Srbi-nacionalna manjina u vlastitoj drzavi za 25 godina
-
SS Handzar
#1 Srbi-nacionalna manjina u vlastitoj drzavi za 25 godina
The percentage of the population over 60 is much higher than the percentage of those under 19. B92’s Snezana Stefanovic reports on democratic predictions that Serbs will be a national minority in their own country within 25 years
Serbs in Serbia are dying out and getting older. With the lowest youth sector – just 19.7 per cent – in the world, Serbs are the tenth most aged population globally. According to the latest census, there are less Serbs than in 1991 and, say the demographers, they will be a national minority in Serbia within 25 years.
Serbia had 7,498,001 permanent residents in 2002. Of this number 5,466 live in central Serbia and 2,031,992 in the northern province of Vojvodina. This was a fall of 1.1 per cent from the 1991 figure, despite the massive influx of refugees in the intervening period.
The trend is expected to continue and is already so well established that any steps to encourage a higher birth rate would come to late, says the Bureau for Statistic.
Vanishing youth
Births have fallen drastically over the past fifteen years. Only 19.7 per cent of the population is aged under 18. The earlier figures were well over 20 per cent.
However a change in the population definitions between the 1991 and 2002 censuses must be taken into account. Previous surveys had included Serb citizens living abroad, whereas the latest figures do not include “residents” who have been abroad for more than a year. It did however include refugees without citizenship and foreign citizens who had been resident for more than a year. It did not include displaced Kosovars.
In 1950, there were 29 births for every thousand citizens, while in 1997 this figure had fallen to 12. Between 1921 and 1925, women in central Serbia had an average of five children (4.5 in Vojvodina). This dropped to 4.3 in central Serbia and 3.1 in Vojvodina between 1931 and 1955. From 1950 to 1955 the number fell to 2.8 in central Serbia and 2.6 in Vojvodina. It is now 1.43 in central Serbia and 1.44 in Vojvodina, well below the 2.1 average needed to merely keep the population level stable.
At present, the average married couple in Serbia has 0.9 children, one third of marriages are childless and one third of the population remains unmarried.
Sudeci po ovoj demografskoj analizi Albanci bi najvecu glupost napravili kad bi trazili nezavisnost Kosova bolje bi bilo da uzmu Srbima onako sve u komadu tuto kompleto sto kaze nas narod
Ovo je zaista porazavajuca vijest za Srbe jebote za nesto manje od 25 godina predsjednik ce im biti Albanac Interesantno kako Srbi uvijek mastaju o velikoj Srbiji dok Albanci vec realizuju svoje planove o velikoj Albaniji Makedonija se isto polako drma Nla je tamo uveliko aktivna Da mi je znati sta bi rekli Ilija Garasanin i Nikola Pasic o ovome i drugi utemeljitelji ideje o velikoj Srbiji bas me zanima
Serbs in Serbia are dying out and getting older. With the lowest youth sector – just 19.7 per cent – in the world, Serbs are the tenth most aged population globally. According to the latest census, there are less Serbs than in 1991 and, say the demographers, they will be a national minority in Serbia within 25 years.
Serbia had 7,498,001 permanent residents in 2002. Of this number 5,466 live in central Serbia and 2,031,992 in the northern province of Vojvodina. This was a fall of 1.1 per cent from the 1991 figure, despite the massive influx of refugees in the intervening period.
The trend is expected to continue and is already so well established that any steps to encourage a higher birth rate would come to late, says the Bureau for Statistic.
Vanishing youth
Births have fallen drastically over the past fifteen years. Only 19.7 per cent of the population is aged under 18. The earlier figures were well over 20 per cent.
However a change in the population definitions between the 1991 and 2002 censuses must be taken into account. Previous surveys had included Serb citizens living abroad, whereas the latest figures do not include “residents” who have been abroad for more than a year. It did however include refugees without citizenship and foreign citizens who had been resident for more than a year. It did not include displaced Kosovars.
In 1950, there were 29 births for every thousand citizens, while in 1997 this figure had fallen to 12. Between 1921 and 1925, women in central Serbia had an average of five children (4.5 in Vojvodina). This dropped to 4.3 in central Serbia and 3.1 in Vojvodina between 1931 and 1955. From 1950 to 1955 the number fell to 2.8 in central Serbia and 2.6 in Vojvodina. It is now 1.43 in central Serbia and 1.44 in Vojvodina, well below the 2.1 average needed to merely keep the population level stable.
At present, the average married couple in Serbia has 0.9 children, one third of marriages are childless and one third of the population remains unmarried.
