Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
BiH ispunila sve uvjete za liberalizaciju viznog režima
- Bosna i Hercegovina je ispunila sve uvjete za liberalizaciju viznog režima i nadam se da će njenim građanima što prije biti omogućeno nesmetano putovanje – istakao je jučer u izjavi za medije ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Samuel Žbogar.
Žbogar je boravio u Sarajevu gdje se sastao s liderima bh. političkih stranaka, predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, a neposredno prije susreta s novinarima, razgovarao je i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem.
- Nadam se da će butmirski proces biti nastavljen i da će se doći do rješenja koji će zemlju ubrzati na njenom putu ka EU i NATO-u. Smatram da bi najbolje bilo kada bi bh. političari preuzeli inicijativu i dogovorili ustavne promjene koje će BiH učiniti funkcionalnijom za potrebe priključivanja EU – kazao je.
Slovenija, objasnio je, podržava sve sa čim se slažu i bh. politički lideri.
Klodovik wrote:
Ti izgleda ne možeš da se pomiriš sa činjenicom da su uvjeti za ukidanje viza ispunjeni.
A ovo za Tita... Većim dijelom njegove vladavine u BiH su zvanično živjeli Srbi i Hrvati. Jezik je bio srpskohrvatski-hrvatskosrpski. Tito se, eto, brinuo o Bosancima, ali njih "u papirima" nije bilo. Kao ni danas, nažalost. Dakle, onda je bilo - Narodnost? Nema. Etničko porijeklo? Nema. Nacionalnost? Nema. Kako nema? Pa, nema "u papirima". Ali si zato mogao u Trst po farmerke. To je bitno. Ma šta bitno, to je najbitnije. Istina, lakše bi bilo farmerke kupiti u svojoj zemlji i u svom gradu, ali nije važno. Važno je ići u Trst.
Moram te razocarati ! Pogledaj Ustav Republike BiH i SFRJ pa ces itekako pronaci i gradjanina i nacionalnog pripadnika, i narodnost i Muslimana ( danasnji Bosnjaci) i to ravnopravnog i vazeceg na svakok pedlju, kako BiH tako i citave YU. Tadasnji YU pasos je kostao 5000 $ na crnom trzistu. Crveni sa petokrakom na naslovnoj strani. ...
Jedan mali dodatak; Na pocetku rata kad je R BiH postala samostalna Bush je NAREDIO povlacenje srpskih snaga iz R BiH, zato sto je BiH bila REPUBLIKA. Kad je Alija izjednacio vojske, priznao srpsku Karadjicevu falangu za ravopravne i kad je Armija BiH postala "muslimanska", uveden je EMBARGO ! Pitaj se ZASTO ?
Dobro, Muslimani i Bosanci i Hercegovci su postojali u Ustavu od samog stvaranja Titove Jugoslavije. A Armija BiH je bila "muslimanska" 25. septembra 1991. kada je uveden embargo. Prije toga je Bush naredio povlačenje srpskih snaga iz R BiH (valjda nekad u ljeto 1991. godine) na početku rata. Danas sam puno "naučio" od tebe, hvala ti.
ako iko nije zasluzio ukidanje viza je srbija,,,ako je iko sazluzio ukidanje viza je BIH i njen napaceni narod...sad se postavlja pitanje zasto su srbiji ukinuli vize a BIH nisu...pa zato sto je srbija faktor nestabilnosti i dovoljno mitoloski satanizovana da svojom sopstvenom destabilizacijom moze drzati balkan u ratu godinama....dok BIH je ekonomski,vojno i politicki nejaka do te mjere da usrana evropa zna sta god da nam urade mi nemamo snage da poremetimo bezbjednonosnu situaciju na Balkanu...medjutim evropa jos nezna s kim ima posla i nezna da velikosrpstvo nije strateski cilj nego neizljeciva ideologija koja se prenosi sa koljena na koljeno..tako, ako EU misli da ce srbija dici ruke od teritorije Kosova i BIH, radi ukidanja viza i priblizavanja EU grdno se vara...odgovor ce stici kad medjunarodni sud potvrdi legalnost nezavisnosti Kosova,shvatit ce EU kome je ukinula vize...ja se radujem ukidanju viza srbiji,ali se cudim procjeni evrope da ce tim ukidanjem viza urazumiti srbiju..srbiji su ukinute vize da bi Tadic ostao na vlasti,srbija zaboravila Kosovo i urazumila Dodika..sta ce srbija od ovoga ispostovati vjerovatno nista...BIH ponovo placa podilazenje srbiji od strane EU,ne shvatajuci da je srbija samo jednom pristala na razumno rjesenje onda kad ih je NATO bombardovao,sve osim toga su lazi ,opstrukcije,odugovlacenje i prijetnja sopstvenom destabilizacijom..
