SKANDAL Srpska Republička direkcija za imovinu oglasila prodaju otoka u Elafitskom arhipelagu
Srbija za 3,5 milijuna eura prodaje otočić Jakljan
Autor MAJA RILOVIĆ KOPRIVEC
Otočić Jakljan u Elafitskom arhipelagu, odnosno jedini objekti na njemu, prodaju se, a početna im je cijena 3,466.601,12 eura. No otočić ne prodaje hrvatska država, nego Srbija tamošnja Republička direkcija za imovinu. Otočić Jakljan, površine tek 3,45 četvornih kilometara, Direkcija je ponovno dovela u središte zanimanja oglasom za prodaju 21 zemljišne i čestica na kojima su zgrade.
Pravo korištenja
Kako stoji u oglasu "nositelj prava korištenja nepokretnih dobara u vlasništvu Republike Srbije koje se nalaze na teritoriju Hrvatske jest Centar dječjih ljetovališta i odmarališta grada Beograda, a čine ga objekti i zemljište obuhvaćeni kompleksom dječjeg odmarališta Jakljan na otoku Jakljan". Nekretnine se prodaju uz napomenu da Srbija nije u posjedu predmetnih nekretnina. Pismene ponude otvorit će se 12. kolovoza u prostorijama Direkcije u Gračaničkoj br. 8, a izbor provesti u roku sedam dana.
Jakljan nije formalno nastanjen, a sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća tamo je sagrađeno odmaralište za djecu iz Beograda, s dvije veće zgrade i dvadesetak bungalova. Tijekom Domovinskog rata Jakljan je bio sjedište dubrovačke flote naoružanih brodova, s kojeg su otišli u jesen 1992. godine. Oko otočića nadomak Dubrovnika već se godinama "lome koplja" i u Hrvatskoj.
Zakup bez naknade
Sve je počelo prvih dana prvoga mandata aktualne dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuica kada je postavljeno pitanje tko je i pod kojim uvjetima Jakljan dao na korištenje misiji fra Joze Zovka. Doznalo se tada da tim nekretninama raspolaže Hrvatski fond za privatizaciju, koji ga je dao u desetogodišnji zakup udruzi Međunarodno kumstvo djetetu Herceg Bosne iz Širokog Brijega, kojim je predsjedao poznati franjevac.
Taj ugovor o zakupu bez naknade, sklopljen 25. srpnja 1995. godine, očito, upravo je istekao. Zovkova je udruga u kolovozu 1999. godine podnijela i zahtjev da joj se Jakljan, sa svim pripadajućim objektima, dade u trajno vlasništvo. Tada u proljeće 2000. godine, prema mišljenju Državnog pravobraniteljstva, nisu bili ispunjeni uvjeti za takav prijenos vlasništva. U međuvremenu oko Jakljana i Zovkove udruge podignulo se dosta medijske prašine, posebno kada lokalnom stanovištvu nije dopušten prilaz barkama na plaže te kada je udruga bez ikakvih dozvola sagradila crkvu na otoku.
Udruga Međunarodno kumstvo djetetu Herceg Bosne nastavila js koristiti otokom temeljem ugovora s HFP-om, a očekivalo se da će sudbina i ovog srbijanskog odmarališta biti uključena u sukcesijski proces sljednica bivše SFRJ. Nebojša Negić, ovlaštena osoba u beogradskoj direkciji za prodaju odmarališta Jakljan, jučer nije želio detaljnije govoriti o prodaji tih nekretnina u Hrvatskoj. Potvrdio je kako je Zovkova udruga još u posjedu odmarališta te kako ono nije predmet sukcesije među državama.
Srbija za 3,5 milijuna eura prodaje otočić Jakljan
-
gavrilo
#1 Srbija za 3,5 milijuna eura prodaje otočić Jakljan
- Alfons Kauders
da je nas bas i nije...gavrilo wrote:cuti...Zadig wrote:ode izlaz na veliku baru
![]()
nema veze... bitno je da ga mi srbi iz bosne imamojest' da mali al' nas je
hajmo mi skupit pare, forumasi, napravimo akciju, kupimo otok, da sjebemo i jedne i druge, pa nek poslije kukaju...
-
car-x
naso se neko ko ce i bracu hrvate zajebat.. a gadni su po tom pitanju.. oteli su i luku ploce i sva ona odmaralista koja su napravili kojekakvi radnicki kolektivi, giganti tipa TE tuzla itd, od svojih para..Prenj wrote:Srbija svoje prodaje, a mi smo svoje POKLONILI.
Glupi Bosanci
a kad je obrnuta situacija, npr. piranski zaliv i luka, evo godinama se spore sa slovencima.. tudje uzmemo, svoje nedamo..
elem, srbi ko srbi.. prodace i tudje pod svoje.. ili svoje pod tudje.. svejedno.. samo da se para okrece..
a nasi politicari, posebno oni hrvatskog predznaka, prepustice sva odmaralista i luke matici hrvatskoj.. ko da ce oni imat nesto od toga..
