Srbija i BiH, politički i međuljudski odnosi?!Može li bolje?
- sds zdk
#1 Srbija i BiH, politički i međuljudski odnosi?!Može li bolje?
Vukićević: Dobri odnosi Srbije i BiH u posljednje vrijeme još bolji
http://www.klix.ba/vijesti/bih/vukicevi ... 140619042#
Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević očekuje da će se donatorskom konferencijom za Srbiju i BiH stvoriti solidan fond novca kako bi se osigurala pomoć i podrška ljudima koji su stradali u poplavama, jer slike Srbije i BiH koje su obišle svijet nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.
"Ne možemo očekivati da to bude dovoljno novca, ali to bi trebao biti solidan fond. Uz to treba da koristimo i druge fondove kao što je fond Evropske unije", kazao je ambasador Vukićević u izjavi za Agenciju FENA.
U kontekstu predstojećih općih izbora u BiH, Vukićević kaže da je potrebno stvoriti novu političku klimu u BiH kako bi se prevazišli svi problemi i prepreke i kako bi BiH postala članica Evropske unije.
"Nadajmo se da će tako biti, jer postoji dobro raspoloženje u EU, ali to trebaju potvrditi i domaći političari", rekao je srbijanski ambasador.
Odnose između BiH i Srbije okarakterisao je kao dobre, dodajući da su u posljednje vrijeme i bolji, a to je potvrdila i nedavna posjeta predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.
"On je na vrlo jasan način pokazao šta je prioritet Srbije. Košulji nije bliže ništa od sakoa, a isto tako Srbiji nije ništa bliže od BiH", rekao je Vukićević.
Naglasio je da je stabilnost BiH jako bitna za Srbiju i obratno te da interes svih zemalja u regionu treba da bude saradnja i uključenje u Evropsku uniju.
Izvor:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/vukicevi ... /140619042
http://www.klix.ba/vijesti/bih/vukicevi ... 140619042#
Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević očekuje da će se donatorskom konferencijom za Srbiju i BiH stvoriti solidan fond novca kako bi se osigurala pomoć i podrška ljudima koji su stradali u poplavama, jer slike Srbije i BiH koje su obišle svijet nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.
"Ne možemo očekivati da to bude dovoljno novca, ali to bi trebao biti solidan fond. Uz to treba da koristimo i druge fondove kao što je fond Evropske unije", kazao je ambasador Vukićević u izjavi za Agenciju FENA.
U kontekstu predstojećih općih izbora u BiH, Vukićević kaže da je potrebno stvoriti novu političku klimu u BiH kako bi se prevazišli svi problemi i prepreke i kako bi BiH postala članica Evropske unije.
"Nadajmo se da će tako biti, jer postoji dobro raspoloženje u EU, ali to trebaju potvrditi i domaći političari", rekao je srbijanski ambasador.
Odnose između BiH i Srbije okarakterisao je kao dobre, dodajući da su u posljednje vrijeme i bolji, a to je potvrdila i nedavna posjeta predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.
"On je na vrlo jasan način pokazao šta je prioritet Srbije. Košulji nije bliže ništa od sakoa, a isto tako Srbiji nije ništa bliže od BiH", rekao je Vukićević.
Naglasio je da je stabilnost BiH jako bitna za Srbiju i obratno te da interes svih zemalja u regionu treba da bude saradnja i uključenje u Evropsku uniju.
Izvor:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/vukicevi ... /140619042
- Maharadza
#2 Re: Srbija i BiH, politički i međuljudski odnosi?!Može li bo
http://www.klix.ba/vijesti/bih/tomislav ... /140622105Naglasio je da je stabilnost BiH jako bitna za Srbiju i obratno te da interes svih zemalja u regionu treba da bude saradnja i uključenje u Evropsku uniju.
Toliko o tome!
-
Haman
#3 Re: Srbija i BiH, politički i međuljudski odnosi?!Može li bo
Naravno da moze samo pod kojim uslovima. Jos nisu priznali genocid u Srebrenici, pa ni zlocine u Tomasici. Nisu priznali ni svoje ucesce u ratu na prostorima BiH.
Medjuljudski odnosi su dobri, narocioto izmedju politicara kao npr. Radoncica i Vucica, pa Radoncica i Dodika, pa onda opet Radoncica i Miskovica po liniji biznisa. Ni Suljo puno ne zaostaje. I on je primio pokojnog Djincica. Tada su dogovorili kako rijesiti pitanje Tuzbe BiH za agrsiju Srbije. Oni dogovorili a Sud u Hagu samo aminovao. Ko je stavio pare u dzep tersko je znati.