zavrzlama wrote:ako iko nije zasluzio ukidanje viza je srbija,,,ako je iko sazluzio ukidanje viza je BIH i njen napaceni narod...sad se postavlja pitanje zasto su srbiji ukinuli vize a BIH nisu...pa zato sto je srbija faktor nestabilnosti i dovoljno mitoloski satanizovana da svojom sopstvenom destabilizacijom moze drzati balkan u ratu godinama....dok BIH je ekonomski,vojno i politicki nejaka do te mjere da usrana evropa zna sta god da nam urade mi nemamo snage da poremetimo bezbjednonosnu situaciju na Balkanu...medjutim evropa jos nezna s kim ima posla i nezna da velikosrpstvo nije strateski cilj nego neizljeciva ideologija koja se prenosi sa koljena na koljeno..tako, ako EU misli da ce srbija dici ruke od teritorije Kosova i BIH, radi ukidanja viza i priblizavanja EU grdno se vara...odgovor ce stici kad medjunarodni sud potvrdi legalnost nezavisnosti Kosova,shvatit ce EU kome je ukinula vize...ja se radujem ukidanju viza srbiji,ali se cudim procjeni evrope da ce tim ukidanjem viza urazumiti srbiju..srbiji su ukinute vize da bi Tadic ostao na vlasti,srbija zaboravila Kosovo i urazumila Dodika..sta ce srbija od ovoga ispostovati vjerovatno nista...BIH ponovo placa podilazenje srbiji od strane EU,ne shvatajuci da je srbija samo jednom pristala na razumno rjesenje onda kad ih je NATO bombardovao,sve osim toga su lazi ,opstrukcije,odugovlacenje i prijetnja sopstvenom destabilizacijom..
Svaki put kad cujem argument u politici koji se poziva na moral ili "zaslizio je/nije zasluzio" ja se najezim i pomislim da to dijete od 5 godina prioca o politici. I svaki put se cudim naoivnosti nasih ljudi.
Pa covjece citava prica o vizama je dio Master Plana zapada, i mi u toj jednacini skoro da ne figuriramo kao promjenjljive. Oni se vode svojim interesom i svi ce nesto prije ili kasnije to imati jer im odgovara
I kakve to veze uopste ima? Za 6 mjeseci ili vec koliko sve zemlje do Edirnea (Turska) ce mozi putovati cak i Albanci iz Kosova (mozd anesto kasnije). Zapadd je odlucio da je EU do Turske i tacka
Mi imamo ogromnih problema zbog naseg unutrasnjeg uredjenja i svadjanja, i jos vise korupcije, a na ovom forumu su glavne teme Dodik i vize Za mene je svako ko misli da je ovo najbitnji dogadjaj o kom treba da se zabavimo idiot (definicija ove rijeci na starogrckom je politicka neznalica, da ne bude zabune)
Uostalom jos nismo saznali odakle ti tipkas, ja sumnjam da je iz Danske. Holandije ili tako nesto.... Mozda je tebi ionako svejedno?
Uo
posto sam te stavio na listu salonskih cetnika ne ocekuj da repliciram na tvoje postove....da se mnogo ne trudis da mi repliciras opsirnim postovima..
Macak, ma vidis da su ovo samo jednostavni poljuprivrednici koji zele biti gluhi i nijemi... njih istina boli.
reci ti njima: Nije nam tito dao pravo na nacionalnost
oni ce ti reci: Nije tito bio kriv, vec smo mi krivi bili jer nismo zasluzili nasu hiljadogodisnju nacionalnost.
ma pusti ovce bolan, u prazno pricas, ovi ljudi sto ti odgovaraju su krezavi skroz od svojih muka im zubi ispali, 95% njih. eto skim imas posla..
Last edited by englez od zeljeza on 01/12/2009 01:27, edited 1 time in total.
KENJAC wrote:Korupcija, to je VAS problem! Korupcija, kradja ,kriminal !!!! Ne lupajte gluposti tipa, mi jadni mali Muslimani pa nas mrze ! Isti ste ko Srbi prije 15 godina.. urota Vatikana i imperijalistickih sila ! Dok got vam je najposjecenija tema "Desavanja u Srbiji" neceti vi ni koraka naprijed! Malo se posvetite kradji i korupciji u Bosni pa cete vidjet razliku!! Drasticnu!
