Srbija - naprijed, nazad ili isto?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li ste u zadnjih 7 dana promijenili misljenje koje ste imali u vezi opsteg stanja u Srbiji i njene buducnosti?

Ne
26
53%
Da, optimisticniji sam
10
20%
Da, pesimisticniji sam
13
27%

Total votes: 49

kub lajkan

#1 Srbija - naprijed, nazad ili isto?

Post by kub lajkan »

U zadnjih sedam dana bilo je zanimljivo pratiti srbijanske medije.

Priznajem da nisam puno toga znao o tamosnjoj politickoj sceni, kao ni o opstem stanju u prekodrinskoj drzavi.

Sve je to bilo na nivou stereotipa koji se svodi na: Srbija=mrak, opozicija i prateci intelektualni servisi dosta necujnog glasa, ko god dodje na vlast ne distancira se od Miloseviceve politike, katastrofalna socijalna situacija itd...

A onda malo-pomalo, informacija po informacija, i nekako imam utisak da mi se u percepciji Srbije poslozila jedna druga slika...

Prije svega me iznenadilo koliko Milosevic ima istinskih protivnika. Onih koji stvarno smatraju da ih je zavio u crno. Ne zbog Srebrenice i drugih tragedija, nego zbog njih samih.

Iznenadio me i odnos prema njegovoj smrti. I cinjenica da nece imati drzavnickih pocasti na sahrani. Pa onda i cinjenica da ga nisu htjeli pokopati u Beogradu. To su fakti, i ne treba u tome traziti paranoicne razloge koji bi upucivali na to da je smisao ustvari drugi (relacije sa EU, tuzba BiH i sl.), a da se sustina ovakvog postupanja sakriva u nekim zavjerenickim dubinama.

Izvori koje sam pratio su bili dosta razliciti, a neki od njih i po privatnoj liniji. Prvo sam mislio da to nije iskreno. Ali kad se pocelo ponavljati na razlicitim nivoima, onda sam dosao do zakljucka da je zaista impozantan broj ljudi u Srbiji koji su siti Milosevica.

Pritom se ne zavaravam. Njemu ce puno ljudi doci na sahranu. I bice to veliki ispracaj. Ali, treba uzeti u obzir koliko tek ljudi NECE HTJETI doci. Ta cifra je isto velika, ali ce izgledati mala iz prostog razloga sto ti ljudi nece biti okupljeni na jednom mjestu. Pa se samim tim nece ni vidjeti koliko ih ima, tj. koliko ih nema...

Ono sto mislim da je u svemu bitno je ovo:

Postoje najmanje dvije Srbije.
Jedna je ona miloseviceva, radikalna i nazadna. To je ona Srbija koja je nedavno dosla na miting radikala, ona koja navija za Seselja i ona koja ce ispratiti Milosevica.
A druga Srbija je njena suprotnost. Ta druga Srbija u stvari je adut kojem treba dati priliku. Jer bolest Srbije, a samim tim ni Balkana, se nece izlijeciti sama od sebe. Neko mora preuzeti ulogu ljekara, neko mora isporuciti lijek, a neko mora sprovesti terapiju...

Odgovaranje pred sudom u Hagu je tek jedan korak. Racun koji Srbija treba da plati je tek jedan korak. Ali taj korak nije dovoljan. Nece se puno promijeniti ako Srbijom i dalje vlada mrak...

