu, ali kao cjelovitu drzavu bez unutarnjih granica? I ko su ti Bosnjaci na koje si ljut ( :x )?
ti kao ne znas ko su bosnjaci, tj., oni koji samoinicijativno prigrabili to ime za sebe? :lol:

elem, zasto neki od nas ne bi mogli biti bosanci ako to zelimo? sama cinjenica da danas nema opcije "bosanac" i da se ne mozes tako izjasniti mi dovoljno govori da je ovaj "identitet" sagledan kao opasan (te stoga i kao nepotreban) od strane dragih nam "vladara"... jer kako ces krcmiti i dijeliti bosnu kao svoju prciju, ako u njoj ima i bosanaca, gluho bilo!
haris303

Post by haris303 »

danas wrote:
digger wrote: Iskreno govoreci, ja po ovome ne vidim za kakvu si ti BiH. Da li si za nekakvu jednonacionalnu (svi u tor), ili multinacionalnu, ali kao cjelovitu drzavu bez unutarnjih granica? I ko su ti Bosnjaci na koje si ljut ( :x )?
ti kao ne znas ko su bosnjaci, tj., oni koji samoinicijativno prigrabili to ime za sebe? :lol:

elem, zasto neki od nas ne bi mogli biti bosanci ako to zelimo? sama cinjenica da danas nema opcije "bosanac" i da se ne mozes tako izjasniti mi dovoljno govori da je ovaj "identitet" sagledan kao opasan (te stoga i kao nepotreban) od strane dragih nam "vladara"... jer kako ces krcmiti i dijeliti bosnu kao svoju prciju, ako u njoj ima i bosanaca, gluho bilo!
U pravu si ti donekle ... a odnekle te dočekuje i činjenica da smo mislili da niko ne može krčmiti i dijeliti BiH kao svoju prćiju jer je u njoj 30% mješovitih brakova, jer je to Jugoslavija u malom, jer je sve smiješano..... pa je ipak ispalo da se može krčmiti ... baš kao da je BiH pradedovska prćija ....
Nacionalniid_BOSANCI

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

danas wrote:

Danas, lijepo i ispravno receno, cestitam :)
digger

Post by digger »

danas wrote:

Sada kao kuzim malo bolje. Ja naivan uvijek mislio da postoji red i poredak u narod/nacija/nacionalnost i nije mi padalo na pamet da se "uplicem" oko musliman=Bosnjak ili slicno. A posto odavno "nisam iz mesta," ne znam za sve peripetije.

U moje doba nisi mogao biti "jugosloven." Tacnije, mogao si ali bi onda bio kao neopredjeljen. Valjda je to danas tako sa bosanac.

Boze, sta mi sve necemo zapetljati. I to na samom pocetku. Kako li cemo dalje za ostalo?
danas

Post by danas »

digger wrote:
Sada kao kuzim malo bolje. Ja naivan uvijek mislio da postoji red i poredak u narod/nacija/nacionalnost i nije mi padalo na pamet da se "uplicem" oko musliman=Bosnjak ili slicno. A posto odavno "nisam iz mesta," ne znam za sve peripetije.

U moje doba nisi mogao biti "jugosloven." Tacnije, mogao si ali bi onda bio kao neopredjeljen. Valjda je to danas tako sa bosanac.

Boze, sta mi sve necemo zapetljati. I to na samom pocetku. Kako li cemo dalje za ostalo?
e moj digger... vidim ja ti si ispao iz tokova... jednog dana SDA "odlucio" da muslimani vise nisu muslimani, nego da su bosnjaci. evo sta je lovrenovic napisao o tome (samo prilazem isjecak iz malo duzeg, ali jednako dobrog teksta):

"Jest Bosnjacki sabor 1993. donio odluku o promjeni imena. Ta odluka, medjutim, nije tim cinom mogla postati sluzbena i obavezujuca, jer u tom smislu Bosnjacki sabor nije bio vise od grupe gradjana.

Trenutku, kada je ta odluka postala sluzbena, stjecajem okolnosti prisustvovao sam licno, i necu ga zaboraviti nikada. U sarajevskom Holiday Innu toga proljetnoga dana 1994., nakon Washingtonskih sporazuma i stvaranja Federacije Bosne i Hercegovine, zasjedao je Parlament Federacije na svojoj prvoj sjednici. Sve je bilo cudno, pomalo jezovito, jer poslanici SDA i HDZ nasli su se u skupstinskim klupama ponovo zajedno, nakon krvavoga rata. Hadezeovci se jos nisu bili naviknuli na dolaske u Sarajevo, jos nisu imali onaj drski stav, ignorantski spram kalvarije sto ju je grad prozivio, kakav su nakon toga vrlo brzo namaknuli.