Tema je ukidanje viza. BiH je ispunila uvjete koje je postavila EU. Gotovo, riješeno. Nema potrebe spominjati bilo šta drugo.
Šef Odjeljenja za zapadni Balkan u Direkciji Evropske komisije za proširenje Pjer Mirel izjavio je da BiH još nije ispunila uslove za ukidanje viznog režima. "Ne slažem se s ocjenama iz izvještaja Evropske inicijative za stabilnost, koji je prije dva mjeseca unio konfuziju kada je ustvrdio da je BiH još tada postigla ono što su Srbija i Crna Gora kada im je odobren bezvizni režim", rekao je Mirel. Mirel smatra da BiH još nije sustigla Srbiju i Crnu Goru, niti je uradila onoliko koliko su te države uradile kada je predloženo da im budu ukinute vize. On je naglasio da je BiH postigla napredak, ali nedovoljno da se da prijedlog za ukidanje viznog režima, napomenuvši da Antikorupcioni zakon i uspostavljanje antikorupcionog tijela još nisu usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da u kontroli granica još mnogo toga treba uraditi. Mirel je najavio dolazak ekspertskog tima Evropske komisije u decembru, te izrazio nadu da će Evropska komisija čim budu ispunjeni uslovi dati prijedlog za liberalizaciju viznog režima, što bi moglo biti u prvoj polovini naredne godine. On je posebnu zabrinutost izrazio zbog pitanja popisa stanovništva, jer još nikakva odluka nije donesena. "Ostalo je još samo nekoliko sedmica da se donese pozitivna odluka. Ako ne, onda će biti kasno da se popis uradi 2011. godine i BiH će ponovo biti iza svih ostalih država. Kako da otvorimo pregovore o članstvu, a nemamo pouzdanih podataka", zapitao je Mirel. Ne znam ko je tebi reko da smo ispunili sve uslove !!?? Neko objektivan , bez sumnje !
zvornicanin wrote:Eto ukinuse vize ...kome???
Pa eto po nama onima koji su sve sem ljudi i vlade koje su se borile za to ukidanje.Ostavimo na stranu agresiju na BiH,vjerske i ine statuse.Pa se pogledajmo malo i vidjecemo da smo i mi sami krivi.Prosto,veliki privredni kriminal,nacionalizam bez presedana,sve vjere nigdje drzave,drzavni atributi skoro pa nula.
I sta ocekivati? sazaljenje?Koliko su nasi dicni politicari koji imaju ogromne plate se borili za bezvizni rezim???Koliko je drzava povezana i spremna da uskoci u taj kolosjek??Mislim da jos nije! Kad neko hoce da ude u moju avliju,ja sam taj koji postavlja uslove.Netreba mi neko ko bi mi mogao praviti probleme.Pa u Bosni politicari nisu u stanju da se dogovore o dnevnom redu a a kamoli o ispunjavanju uslova za bezvizni rezim.Zalosno ali istinito.Dok god je ovako ...rahat patnja!
Pročita li ti onaj link što ga Banksy dade.........šta li ono reče Inzko.......znaš li ko sada može u Evropu nesmetano, svi ti što su glasali protiv zakona neophodnih za viznu liberalizaciju........znaš ko još može, Ratko..znaš koji Ratko ? pa Mladić, naravno...ne shvatam potrebu da se brani nebranjivo,al eto....šta ja tu mogu
Neki to ne zele nikako da skontaju.
Joj izvinite molim vas sto vam pukoh balon nadanja i lazi kako nas niko nece jer smo muslimani...kako smo mi potencijala al-quaide,i hiljadu drugih konspirativno-katolicko-fasistickih lazi.Sve je to u dure sem one gdje treba rascistiti svoju avliju jelde??Pa ta Europa ima bez nas oko 5 puta vise muslimana sama bez balkana!!oko 16 miliona a ukupno u cijeloj europi 53 miliona.I to je bilo 2007..Rasijali su nas,istina,ostavili su nas na cijedilu,zatvarali oci pred genocidom...sve je to istina.Ali rat je prosao ima 15 godina.I sta imamo??Jes vala dejton koci,ali on nije razlog da se navale na kosti i onako osiromasenog naroda svi ovi politicari koje smo mi izabrali!! I ja i ti i svi mi...E ovo sto je po Bosni se zove i uvjek se nazivao KRIMINAL.