Mozda ce neko reci "boli me briga, njihov problem", ali nije bas tako. Kad se tamo uvede red i ovdje ce se to osjetiti. I obratno...
dzida

Post by dzida »

Postoje dvije Srbije. Jedna koja velica milosevica i negira agresiju i genocid u BiH. I druga Srbija koja ne velica milosevica i negira agresiju i genocid u BiH. Druga ga ne velica zato sto je sve ratove izgubio i zato sto je izgubio teritorije a ne zato sto su oni kao otkrili istinu. Zakljucak. Nama je isto koja je Srbija na vlasti jer je odnos prema nama i prema istini isti. Smijesni su ljudi koji procitaju deset komentara na B92 i misle da se Srbija promjenila. 40% stanovnistva glasa za radikale i sps i to je jedini validan dokaz koliko su oni odmakli od politike 92-95. Isto tako osobno imam iskustva jer sam vise puta u zadnje vrijeme boravio u Beogradu koji slovi kao najliberalniji, i pricao sa ljudima koji su kao liberalni. Sve je to isto. Ima tu par izuzetaka ( Kandic, Pasic...) ali to je mizerno na ogromnu vecinu zaludjenih fasista.
Srbijo daleko ti kuca od nase
ZIVJELA DRZAVA BOSNA
Last edited by dzida on 17/03/2006 02:19, edited 1 time in total.
rulja_20

Post by rulja_20 »

Da! to je tačno. kada Beograd bude zaista, ali ZAISTA, demokratski onda mi ovdje nećemo imati TOLIKO problema. u stvari, nećemo imati VELIKI broj problema. eto, Hrvatska nema entiteta, nema ni puno Srba, pa gadno deveraju (redovno pratim njihove programe tako da znam o čemu govorim).

a to što si rekao obratno...heh, opet će Bošnjaci ili ako hoćeš i svi Bosanci (nisu samo muje odbranile BiH) prvi pružiti ruku pomirenja. tako je uvijek i bilo, hebeš ga. teško da će (politička?) situacija u Sarajevu u nekoj doglednijoj budućnosti uticati na Beograd...barem ne značajno.
Zox

Post by Zox »

Ludilo je, normalno, jace i destruktivnije u Srbiji nego kod nas.
Misljenja sam, ipak, da je OPOZICIJA nacionalizmu jaca u Srbiji nego kod nas.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

rulja_20 wrote:a to što si rekao obratno...heh, opet će Bošnjaci ili ako hoćeš i svi Bosanci (nisu samo muje odbranile BiH) prvi pružiti ruku pomirenja. tako je uvijek i bilo, hebeš ga. teško da će (politička?) situacija u Sarajevu u nekoj doglednijoj budućnosti uticati na Beograd...barem ne značajno.
Aktuelnu tuzbu koju je podigla BiH u srbijanskim medijima uopste ne shvataju naivnom. A mislim da je tako nesto ipak znacajno u politickim mjernim jedinicama...
danas

Post by danas »

ne znam sta bih rekla...
samo znam da oni u srbiji koji su bili protiv milosevica nisu bili protiv njega jer je on poklao nas, nego su bili protiv njega jer je njih doveo na prosjacki stap i jer nije ostvario ono sto im je obecao -- veliku srbiju. sto rece ovaj gore, malo ljudi tamo priznaje i prepoznaje ono sto je srbija radila za vrijeme rata po bosni. ne kazem da takvih ljudi nema, ali su u drasticnoj manjini i maltene svi imaju ozbiljnih problema pa cak i strahuju za sopstveni zivot, sto me i dalje cini pesimisticnom glede ikakvog realnog progresa u toj drzavi. pola nacije je i dalje opsjednuto ustasko-mudzahedinskim hordama, a drugo pola i dalje bije bitke protiv osmanlija. :roll:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

dzida wrote:Smijesni su ljudi koji procitaju deset komentara na B92 i misle da se Srbija promjenila.
Ako mislis na mene onda lupetas gluposti. Jasno sam naveo da se radi o razilicitim izvorima.

A ti ako ne zelis da vidis nikakvu drugu istinu od one koju si sebi uvrtio u glavu onda nemoj ni od drugih to ocekivati.

