Srbija - da li bi bilo politički korektno...
- Alfons Kauders
#1 Srbija - da li bi bilo politički korektno...
Jednostavno pitanje:
Imajući u vidu rezultate izbora u Srbiji, da li smatrate da bi bilo politički korektno od danas nazivati sve građane Srbije četnicima?
Mislim, takvi su rezultati izbora, pa se pitam da li smo konačno došli do te tačke da prosječnog građanina Beograda, Novog Sada ili Niša, možemo nazivati četnikom, bez da se iko uvrijedi?
Također, da naglasim da mi nije namjera da vrijeđam. Naime, tako se sami identifikuju, pa me zanima da li bi se oni uvrijedili kada bi ih i drugi počeli nazivati tim imenom.
Imajući u vidu rezultate izbora u Srbiji, da li smatrate da bi bilo politički korektno od danas nazivati sve građane Srbije četnicima?
Mislim, takvi su rezultati izbora, pa se pitam da li smo konačno došli do te tačke da prosječnog građanina Beograda, Novog Sada ili Niša, možemo nazivati četnikom, bez da se iko uvrijedi?
Također, da naglasim da mi nije namjera da vrijeđam. Naime, tako se sami identifikuju, pa me zanima da li bi se oni uvrijedili kada bi ih i drugi počeli nazivati tim imenom.
Last edited by Alfons Kauders on 25/04/2016 13:35, edited 2 times in total.
-
dječak sa šibicama
#2 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
Ne.
Gradjani Srbije za Vucica, recimo za Vucica, glasaju jer im obecava bolji zivot. A ne zato sto je bio Seseljevo vojvodce.
Vecina njegovih glasaca.
A da je vecina Srbije naklonjenija cetnicima nego komunistima, nije nikakva tajna, uvijek bila i bice. Tamo komunisti nikada nisu podrsku kao u drugim republikama ex YU, Srbija je uvijek bila rojalisticki orjentisana.
Ali to nije razlog da se ljude naziva cetnicima, cetnici su ljudi sa bradama do pojasa.
Gradjani Srbije za Vucica, recimo za Vucica, glasaju jer im obecava bolji zivot. A ne zato sto je bio Seseljevo vojvodce.
Vecina njegovih glasaca.
A da je vecina Srbije naklonjenija cetnicima nego komunistima, nije nikakva tajna, uvijek bila i bice. Tamo komunisti nikada nisu podrsku kao u drugim republikama ex YU, Srbija je uvijek bila rojalisticki orjentisana.
Ali to nije razlog da se ljude naziva cetnicima, cetnici su ljudi sa bradama do pojasa.
- insomnia78
- Alfons Kauders
#4 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
Ok, posteno, slicnog sam misljenja - ne vjerujem da Vucic kupi glasove na cetnistvu, vec na lafini o prosperitetu i kojekakvim projektima od kojih nema nista.dječak sa šibicama wrote:Ne.
Vecina njegovih glasaca.
Medjutim, ocito da je narodu ne smeta ta ideologija, te da je svakim izbornim ciklusom prihvaca sve veci broj ljudi. Prvo smo imali rehabilitaciju Mihajlovica, a sad je izgleda dosao red i na Nedica. Dakle, ne radi se o prozivanju i etiketiranju, vec o nazivanju stvari pravim imenom.
Ogromna vecina Srbije glasa za ljude koji se ponose svojim cetnistvom, iz cega valjda slijedi da se i oni ponose svojom podrskom takvoj politici. Zasto bi se onda uvrijedili ako ih neko nazove cetnicima?
-
dječak sa šibicama
#5 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
a mozda se oni nebi ni uvrijedili.
Kao sto je svojevremeno rekao Mark Viduka nakon utakmice Partizana i Dinama, "oni meni vicu ustasa ustasa ali mene to nista ne vrijedja"
Kao sto je svojevremeno rekao Mark Viduka nakon utakmice Partizana i Dinama, "oni meni vicu ustasa ustasa ali mene to nista ne vrijedja"
- Alfons Kauders
#6 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
Nemoj ba zajebavat, ovo je ozbiljna tema i ozbiljna anketa.insomnia78 wrote:
Naime, ako Srbi mogu mijenjati ime bosanskog jezika kako im odgovara, onda bi mogli i mi mijenjati ime njihovog naroda kako bi ih preciznije opisali.