To nemoze proci nigdje.Kakvi smo sa biometrijskim pasosima???Zar to nije bio jedan od uslova??Ma eto ima tu i tamo par hiljada ...Sve nesto polovicno...samo zapocni nesto i isto ko da si zavrsio...Ma de ba...
Srbi i hrvati mogu u Europu sa bez viza jer imaju pasose tih drzava...njihova sreca i nista vise od toga.Oni i bez te liberizacije viznog rezima bi imali te pasose.Zasto???OHR kriv ??trebo bonska ovlastenja da im ukine pravo???Obice se ti pasosi svima njima jednom o glavu...
Jos jednom ..samo sami sebi mozemo pomoci!!!A ako to necemo,pa nevjerujem da ce neko drugi odraditi posao koji treba sami da odradimo.Znaci prvo srediti ulicu,pa naselje,pa opstinu pa kantona pa region pa zemlju...sve od pocetka.
A vako cener je dovoljan i plava koverta da bi se dobilo ono sto legalno neide.Eto to smeta europi.
Murat Sabanovic wrote:kada cemo shavtiti da nas europa ne zeli kao drzavu ?! pa srbija ,nije priznala kosovo,isporucila mladica i ostale zlocince i njoj ukinute vize.bosna je trebala 92-e nestane ,a opstanak bosne je pobijeda branitelja nad srbijom,hrvatskom i citavom europom.to je ono sto europi smeta !!! okrenili su ledju ,ingorisali nas i prepustili agresorima da rade sta hoce, a mi uzdignute glave opstasmo.
..jes, Murate, oprastas.. pa moras oprastati kad si zaboravan..
Ti'ic: "Gradjani u RS neće snositi posljedice presude (...) Gradjani Srbije će indirektno snositi štetu jer su glasali za Miloševića pa je red da neku štetu i podnesu (...) Mnogi gradjani Srbije koji su bili djeca u ratu sada nisu odgovorni za plaćanje štete. Siguran sam da ko god bude zastupao BiH na pregovorima o naknadi štete, vodice računa da se ona ne odrazi bitno na gradjane Srbije jer nama je jaka Srbija u najboljem interesu."
zvornicanin wrote:
Joj izvinite molim vas sto vam pukoh balon nadanja i lazi kako nas niko nece jer smo muslimani...kako smo mi potencijala al-quaide,i hiljadu drugih konspirativno-katolicko-fasistickih lazi.Sve je to u dure sem one gdje treba rascistiti svoju avliju jelde??Pa ta Europa ima bez nas oko 5 puta vise muslimana sama bez balkana!!oko 16 miliona a ukupno u cijeloj europi 53 miliona.I to je bilo 2007..Rasijali su nas,istina,ostavili su nas na cijedilu,zatvarali oci pred genocidom...sve je to istina.Ali rat je prosao ima 15 godina.I sta imamo??Jes vala dejton koci,ali on nije razlog da se navale na kosti i onako osiromasenog naroda svi ovi politicari koje smo mi izabrali!! I ja i ti i svi mi...E ovo sto je po Bosni se zove i uvjek se nazivao KRIMINAL.
To nemoze proci nigdje.Kakvi smo sa biometrijskim pasosima???Zar to nije bio jedan od uslova??Ma eto ima tu i tamo par hiljada ...Sve nesto polovicno...samo zapocni nesto i isto ko da si zavrsio...Ma de ba...
Srbi i hrvati mogu u Europu sa bez viza jer imaju pasose tih drzava...njihova sreca i nista vise od toga.Oni i bez te liberizacije viznog rezima bi imali te pasose.Zasto???OHR kriv ??trebo bonska ovlastenja da im ukine pravo???Obice se ti pasosi svima njima jednom o glavu...
Jos jednom ..samo sami sebi mozemo pomoci!!!A ako to necemo,pa nevjerujem da ce neko drugi odraditi posao koji treba sami da odradimo.Znaci prvo srediti ulicu,pa naselje,pa opstinu pa kantona pa region pa zemlju...sve od pocetka.
A vako cener je dovoljan i plava koverta da bi se dobilo ono sto legalno neide.Eto to smeta europi.