Pa i Dr. Lagumdzija voli da kupuje u Srbiji nego npr. u Zavidovicima, jer su stolice iz Srbije "bolje" nego one iz Zavidovica, pa onda problem ININOG goriva. Dr. Lagumdzija kupuje kucu u Dubrovniku i gorivo se popravlja itd, itd
Dakle, kako sto vidimo sve moze, samo ako para legne u dzep.

Medjuljudski odnosi su dobri, narocioto izmedju politicara kao npr. Radoncica i Vucica, pa Radoncica i Dodika, pa onda opet Radoncica i Miskovica po liniji biznisa. Ni Suljo puno ne zaostaje. I on je primio pokojnog Djincica. Tada su dogovorili kako rijesiti pitanje Tuzbe BiH za agrsiju Srbije. Oni dogovorili a Sud u Hagu samo aminovao. Ko je stavio pare u dzep tersko je znati.
Pa i Dr. Lagumdzija voli da kupuje u Srbiji nego npr. u Zavidovicima, jer su stolice iz Srbije "bolje" nego one iz Zavidovica, pa onda problem ININOG goriva. Dr. Lagumdzija kupuje kucu u Dubrovniku i gorivo se popravlja itd, itd
Dakle, kako sto vidimo sve moze, samo ako para legne u dzep.
- Danguba
#4 Re: Srbija i BiH, politički i međuljudski odnosi?!Može li bo
Covjek sve objasnio. Pametnom dosta."Uloga Srbije je da bude garant Daytonskog sporazuma, a to znači da očuva Republiku Srpsku. Ja ne mogu učiniti ništa da opstane BiH, ako to BiH ne želi. Ali, recite mi da li se za ovih 20 godina ikakav lijepak pojavio da poveže BiH? Mislim da to ne postoji uopšte! Došlo je do daljnjeg razdvajanja stanovništva. Čini mi se da Hrvati polako idu, da su iza Mostara. Čini mi se da u Sarajevu više nema ni četiri ili pet posto Srba, možda i griješim. Čini mi se da je trend da Srbi napuštaju Sarajevo", kazao je Nikolić gostujući u emisiji "Aktuelno".
- sds zdk
#5 Re: Srbija i BiH, politički i međuljudski odnosi?!Može li bo
Code: Select all
On je ocijenio da je u cijelom periodu poslije rata glavna preokupacija bila slabljenje Republike Srpske, a ne građenje BiH, te da bi "da je neki čovjek sam radio, do sada izgradio četverospratnicu", a cijeli svijet, prema njemu, ne uspijeva da izgradi jednu funkcionalnu državu u BiH.
Na pitanje novinarke RTRS da li Srbija u tom slučaju može samo da ostane u okviru matrice "garanta Daytonskog mirovnog sporazuma i da podržava sve narode", ako već smatra da u današnjoj BiH niko nije zadovoljan, Nikolić je istakao da Srbija ne može da izađe iz te matrice.
Srbija mora da ostane garant Daytonskom sporazumu, ali to nas ne sprječava da pomažemo RS... Na sve moguće načine, ne samo sastancima dvije vlade, već zajedničkim investicijama... Neka rade šta god hoće... Želim sreću svim građanima Bosne i Hercegovine. Ako žele da im ljudi dobro žive, nema svađa i nema sporova.
Čemu vode te svađe? Da im ljude lošije žive...
Nadelje, kazao je da članovi Predsjedništva BiH privatno dobro sarađuju, ali da će pred izbore "podmazati puške i pripremiti metke i predstavljati se kao zaštitnici svojih naroda", a da će kada prođu izbori ponovo sjesti i postati prijatelji. Otkrio je da ih je pitao zašto to rade.
"Što morate da posvađate narod kad god dođe do izbora i da narod vječito misli da ga čeka rat i da stalno strahuje od rada", zaključio je Nikolić.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/tomislav ... /140622105
Jasnije?
- Drvosjeca iz Dejcica
#6 Re: Srbija i BiH, politički i međuljudski odnosi?!Može li bo
Nakon zadnje izjave Nikolića mislim da je svaka šansa za normalnim politikim odnosom između Srbije i BiH propala ili gotovo nemoguća misija. Međuljudski odnosi građana su OK i tu nema prepreka.