Sudeci po ovoj demografskoj analizi Albanci bi najvecu glupost napravili kad bi trazili nezavisnost Kosova bolje bi bilo da uzmu Srbima onako sve u komadu tuto kompleto sto kaze nas narod
Ovo je zaista porazavajuca vijest za Srbe jebote za nesto manje od 25 godina predsjednik ce im biti Albanac Interesantno kako Srbi uvijek mastaju o velikoj Srbiji dok Albanci vec realizuju svoje planove o velikoj Albaniji Makedonija se isto polako drma Nla je tamo uveliko aktivna Da mi je znati sta bi rekli Ilija Garasanin i Nikola Pasic o ovome i drugi utemeljitelji ideje o velikoj Srbiji bas me zanima
-
Nenadv24
#2 Re: Srbi-nacionalna manjina u vlastitoj drzavi za 25 godina
Netačni podaci. Srbi bi postali nacionalna manjina oko 2100 godine gdje bi bilo oko 3 miliona Srba ako Kosovo ostane u sastavu Srbije iako to nije moguće a Albanaca bi bilo 4,4 miliona. Zbog toga podhitno šipcima dati nezavisnost i skinuti ih s grbače jednom za sva vremena.SS Handzar wrote:The percentage of the population over 60 is much higher than the percentage of those under 19. B92’s Snezana Stefanovic reports on democratic predictions that Serbs will be a national minority in their own country within 25 years
Vanishing youth
Čim se stanje u zemlji stabilizuje biće i brakova s djecom.
- libertyBiH
Sa moje tacke gledista jedino u tome imamo slicnosti sa Srbijom jer mi imamo isti problem.... 
-
savjest
Godina 2003
Srbija je imala 5.473.651 stanovnika
Vojvodina 2.058.962 st.
Te iste godine u Srbiji je :
rodeno/umrlo : 58.644/74.205 : Dakle MINUS 15.561
Te iste godine u Vojvodini je :
rodeno/umrlo : 20.381/29.741 : Dakle MINUS 9.360
Ukupno MINUS 24.921
Vojvodina 2.058.962 st.
Ukupno MINUS 24.921
-
Nenadv24
Tako negdje s obzirom da se i u Srbiji barata s cifrom oko 25000 umrlih u čitavoj Srbiji.savjest wrote:Godina 2003
Vojvodina 2.058.962 st.
Ukupno MINUS 24.921
-15.561 u užoj Srbiji
-9.360 u AP Vojvodini.
- Vodenjak
Ovo je klasicna diskusija po onoj staroj "da komsiji crkne krava..."
a po novoj da nam treba "jaka Hrvatska i slaba Srbija..:"
Obje su podjednako odvratne s tim da se prva kod kod svakog normalnog koristi da se kritikuje onaj koji tako misli!
A druga....
Jadno i bijedno!

Obje su podjednako odvratne s tim da se prva kod kod svakog normalnog koristi da se kritikuje onaj koji tako misli!
A druga....
Jadno i bijedno!
- stickitout
Potpisujem.....Vodenjak wrote:Ovo je klasicna diskusija po onoj staroj "da komsiji crkne krava..."
![]()
![]()
A druga....![]()
Jadno i bijedno!
......i jos bih dodao da kad pobjedimo u fudbalu nema nikog kao mi a kad izgubimo onda se sav bijes iskaljuje na igracima.
Cudan mentalitet do jaja......izgleda da se ta filozofija kafendisanja i komentara "vidi mu glave" nikad nece iskorijeniti ....
-
Nenadv24
Šta sada spominješ fudbal i kakve veze to ima sa temom koju je fašista započeo.stickitout wrote:Potpisujem.....Vodenjak wrote:Ovo je klasicna diskusija po onoj staroj "da komsiji crkne krava..."
![]()
![]()
A druga....![]()
Jadno i bijedno!
......i jos bih dodao da kad pobjedimo u fudbalu nema nikog kao mi a kad izgubimo onda se sav bijes iskaljuje na igracima.
Cudan mentalitet do jaja......izgleda da se ta filozofija kafendisanja i komentara "vidi mu glave" nikad nece iskorijeniti ....
Tema se odnosi na natalitet u Srbiji.
-
St.Germain
Bijela kuga je zahvatila citav Balkan. Ne interesuje me Srbija uopste, ali me zastrasuju brojke radno sposobne populacije koja zauvijek odlazi iz nasih krajeva (Bosanska Krajina prvenstveno, radi lakseg dobijanja viza i hrvatskoga drzavljanstva)
-
Nenadv24
Pa u pitanju je putovnica gdje možeš bez viza po EU. Ko ne bi prihvatio.St.Germain wrote:Bijela kuga je zahvatila citav Balkan. Ne interesuje me Srbija uopste, ali me zastrasuju brojke radno sposobne populacije koja zauvijek odlazi iz nasih krajeva (Bosanska Krajina prvenstveno, radi lakseg dobijanja viza i hrvatskoga drzavljanstva)
-
St.Germain
pisao sam o laksem dobijanju trajnih viza za imigraciju..A onaj ko je naumio otic, otici ce i bez hrvatskog drzavljanstva.Nenadv24 wrote:Pa u pitanju je putovnica gdje možeš bez viza po EU. Ko ne bi prihvatio.