Joj, jarane nemoj da se mnogo sekiraš. Nitko ovdje ne govori o tome da ne treba čistiti svoja govna, ljudi ovdje govore (neki, a neki jok, nekima je ovo udure) da je u pitanje jedna čista i vidljiva nepravda.Nema kriminala u crnoj gori, ma jok, okle će crnogorci u to, Srbija ispunila sve uslove, ma sve trči pa zapinje, ljudi ovdje govore o nepravdi,a nepravda nikada nije dobro rađala.Nepravda rađa frustracije, frustracija rađa nekontrolisane akcije, nekontrolisane akcije rađaju nestabilnost i haos.I naravno, opet ćemo mi biti krivi, sasvim sigurno i po vama koji ovako zdušno branite ovu odluku Europske Unije.
zvornicanin wrote:
Joj, jarane nemoj da se mnogo sekiraš. Nitko ovdje ne govori o tome da ne treba čistiti svoja govna, ljudi ovdje govore (neki, a neki jok, nekima je ovo udure) da je u pitanje jedna čista i vidljiva nepravda.Nema kriminala u crnoj gori, ma jok, okle će crnogorci u to, Srbija ispunila sve uslove, ma sve trči pa zapinje, ljudi ovdje govore o nepravdi,a nepravda nikada nije dobro rađala.Nepravda rađa frustracije, frustracija rađa nekontrolisane akcije, nekontrolisane akcije rađaju nestabilnost i haos.I naravno, opet ćemo mi biti krivi, sasvim sigurno i po vama koji ovako zdušno branite ovu odluku Europske Unije.
Ma no sikiriki ba,vidim tj citam ja o cemu se govori.a bogami i ti.Eto da budem solidaran treba da padnem zajedno sa vama u rahat-patnju i tugu jerbo je&iga svi nas mrze,nedaju nam disati itd..itd.De ba nece da nas prime zbog neceg sto nismo ispunili i tacka.Jos ce dati uslova koji se moraju ispuniti????pa mi njima hocemo u avliju a ne oni nama!Nepravda??Ima i toga,ali ta nepravda ide zajedno u paketu i sa kriminalom koji je ogroman u BiH,sudstvu i policiji koji su politicki a ne zakonski povezani.Vidi cijeli svijet prica o dodikovim prevarama i lopovlucima..sta ocekujes da ga uhapsi neka druga drzava???
Nebranim ja nikog,ni EU a bogami necu da sazaljevam ni nas,jer ni nase maslo nije bas za ramazana.Ja samo kazem prvo srediti nasu lopoviju pa onda misliti o vecim stvarima.Kuca se pravi od temelja a mi kako smo krenuli daje to nekako od sredine prema krovu a to ne ide.Sve dok imamo rodacko-mafijasko-politicku elitu koju imamo trenutno..ne treba ocekivati bolje.Oni mogu ici diplomatskim pasosima po europi,briga njih za tebe jarane!!!Ti si him haman bitan samo za izbore,gdje ce ti dati 100 maraka da glasas za njih da bi mogli ici sledece 4 godine i predstavljati tebe po europi.A onda tih 100 maraka ce ti uzeti na racun poreza i mutljavina,od prodaje neke drzavne imovine i mirna Bosna.A eto sad ce izbori..
zvornicanin wrote:
Ma no sikiriki ba,vidim tj citam ja o cemu se govori.a bogami i ti.Eto da budem solidaran treba da padnem zajedno sa vama u rahat-patnju i tugu jerbo je&iga svi nas mrze,nedaju nam disati itd..itd.De ba nece da nas prime zbog neceg sto nismo ispunili i tacka.Jos ce dati uslova koji se moraju ispuniti????pa mi njima hocemo u avliju a ne oni nama!Nepravda??Ima i toga,ali ta nepravda ide zajedno u paketu i sa kriminalom koji je ogroman u BiH,sudstvu i policiji koji su politicki a ne zakonski povezani.Vidi cijeli svijet prica o dodikovim prevarama i lopovlucima..sta ocekujes da ga uhapsi neka druga drzava???
Nebranim ja nikog,ni EU a bogami necu da sazaljevam ni nas,jer ni nase maslo nije bas za ramazana.Ja samo kazem prvo srediti nasu lopoviju pa onda misliti o vecim stvarima.Kuca se pravi od temelja a mi kako smo krenuli daje to nekako od sredine prema krovu a to ne ide.Sve dok imamo rodacko-mafijasko-politicku elitu koju imamo trenutno..ne treba ocekivati bolje.Oni mogu ici diplomatskim pasosima po europi,briga njih za tebe jarane!!!Ti si him haman bitan samo za izbore,gdje ce ti dati 100 maraka da glasas za njih da bi mogli ici sledece 4 godine i predstavljati tebe po europi.A onda tih 100 maraka ce ti uzeti na racun poreza i mutljavina,od prodaje neke drzavne imovine i mirna Bosna.A eto sad ce izbori..