Ko zeli barem razmotriti mogucnost da u Srbiji ima i drugacijih ljudi neka malo protabiri sta prica Cedomir Jovanovic - covjek koji je Milosevica isporucio u Hag...
rulja_20

Post by rulja_20 »

kub lajkan wrote:
rulja_20 wrote:a to što si rekao obratno...heh, opet će Bošnjaci ili ako hoćeš i svi Bosanci (nisu samo muje odbranile BiH) prvi pružiti ruku pomirenja. tako je uvijek i bilo, hebeš ga. teško da će (politička?) situacija u Sarajevu u nekoj doglednijoj budućnosti uticati na Beograd...barem ne značajno.
Aktuelnu tuzbu koju je podigla BiH u srbijanskim medijima uopste ne shvataju naivnom. A mislim da je tako nesto ipak znacajno u politickim mjernim jedinicama...
to stoji, naravno. nisam bio precizan u odgovoru. trebao sam naglasiti da treba izuzeti tužbu. ono na šta sam konkretno mislio jeste to da će se teško politika Sarajeva odraziti na Beograd u nekoj budućnosti. ipak, po mom mišljenju, tužba tj. presuda će biti ta koja će napokon zatvoriti to nesretno razdoblje 92-95., a ne Slobina smrt.
tako ćemo zatvoriti tu stranicu u kojoj će nam stranci konkretno reći šta oni misle o svemu ovome (jer meni niko ne može sipati šuplju o "građanskom ratu"). rekao bih da će se tek tom presudom završiti rat. tek onda ide poslijeratni period...kada se zna ko je žrtva a ko agresor...

uf! puno filozofiram, jel de? :D
danas

Post by danas »

naravno da u srbiji ima drugacijih ljudi, ali oni su manjina i nemaju dovoljno vlasti i moci da promijene nesto iz korijena. pa pogledaj tretman javnosti naspram natase kandic? toj drzavi treba sistematska denacifikacija, a onda deratizacija (za koju nisam sigurna da ce ikada uspjeti u potpunosti otkloniti mafijase na vlasti).
srbija je izgubljena drzava i to ce ostati dugo, dugo vremena.... to je kao da te neko pita ima li nade za kolumbiju, gdje imas fasiste mafijase i trgovce drogom na vlasti... slaba nada... :roll:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

rulja_20 wrote:to stoji, naravno. nisam bio precizan u odgovoru. trebao sam naglasiti da treba izuzeti tužbu. ono na šta sam konkretno mislio jeste to da će se teško politika Sarajeva odraziti na Beograd u nekoj budućnosti. ipak, po mom mišljenju, tužba tj. presuda će biti ta koja će napokon zatvoriti to nesretno razdoblje 92-95., a ne Slobina smrt.
tako ćemo zatvoriti tu stranicu u kojoj će nam stranci konkretno reći šta oni misle o svemu ovome (jer meni niko ne može sipati šuplju o "građanskom ratu"). rekao bih da će se tek tom presudom završiti rat. tek onda ide poslijeratni period...kada se zna ko je žrtva a ko agresor...
Ma ta tuzba uopste nije jednostavan problem kao sto izgleda.

Fol je u sljedecem: ako se u bliskoj buducnosti desi da Srbija izgubi po toj tuzbi, izgubi Kosovo, izgubi Crnu Goru, a mozda i Vojvodinu... to je idealno tlo da radikali definitivno zasjednu na vlast. I sta onda? Onda su to ozbiljni problemi koji nikako ne mogu mimoici ni nas, a ni siru regiju...

