http://www.24sata.info/portal/pregled.php?ArtID=19669
srbi ugrozeni:))
-
mala-i
mislim da se u sandžaku u školama već uči bosanski,kao izborni predmet...Lace wrote:btw u CG imaju problem kada ih pitaju koji jezik govore
ne znaju sta da napisu a rado bi napisali crnogorski
mi imamo 3 zvanicna jezika (naziva)...oni ce vjerovatno imati 2
+ u sandzaku ce vjerovatno postojati i bosanski
-
mala-i
Broj učenika koji pohađaju bosanski jezik U ŠKOLSKOJ 2005/2006. god.gavrilo wrote:u srbiji je oficijelni naziv "bosnjacki"Lace wrote:+ u sandzaku ce vjerovatno postojati i bosanski
OPŠTINA Broj ukupno upisane djece bošnjačke nacionalnosti Broj djece koja pohađaju bosanski jezik Broj angažovanih nastavnika
NOVI PAZAR 3.849 2.365 101
SJENICA 907 50
TUTIN 1.547 1.257 119
UKUPNO: 4.529 270
-
Pearl
sto je meni licno nidje veze, jer oni nisu bosanci nego crnogorci.. a ne znam ni po kom osnovu mogu da se "osjecaju" kao bosanci..mala-i wrote:mislim da se u sandžaku u školama već uči bosanski,kao izborni predmet...Lace wrote:btw u CG imaju problem kada ih pitaju koji jezik govore
ne znaju sta da napisu a rado bi napisali crnogorski
mi imamo 3 zvanicna jezika (naziva)...oni ce vjerovatno imati 2
+ u sandzaku ce vjerovatno postojati i bosanski
mozda i kod nas laponski da se uvede, kao izborni predmet.. eto, ja bih tako da se "osjecam"
-
mala-i
ne,ne u Crnoj Gori.U Srbiji.Santos wrote:Fakat ne kontam koji ce kurac u Sandzaku neko ucit u skolama Bosanski jezik.Uredu ako hoce pa hajd privatno ili tako nesto ali u skolama u Crnoj Gori neznam pa nije Engleski i neznam kakva je to bitna razlika osim u akcentu.Preseravanje.
-
mr__bosnjak
U tom slucaju se nebi smijo uciti ni srpski i hrvatski u BiH. I ako Bosnjaci sandzaka ne smiju biti Bosnjaci onda i bh. Srbi i bh. Hrvati moraju biti Bosnjaci po vasoj logici...Santos wrote:Fakat ne kontam koji ce kurac u Sandzaku neko ucit u skolama Bosanski jezik.Uredu ako hoce pa hajd privatno ili tako nesto ali u skolama u Crnoj Gori neznam pa nije Engleski i neznam kakva je to bitna razlika osim u akcentu.Preseravanje.
@gavrilo
Naziv i historijski i sluzbeno jeste bosanski jezik!
Na temu:
Nista braco, ostrite kame! Valja branit ugrozeni srpski puk
-
Santos
Po meni u Bosni Bosanski u Srbiji Srbski u Hrvatskoj Hrvatski.Kao sto je u Italiji Talijanski u Francuskoj Francuski u Njemackoj Njemacki.Normala dodati jos Engleski obavezan.Ostalo samo po privatnim zeljama mada za ove nase meni su svi isti osim naravno dijalekta i akcenta ili ako hocete razvlacenja.Ali znam ja da nasi cobani nedaju.Daj moje pa makar nemo sta jest.samo je moje najbolje iha.Udri.
- danas
moze komotno sto se mene tice...mr__bosnjak wrote:
U tom slucaju se nebi smijo uciti ni srpski i hrvatski u BiH. I ako Bosnjaci sandzaka ne smiju biti Bosnjaci onda i bh. Srbi i bh. Hrvati moraju biti Bosnjaci po vasoj logici...
PS a koji si ti jezik ucio?