Ne da mi se jarane, ja mislim da je to glupo što pišeš,jednostavno protivno osnovnim postulatima bitisanja čovjeka. A jedan od osnovnih postulata je pravda.Ljudi traže pravdu, a kad je nešto nepravedno žele da jasno i punih usta kažu da to jeste nepravedno.
Ja sa tobom ne bih ni u kakve promjene išao, ne bih ni kafu pio, jer ti i kad bi vidio kurvu da biju na ulici, rekao bi, to je i zaslužila, ko je gonio da bude kurva. A eto, po meni nije, mnogo šta je zaslužila, ali nije da je biju na ulici.
Nikad takvi kao ti neće donijeti promjenu ovoj državi........
Kad Bosna ustanovi bosansku naciju , kad narod postane politicki faktor u drzavi a ne bezlicna masa vjerskih naroda koji se kolju izmedju sebe, dobice ulaz u Evropu. Sve bivse republike su danas i drzave i ostale republike samo Bosna nije.
Sad kad je Srbija dobila ulaz u EU pitajte sandzaklije sta im pise u rubrici >nacionalnost> pa ce vam biti jasno zasto Bosna nemoze u EU.
Macak U Cizmama wrote:Kad Bosna ustanovi bosansku naciju , kad narod postane politicki faktor u drzavi a ne bezlicna masa vjerskih naroda koji se kolju izmedju sebe, dobice ulaz u Evropu. Sve bivse republike su danas i drzave i ostale republike samo Bosna nije.
Sad kad je Srbija dobila ulaz u EU pitajte sandzaklije sta im pise u rubrici >nacionalnost> pa ce vam biti jasno zasto Bosna nemoze u EU.
i sad čovjek tebe treba da shvati ozbiljno......
Pričamo ovdje o liberalizaciji viznog režima, ni o kakvom ulasku u Evropu
Macak U Cizmama wrote:Kad Bosna ustanovi bosansku naciju , kad narod postane politicki faktor u drzavi a ne bezlicna masa vjerskih naroda koji se kolju izmedju sebe, dobice ulaz u Evropu. Sve bivse republike su danas i drzave i ostale republike samo Bosna nije.
i sad čovjek tebe treba da shvati ozbiljno......
Pričamo ovdje o liberalizaciji viznog režima, ni o kakvom ulasku u Evropu
Kako hoces ...
Ali vazi za oba slucaja i za bezvizni rezim i za ulazak u EU ! ..
Nego, ima li koji sandzaklija sa pasosem iz Srbije da nam kaze sta stoji u rubrici <nacionalnost> ...
obratiti pažnju na podvučeno, a bošnjaci kažu da su njihovi političari izdajice jer malo traže....
EU: Lagumdžija nam pravi probleme
On kaže da je proevropski orijentiran, da su mu ključni cilj ulazak u EU i NATO, ali odbija sve ono što mi sada nudimo, kaže naš sagovornik
Autor: S. NUMANOVIĆ 04.12.2009. 08:08
Lagumdžija: Neka kaže zašto odbija
Foto: ArhivVisoki zvaničnik Evropske unije uključen u butmirske procese tokom dužeg razgovora za "Dnevni avaz" ustvrdio je da je za njega u ovoj fazi butmirskih pregovora najproblematičnije ponašanje predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije.
- Lagumdžija je veliki problem. Ja ga ne razumijem! On kaže da je proevropski orijentiran, da su mu ključni cilj ulazak u EU i NATO, ali odbija sve ono što mi sada nudimo.
Titov sindrom
Mi možemo razumjeti njegovu političku poziciju. Ali, očekujemo od njega da javnosti kaže ne samo zašto nešto odbija nego i punu istinu o posljedicama tog odbijanja - kaže naš sagovornik, govoreći pod uvjetom anonimnosti.
On ističe da se bez glasova SDP-a ne može ići u proceduru izmjena Ustava BiH te naglašava da su i u Lagumdžijinim stavovima prisutni maksimalistički zahtjevi.
- Moram biti otvoren i reći da većina bošnjačkih lidera od nas traži mnogo više od onoga što piše u evropskim zahtjevima. Političari poput Lagumdžije trebaju reći drugima ono što sami znaju - odbijanje ovoga što nudimo zajedno sa SAD neće riješiti bh. probleme. Naprotiv, zakomplicirat će ih još više - tvrdi naš sagovornik.
Naglašava da je svjestan da su problemi nagomilani, ali da je ključ u rukama bh. lidera.