-
dječak sa šibicama
#7 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
To je istina, Srbija je uzasno radikalizirana, ne znam je li to samo trenutno ili trajno stanje, ali tamo ljudi bukvalno biraju izmedju Vucica i Seselja. U skupstinu im ulazi Dveri, to je profasisticka organizacija.Alfons Kauders wrote: Ok, posteno, slicnog sam misljenja - ne vjerujem da Vucic kupi glasove na cetnistvu, vec na lafini o prosperitetu i kojekakvim projektima od kojih nema nista.
Medjutim, ocito da je narodu ne smeta ta ideologija, te da je svakim izbornim ciklusom prihvaca sve veci broj ljudi. Prvo smo imali rehabilitaciju Mihajlovica, a sad je izgleda dosao red i na Nedica. Dakle, ne radi se o prozivanju i etiketiranju, vec o nazivanju stvari pravim imenom.
Ogromna vecina Srbije glasa za ljude koji se ponose svojim cetnistvom, iz cega valjda slijedi da se i oni ponose svojom podrskom takvoj politici. Zasto bi se onda uvrijedili ako ih neko nazove cetnicima?
Ali opet, recimo u Grckoj takodje fasisti ulaze u parlament, jedino sto je u Grckoj jaka i ljevica.
U Srbiji ljevica, ili socijaldemokracija, ni ne postoji.
U svakoj drugoj ex YU drzavi postoji jaka ljevica, ili bar nekakva deklarativna socijaldemokracija, u svakom slucaju jake lijeve ili liberalne snage. U Srbiji toga nema.
Meni je samo smijesno kad oni pocnu laprdati o necijem fasizmu.
- Henry Chinaski
#8 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
Mislim da je to postalo politički korektno u trenutku kad se desila rehabilitacija i kad su četnike izjednačili sa partizanima.
Politički, od tog trenutka, isto je nekoga nazvati partizanom kao i četnikom. Na stranu to što će se neki uvrijediti na partizan, a neki na četnik.
Očito je da je partizana manje...
Politički, od tog trenutka, isto je nekoga nazvati partizanom kao i četnikom. Na stranu to što će se neki uvrijediti na partizan, a neki na četnik.
Očito je da je partizana manje...
-
dezurni_ucenik
#9 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
Ne znam iz kojeg razloga njih Evropa na neki nacin cuva. Gledam to kroz "presude" Slobi i Voji.
-
Seyfo
#10 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
Za nih bi najpametnije bilo da se distanciraju od tog termina i uvrijede kad ih tako nazovu.
U tom slučaju bi se otklonili od zločinaca i stvorili identitet naroda koji se suočio sa zločinima, učinjenim u njihovo ime.
Kao što su učinili Njemci.
Svaki Njemac nosi usađen genetski kod krivnje i još dugo će tako biti. Ako prošetaš Berlinom sa podignutom rukom kao da salutiraš Fuhreru, bićeš uhapšen.
Znači vrlo je jednostavno.
Ali Srbi to nisu sposobni. Oni to ne mogu.
U tom slučaju bi se otklonili od zločinaca i stvorili identitet naroda koji se suočio sa zločinima, učinjenim u njihovo ime.
Svaki Njemac nosi usađen genetski kod krivnje i još dugo će tako biti. Ako prošetaš Berlinom sa podignutom rukom kao da salutiraš Fuhreru, bićeš uhapšen.
-
dječak sa šibicama
#11 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
Nije to neka mudrost, Europa pokusava Srbiju pribliziti Briselu, a odmaknuti od Moskve.dezurni_ucenik wrote:Ne znam iz kojeg razloga njih Evropa na neki nacin cuva. Gledam to kroz "presude" Slobi i Voji.
To su ta globalna kretanja, Europa ce Srbiji oprostiti sve, ako se Beograd prislepa uz EU.
Zato je Vucic za mnoge Srbijance "peder", jer ih je "prodao zapadu".
- SkyLimit
#12 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
Ne! Srpski cetnicki pokret iz 2. svjetskog rata je casna organizacija milosrdnih sestara naspram stanja i ponasanja moderne serpske politike i vojske, s toga svako nazivanje cetnicima Srba u novije vrijeme smatram omalozavanjem okrutnosti i sadizma modernog seprskog bica.Alfons Kauders wrote:Jednostavno pitanje:
Imajući u vidu rezultate izbora u Srbiji, da li smatrate da bi bilo politički nekorektno od danas nazivati sve građane Srbije četnicima?
