Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post Reply
Mx

#1 Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by Mx »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080908068

Image

Kosovski Srbi ne će biti izuzeti iz široke akcije Kosovske energetske kooporacije (KEK) za isključenje potrošača koji ne plaćaju struju, jer duguju gotovo 100 miliona eura ili trećinu ukupna duga, objavila je u ponedjeljak Kosovska televizija.
Kosovska korporacija pokrenula je široku akciju širom Kosova kako bi prikupila novac od potrošača koji nisu platili struju, a posebno se to odnosi na kosovske Srbe koji od svršetka rata 1999. ne plaćaju struju, a ni druge dugove vlastima na Kosovu.

Srbi se različito opravdavaju što ne plaćaju struju: za neke rat na Kosovu još nije gotov, drugi kažu da nemaju novca, a neki pak da im iz Srbije poručuju da kosovskim vlastima ništa ne plaćaju.

Ekipe Kosovske energetske korporacije na terenu nastoje utjerati dugove, a onima koji to odbiju isključuju struju. Međutim, do sada nijedna ekipa nije išla po tzv. srpskim enklavama, a isto tako ni na područje sjevernog dijela Kosova gdje u potpunosti vladaju srpske paralelne ustanove, uz opravdanje da nedostaje politička volja. Korporacija je do sada otvorila svoje urede u srpskim enklavama, uključivši i Srbe u akciju za naplatu potrošene struje.

Na Kosovu potrošači duguju kosovskoj elektroprivredi gotovo 340 miliona eura, pa se nakon rata 1999. Kosovo sistemski suočava s nedostatkom struje i primjenjuje oštre mjere u ograničenju potrošnje, uključivo i višesatno dnevno isključivanje struje.

U kosovskim mjestima s većinskim albanskim stanovništvom akcija Kosovske energetske korporacije daje prve rezultate, a samo za nekoliko dana prikupljeno je desetak milijuna eura od potrošača, no to je još daleko od prihvatljivog.
Sta vi mislite o ovom dugu. Trebaju li Srbi placati struju ili ne?
karanana

#2 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by karanana »

meni je citava situacija sa strujom na kosovu malo nejasna. ja sam mislio da sva struja dolazi na kosovo upravo iz republike srbije. sjecam se da su tamo negdje oko marta kad je proglasavana nezavisnost srbi prijetili totalnim iskljucenjem kosova. e sad ako je ikako moguce da se to uradi, da republika srbija snabdijeva te enklave sa svojom strujom, onda sto se mene tice moze se odluciti i da kosovski srbi ne placaju a da otadzbina srbija to pokrije iz svog dzepa. ali ako je elektroprivreda kosova platila ove sve megawate srbiji i onda te iste megawate kosovski srbi ne placaju, to nije uredu i njima bi se trebala iskljuciti struja.
Vision 2020

#3 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by Vision 2020 »

I ovi "nasi Srbi" duguju milijarde zbog 70% razrusene infrastrukture i 50% razrusenih mostova pa nikom nista.
Mx

#4 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by Mx »

karanana wrote:meni je citava situacija sa strujom na kosovu malo nejasna. ja sam mislio da sva struja dolazi na kosovo upravo iz republike srbije. sjecam se da su tamo negdje oko marta kad je proglasavana nezavisnost srbi prijetili totalnim iskljucenjem kosova. e sad ako je ikako moguce da se to uradi, da republika srbija snabdijeva te enklave sa svojom strujom, onda sto se mene tice moze se odluciti i da kosovski srbi ne placaju a da otadzbina srbija to pokrije iz svog dzepa. ali ako je elektroprivreda kosova platila ove sve megawate srbiji i onda te iste megawate kosovski srbi ne placaju, to nije uredu i njima bi se trebala iskljuciti struja.
@ Karanana,

Stvar je obratna. Kosovo je to koje proizvodi i distribuira struju te pokriva sve potrebe Kosova a visak izvozi za Srbiju i neke druge drzave u regionu.
karanana

#5 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by karanana »

