Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH?!

Post Reply
filosofman

#1 Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH?!

Post by filosofman »

Ja lično poznajem mnogo ljudi koji se nacionalno osjećaju, ili se nacionalno izjašnjavaju, neki manje ili više javno a neki skriveno kao Srbi a imena su im arapska i religijski pripadaju islamskom religioznom miljeu, ili su tradicionalno muslimani.Toga ima mnogo u Federaciji BiH, za neke slučajeve se javno zna a neki su tajni ili manje više nisu istaknuti a zbog raznoraznih razloga kako ličnih tako i nečega što se zove "ne talasaj" Srbin si, musliman, ali šuti o tome.Najnoviji slučaj je na neki način "uzburkao javnost u Federaciji BiH, a to je slučaj Srba muslimana u Federaciji BiH u Skupštini Kantona Sarajevo i istih tih Srba muslimana u Domu naroda Federacije BiH, u srpskom klubu (kao pripadnici srpskog naroda).

Kako je krenulo, a što mi moji Srbi nisu vjerovali prije nekog vremena kada sam govorio i pisao o tome, Srbi muslimani će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH?! Tada mi Srbi nisu vjerovali kada sam im govorio i pisao o tome, a još više mi nisu vjerovali Bošnjaci koji su se čudom čudili u vezi s tim, ali ovo danas (sve masovnije) izjašnjavanje muslimana Srbima u Federaciji BiH pokazuje koliko sam bio u pravu, kada sam o tome pisao i govorio prije nekoliko godina?!

Sada najaktuleniji su upravo oni:

RASIM SMAJIĆ SRBIN
Saziv:
2014-2018
Aktivan:
Da
Položaj:
zastupnik
U sazivu:
Ponedeljak, 10 Novembar, 2014
Pripadnost stranci:
Bosanska stranka-Mirnes Ajanović
Član kolegija:
Ne
Image

HARIS PLEHO SRBIN
Saziv:
2014-2018
Aktivan:
Da
Položaj:
zastupnik
U sazivu:
Utorak, 11 Novembar, 2014
Pripadnost stranci:
Član kolegija:
Ne
Image

NERMIN BJELAK SRBIN
Saziv:
2014-2018
Aktivan:
Da
Položaj:
zastupnik
U sazivu:
Pripadnost stranci:
Bosanskohercegovačka patriotska stranka - Sefer Halilović
Član kolegija:
Ne

Image

http://skupstina.ks.gov.ba/klub-naroda64

Image

Image

ADVOKAT MIRNES AJANOVIĆ PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV ČLANOVA CENTRALNE IZBORNE KOMISIJE BIH I SUDIJA APELACIONOG ODJELA SUDA BIH

MIRNES AJANOVIĆ, advokat Tuzla, Trg slobode, zgrada Barok –
SREDSTVIMA INFORMISANJA

Saopštenje za javnost

Kao advokat oštećenih Harisa Plehe, Rasima Smajića i Nermina Bjelaka, a shodno odredbama Zakona o advokaturi Federacije BiH, obavještavam javnost da mi je danas dostavljen podnesak glavnog federalnog tužitelja Dragana Stupara, broj T11 0 KTA 0001473 14 od 30.12.2014. godine, kojim me obavještava o poduzetim radnjama Federalnog tužilaštva u vezi podnesenog izvještaja o sumnji u izvršenje krivičnog djela od strane članova Centralne izborne komisije BiH i drugih odgovornih službenih lica.
Povodom podnesenog Izvještaja Federalno tužilaštvo je zaključilo sljedeće, citiram: “Kako prijavljene osobe imaju svojstvo službenih osoba u institucijama BiH, a ne Federacije BiH, cijenimo da je prijavljeno izvršenje kaznenog djela povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina iz člana 145. Krivičnog zakona BiH, za koje djelo je stvarno nadležno za postupanje Tužiteljstvo BiH, zbog čega je Vaš Izvještaj o učinjenju kaznenog djela sa prilozima i dostavljen predmetnom tužiteljstvu na dalji rad i odluku.”, završen citat.
Obavještavam javnost da sam Tužilaštvu BiH dostavio dopunu Izvještaja o izvršenju krivičnog djela protiv članova Centralne izborne komisije BiH, zbog povrede člana 220. Krivičnog zakona BiH, Zloupotreba službenog položaja ili ovlasti, te protiv postupajućih sudija Apelacionog odjela Suda BiH, koji su neosnovanim odbijanjem žalbe oštećenih Harisa Plehe, Rasima Smajića i Nermina Bjelaka – saučestvovali u okončanju izvršenja prijavljenog krivičnog djela, povredom odredbi člana 238. Krivičnog zakona BiH, Kršenje zakona od strane sudije.