Prije pocetka zasjedanja, za govornicu je izasao zaduzeni poslanik SDA i predlozio da Parlament usvoji jedan amandman na Ustav Federacije. Parafraziram: nacionalno ime Musliman mijenja se u Bosnjak, i u Ustavu Federacije, ali i retroaktivno, u starom Ustavu Republike Bosne i Hercegovine, na kojemu novi pravno kontinuira...

Prosli su me zmarci, jer mi je iste sekunde bilo jasno da se dogadja nesto rijetko, nesto jednom u stotinu godina, nesto sto ce mnoge odnose razdrmati- neke razbistriti, neke dugotrajno zakomplicirati. Pet stotina godina, naslonjenih na prethodnih petsto, cijelu jednu milenijsku vjecnost, ime je pripadalo svima. Kao djelimicno turcificirani oblik, bilo je potpuna istoznacnica obliku - Bosanac.

Sada, pred nasim ocima, treba da snagom Ustava postane ekskluzivno nacionalno ime samo jedne bosanske etnicke zajednice!

HDZ u akciji
Znao sam da ce hadezeovci, autisticki zatudjmanjeni, prihvatiti taj amandman, samo me je zanimalo hoce li se naci i jedan jedini, malo pismeniji i s malo vise samopostovanja, ako ne da problematizira, ono barem da s nekoliko rijeci pokaze da shvaca vaznost trenutka i odluke.

Nista od toga nije se dogodilo.

Amandman je stavljen na glasanje, a prve su se u zrak dignule ruke hadezeovaca, svih.

Rekao sam jednomu od njih, kojega sam poznavao iz vidjenja: "Jeste li svjesni da ste se upravo odrekli Bosne?" Gledao me je s tupim, superiornim smijeskom, ne razumijevajuci nista."
BECHO

Post by BECHO »

99% Bosnjaka bili su '92. godine za podjelu Bosne i Hercegovine pa i Bosnjaci iz najviseg vrha Islamske Zajednice Jugoslavije odnosno Bosne i Hercegovine .

Skljoco moj, ovo je cista laz, neinformisanost, lupanje i klasicna suplja. :roll:
Last edited by BECHO on 25/07/2005 21:58, edited 1 time in total.
BECHO

Post by BECHO »

Ovdje neki i dalje ne kontaju razliku izmedju Musliman, musliman i Bosnjak! Etimolosko znacenje Musliman (sa velikim M) je sinonim za danasnje Bosnjake - musliman (sa malim 'm' ) je je perzijski plural od arapskog muslim, a oznacava pripadnika islamske vjere! E sad, vezano za naciju i narod: Neki cesto govore: 'treba ukinuti kategoriju Bosnjak', navodno, 'u cilju promoviranja kategorije Bosanac'!!! Glupost! Da li Bavarcu ukinuti njegov bavarski narodni profil, da bi ga se 'promoviralo u Nijemca'? Pa on je vec i Bavarac i Nijemac (istina, vise Nijemac nakon sto je 1918. godine 'za dlaku' izbjegao teror Sovjetske Republike Bavarske, Kurta Eisnera)!

Malo informacija ne bi bilo na odmet umjesto izrugivanja prema svemu sto ima prefix 'bosnjacki'! Gosp. Adil Zulfikarpasic ima bosnjacki institut u Cirihu od kraja 70-ih godina kao i stranku MBO koja je osnovana daleko prije 93 godine i vasih nebuloza o nekakvom Aliji, SDA i tzv. 'izmisljenom' nazivu Bosnjak iz 1993 godine. :zzzz:
No_Comment

Post by No_Comment »

BECHO wrote:Ovdje neki i dalje ne kontaju razliku izmedju Musliman, musliman i Bosnjak! Etimolosko znacenje Musliman (sa velikim M) je sinonim za danasnje Bosnjake - musliman (sa malim 'm' ) je je perzijski plural od arapskog muslim, a oznacava pripadnika islamske vjere! E sad, vezano za naciju i narod: Neki cesto govore: 'treba ukinuti kategoriju Bosnjak', navodno, 'u cilju promoviranja kategorije Bosanac'!!! Glupost! Da li Bavarcu ukinuti njegov bavarski narodni profil, da bi ga se 'promoviralo u Nijemca'? Pa on je vec i Bavarac i Nijemac (istina, vise Nijemac nakon sto je 1918. godine 'za dlaku' izbjegao teror Sovjetske Republike Bavarske, Kurta Eisnera)!