Mx wrote:
karanana wrote:meni je citava situacija sa strujom na kosovu malo nejasna. ja sam mislio da sva struja dolazi na kosovo upravo iz republike srbije. sjecam se da su tamo negdje oko marta kad je proglasavana nezavisnost srbi prijetili totalnim iskljucenjem kosova. e sad ako je ikako moguce da se to uradi, da republika srbija snabdijeva te enklave sa svojom strujom, onda sto se mene tice moze se odluciti i da kosovski srbi ne placaju a da otadzbina srbija to pokrije iz svog dzepa. ali ako je elektroprivreda kosova platila ove sve megawate srbiji i onda te iste megawate kosovski srbi ne placaju, to nije uredu i njima bi se trebala iskljuciti struja.
@ Karanana,

Stvar je obratna. Kosovo je to koje proizvodi i distribuira struju te pokriva sve potrebe Kosova a visak izvozi za Srbiju i neke druge drzave u regionu.
ovo nisam znao. bas sam mislio da kosovo uopste nema centrala. vjerovatno onda ima termocentrale. da li su te centrale na kosovu pod kontrolom kosovskih vlasti ili su pod kontrolom i unutar enklava kosovskih srba?

ma nema onda sta, ili dogovoriti nesto kao alternativu za placanje ili traziti od srbije da plati, ako ne onda udunuti. isto ko sto sam za da se i ovdje zavrce grijanje i voda onima koji ne placaju.
Mx

#6 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by Mx »

karanana wrote:
Mx wrote:
@ Karanana,

ovo nisam znao. bas sam mislio da kosovo uopste nema centrala. vjerovatno onda ima termocentrale. da li su te centrale na kosovu pod kontrolom kosovskih vlasti ili su pod kontrolom i unutar enklava kosovskih srba?
Proizvodjaci struje su kosovske termocentrale i one su prije odvajanja Kosova snabdjevale potrosace u Srbiji. Zato Srbi na Kosovu i ne zele da placaju struju jer znaju da je placaju kosovskoj a ne srbijanskoj drzavi. Kosovske termocentrale su ja mislim pod kontrolom kosovskih institucija.
simi5

#7 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by simi5 »

Na Kosovu postoje velike naslage uglja i tamo je Srbija podigla termoelektranu Obilić. Ta elektrana je snabdevala celo Kosovo i Metohiju, i značajno Crnu Goru i Hercegovinu uključujući Mostar. Tokom rata Nato je bombardovao postrojenja, mnogo objekata i opreme je uništeno, još više pokradeno u bezvlašću kad se policija povukla. Pokradeni su prakitčno svi dalekovodi, transformatori, da ne govorimo o upravljačkoj opremi.

Srbija (ne Kosovo) i danas plaća kredite od kojih je podignuta TE Obilić. Vlasti na Kosovu ne žele da investiraju u obnovu postrojenja tako da se proizvodi daleko manje nego što bi moglo, samo oko 20%. Ostatak struje se uvozi iz Srbije ili preko Srbije iz drugih zemalja regiona koje imaju viškove, recimo Bugarske. Zato je na KiM stalno na snazi redukovano snabdevanje strujom.

Srbi su posle rata izbačeni sa svih radnih mesta i ono malo što žive na Kosovu i Metohiji dobijaju od Srbije socijalnu pomoć. Srbija je pre nekog vremena (dve godine recimo) postigla dogovor sa UNMIK-om i KEK (Kosovska elektro-korporacija) da se dugovi Srba za struju prebiijaju sa dugovima KEK prema Elektroprivredi Srbije. Znači KEK nije oštećena jer su solidarno ostali građani Srbije prihvatili da snose troškove Srba sa Kosova i Metohije.

Inače samo 30% domaćinstava na KiM uopšte plaća struju.
osa

#8 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by osa »

simi5 wrote:Na Kosovu postoje velike naslage uglja i tamo je Srbija podigla termoelektranu Obilić. Ta elektrana je snabdevala celo Kosovo i Metohiju, i značajno Crnu Goru i Hercegovinu uključujući Mostar. Tokom rata Nato je bombardovao postrojenja, mnogo objekata i opreme je uništeno, još više pokradeno u bezvlašću kad se policija povukla. Pokradeni su prakitčno svi dalekovodi, transformatori, da ne govorimo o upravljačkoj opremi.

