Odlican post. Na pocetku sam rekao da je ova tema glupa, ali hajde.Kurt_Kombajn wrote:cuj, ko ce da plati? krenimo redom, dakle kiriju za svaki dan koji je doticna individua provela u mojoj kuci BEZ mog izricitog odobrenja, sve se to da izracunati, zna se povrsina, utvrdice se i cijena po kvadraturi...zatim ostecenja, otudjene stvari, itd. Ako doticni nema od cega da plati, onda treba da plati onaj koji je doticnome dozvolio da se tu nastani, dakle ratna vlada RS-a. Ako je, pak (:D), doticni uselio bez odobrenja vlade, dakle svojevoljno, onda je u pitanju akt provale, za koji se ide u zatvor...sta je nejasno? Bez obzira na ratno stanje, moja privatna imovina nije smjela biti koristena bez moje dozvole (pa makar se radilo i o uticnici ili wc-solji), a ako je ipak koristena, onda nakon zavrsetka ratnog stanja imam pravo traziti odstetu. Zna se ko je odgovoran. Onaj ko je sve to organizovao. Sasvim jednostavno.danas wrote:zasto je to bitno ko bi platio i kako? vazno je da se trazi svoje, a o placanju cemo kad stignemo do toga... pita li se onaj lik sa pocetka ove teme (onaj gore sa kokardomHendrix wrote:Pa ko bi platio kada bi se i donijela odluka recimo da meni taj hajvan vrati sve?!?!) ko ce njemu platiti? ne, nego trazi...
Da se razumijemo, u potpunosti podrzavam svaciji zahtjev za odstetu, bilo to u RS-u, ili u Federaciji. Onima koji su osteceni, na bilo koji nacin, treba da bude nadoknadjeno, bez obzira na vjeru ili naciju. Oni koji su odgovorni, treba da odgovaraju. Da jednom svedemo jebeni racun, da prostite. Crno na bijelo, cisto da se zna ko koga levati ovdje. Poslije cemo pjevati pjesmu kako smo svi podjednako krivi i tako te fazoncice...
btw., sta je sa imovinom bivse JNA? Koliko mi je poznato, svaki stanovnik Jugoslavije je od svoje plate godinama odvajao oko polovine za vojsku (dakle ne samo Srbi, nego svi zajedno). Kada ce biti raspodjela imovine? Cist racun, duga ljubav. Pa da se ceramo
Kao prvo, Srbi nemogu tuzit FBiH kao entitet jer Armija RBiH nije vodila ciscenje ne-bosnjackog stanovnistva a kamoli ga pokusala istrjebit. Pojedini incidenti se nemogu uracunavat u cijeli drzavni sistem. Znaci ko je otisao je do 90% otisao dobrovoljno, desavalo se da komsije popljackaju ali su onda oni krivi a ne drzava. Takvo stanje nije bilo u "RS"-u i ovaka tuzba je ustvari veliki autogol ako ga "RS" podrzi.
Da se razumijemo, u Visokom je nakon izbijanja agresije jedan vojnik(da nespominjemo imena) Armije RBiH sa svojom rajom prvi sve kuce koje su napustene(napominjem dobrovoljno) otvarao i pljackao ali je sve islo njemu privatno i njegovim jaranima, onda dodze izbjeglica i nadze praznu kucu. Poslije jedno mjesec lokalna uprava Armije RBiH u Visokom je donjela odluku da se pljacka privatne imovine strogo zabranjena, tako da znam slucaj kada je isti vojnik sa rajom pretresao kucu i nasao zlato a nije ga smijo uzet. Ali ovdje se jasno vidi da je bila rijec o iskoristavanju situacije od strane pojedinaca dok je u "RS"-u drzava slala stanovnistvo u konecatracione logore, protjerivala i onda sistematski pljackala imovinu.