- Drvosjeca iz Dejcica
#7 Re: Srbija i BiH, politički i međuljudski odnosi?!Može li bo
Da samo što se on malo zajebao, Srbija i Hrvatska su potpisnice kao i još neke zemlje ali to ne znači da Srbija treba da čuva RS već cijeli ustavni poredak zasnovan na tom mirovnom ugovoru i to cijele BiH a ne samo njenih entiteta. Naravno Nikolić to ne želi da vidi iz poznatih razloga i spletkarenja oko Bosne.Danguba wrote:Covjek sve objasnio. Pametnom dosta."Uloga Srbije je da bude garant Daytonskog sporazuma, a to znači da očuva Republiku Srpsku. Ja ne mogu učiniti ništa da opstane BiH, ako to BiH ne želi. Ali, recite mi da li se za ovih 20 godina ikakav lijepak pojavio da poveže BiH? Mislim da to ne postoji uopšte! Došlo je do daljnjeg razdvajanja stanovništva. Čini mi se da Hrvati polako idu, da su iza Mostara. Čini mi se da u Sarajevu više nema ni četiri ili pet posto Srba, možda i griješim. Čini mi se da je trend da Srbi napuštaju Sarajevo", kazao je Nikolić gostujući u emisiji "Aktuelno".
- sds zdk
#8 Re: Srbija i BiH, politički i međuljudski odnosi?!Može li bo
Postavio sam isječke iz govora Nikolića, koje je prenijeo klix.ba.Pa malo to bolje pročitajte, bez nacionalšovinističke ostrašćenosti, pa će se to gledati "drugim očima"?!Ne može se samo u svađi živjeti a "graditi nešto"?!Mora se to drugačije, dogovorom i slogom a ne svađom, u tome je poruka?!
- sds zdk
#9 Re: Srbija i BiH, politički i međuljudski odnosi?!Može li bo
Svako treba da shvati jednu istinu u pogledu srpskog i hrvatskog nacionalnog korpusa (naroda).
Srbi u BiH i Srbi u Srbiji su jedan narod, koji živi u dvije države u BiH i Srbiji!
Hrvati u BiH i Hrvati u Hrvatskoj su jedan narod, koji žive u dvije države BiH i Hrvatskoj!
Znači, sve je to povezano?
Srbi u BiH i Srbi u Srbiji su jedan narod, koji živi u dvije države u BiH i Srbiji!
Hrvati u BiH i Hrvati u Hrvatskoj su jedan narod, koji žive u dvije države BiH i Hrvatskoj!
-
Nomo
#10 Re: Srbija i BiH, politički i međuljudski odnosi?!Može li bo
Svako treba da shvati jednu istinu u pogledu bosnjackog nacinalnog korpusasds zdk wrote:Svako treba da shvati jednu istinu u pogledu srpskog i hrvatskog nacionalnog korpusa (naroda).
Bosnjaci u BiH i Bosnjaci u Hrvatskoj i Bosnjaci u Srbiji i bosnjaci u Crnoj Gori su jedan narod koji zivi u 4 drzave .
Znaci sve je to povezano .
Last edited by Nomo on 23/06/2014 14:14, edited 1 time in total.
- Danguba
#11 Re: Srbija i BiH, politički i međuljudski odnosi?!Može li bo
Ja u tome ne vidim niti prst a ne ruku pruzenu za bolje medjudrzavne odnose.sds zdk wrote:Postavio sam isječke iz govora Nikolića, koje je prenijeo klix.ba.Pa malo to bolje pročitajte, bez nacionalšovinističke ostrašćenosti, pa će se to gledati "drugim očima"?!Ne može se samo u svađi živjeti a "graditi nešto"?!Mora se to drugačije, dogovorom i slogom a ne svađom, u tome je poruka?!
Forsiranje jednog entiteta nije medjudrzavni odnos nego razdor u drzavi.
Nije meni problem Nikolic. Covjek je cetnicki vojvoda i ja znam sta i kako sa takvima ali veci problem su mi oni koji ga brane i oblace u jagnjecu kozu. Poslije toga ni njima vise ne mogu vjerovati na ''iskrenosti''.
Kao sto @Drvosjeca rece, individualni medjuljudski odnosi DA a medjudrazavni jos uvijek NE. Do kada treba tako ostati, ne ovisi o nama.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#12 Re: Srbija i BiH, politički i međuljudski odnosi?!Može li bo
otvori još jednu temu i završio si karijeru na forumu.
lock
lock