Srbija (ne Kosovo) i danas plaća kredite od kojih je podignuta TE Obilić. Vlasti na Kosovu ne žele da investiraju u obnovu postrojenja tako da se proizvodi daleko manje nego što bi moglo, samo oko 20%. Ostatak struje se uvozi iz Srbije ili preko Srbije iz drugih zemalja regiona koje imaju viškove, recimo Bugarske. Zato je na KiM stalno na snazi redukovano snabdevanje strujom.

Srbi su posle rata izbačeni sa svih radnih mesta i ono malo što žive na Kosovu i Metohiji dobijaju od Srbije socijalnu pomoć. Srbija je pre nekog vremena (dve godine recimo) postigla dogovor sa UNMIK-om i KEK (Kosovska elektro-korporacija) da se dugovi Srba za struju prebiijaju sa dugovima KEK prema Elektroprivredi Srbije. Znači KEK nije oštećena jer su solidarno ostali građani Srbije prihvatili da snose troškove Srba sa Kosova i Metohije.

a šta s onim što su druge republike uložile u kosovo, jebiga bilo pa prošlo, otpišite to kao poslovni gubitak.
Mx

#9 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by Mx »

simi5 wrote:Na Kosovu postoje velike naslage uglja i tamo je Srbija podigla termoelektranu Obilić. Ta elektrana je snabdevala celo Kosovo i Metohiju, i značajno Crnu Goru i Hercegovinu uključujući Mostar. Tokom rata Nato je bombardovao postrojenja, mnogo objekata i opreme je uništeno, još više pokradeno u bezvlašću kad se policija povukla. Pokradeni su prakitčno svi dalekovodi, transformatori, da ne govorimo o upravljačkoj opremi.

Ja sta @ simi5 nalaga i izmisli u sekundi, @ simi5 ti si nepopravljeni lazov :lol: :lol: :lol:
Mx

#10 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by Mx »

osa wrote:

a šta s onim što su druge republike uložile u kosovo, jebiga bilo pa prošlo, otpišite to kao poslovni gubitak.
@ Osa, na zalost, kazu Albanci da ne otpisuju nista :lol: :lol: :lol:
osa

#11 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by osa »

Mx wrote:
osa wrote:

@ Osa, na zalost, kazu Albanci da ne otpisuju nista :lol: :lol: :lol:
nisam mislio na albance nego sve drugo koji su ulagali u jugi u nerazvijene, rekoh poslovni gubitak, loše ulaganje i još lošija procjena, čista socijalistička ekonomija.
Mx

#12 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by Mx »

@ Osa, pa nista, neka se svi onda izmedju sebe rascesikaju ispod stola :D
osa

#13 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by osa »

poslije .ebanja nema kajanja, nego nikom ništa dati, mislim gratis, pomoći ali uz dobar interes i dobru kamatu, to je jezik koji svi shvaćaju, ozbiljno shvaćaju.
Vukašin

#14 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by Vukašin »

U Kosovu skoro 90 % domacinstava, bila srpska ili albanska, ne placaju pretplatu za struju. :D Dobro..... nebi ni ja placo kada primjerice nije jasno kada u toku dana neces imati struje. I naravno Kosovo izvozi struju......... pa to je jedan od problema...... od izvoza ima vise novca i politicari mogu vise ukrasti. Naravno takvih govnarija ima i na sjevernom Kosovu dje borci za "serbsko" Kosovo iz redova DSSa i slicnih prije svega se bore za vlastiti dzep.

Kolko Bosna i Hercegovina izgledala ko "hadjucija","vilijet".......................... ma prema Kosovu BiH je u silu pitanja vec 1996 bila USA. :D
karanana

#15 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by karanana »

ja stvarno ne znam odakle vam info da kosovo izvozi struju. ne znam sta je simi slagao. nasao sam slicne informacije u kojima vidim da od 15-40% dolazi sto iz srbije, sto iz rumunije i bugarske a preko srbije.

a to da struju ne placa niko je vjerovatno tacno takodjer, bio sam u albaniji i slicna je situacija iako je albanija cak i uredjenjija od kosova.
Umjetnik a

#16 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by Umjetnik a »

Mx wrote:

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080908068

Image

Kosovski Srbi ne će biti izuzeti iz široke akcije Kosovske energetske kooporacije (KEK) za isključenje potrošača koji ne plaćaju struju, jer duguju gotovo 100 miliona eura ili trećinu ukupna duga, objavila je u ponedjeljak Kosovska televizija.
Kosovska korporacija pokrenula je široku akciju širom Kosova kako bi prikupila novac od potrošača koji nisu platili struju, a posebno se to odnosi na kosovske Srbe koji od svršetka rata 1999. ne plaćaju struju, a ni druge dugove vlastima na Kosovu.