Mirnes Ajanović, advokat

Image

http://mreza.org/advokat-mirnes-ajanovi ... -suda-bih/
Last edited by filosofman on 31/12/2014 17:22, edited 1 time in total.
dalje

#2 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by dalje »

S2m wrote:Pa super!!!Šta je tu problem????Srbin muslimanske vjeroispovjesti!!!Ono su što su uvijek bili.Srbi.Nisu poistovijetili religiju sa nacionalnom pripadnošću!
Pa problem je sto Srbi nemaju ni jednu dzamiju.
Ova gospoda iznad mora ici u tudje dzamije.
BorikBL

#3 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by BorikBL »

Niste svjesni kakvu je sprdnju izazvala u banjaluci ova vijest o plehi i ostalim poslanicima srbima po potrebi. :D :lol:
A ravnogorcima leglo kao kec na desetku povodom price ko je od koga nastao. :D

Kakogod, da su uloge zamjenjene, isto bi bilo.. takodje bi bilo Srba koji se "osjecaju" Bosnjaci zarad funkcije i slicno...
JThomas

#4 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by JThomas »

srbi muhamedanske vere.
SaraFina

#5 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by SaraFina »

Meni je ova tema totalno degutantna.

Nacionalno i vjersko opredjeljenje svakog pojedinca pravo je na sopstveni izbor.

Koliko god su Srbi Vlaškog porijekla a Turci su ih doveli preko obale Drine u ove krajeve, apsolutno je degutantno iskrivljivanje povijesti po tko zna koji put pišući o nekim Srbima muslimanske vjere.

Čak i da su teze tačna i da u BiH zivi poturčenih i poislamljenih Srba sasvim sigurno duze su Muslimani nego što su bili Srbi.

A ljudi koji su se radi političke koristi sada i u prošlosti izjašnjavali tako nemaju veze sa ovim konstrukcijama.

Preko Drine su se Srbi naselili zahvaljući Turcima.

Gdje turcin osvoji i šator podigne tu Srbin baci ovčiji kozuh i kad turcin ode proglasi svetim srpskom zemljom.

Opće poznato.
Last edited by SaraFina on 08/12/2014 22:35, edited 1 time in total.
filosofman

#7 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by filosofman »

dalje wrote:
S2m wrote:Pa super!!!Šta je tu problem????Srbin muslimanske vjeroispovjesti!!!Ono su što su uvijek bili.Srbi.Nisu poistovijetili religiju sa nacionalnom pripadnošću!
Pa problem je sto Srbi nemaju ni jednu dzamiju.
Ova gospoda iznad mora ici u tudje dzamije.
Miješaš religiozno sa nacionalnim?! Nemaš pojma kako muslimani znaju biti fanatični srpski nacionalisti, kada se uhvate za srpstvo?!
Ripicipi

#8 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by Ripicipi »

SaraFina wrote:Meni je ova tema totalno degutantna.

Nacionalno i vjersko opredjeljenje svakog pojedinca pravo je na sopstveni izbor.

Koliko god su Srbi Vlaškog porijekla a Turci su ih doveli preko obale Drine u ove krajeve, apsolutno je degutantno iskrivljivanje povijesti po tko zna koji put pišući o nekim Srbima muslimanske vjere.

Čak i da su teze tačna i da u BiH zivi poturčenih i poislamljenih Srba sasvim sigurno duze su Muslimani nego što su bili Srbi.

A ljudi koji su se radi političke koristi sada i u prošlosti izjašnjavali tako nemaju veze sa ovim konstrukcijama.

Preko Drine su se Srbi naselili zahvaljući Turcima.

Gdje turcin osvoji i šator podigne tu Srbin baci ovčiji kozuh i kad turcin ode proglasi svetim srpskom zemljom.