Druga je stvar sta ko zeli, ali treba biti realan...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

danas wrote:naravno da u srbiji ima drugacijih ljudi, ali oni su manjina i nemaju dovoljno vlasti i moci da promijene nesto iz korijena.
Jesu manjina, ali nisu mizerna manjina. Ne bih to znao da nisam pratio njihovu medijsku scenu zadnjih dana. Sto bi rekli kod nas "samo ih treba malo pogurat"...
Pa sama cinjenica da su Milosevica ovako tretirali nakon smrti je dokaz da oni nisu bas zanemarljivi...
danas wrote:srbija je izgubljena drzava i to ce ostati dugo, dugo vremena.... to je kao da te neko pita ima li nade za kolumbiju, gdje imas fasiste mafijase i trgovce drogom na vlasti... slaba nada... :roll:
S tom razlikom da Kolumbija nema Evropsku Uniju koja zeli da se siri na njihovu teritoriju, i ne zeli belaj u svojoj avliji...
rulja_20

Post by rulja_20 »

danas wrote:srbija je izgubljena drzava i to ce ostati dugo, dugo vremena.... to je kao da te neko pita ima li nade za kolumbiju, gdje imas fasiste mafijase i trgovce drogom na vlasti... slaba nada... :roll:
ma na kraju krajeva jebat ih. zar su zaslužili bolje?
rulja_20

Post by rulja_20 »

kub lajkan wrote:
rulja_20 wrote:to stoji, naravno. nisam bio precizan u odgovoru. trebao sam naglasiti da treba izuzeti tužbu. ono na šta sam konkretno mislio jeste to da će se teško politika Sarajeva odraziti na Beograd u nekoj budućnosti. ipak, po mom mišljenju, tužba tj. presuda će biti ta koja će napokon zatvoriti to nesretno razdoblje 92-95., a ne Slobina smrt.
Ma ta tuzba uopste nije jednostavan problem kao sto izgleda.

Fol je u sljedecem: ako se u bliskoj buducnosti desi da Srbija izgubi po toj tuzbi, izgubi Kosovo, izgubi Crnu Goru, a mozda i Vojvodinu... to je idealno tlo da radikali definitivno zasjednu na vlast. I sta onda? Onda su to ozbiljni problemi koji nikako ne mogu mimoici ni nas, a ni siru regiju...

heheheee, pa onda budi ti realan. ako stvarno Srbija izgubi Crnu Goru (što je izvjesno), Kosovo (vrlo moguće) i Vojvodinu (može se eventualno desiti ali samo ako se desi ovo prije navedeno) onda će uticaj Srbije biti smiješan u regionu. ne zaboravi kada bi se to desilo, dobio bi nove suverene zemlje u regionu, koje su također osjetile teške okove zajedništva sa Srbijom, a ako ništa drugo Beograd neće više moći sami odlučivati o interesima na tim prostorima, nego bi morao praviti ustupke i drugima.
i onda i kad bi došli radikali na vlast u tom jadnom i čemernom Beogradskom pašaluku pitanje je koliko bi smo se mi uopšte brinuli zbog toga...
eh, a onda bi tek politička klima Sarajeva bitno uticala na Beograd.
samo me sad nemoj optužiti da sam utopist :)
Fair Life

Post by Fair Life »

kub lajkan wrote:(...)
Pa sama cinjenica da su Milosevica ovako tretirali nakon smrti je dokaz da oni nisu bas zanemarljivi...
(...)
Nije bilo jednostavno vezati ga i pravac Holandija...
Ipak se pokrece... vidljivo za pronicljivog promatraca.

Oni su davno rekli DOSTA.
harisl

Post by harisl »