- Alfons Kauders
sto ? nije dosta sto smo ovu sjebali ?gavrilo wrote:jos bolje... proglasimo nasu drzavuAlfons Kauders wrote:hajmo mi skupit pare, forumasi, napravimo akciju, kupimo otok, da sjebemo i jedne i druge, pa nek poslije kukaju...
-
gavrilo
novi pokusaj...Alfons Kauders wrote:sto ? nije dosta sto smo ovu sjebali ?gavrilo wrote:jos bolje... proglasimo nasu drzavuAlfons Kauders wrote:hajmo mi skupit pare, forumasi, napravimo akciju, kupimo otok, da sjebemo i jedne i druge, pa nek poslije kukaju...
- Alfons Kauders
bez mene ovaj put... ja cu samo povremeno navratit svojom jahtom... prodat vam pokoju puskicu i granaticu... usput dovuc humanitarnu... i donijet snimak dobrotvornog koncerta Dine Merlina... A vi se glupi bosanci, da prostis, jebite...gavrilo wrote:novi pokusaj...Alfons Kauders wrote:sto ? nije dosta sto smo ovu sjebali ?gavrilo wrote: jos bolje... proglasimo nasu drzavu
- Brando
ma to sve skupa macku o rep, sad ce otici sanader dole i mahnuti po usima te koji su zajebali, i onda ce srbi: eto mi mislili malo usicariti nama rekli da je to...ovaj, mi mislili to srpski otok, srpska voda, srpska suma, srpski zrak i ostalo, pa mi mislili da prodamo...car-x wrote:naso se neko ko ce i bracu hrvate zajebat.. a gadni su po tom pitanju.. oteli su i luku ploce i sva ona odmaralista koja su napravili kojekakvi radnicki kolektivi, giganti tipa TE tuzla itd, od svojih para..Prenj wrote:Srbija svoje prodaje, a mi smo svoje POKLONILI.
Glupi Bosanci
a kad je obrnuta situacija, npr. piranski zaliv i luka, evo godinama se spore sa slovencima.. tudje uzmemo, svoje nedamo.. elem, srbi ko srbi.. prodace i tudje pod svoje.. ili svoje pod tudje.. svejedno.. samo da se para okrece..
a nasi politicari, posebno oni hrvatskog predznaka, prepustice sva odmaralista i luke matici hrvatskoj.. ko da ce oni imat nesto od toga..
- Alfons Kauders
nisam strani placenik, vec ratni profiter, a ako su u bilo cemu ujedinjeni narodi i narodnosti domovine nam voljene, onda su ujedinjeni u obozavanju patriotizma ratnih profitera... na kraju bi ja bio veci patriota i bosanac od onih sto su kupili ostrvo i od onih sto su ga krvlju svojom sirotinjskom branili ili napadali...gavrilo wrote:raja alfons strani placenik i antibosanac![]()
btw zachatavam svoju temu zbog tebe...![]()
-
da pamtis
jes me ovo podsjeca na Traidwinds2Alfons Kauders wrote: bez mene ovaj put... ja cu samo povremeno navratit svojom jahtom... prodat vam pokoju puskicu i granaticu... usput dovuc humanitarnu... i donijet snimak dobrotvornog koncerta Dine Merlina... A vi se glupi bosanci, da prostis, ....
- Alfons Kauders
meni se cini da su to dva lika odradila u dvije odvojene prilike... lisac i hastor... ali bi bio red da neko od sarajlija to razjasni...Brando wrote:to mi sve skupa lici na ono kad je onaj prodao vijecnicu u sarajevu![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Nacionalniid_BOSANCI
Dva mala pitanjcagavrilo wrote:jos bolje... proglasimo nasu drzavuAlfons Kauders wrote:hajmo mi skupit pare, forumasi, napravimo akciju, kupimo otok, da sjebemo i jedne i druge, pa nek poslije kukaju...
1. Prodaju li Srbi tkz. "rs" ako prodaju kolika joj je cjena?
2. Mozes li nam prezentirati ime te nove "vase" drzave?
Hvala
-
St.Germain
hajde, dosta je vise s tim prozivanjem gavrila na svakoj temi, uopste nije tako mislio. on vam dodje ovdje kao "dezurni" izgleda.
- Alfons Kauders
I ti bi vala svasta kupio... Imam auto za tebe...Nacionalniid_BOSANCI wrote: Dva mala pitanjca![]()
1. Prodaju li Srbi tkz. "rs" ako prodaju kolika joj je cjena?
2. Mozes li nam prezentirati ime te nove "vase" drzave?
Hvala
- Alfons Kauders
ma ne dira niko gavru, ne brini... zajebancija...St.Germain wrote:hajde, dosta je vise s tim prozivanjem gavrila na svakoj temi, uopste nije tako mislio. on vam dodje ovdje kao "dezurni" izgleda.
-
Zadig
Prikljucujem se u obranu gavre, vazda je izlozen napadima odje...ispasce da je stvarno ugrozenSt.Germain wrote:hajde, dosta je vise s tim prozivanjem gavrila na svakoj temi, uopste nije tako mislio. on vam dodje ovdje kao "dezurni" izgleda.