- stickitout
@Nenad24
Hvala na odgovoru, iako djelimicnom ali nema veze, zelim ti uspjesne studije u Srbiji a i buducnost. Isto tako se nadam da neces postati dio manjine, barem ne u skoroj buducnosti.
Hvala na odgovoru, iako djelimicnom ali nema veze, zelim ti uspjesne studije u Srbiji a i buducnost. Isto tako se nadam da neces postati dio manjine, barem ne u skoroj buducnosti.
-
Nenadv24
Neću baš ni poživiti do 2100 kada se predviđa da brojka padne na 3 miliona Srba. Evo Slovenci "uvoze" početnih 25000 stranaca pa tako će oni "uvoziti" strance iz istočne Evrope (a možda i dijaspora pripomogne). Uglavnom nemože sve ni ići stalno silaznom putanjom mora se mijenjati. Tako da mislim da sve zvuči previše pesimistički.stickitout wrote:@Nenad24
- stickitout
@sshandjar
Ma ja bih volio svasta nesto u zivotu, ali nikad se nisam uhvatio kao osoba koja drugom zeli nesrecu......
Ako ti moje dobre namjere nazivas optimizmom a svoje lose nazivas pesimizmom, zao mi je ali ti moram naglasiti "nidje veze"!!!
Ma ja bih volio svasta nesto u zivotu, ali nikad se nisam uhvatio kao osoba koja drugom zeli nesrecu......
Ako ti moje dobre namjere nazivas optimizmom a svoje lose nazivas pesimizmom, zao mi je ali ti moram naglasiti "nidje veze"!!!
-
Jaranuopancima
ma nick ti je cool--- do jaja!SS Handzar wrote:1. Ako ti smeta nick promijeni ga(ako je izvodljivo a ako ne mogu to i sam uraditi) mada ne vidim razloga jer SS Handzar je vecim djelom bio stacioniran na Ruskom frontu i niko moje familije nije bio pripadnik tih formacija nick sam izabro iz prostog razloga sto zvuci cool
2. Ne vrijedam nikoga svi moji postovi i teme su dobro dokumentovane
3. Postupam po svim pisanim i nepisanim pravilima ako neko ne voli da cita sto ja pisem nemora ni da cita
-
.BO
Još uvijek u našim sjećanjima odjekuje tupi glas nas bošnjaka muslimana. A šta je to masa bošnjaka muslimana? To je masa bez ukusa i mirisa, lakovjerna, naivna. Stide se svoje vjere i svoga imena, dedinog fesa i nanine ferenđe, ramazanskog kandilja i bajramske baklave. Toj masi dodaj malo samoupravljanja, pa malo socijalizma prije komunizma, ubijedi ih da je prorok Muhammed pijesnik a Josip Broz velićina. Daj im pune škrinje i Markovićeve plate nek troše i žderu, daj im novu godinu, prvi maj i dan republike, da loću, sve im daj, sem istine. Njihova istina treba da bude laž, a svaku laž pretvori im u istinu. Toj masi treba pun stomak i pjana glava pa če ona zdušno da kliće. A kad zamrze jedan drugog i kad im krmetina alkohol i bratstvo i jedinstvo otupe osječaj za zajedništvom onda udari ne briraj i ne gledaj. Samo udaraj, što jače i što bolnije. Soha ilađ, kolji, siluj, pali trijebi i uživaj. I svaki bogatun u svom rezervatu tovi divljač da bi kasnije uživo ubijajući. E to je masa bošnjaka muslimana, i najviše je njih klicalo onako na slobodi. NAŠA DJECA ISTINU MORAJU ZNATI.
- stickitout
Nemam rijeci Mr .BO, jos da si temu na ovo otvorio pa bi se moglo i popricat. Ali ima nade, ostavi ovaj komentar na sve moguce teme pa mozda jos neko osim mene odgovori i pokusa skontat koja li se porodica florinog carstava igra sa tvojim neuro-receptorima....
-
pyrocool
@ SS Handzar..
Ne vidim da je tvoja tema imala ikakve veze sa onim sto poslije navodis i niko to nije spomenuo sem tebe...ovo je forum i tvoje pravo da kazes sta mislis a ako zakopamo po istoriji svako ce nesto iskopati i onda iz pocetka...
E sad, ocekujem smislen odgovor Kako i zasto ce to tebi omoguciti da zivis bolje i sretnije? u smislu postavljene teme....posto navodis neku psihomodologiju i sta ti ja znam sve...
Toliko...
Ne vidim da je tvoja tema imala ikakve veze sa onim sto poslije navodis i niko to nije spomenuo sem tebe...ovo je forum i tvoje pravo da kazes sta mislis a ako zakopamo po istoriji svako ce nesto iskopati i onda iz pocetka...
E sad, ocekujem smislen odgovor Kako i zasto ce to tebi omoguciti da zivis bolje i sretnije? u smislu postavljene teme....posto navodis neku psihomodologiju i sta ti ja znam sve...
Toliko...
-
papak_eliminator