Duboko su zaglibili i nema im pomoci. Kriticna masa, dovoljna da nesto ozbiljnije uradi nikada nece biti prisutna u toj zemlji. Uvijek je lakse negirati ruznu i zlu istinu, nego se suociti sa njom. Propustena je prilika da se Srbija skrsi sto bi i njoj i njenim komsijama ponajbolje doslo. Ovako, citam komentare na BBC-u (sahrana Milosevicu) gdje kazu da im nikada nece biti bolje nego za vrijeme Milosevica, eto sada nemogu da putuju, eto moraju birati izmedju hljeba i lijekova.... Nema tu hajra kada niko od ljudi koji negativno misle o Milosevicu nesmije da da ime novinarima. Ta maaaante molim vas.... I dzaba ti je ta prica protiv SM-a i demokratija kada na izborima uvijek razvale radikali (ili haman-radikali), kada se jos uvijek tu-i-tamo cuje kako bi trebalo uzeti RS ako ode Kosov0. Nije meni potrebno da oni budu fini (... daleko im kuca ...) nego da budem siguran dok zivim pored njih. A sada to nisam, sa Kandickom ili bez nje... I pusti mi se te suplje kao, eto Milosevic idiot, a mi svi ostali Srbijanci nevini... Nismo znali...Nismo mi nista, to sve on, budala jedna... sram ga bilo i stid. Jedino mi je na neki nacin zao sto se Kosovo sprema na put... Srbija se sa njima preknadala pa su nas eto malo ko i pustili na miru, a kada Kosovo ode sjetice se opet Beograd Republike Genocidne. Uf sto mi je skocio pritisak.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

rulja_20 wrote:
kub lajkan wrote:Ma ta tuzba uopste nije jednostavan problem kao sto izgleda.

heheheee, pa onda budi ti realan. ako stvarno Srbija izgubi Crnu Goru (što je izvjesno), Kosovo (vrlo moguće) i Vojvodinu (može se eventualno desiti ali samo ako se desi ovo prije navedeno) onda će uticaj Srbije biti smiješan u regionu. ne zaboravi kada bi se to desilo, dobio bi nove suverene zemlje u regionu, koje su također osjetile teške okove zajedništva sa Srbijom, a ako ništa drugo Beograd neće više moći sami odlučivati o interesima na tim prostorima, nego bi morao praviti ustupke i drugima.
i onda i kad bi došli radikali na vlast u tom jadnom i čemernom Beogradskom pašaluku pitanje je koliko bi smo se mi uopšte brinuli zbog toga...
eh, a onda bi tek politička klima Sarajeva bitno uticala na Beograd.
samo me sad nemoj optužiti da sam utopist :)
To bi bilo realno u varijanti da se te nove buduce drzave osamostale bez problema i nastave samostalno zivjeti bez problema.

Ali je to nemoguce u ovakvom okruzenju i sa ovakvom bliskom prosloscu...

Osim mozda u varijanti da se sve zavrsi gradjanskim ratom u Srbiji, sto iz danasnje perspektive uopste nije nerealan ishod.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

harisl wrote:Ovako, citam komentare na BBC-u (sahrana Milosevicu) gdje kazu da im nikada nece biti bolje nego za vrijeme Milosevica, eto sada nemogu da putuju, eto moraju birati izmedju hljeba i lijekova....
Ama covjece kako ne kontas???

KO PRICA???

Pa nije isto kad prica jedan radikal i kad prica neko kome napamet ne pada da glasa za radikale...
rulja_20

Post by rulja_20 »

kub lajkan wrote:Osim mozda u varijanti da se sve zavrsi gradjanskim ratom u Srbiji, sto iz danasnje perspektive uopste nije nerealan ishod.
ej potomče djingisov :D , znaš kako bi rekli na onim meksičkim sapunicama: "iz tvojih usta u božije uši!" :D
nek' se i oni peglaju malo sa "gradjanskim" ratovima. :D
danas

Post by danas »