Opće poznato.
Ne nego je degutantno to sto oni rade.
Bijede ljudske
SaraFina

#9 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by SaraFina »

U svakom zitu ima kukolja ..
filosofman

#10 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by filosofman »

Slobodno je da se musliman osjeća Srbinom, pa i ovi ljudi, ovi zastupnici muslimani Srbi u Domu naroda Federacije BiH.Njihov izbor, Srbi su i ostaće Srbi..
filosofman

#11 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by filosofman »

Evo jedan musliman rodom iz Tešnja, a sada živi u Sjenici Salih SelimoviĆ.
Evo link:

BEOGRAD - Muslimani nikada nisu postali Turci jer su sačuvali svoj maternji jezik, staru tradiciju i uvek su znali svoje poreklo, kaže istoričar i profesor Salih Selimović kkoji je vrstan poznavalac tema vezanih za srpske-pravoslavno-muslimanske odnose.

http://www.kurir.rs/salih-selimovic-mus ... nak-790059
stari grad Visegrad

#12 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by stari grad Visegrad »

Ova tema je glupa, a pocev od naslova, bla, bla, bla, ko fol ce nekoga isprovocirtai.
Nije mi jesno da ima ovako glupih razmisljanja i glupih kao fol nekih vjerso-nacionalnih tema.
I da ja kazem da sam ja Spanac a vjere X to je moje pravo. Ima i Svedjana arapskih imena, to nikom nije cudno.
Svako ima pravo da se izjasi kako zeli, je li ti to ne znas??
Ima ljudi lazu o nacionalnosti a radi postizanja svojih ciljeva. Ima muskaraca lazu da su slobodni, u braku su, da bi legli s nekom zenskom.
Ima ljudi lazu sta su radli prije a da bi dobili neki posao.
Dodik laze svaki dan, sto ne otvrois tu temu?
almir90

#13 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by almir90 »

Pošto znamo motiv dotične gospode zašto su se izjasnili kao Srbi, a to je da bi ostali u foteljama i ubirali dobre plate, a ne radili ništa. S' time se da zaključiti da su se i u prošlosti pojedinci izjašnjavali kao Srbi ili Hrvati zarad lične koristi. Kaj ne?! :lol:

Ovi gore će sutra će se izjasniti kao cigani, pardon nacionalne manjine, da bi ostali u foteljama, i treba njih sada da uzimamo kao mjerilo nečega. Ničemu oni mjerilo ne mogu biti, osim u pohlepi, i dokaz koliko je čovjek željan para.
Last edited by almir90 on 08/12/2014 23:21, edited 1 time in total.
filosofman

#14 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by filosofman »

stari grad Visegrad wrote: Dodik laze svaki dan, sto ne otvrois tu temu?
Otvorio sam, pogledaj većina mojih tema je o Dodikovim lažima.

http://forum.klix.ba/srpska-demokratska ... #p10865536

http://forum.klix.ba/zeljko-komsic-ili- ... 32482.html

http://forum.klix.ba/bakir-izetbegovic- ... 32226.html
Last edited by filosofman on 08/12/2014 23:25, edited 3 times in total.
parangal_

#15 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by parangal_ »

filosofman wrote:Ja lično poznajem mnogo ljudi koji se nacionalno osjećaju, ili se nacionalno izjašnjavaju, neki manje ili više javno a neki skriveno kao Srbi a imena su im arapska i religijski pripadaju islamskom religioznom miljeu, ili su tradicionalno muslimani.Toga ima mnogo u Federaciji BiH, za neke slučajeve se javno zna a neki su tajni ili manje više nisu istaknuti a zbog raznoraznih razloga kako ličnih tako i nečega što se zove "ne talasaj" Srbin si, musliman, ali šuti o tome.Najnoviji slučaj je na neki način "uzburkao javnost u Federaciji BiH, a to je slučaj Srba muslimana u Federaciji BiH u Skupštini Kantona Sarajevo i istih tih Srba muslimana u Domu naroda Federacije BiH, u srpskom klubu (kao pripadnici srpskog naroda).

Kako je krenulo, a što mi moji Srbi nisu vjerovali prije nekog vremena kada sam govorio i pisao o tome, Srbi muslimani će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH?! Tada mi Srbi nisu vjerovali kada sam im govorio i pisao o tome, a još više mi nisu vjerovali Bošnjaci koji su se čudom čudili u vezi s tim, ali ovo danas (sve masovnije) izjašnjavanje muslimana Srbima u Federaciji BiH pokazuje koliko sam bio u pravu, kada sam o tome pisao i govorio prije nekoliko godina?!