Srbi se različito opravdavaju što ne plaćaju struju: za neke rat na Kosovu još nije gotov, drugi kažu da nemaju novca, a neki pak da im iz Srbije poručuju da kosovskim vlastima ništa ne plaćaju.

Ekipe Kosovske energetske korporacije na terenu nastoje utjerati dugove, a onima koji to odbiju isključuju struju. Međutim, do sada nijedna ekipa nije išla po tzv. srpskim enklavama, a isto tako ni na područje sjevernog dijela Kosova gdje u potpunosti vladaju srpske paralelne ustanove, uz opravdanje da nedostaje politička volja. Korporacija je do sada otvorila svoje urede u srpskim enklavama, uključivši i Srbe u akciju za naplatu potrošene struje.

Na Kosovu potrošači duguju kosovskoj elektroprivredi gotovo 340 miliona eura, pa se nakon rata 1999. Kosovo sistemski suočava s nedostatkom struje i primjenjuje oštre mjere u ograničenju potrošnje, uključivo i višesatno dnevno isključivanje struje.

U kosovskim mjestima s većinskim albanskim stanovništvom akcija Kosovske energetske korporacije daje prve rezultate, a samo za nekoliko dana prikupljeno je desetak milijuna eura od potrošača, no to je još daleko od prihvatljivog.
Sta vi mislite o ovom dugu. Trebaju li Srbi placati struju ili ne?
pa ako su dužni trebaju
koop

#17 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by koop »

Kosovo i izvozi i uvozi struju (kao i vecina zemalja na svijetu). Obicno se ljeti izvozi struja za Crnu Goru i Albaniju (Crna Gora radi turisticke sezone, a Albanija radi loseg vodostaja, posto imaju dosta hidrocentrala), a zimi uvozi iz Albanije, i do nedavno iz Bugarske. Problem je sto je Bugarska morala ugasiti svoje nuklearne elektrane za zahtjev EU-a relativno nedavno (nisam siguran da li je 1 ili 2 u pitanju).

Termoelektrana Obilic je u ocajnom stanju. Kao prvo, geografski je smjestena na par kilometara od Pristine, tako da je aerozagadjenje u Pristini za nepovjerovati (izmedju jutra i veceri, nakupi se jako vidljiv sloj fine prasine po namjestaju, kao da se nije oprasivalo i cistilo sedmicama).

Kosovo ce ostati na termoelektranama, jer je hidro potencijal nikakav, a u drugu ruku, imaju nalazista lignita medju najvecim na svijet. Mislim da je po nekim procjenama svjetske banke, dovoljno za narednih 500 godina (po sadasnjoj eksploataciji).

Njabolje je bilo da je NATO bombardov'o Obilic, do sada bi se napravila nova termoelektrana, na boljem mijsetu i sa stabilnijom mrezom. Ovako, u renoviranje, zamjene pogona i ko zna sta jos, investirano je bruka para (moram pronaci cifru, ali definitivno, desetine miliona eura je u pitanju).

blok B" - Obilic 2x300 MW; TE "Nikola Tesla blok A" - Obrenovac 2x215MW
Vukašin

#18 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by Vukašin »