- Ima jedna dobra poslovica: Možete konje dovesti do pojila, ali ih ne možete natjerati da piju. Tako je i u svakom dijalogu. Ako ne postoji volja za kompromisom, ako svi imaju neke svoje maksimalističke zahtjeve, onda nema dogovora - kaže on.
Uz to, naš sagovornik detektira dva velika problema. Prvi je da političari čekaju da neko drugi riješi probleme, što se neće desiti, a drugi je mentalitetski, koji definira kao Titov sindrom.
Davna prošlost
- U Titovo vrijeme mnogo novca koji je trošen nije bilo iz domaćih izvora, već su u pitanju bili krediti. Stvorio se mentalitet "besplatnog ručka" svaki dan. To je davna prošlost i ljudi moraju shvatiti da se za sve moraju sami izboriti.
Politika u kojoj se smatra da drugi mogu riješiti vaše probleme te da ste žrtve zavjere, jednostavno ne prolazi - upozorava on.
Stoga, naš sagovornik očekuje da bh. politički lideri sjednu i dogovore moguća rješenja, koja moraju biti u skladu sa tri temeljna principa Butmira. EU i SAD spremne su da pomognu u tom procesu, ali su konačne odluke u rukama bh. lidera, poručio je naš sagovornik.
Moguća suspenzija SAA
Ako Ustav BiH ne bude usklađen s Evropskom poveljom o ljudskim pravima, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) mogao bi biti suspendiran već u maju naredne godine, rečeno nam je.
- Ne kažem da će se to sigurno desiti. Ali, EU je vrlo precizna kada je Povelja u pitanju. U bh. političkom sistemu mora biti mjesta i za pripadnike "ostalih". Ne možete ih u startu isključivati iz izbornog procesa i sva mjesta od Predsjedništva države do Parlamenta rezervirati samo za konstitutivne narode - kaže naš sagovornik iz EU.
Krajnji rok 15. april
Iako vrlo nerado govori o bilo kakvim rokovima, zvaničnik EU pristao je da predstavi plan aktivnosti međunarodnih posrednika.
Do 1. marta mora biti konkretiziran mogući dogovor političkih lidera, a do 15. aprila sve promjene ustavne materije i zakonskih akata moraju biti definirane.
Nakon toga slijedi izborni proces tokom kojeg nisu moguće nikakve izmjene Ustava ili određenih zakonskih akata.
osa wrote:obratiti pažnju na podvučeno, a bošnjaci kažu da su njihovi političari izdajice jer malo traže....
EU: Lagumdžija nam pravi probleme
On kaže da je proevropski orijentiran, da su mu ključni cilj ulazak u EU i NATO, ali odbija sve ono što mi sada nudimo, kaže naš sagovornik
Lagumdžija: Neka kaže zašto odbija
Foto: ArhivVisoki zvaničnik Evropske unije uključen u butmirske procese tokom dužeg razgovora za "Dnevni avaz" ustvrdio je da je za njega u ovoj fazi butmirskih pregovora najproblematičnije ponašanje predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije.
- Lagumdžija je veliki problem. Ja ga ne razumijem! On kaže da je proevropski orijentiran, da su mu ključni cilj ulazak u EU i NATO, ali odbija sve ono što mi sada nudimo.
Titov sindrom
Mi možemo razumjeti njegovu političku poziciju. Ali, očekujemo od njega da javnosti kaže ne samo zašto nešto odbija nego i punu istinu o posljedicama tog odbijanja - kaže naš sagovornik, govoreći pod uvjetom anonimnosti.
On ističe da se bez glasova SDP-a ne može ići u proceduru izmjena Ustava BiH te naglašava da su i u Lagumdžijinim stavovima prisutni maksimalistički zahtjevi.
- Moram biti otvoren i reći da većina bošnjačkih lidera od nas traži mnogo više od onoga što piše u evropskim zahtjevima. Političari poput Lagumdžije trebaju reći drugima ono što sami znaju - odbijanje ovoga što nudimo zajedno sa SAD neće riješiti bh. probleme. Naprotiv, zakomplicirat će ih još više - tvrdi naš sagovornik.
Naglašava da je svjestan da su problemi nagomilani, ali da je ključ u rukama bh. lidera.
- Ima jedna dobra poslovica: Možete konje dovesti do pojila, ali ih ne možete natjerati da piju. Tako je i u svakom dijalogu. Ako ne postoji volja za kompromisom, ako svi imaju neke svoje maksimalističke zahtjeve, onda nema dogovora - kaže on.