Ko kaze da su Srbi danas cetnici, taj je klasicni relatizivator i salonac!
- Alfons Kauders
#13 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
Da, upravo ovo me i zanima.dječak sa šibicama wrote:a mozda se oni nebi ni uvrijedili.
Naime, ja s ponosom kazem gdje su oba djeda bila u onom ratu, jer su bili partizani.
U Srbiji su Drazini cetnici i formalno izjednaceni sa partizanima, a kako je krenulo uskoro ce i cetnici drugih boja dobiti isti status - ukljucujuci one koji su za Svabe skupljali djecu za strijeljanje po Kragujevcu, i one koji su neumorno punili nacisticke konc-logore poput Sajmista. Tako da ce onda i prosjecni gradjanin Srbije, valjda, s istom dozom ponosa reci kako mu je djed strijeljao djecu po Kragujevcu, ili pljackao i ubijao beogradske Zidove.
- Alfons Kauders
#14 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
Dobro, u tom slucaju skontaj neki novi, precizniji termin.SkyLimit wrote:Ne! Srpski cetnicki pokret iz 2. svjetskog rata je casna organizacija milosrdnih sestara naspram stanja i ponasanja moderne serpske politike i vojske, s toga svako nazivanje cetnicima Srba u novije vrijeme smatram omalozavanjem okrutnosti i sadizma modernog seprskog bica.Alfons Kauders wrote:Jednostavno pitanje:
Imajući u vidu rezultate izbora u Srbiji, da li smatrate da bi bilo politički nekorektno od danas nazivati sve građane Srbije četnicima?
Ko kaze da su Srbi danas cetnici, taj je klasicni relatizivator i salonac!
Neo-cetnici, ultra-cetnici ili nesto slicno.
Takodjer, ne treba zaboraviti ni ulogu SPC, odnosno njihovih SA odreda u vidu Dveri. Kako nazivati njih? Svetosavski fundamentalisti?
-
dezurni_ucenik
#15 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
dječak sa šibicama wrote:Nije to neka mudrost, Europa pokusava Srbiju pribliziti Briselu, a odmaknuti od Moskve.dezurni_ucenik wrote:Ne znam iz kojeg razloga njih Evropa na neki nacin cuva. Gledam to kroz "presude" Slobi i Voji.
To su ta globalna kretanja, Europa ce Srbiji oprostiti sve, ako se Beograd prislepa uz EU.
Zato je Vucic za mnoge Srbijance "peder", jer ih je "prodao zapadu".
Nije samo to u pitanju. Zasto recimo nisu vise na nasoj strani? Ipak smo mi "centar radikalizma"
- JThomas
#16 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
nije genetski kod, nego svjesna odluka, podržana kroz cijeli sistem, obrazovanje, državu, pravosuđe...genetski kod etničkog nijemca je isti kao 1933.Seyfo wrote:Za nih bi najpametnije bilo da se distanciraju od tog termina i uvrijede kad ih tako nazovu.
očekivati to od srba i srbije je naprosto utopistički, jer ni mnogo napredniji od njih nisu učinili tako nešto. nijemci su i dalje bukvalno jedini koji su se u toj mjeri i na taj način posuli pepelom i rekli - jesmo, nećemo više.
- Alfons Kauders
#17 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
Ovo ni meni nije jasno. U Evropi jednostavno ne postoji drzava u kojoj desnica uziva 90% podrske.dječak sa šibicama wrote: U Srbiji ljevica, ili socijaldemokracija, ni ne postoji.
U svakoj drugoj ex YU drzavi postoji jaka ljevica, ili bar nekakva deklarativna socijaldemokracija, u svakom slucaju jake lijeve ili liberalne snage. U Srbiji toga nema.
Meni je samo smijesno kad oni pocnu laprdati o necijem fasizmu.
-
dječak sa šibicama
#18 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
Nije, BiH je u ocima zapada protektorat, drzava koja nije drzava, tako nas dozivljavaju tako se odnose prema nama.dezurni_ucenik wrote: Nije samo to u pitanju. Zasto recimo nisu vise na nasoj strani? Ipak smo mi "centar radikalizma". Zar nije bolje za sve da nas prije prikljuce u EU nego pripadnike nebeskog naroda.
Ukratko, drze nas pod sapom, i ne trebamo im u EU. Zato se za BiH kolokvijalno kaze "crna rupa".