-
edikamedika
Zanimljivo je da niko ne primjecuje Bosnjak-bosanski jezik, Hrvat-hrvatski jezik, Srbin-srpski jezik.mr__bosnjak wrote:U tom slucaju se nebi smijo uciti ni srpski i hrvatski u BiH. I ako Bosnjaci sandzaka ne smiju biti Bosnjaci onda i bh. Srbi i bh. Hrvati moraju biti Bosnjaci po vasoj logici...Santos wrote:Fakat ne kontam koji ce kurac u Sandzaku neko ucit u skolama Bosanski jezik.Uredu ako hoce pa hajd privatno ili tako nesto ali u skolama u Crnoj Gori neznam pa nije Engleski i neznam kakva je to bitna razlika osim u akcentu.Preseravanje.
@gavrilo
Na temu:
Moram li ponoviti ili je jasno.
Ili da nacrtam, ko Bosnjacima u Srbiji brani da imaju bosnjacki jezik.
-
mr__bosnjak
Sve to zvuci lijepo ali ti zaboravljas jednu stvar, a to je da vecina stanovnika Sandzaka sebe ne smatra Srbima ili Crnogorcima nego Bosnjacima i s time imaju pravo da govore bosanski jezik sto i jesu do 1912. godine. Isto tako vecina pravoslavaca i katolika u BiH sebe smatraju Srbima i Hrvatima i s time imaju pravo ucit srpski i hrvatski jezik. Ali naravno smatram da u svim skolama u S i CG gdje ima Srba i Crnogoraca se mora ucit srpski ili crnogorski isto kao sto u svim skolama u BiH gdje ima Bosnjaka se mora ucit bosanski.Santos wrote:Po meni u Bosni Bosanski u Srbiji Srbski u Hrvatskoj Hrvatski.Kao sto je u Italiji Talijanski u Francuskoj Francuski u Njemackoj Njemacki.Normala dodati jos Engleski obavezan.Ostalo samo po privatnim zeljama mada za ove nase meni su svi isti osim naravno dijalekta i akcenta ili ako hocete razvlacenja.Ali znam ja da nasi cobani nedaju.Daj moje pa makar nemo sta jest.samo je moje najbolje iha.Udri.
@danas
Isti odgovor. Nit Sandzaklije zele bit Srbi i Crnogorci nit vecina bosanskih pravoslavaca i katolika Bosanci/Bosnjaci. A ti kol´ko vidim ovdje na forumu ne sasipas svaki put kad se neko iz BiH nazove Srbinom il´ Hrvatom salve pa tako onda taj respekt i priznanje koje dajes izbora bh. srba i bh. hrvata daj i sandzackim bosnjacima
I da, Sandzacki Bosnjaci i historijski jesu Bosnjaci jos od 15 stoljeca ali to je vec druga tema.
Ova je navodna ugrozenost Srba u CG
-
mr__bosnjak
Ovo sam od tebe i ocekivao.edikamedika wrote:Zanimljivo je da niko ne primjecuje Bosnjak-bosanski jezik, Hrvat-hrvatski jezik, Srbin-srpski jezik.mr__bosnjak wrote:U tom slucaju se nebi smijo uciti ni srpski i hrvatski u BiH. I ako Bosnjaci sandzaka ne smiju biti Bosnjaci onda i bh. Srbi i bh. Hrvati moraju biti Bosnjaci po vasoj logici...Santos wrote:Fakat ne kontam koji ce kurac u Sandzaku neko ucit u skolama Bosanski jezik.Uredu ako hoce pa hajd privatno ili tako nesto ali u skolama u Crnoj Gori neznam pa nije Engleski i neznam kakva je to bitna razlika osim u akcentu.Preseravanje.
@gavrilo
Na temu:
Moram li ponoviti ili je jasno.
Ili da nacrtam, ko Bosnjacima u Srbiji brani da imaju bosnjacki jezik.
Bosnjaci u historiji svoj jezik zovu bosanski.

-
mr__bosnjak
Svedskidanas wrote:moze komotno sto se mene tice...mr__bosnjak wrote:
U tom slucaju se nebi smijo uciti ni srpski i hrvatski u BiH. I ako Bosnjaci sandzaka ne smiju biti Bosnjaci onda i bh. Srbi i bh. Hrvati moraju biti Bosnjaci po vasoj logici...![]()
![]()
samo bosanci, ne bosnjaci...