Malo informacija ne bi bilo na odmet umjesto izrugivanja prema svemu sto ima prefix 'bosnjacki'! Gosp. Adil Zulfikarpasic ima bosnjacki institut u Cirihu od kraja 70-ih godina kao i stranku MBO koja je osnovana daleko prije 93 godine i vasih nebuloza o nekakvom Aliji, SDA i tzv. 'izmisljenom' nazivu Bosnjak iz 1993 godine. :zzzz:
Svaka cast...

!!!! 8) :) :-)
BECHO

Post by BECHO »

tkz Bosnjaci u kombinaciji sa Srbima i Hrvatima predstavljaju neke druge koji su za BH teritirijalnu podijelu drzave na tri (3) dijela. Tkz Bosnjaci i njihov cilj projekta Fildzan drzave.
Hm, klasicna suplja o nekoj tzv. fildzan drzavi. Imali kakvih dokaza iz prve ruke, prica, govora, citata, valjanih izvora ali bez tariguza tipa Slobodna Bosna i BH-Dani. Ako se iko zalaze za cjelovitu BiH, onda su to Bosnjaci-Muslimani! Po nedavnoj anketi provednoj medju narodima u BiH, 99% Bosnjaka se izjasnilo za nezavisnu drzavu Bosnu i Hercegovinu dok je taj broj kod Srba i Hrvata bio manji od 45%. Meni kao Bosnjaku ne trebaju pametnjakovici tipa tebe i Skljoce jer sam vidio, prozivio, branio drzavu za razliku od drugih koji se prse tzv. bosanskim nacionalizmom i zemalja dalekog svijeta svrstavajuci branioce BiH zajedno sa onima koji su rusili tu istu drzavu za koju se i vi zalazete. Sram da vas bude...
danas

Post by danas »

BECHO wrote:Glupost! Da li Bavarcu ukinuti njegov bavarski narodni profil, da bi ga se 'promoviralo u Nijemca'? Pa on je vec i Bavarac i Nijemac (istina, vise Nijemac nakon sto je 1918. godine 'za dlaku' izbjegao teror Sovjetske Republike Bavarske, Kurta Eisnera)!
mene ne intersuje sta ce se desiti sa bosnjakom i ima li ga ili nema, ali me boli da u bosni nema bosanca. ovaj tvoj bavarac koga spominjes IMA opciju da bude I bavarac I nijemac ako to zeli, a ja tu opciju nemam jer NE MOGU biti bosanka. prema tome, ova je usporedba besmislena i ne odgovara ni na jedno znacajno pitanje. a pitanje je: sto tebe i tvoje istomisljenike toliko zulja pojam "bosanac". sta ste se nadigli protiv bosanaca ko da su sami sejtan.
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

oni koji su odbili potpisati kutiljerov sporazum trebaju da budu u Hagu kao ratni zlocinci.
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

ali me boli da u bosni nema bosanca
otkud znas da nisi krajiskinja ?
danas

Post by danas »

rainbow_sex wrote:
ali me boli da u bosni nema bosanca
otkud znas da nisi krajiskinja ?
ne znam ni da nisam, moguce je sve.
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

onda ti vjerujem nije problem i da si srpkinja

:)
BECHO

Post by BECHO »

danas wrote:
BECHO wrote:Glupost! Da li Bavarcu ukinuti njegov bavarski narodni profil, da bi ga se 'promoviralo u Nijemca'? Pa on je vec i Bavarac i Nijemac (istina, vise Nijemac nakon sto je 1918. godine 'za dlaku' izbjegao teror Sovjetske Republike Bavarske, Kurta Eisnera)!
mene ne intersuje sta ce se desiti sa bosnjakom i ima li ga ili nema, ali me boli da u bosni nema bosanca. ovaj tvoj bavarac koga spominjes IMA opciju da bude I bavarac I nijemac ako to zeli, a ja tu opciju nemam jer NE MOGU biti bosanka. prema tome, ova je usporedba besmislena i ne odgovara ni na jedno znacajno pitanje. a pitanje je: sto tebe i tvoje istomisljenike toliko zulja pojam "bosanac". sta ste se nadigli protiv bosanaca ko da su sami sejtan.
Hajde sta se provaljujes bezveze. I sam sam Bosanac ali i Bosnjak tj. nekadasnji Musliman, kako su nas odmilja zvali u Srboslaviji.A ako cemo o zuljanju, prije bi rekao da tebe zulja pojam 'Bosnjak. I na kraju krajeva, ja ovdje branim Bosnjastvo i ne pada mi napamet da se nadignem protiv onog sto ustvari i jesam. Naposljetku, sve me vise i vise podsjecate na trofazne sa pricom o izmisljenim Bosnjacima, o izdaji BiH od strane Bosnjaka i slicnim pamfletima na kojim bi vam i Karadzic pozavidio.
danas