Uz to, naš sagovornik detektira dva velika problema. Prvi je da političari čekaju da neko drugi riješi probleme, što se neće desiti, a drugi je mentalitetski, koji definira kao Titov sindrom.
Davna prošlost
- U Titovo vrijeme mnogo novca koji je trošen nije bilo iz domaćih izvora, već su u pitanju bili krediti. Stvorio se mentalitet "besplatnog ručka" svaki dan. To je davna prošlost i ljudi moraju shvatiti da se za sve moraju sami izboriti.
Politika u kojoj se smatra da drugi mogu riješiti vaše probleme te da ste žrtve zavjere, jednostavno ne prolazi - upozorava on.
Stoga, naš sagovornik očekuje da bh. politički lideri sjednu i dogovore moguća rješenja, koja moraju biti u skladu sa tri temeljna principa Butmira. EU i SAD spremne su da pomognu u tom procesu, ali su konačne odluke u rukama bh. lidera, poručio je naš sagovornik.
Moguća suspenzija SAA
Ako Ustav BiH ne bude usklađen s Evropskom poveljom o ljudskim pravima, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) mogao bi biti suspendiran već u maju naredne godine, rečeno nam je.
- Ne kažem da će se to sigurno desiti. Ali, EU je vrlo precizna kada je Povelja u pitanju. U bh. političkom sistemu mora biti mjesta i za pripadnike "ostalih". Ne možete ih u startu isključivati iz izbornog procesa i sva mjesta od Predsjedništva države do Parlamenta rezervirati samo za konstitutivne narode - kaže naš sagovornik iz EU.
Krajnji rok 15. april
Iako vrlo nerado govori o bilo kakvim rokovima, zvaničnik EU pristao je da predstavi plan aktivnosti međunarodnih posrednika.
Do 1. marta mora biti konkretiziran mogući dogovor političkih lidera, a do 15. aprila sve promjene ustavne materije i zakonskih akata moraju biti definirane.
Nakon toga slijedi izborni proces tokom kojeg nisu moguće nikakve izmjene Ustava ili određenih zakonskih akata.
Što bi se reklo u slengu ovog foruma...............ja teksta i govana
Lustracija! wrote:
Svaki put kad cujem argument u politici koji se poziva na moral ili "zaslizio je/nije zasluzio" ja se najezim i pomislim da to dijete od 5 godina prioca o politici. I svaki put se cudim naoivnosti nasih ljudi.
Pa covjece citava prica o vizama je dio Master Plana zapada, i mi u toj jednacini skoro da ne figuriramo kao promjenjljive. Oni se vode svojim interesom i svi ce nesto prije ili kasnije to imati jer im odgovara
I kakve to veze uopste ima? Za 6 mjeseci ili vec koliko sve zemlje do Edirnea (Turska) ce mozi putovati cak i Albanci iz Kosova (mozd anesto kasnije). Zapadd je odlucio da je EU do Turske i tacka
Mi imamo ogromnih problema zbog naseg unutrasnjeg uredjenja i svadjanja, i jos vise korupcije, a na ovom forumu su glavne teme Dodik i vize Za mene je svako ko misli da je ovo najbitnji dogadjaj o kom treba da se zabavimo idiot (definicija ove rijeci na starogrckom je politicka neznalica, da ne bude zabune)
Uostalom jos nismo saznali odakle ti tipkas, ja sumnjam da je iz Danske. Holandije ili tako nesto.... Mozda je tebi ionako svejedno?
Uo
posto sam te stavio na listu salonskih cetnika ne ocekuj da repliciram na tvoje postove....da se mnogo ne trudis da mi repliciras opsirnim postovima..
@ lustracija!
cestitam na uspjehu , svaki dan se ta lista povecava . znas ono kad te neko rasturi sa argumentima slobodno ga optuzi da je cetnik i ignorisi .
sad da se malo uozbiljimo , sta su po tebi 3 osnovna problema u bih ?
moji su : korupcija , ekonomija i uticaj vjerskih zajednica na drzavu koja bi trebala biti sekularna .
osa wrote:obratiti pažnju na podvučeno, a bošnjaci kažu da su njihovi političari izdajice jer malo traže....
Sead Numanovic je Radoncicev Himmler, bez njega je Radoncic samo neartikulisani mrki medvjed. A posto znamo da Radoncic brani Dodika od Sarajeva, ovaj pokusaj da se Sarajevu zavrne ruku prijetnjama nije iznenadjenje.
Neka se zakomplikuje Numanovicu, Ti i Radoncic ionako mozete uvijek nazad preko Drine ako se zakomplikuje.