-
dezurni_ucenik
#19 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
dječak sa šibicama wrote:Nije, BiH je u ocima zapada protektorat, drzava koja nije drzava, tako nas dozivljavaju tako se odnose prema nama.dezurni_ucenik wrote: Nije samo to u pitanju. Zasto recimo nisu vise na nasoj strani? Ipak smo mi "centar radikalizma". Zar nije bolje za sve da nas prije prikljuce u EU nego pripadnike nebeskog naroda.
Ukratko, drze nas pod sapom, i ne trebamo im u EU. Zato se za BiH kolokvijalno kaze "crna rupa".
Onda nek nam ne seru o vojnicima u Siriji
- arzuhal
#20 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
Nije to u očima Zapada, to je - tako. Od ratnog do trenutno mironodopskog protektorskog eksperimenta. Hvala Bogu što je tako inače haj znaj, vidi kako se osile Hrvatska i Srbija svojim aman nacionalnim državama i tim ublehama...Ovako nam je svima zorno jasno ko smo i đe smo, u koje smo doba...dječak sa šibicama wrote:Nije, BiH je u ocima zapada protektorat, drzava koja nije drzava, tako nas dozivljavaju tako se odnose prema nama.dezurni_ucenik wrote: Nije samo to u pitanju. Zasto recimo nisu vise na nasoj strani? Ipak smo mi "centar radikalizma". Zar nije bolje za sve da nas prije prikljuce u EU nego pripadnike nebeskog naroda.
- SkyLimit
#21 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
Pogresna je sama percepcija gledanja na "Srbe" kao na narod. Pod tim imenom se krije udruzena zlocinacka organizacija, horda, hajducija, cesto tamnijeg tena, dugo u sluzbi Osmanlija koji su ih naselili po BiH i Hrvatskoj, cije je prirodno staniste planine a kroz stoljeca se bave istrjebljenjem gradskog ravnicarskog stanovnistva i onda parazitski naseljavaju njihove gradove.Alfons Kauders wrote: Dobro, u tom slucaju skontaj neki novi, precizniji termin.
Neo-cetnici, ultra-cetnici ili nesto slicno.
Takodjer, ne treba zaboraviti ni ulogu SPC, odnosno njihovih SA odreda u vidu Dveri. Kako nazivati njih? Svetosavski fundamentalisti?
Pri tom im se ne moze zamjeriti. Zamjeriti Srbinu sto zakolje nekoga je kao da zamjeris zmiji sto pojede misa. To je dio njihove prirode.
Last edited by SkyLimit on 25/04/2016 13:18, edited 1 time in total.
-
dječak sa šibicama
#22 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
U Srbiji cetnike drugacije dozivljavaju, tamo su oni ustanici, komiti, borci protiv fasizma. Pa cak su i americke pilote spasavali, Roosvelt im ordenje dodjeljivao. Mnogi Srbijanci misle da su cetnici cisti kao suza, da im je obraz sjajan.
Iako su cetnici najvece zlocine pocinili upravo po Srbiji, oni su cijela sela znali poklati, zloglasne cetnicke trojke su ubijale svakoga za koga sumnjaju da saradjuje sa komunistima.
Iako su cetnici najvece zlocine pocinili upravo po Srbiji, oni su cijela sela znali poklati, zloglasne cetnicke trojke su ubijale svakoga za koga sumnjaju da saradjuje sa komunistima.
-
dezurni_ucenik
- arzuhal
#24 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
I glasao sam NE, iz više razloga, od toga da odbacujem generalizaciju kao logički ćorsokak pa do do toga da narod, inače, glasa glupavo, idiotski, nema ideologiju već samo goni po inerciji, sisa veslo, dudla dud, povodljiv je, izmišljen za manipulaciju, itd.
- Alfons Kauders
#25 Re: Srbija - da li bi bilo politički korektno...
Sumnjam da nisu svjesni zlocina, narocito onih pocinjenih u Srbiji, kojih je bilo i previse.dječak sa šibicama wrote:U Srbiji cetnike drugacije dozivljavaju, tamo su oni ustanici, komiti, borci protiv fasizma. Pa cak su i americke pilote spasavali, Roosvelt im ordenje dodjeljivao. Mnogi Srbijanci misle da su cetnici cisti kao suza, da im je obraz sjajan.
Meni se vise cini da su svjesni i da ih podrzavaju.