Post by danas »

rainbow_sex wrote:
onda ti vjerujem nije problem i da si srpkinja

:)
sta mi vjerujes? ne kontam? :-)
No_Comment

Post by No_Comment »

BECHO wrote:
danas wrote:
Hajde sta se provaljujes bezveze. I sam sam Bosanac ali i Bosnjak tj. nekadasnji Musliman, kako su nas odmilja zvali u Srboslaviji.A ako cemo o zuljanju, prije bi rekao da tebe zulja pojam 'Bosnjak. I na kraju krajeva, ja ovdje branim Bosnjastvo i ne pada mi napamet da se nadignem protiv onog sto ustvari i jesam. Naposljetku, sve me vise i vise podsjecate na trofazne sa pricom o izmisljenim Bosnjacima, o izdaji BiH od strane Bosnjaka i slicnim pamfletima na kojim bi vam i Karadzic pozavidio.
Ma hoce bolan opet da se uvede geografska nacija Jugosloven ili Bosanac ...sa time da Srbi i Hrvati imaju svoje maticne drzave...a mi preostali Boshnjaci sa ovih prostora treba da se asimiliramo i polagano istopimo u novome ,,bratstvu i jedinstvu,,ovo zadnje citaj(samo) ubistvu...
Pa tako do novoga genocida...a onda kada nas posle jedno 30 godina opet napadnu onda ce opet biti ista prica i optuzbe za fildzan drzavu...

!
Last edited by No_Comment on 25/07/2005 23:07, edited 1 time in total.
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

sta mi vjerujes? ne kontam?
samo kazem ako smatras da je svasta moguce onda vjerujem da ti nebi bio problem da se osjjecas i kao srpkinja ...

usput bosanac je regionalna pripadnost, ako mozes to skuzit
danas

Post by danas »

rainbow_sex wrote:
samo kazem ako smatras da je svasta moguce onda vjerujem da ti nebi bio problem da se osjjecas i kao srpkinja ...

ja kad sam rekla da je moguce da sam krajiskinja mislila sam da je lako moguce da imam nekog dalekog pretka iz krajine, te da ne mogu sa sigurnoscu tvrditi da nisam djelomicno i krajiskinja. a krajisnici mi ne smetaju, kao sto mi ne smeta ni gorespomeniuti "bavarac". dokle god postoji i bosanac. ali izgleda prije cemo biti bavarci negoli bosanci.

smatram da bosanac nije nametanje, kao sto smatram i da je vise od regionalne pripadnosti. kad odes vani, kazes da si "bosanac" -- "bosnian". ko biva neko zna sta je "bosniak" ili "bosnian serb" i slicne gluposti. pa i ovaj bavarac, i on kaze da je nijemac kada je u inostranstvu, a "bavarac" mu eventualno moze posluziti samo za lokalna politicka potkusurivanja.
Nacionalniid_BOSANCI

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

danas wrote:
rainbow_sex wrote:

ja kad sam rekla da je moguce da sam krajiskinja mislila sam da je lako moguce da imam nekog dalekog pretka iz krajine, te da ne mogu sa sigurnoscu tvrditi da nisam djelomicno i krajiskinja. a krajisnici mi ne smetaju, kao sto mi ne smeta ni gorespomeniuti "bavarac". dokle god postoji i bosanac. ali izgleda prije cemo biti bavarci negoli bosanci.

smatram da bosanac nije nametanje, kao sto smatram i da je vise od regionalne pripadnosti. kad odes vani, kazes da si "bosanac" -- "bosnian". ko biva neko zna sta je "bosniak" ili "bosnian serb" i slicne gluposti. pa i ovaj bavarac, i on kaze da je nijemac kada je u inostranstvu, a "bavarac" mu eventualno moze posluziti samo za lokalna politicka potkusurivanja.

Pazi ovo, nisu politicki predstavnici tkz Bosnjaka, Srba i Hrvata bezveze ukinuli u Ustavu Narodni i Nacionalni identitet Bosanci ili (BH Narod i Naciju). Smeta im za njihovu koncepciju teritorijalne podijele. Eto, lako i jednostavno to mozemo i testirati ako se neko neslaze sa ovom tezom. Dajmo im sansu i neka se "poprave" te u BH Ustav upisu identitet BOSANCI i BOSANKE pa da vidimo sta ce se desiti. U jednoj demokratskoj drzavi svijeta svako ima pravo na svoje misljenje i na svoj licni izbor nekog identiteta a ne da mu ga neko drugi na silu namece kao u ovom slucaju gdje su tkz Bosnjacki politicari na nekom "sjelu" bez ikakvog pitanja, dozvole, referenduma i sl. preko noci sve BOSANCE prebacili pod Bosnjake. Pa gdje to jos ima, u kojoj drzavi svijeta?. Ja mislim da to nema ni u Ruandi.