kub lajkan wrote:
danas wrote:naravno da u srbiji ima drugacijih ljudi, ali oni su manjina i nemaju dovoljno vlasti i moci da promijene nesto iz korijena.
Jesu manjina, ali nisu mizerna manjina. Ne bih to znao da nisam pratio njihovu medijsku scenu zadnjih dana. Sto bi rekli kod nas "samo ih treba malo pogurat"...
ne kazem da nije tacno to sto primjecujes, ali mislim da su razlozi koje sam ja gore navela i dalje validni. vecina milosevicevih protivnika medju obicnim ljudima je i dalje nesposobna da prizna srbijansku agresiju, i njihova kritika se uglavnom svodi na "jao sta nam je uradio". to vidim po srbima iz dijaspore, koji su ogorceni na milosevica ne zato sto ih je napravio slucajem koji ce se po zlu spominjati u istim recenicama sa hitlerovim nijemcima, vec sto su zbog njega morali da se otisnu u kanadu ili australiju trbuhom za kruhom. miloseviceva "medjunarodna politika" im i dalje nije previse upitna, a mrze ga jer po njihovom vidjenju on je "izgubio" veliku srbiju koju im je obecao i "izdao" srbe u hrvatskoj i bosni...
kub lajkan wrote:
S tom razlikom da Kolumbija nema Evropsku Uniju koja zeli da se siri na njihovu teritoriju, i ne zeli belaj u svojoj avliji...
dao bog kceri da te aga uzme... ali cigani se oko kuce motaju... mislim cak da koliko god je nacionalizam/fasizam u srbiji ogroman problem, toliko je to i mafija koja je zajahala na vlast. to je kao rak na tijelu drzave... takodje smatram da su veliku sansu za napredak imali poslije ubistva djindjica, kada su pohapsili masu ovih probisvjeta... ali onda nista ne ispade od toga...
rulja_20

Post by rulja_20 »

ali sad ozbiljno, teško da će stranci dozvoliti još jedan rat. bit će napeto, to je sigurno. ali rat...čisto sumnjam.
harisl

Post by harisl »

Ni jedan jedini potez od komsija preko Drine nije povucen onako 'choporativno', sve je to u povoju i na individualnoj osnovi. Mozemo govoriti vise o izuzecima, nego o nekakvom pokretu. A da dovoljno hrabri ljudi koji vole da imaju cistu savjest postoje i u Srbiji - u tome se slazem. ALi fol' je u tome da vecinu njih nije briga - eto ja nisam bio u Bosni, eto ja nisam glasala za SM-a, eto ja nisam imala godina u ta doba... Sve dok je vecini ljudi u Srbiji dovoljno da oni licno nisu nikoga silovali ili ubili, nisam bas siguran da ce tu biti icega bitnijeg.
mostarski

Post by mostarski »

bilo bi interesantno kada bi se realno mogla procijeniti stvarna vojna moc SCG (pa cak i zajedno sa RS) i kolika je to zaista prijetnja "miru" na Balkanu. Mislim da to ipak nije tako velika sila kako se oni zele predstaviti
Fair Life

Post by Fair Life »

harisl wrote:Ovako, citam komentare na BBC-u (sahrana Milosevicu) gdje kazu da im nikada nece biti bolje nego za vrijeme Milosevica, eto sada nemogu da putuju, eto moraju birati izmedju hljeba i lijekova....
Pusti ti Haris prazne price...

Iz "Politike"... zahvalnica Slobodanu Milosevicu.

Image
harisl

Post by harisl »

A reci ti meni, jel' bi se tih 6 potpisanih 'opozicionara' bunilo da su se SM-ovi planovi obistinili pa im, recimo (tu, tu, tu,...) niko ne trazi pasos do Sarajeva. Oni se bune sto je njihov zivot takav kakav jeste, bune se jer gdje god da odu (ako mogu igdje) nije im lako reci da su iz Srbije (jer ih je sramota). Inace, da je SM bio vise efikasan, sada bi mu dizali 'kip slopode' u sred Beograda.... Nije to zbog nas... Makar se meni tako cini. Ma dobro, mozda meni treba vise nego nekim drugim da ponovo vjerujem. Ustvari, ne zelim da vjerujem, neka mi dokazu na djelu.
Fair Life

Post by Fair Life »

harisl wrote:(...)

Ma dobro, mozda meni treba vise nego nekim drugim da ponovo vjerujem. Ustvari, ne zelim da vjerujem, neka mi dokazu na djelu.
To je drugi par opanaka... jer ti ne zelis da vjerujes.
Post Reply