PS a koji si ti jezik ucio?![]()
![]()
- danas
for the record:@danas
Isti odgovor. Nit Sandzaklije zele bit Srbi i Crnogorci nit vecina bosanskih pravoslavaca i katolika Bosanci/Bosnjaci. A ti kol´ko vidim ovdje na forumu ne sasipas svaki put kad se neko iz BiH nazove Srbinom il´ Hrvatom salve pa tako onda taj respekt i priznanje koje dajes izbora bh. srba i bh. hrvata daj i sandzackim bosnjacima![]()
komentar je upravio bio salva na te koji su iz BH a nazivaju se srbima ili hrvatima...
-
Efekt
A zasto ? Zato sto ne priznaju drzavu Bosnu i Hercegovinu.To im je smrt.gavrilo wrote:ma bilo je nesto prosle godine (ili prije dvije godine), da ministarstvo prosvjete ne pirznaje bosanski ka jezik, nego sam bosnjacki.
Bosna > Bosanci > Bosanski jezik !!!!!!!!!!Zato su nam uvalili onu goropadnu kovanicu srpsko - hrvatski jezik.Zamisli ovo "cesko -slovacki jezik." to je cirkus u Zagrebu su uvijek govorila djeca / dobio sam peticu iz hrvatskog./
bio sam u JNA .Nijedan Beogradjanin ni Nislija nije prevalio preko usta ono hrvatski samo srpski.To su nama u Bosni uvalili , SH jezik jer se nisu mogli pomiriti sa cinjenicom da BiH postaje repubika ravnopravna sa drugima .Kao da su znali da ce doci dan kada treba postati drzava.Pa su stalno ponavljali , sve naglas da se bolje cuje : BiH je i srpska i mulimanska i hrvatska ....pa onda znas vec BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska ///
Naravno , ali nece u Bg i Zg da kazu istinu .BOSNA JE BOSANSKA !!!!!!! Kao sto je Njemacka jednostavno Njemacaka.I to traje i do danas.Ali nece vjecno .
-
FFK as Lucy01
"Srbi ugrozeni "
-
zavrzlama
Jedan stariji covjek mi je negdje davno mislim 1978-79 rekao jednu recenicu koju sam tek kad je poceo rat u BIH razumio.
"Dijete moje da mi je umrijeti samo prije nego Tito umre"
Ja ga pitam a sto ........ on ce na to.... ko ce nam Bosnu braniti od baksuza s obje strane....samo cekaju da stari odapne......ja zbunjen tad nisam znao ni ko su "obje strane" ni ko je stari
Ja ga pitam a sto ........ on ce na to.... ko ce nam Bosnu braniti od baksuza s obje strane....samo cekaju da stari odapne......ja zbunjen tad nisam znao ni ko su "obje strane" ni ko je stari
-
Efekt
Sad znas.Cudi me da nisi nista nista primjetio kada je pavelic halalio Talijanima Dalmaciju i otoke i Istru ali je Bosnu cijelu poklopio sa tzvNDH.zavrzlama wrote:Jedan stariji covjek mi je negdje davno mislim 1978-79 rekao jednu recenicu koju sam tek kad je poceo rat u BIH razumio.
Sjecas li one monodrame josipa Pejakovica " I on meni nema Bosne " Bas u to vrijeme se ta monodrama vrtila svaki dan na daskama Kamernog teatra 55 u Sa .Bas u to vrijeme kada ti je taj covjek to pricao to isto je govorio J.Pejakovic samo zamotano u umjetnicko , pozorisno ili kakvo vec djelo.
a sjecas li se ove cetnicke pjesme " muslimani muslimani nema Tita da vas brani " Smrt fasizmu sloboda mojoj BiH .
-
Efekt
Jednom su Tita pitali u Londonu novinari : " Zasto stalno govoris o srpskom i hrvatskom nacionalizmu a nikad nikad o muslimanskom " ? Izmedju ostalog i zato sto sto sam svojim ocima vidio da Drina tece preko mosta jer ispod mosta nije mogla od muslimanskih leseva " rekao je J.B.TITO engleskom novinaru .