Nego kao sto rekoh hajde da ih testiramo pa neka pod hitno upisu kategoriju Bosanci. Da vidimo hoce li oni to uraditi ako se nicega ne boje i ako nemaju "oraha u dzepu". Ako to ne urade znaci da gore navedena teza i dalje stoji o njihovim politickim igrama i manipulacijama.

Ps. Becho, respect, prica ti je suplja ali nema veze, postujem tvoje misljenje i tvoj izbor u koju se kategoriju identiteta uklapas. To je tvoje apsolutno pravo kao i moje da se u ubrajam u kategoriju Bosanaca. Necu ti reci kulture radi da si trofazni ali da si monofazni je garant :shock: :D
Na dvije stolice ne mozes sjediti ili si Bosanac ili si tkz Bosnjak. Ja vidis sjedim samo na jednoj kada kazem da sam Bosanac, kapiras! :D
BECHO

Post by BECHO »

No_Comment wrote:
BECHO wrote:
danas wrote: mene ne intersuje sta ce se desiti sa bosnjakom i ima li ga ili nema, ali me boli da u bosni nema bosanca. ovaj tvoj bavarac koga spominjes IMA opciju da bude I bavarac I nijemac ako to zeli, a ja tu opciju nemam jer NE MOGU biti bosanka. prema tome, ova je usporedba besmislena i ne odgovara ni na jedno znacajno pitanje. a pitanje je: sto tebe i tvoje istomisljenike toliko zulja pojam "bosanac". sta ste se nadigli protiv bosanaca ko da su sami sejtan.
Ma hoce bolan opet da se uvede geografska nacija Jugosloven ili Bosanac ...sa time da Srbi i Hrvati imaju svoje maticne drzave...a mi preostali Boshnjaci sa ovih prostora treba da se asimiliramo i polagano istopimo u novome ,,bratstvu i jedinstvu,,ovo zadnje citaj(samo) ubistvu...
Pa tako do novoga genocida...a onda kada nas posle jedno 30 godina opet napadnu onda ce opet biti ista prica i optuzbe za fildzan drzavu...

!
Naravno, ovdje imamo masu pametnjakovica koji nam naturaju izmisljenu verziju nase narodne pripadnosti. Postoje jasno iskristalizirane tri verzije o bosnjackom narodu. Da rezimiramo...

Srpska:

Bosnjaci su nepostojeci narod, poturice, dahije i Srbi islamske veroispovesti

Hrvatska:

Bosnjaci su ustvari ponosno hrvatsko cvijece i hrvati islamske vjeroispovjesti

Tzv. bosanska forumska verzija:

Bosnjacki narod je izmisljen narod 1993 godine, grli se sa Srbima i rastura drzavu BiH, narod koji je 92 godie bio za podjelu na tri djela i stvaranje neke fildzan-drzave tj. muslimanske dzamahirije.

Razlike su nazalost samo u nijansama. 8)

I za kraj, kao ste rece Zmaj od Bosne u razgovoru sa turskim beglerbegom...

...kad mu je turski plemic rekao: 'Nema više Bosne, a nece biti ni Bosnjaka, Huseine... Gines za drzavu koja nikad nije postojala niti ce postojati' Husein Kapetan Gradascevic mu je odgovorio sljedecim rijecima: 'Ima Bosne, beglerbeze i Bosnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti ce i poslije vas!
danas

Post by danas »

@becho:
smatram da forumaska "bosanska" opcija nije takva kakvom je opisujes.
ali nije bitno.

bosnjak je samo strana i arhaicna rijec za bosanac. zasto je po tebi problem biti bosanac i samo bosanac, i cemu monopolizacija bosanaca od strane bosnjaka i jedne partije?

drugo, kako ce se nametati izraz za stanovnika zemlje koja je oduvijek postojala -- a to je bosna i bosanac, a ne bosnja i bosnjak. jugoslaven se morao izmisljati, jer je ta zemlja iznebuha nastala kao unija nekoliko slavenskih drzava. mislim da je jugosloven sliciniji tom vasem bosnjaku nego bosancu.

ako vi hocete da budete bosnjaci ili marsovci to je OK, nije moj problem. ali cemu eliminacija bosanca? to su svi odmah potrcali da urade, i samim tim znam da je bosanac velika prepreka nacionalistima svih boja.
Post Reply