karanana wrote:ja stvarno ne znam odakle vam info da kosovo izvozi struju. ne znam sta je simi slagao. nasao sam slicne informacije u kojima vidim da od 15-40% dolazi sto iz srbije, sto iz rumunije i bugarske a preko srbije.
Poznam odje u Njemackoj sa univerziteta par Albanaca, ciji rodjaci su dosta dobro uvukli u drzavnu aparaturu Kosova pa cuju se price. Kosovo uvozi struju, koja se onda preprodaje skuplje. :-) KEK uvozi dosta struje jeftino iz Bugarske a prodaje tu struju onda Albaniji. A fol ko za sve kriva Srbija i ETS. Poslovodilac KEK-a je neki Irac kojega njegovi albanski suradnici jednostavno ignorisu i tako dalje. Pa cak valjda i upetljana u te poslove neka srpska kompanija. Sve zivi kriminal.
Bio sam proslu godinu u Gracanici i tri puna dana nije bilo skoro nikako struje (a ljudi platili za nju), a ista prica i u selima dje su Albanci absolutna vecina. Ili ima struje, ali pogon je jako preko 220 volti pa ti sve stvari pregore ili osiguraci iskoce. Tako nesto nisam cak ni u najgorjoj grmeckoj vukojebini dozivio. Pravo tuzno za 21 vjek.
koop

#19 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by koop »

Za tog Irca, koliko znam taj tip je uhapsen prosle godine za pronevjeru nekih 2 miliona Eura, iz fonda za obnovu TE Obilic.

Ljudi ne placaju, nema stalnog snadbjevanja, pogotovo ako ne zivis u nekom od gradova, a sto se tice Srba na Kosovu, oni bas ne placaju. Bez ikakvih specijalnih konotacija, samo cinjenicno. Po nagovoru Beograda, bojkotuju sve institucije na Kosovu, i naravno sve racune (voda, struja,...).
Mx

#20 Re: Srbi na Kosovu duguju 100 milijuna eura za struju

Post by Mx »

koop wrote:Za tog Irca, koliko znam taj tip je uhapsen prosle godine za pronevjeru nekih 2 miliona Eura, iz fonda za obnovu TE Obilic.

Ljudi ne placaju, nema stalnog snadbjevanja, pogotovo ako ne zivis u nekom od gradova, a sto se tice Srba na Kosovu, oni bas ne placaju. Bez ikakvih specijalnih konotacija, samo cinjenicno. Po nagovoru Beograda, bojkotuju sve institucije na Kosovu, i naravno sve racune (voda, struja,...).
koop wrote:Kosovo i izvozi i uvozi struju (kao i vecina zemalja na svijetu). Obicno se ljeti izvozi struja za Crnu Goru i Albaniju (Crna Gora radi turisticke sezone, a Albanija radi loseg vodostaja, posto imaju dosta hidrocentrala), a zimi uvozi iz Albanije, i do nedavno iz Bugarske. Problem je sto je Bugarska morala ugasiti svoje nuklearne elektrane za zahtjev EU-a relativno nedavno (nisam siguran da li je 1 ili 2 u pitanju).

Termoelektrana Obilic je u ocajnom stanju. Kao prvo, geografski je smjestena na par kilometara od Pristine, tako da je aerozagadjenje u Pristini za nepovjerovati (izmedju jutra i veceri, nakupi se jako vidljiv sloj fine prasine po namjestaju, kao da se nije oprasivalo i cistilo sedmicama).

Kosovo ce ostati na termoelektranama, jer je hidro potencijal nikakav, a u drugu ruku, imaju nalazista lignita medju najvecim na svijet. Mislim da je po nekim procjenama svjetske banke, dovoljno za narednih 500 godina (po sadasnjoj eksploataciji).

Njabolje je bilo da je NATO bombardov'o Obilic, do sada bi se napravila nova termoelektrana, na boljem mijsetu i sa stabilnijom mrezom. Ovako, u renoviranje, zamjene pogona i ko zna sta jos, investirano je bruka para (moram pronaci cifru, ali definitivno, desetine miliona eura je u pitanju).

blok B" - Obilic 2x300 MW; TE "Nikola Tesla blok A" - Obrenovac 2x215MW
Termoelektrana Obilic - Kosovo

Razne informacije: http://www.google.se/search?q=termoelek ... =firefox-a

http://www.google.se/search?hl=sv&clien ... vo&spell=1

Slike: http://images.google.se/images?q=termoe ... a=N&tab=wi

Image

Image

Image

Eto @ koop nam je to sve oko proizvodnje, izvoza-uvoza, isporuke i prodaje struje na Kosovu strucno razjasnio :-D
Post Reply