RASIM SMAJIĆ SRBIN
Saziv:
2014-2018
Aktivan:
Da
Položaj:
zastupnik
U sazivu:
Pripadnost stranci:
Član kolegija:
Ne
Image

HARIS PLEHO SRBIN
Saziv:
2014-2018
Aktivan:
Da
Položaj:
zastupnik
U sazivu:
Pripadnost stranci:
Član kolegija:
Ne
Image

NERMIN BJELAK SRBIN
Saziv:
2014-2018
Aktivan:
Da
Položaj:
zastupnik
U sazivu:
Pripadnost stranci:
Član kolegija:
Ne

Image

Image

Image

srbinom te ne cini vjera nego ideologija. na primjer, dzaba bi kusturici bilo sto se krstio kad bi izjavio ove stvari "srbi u bih su bili agresori", "kosovo ne pripada srbiji", "rusija iskoristava srbiju" "albanci su ljudi isto kao i srbi". da to kaze rekli bi mu da je balija, trojanski konj, poturica i sl. ali, kad je nacionalista onda moze da bude srbin.

vjera i ime su ekplicitna pravila, ali eksplicitna pravila su forma za naivce. prava pripadnost se poima u nepisanim, implicitnim pravilima svake grupe.

za bosnjake je postalo pravilo da se solidarises sa srebrenickom mitologijom, ako se sa tim ne solidarises, nisi bosnjak kako god da se zvao.
Helena2014

#16 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by Helena2014 »

parangal_ wrote:

srbinom te ne cini vjera nego ideologija. na primjer, dzaba bi kusturici bilo sto se krstio kad bi izjavio ove stvari "srbi u bih su bili agresori", "kosovo ne pripada srbiji", "rusija iskoristava srbiju" "albanci su ljudi isto kao i srbi". da to kaze rekli bi mu da je balija, trojanski konj, poturica i sl. ali, kad je nacionalista onda moze da bude srbin.

vjera i ime su ekplicitna pravila, ali eksplicitna pravila su forma za naivce. prava pripadnost se poima u nepisanim, implicitnim pravilima svake grupe.

za bosnjake je postalo pravilo da se solidarises sa srebrenickom mitologijom, ako se sa tim ne solidarises, nisi bosnjak kako god da se zvao.

ili probosanski orjentiran - to je smrtni grijeh u RS :D
stari grad Visegrad

#17 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by stari grad Visegrad »

filosofman wrote:

BEOGRAD - Muslimani nikada nisu postali Turci jer su sačuvali svoj maternji jezik, staru tradiciju i uvek su znali svoje poreklo, kaže istoričar i profesor Salih Selimović kkoji je vrstan poznavalac tema vezanih za srpske-pravoslavno-muslimanske odnose.

http://www.kurir.rs/salih-selimovic-mus ... nak-790059
Citiras Kurir -- :-) to je smece od novina, Zabavnik za ne inteligentne.
filosofman

#18 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by filosofman »

filosofman wrote:Ja lično poznajem mnogo ljudi koji se nacionalno osjećaju, ili se nacionalno izjašnjavaju, neki manje ili više javno a neki skriveno kao Srbi a imena su im arapska i religijski pripadaju islamskom religioznom miljeu, ili su tradicionalno muslimani.Toga ima mnogo u Federaciji BiH, za neke slučajeve se javno zna a neki su tajni ili manje više nisu istaknuti a zbog raznoraznih razloga kako ličnih tako i nečega što se zove "ne talasaj" Srbin si, musliman, ali šuti o tome.Najnoviji slučaj je na neki način "uzburkao javnost u Federaciji BiH, a to je slučaj Srba muslimana u Federaciji BiH u Skupštini Kantona Sarajevo i istih tih Srba muslimana u Domu naroda Federacije BiH, u srpskom klubu (kao pripadnici srpskog naroda).

RASIM SMAJIĆ SRBIN
Saziv:
2014-2018
Aktivan:
Da
Položaj:
zastupnik
U sazivu:
Pripadnost stranci:
Član kolegija:
Ne
Image

HARIS PLEHO SRBIN
Saziv:
2014-2018
Aktivan:
Da
Položaj:
zastupnik
U sazivu:
Pripadnost stranci:
Član kolegija:
Ne
Image

NERMIN BJELAK SRBIN
Saziv:
2014-2018
Aktivan:
Da
Položaj:
zastupnik
U sazivu:
Pripadnost stranci:
Član kolegija:
Ne

Image

Image

Image
Ovi su Srbi i ostaće Srbi, nema više trte mrte.
Danguba

#19 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by Danguba »

parangal_ wrote:

ovo nisam znao. :shock:
almir90

#20 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by almir90 »

Pošto se ovi gore uzimaju kao relevantan i istinit podatak, vezan za historiju/istoriju/povijest, evo da malo začinimo.

https://www.youtube.com/watch?v=R0nGlsu-xVQ

:lol:
parangal_

#21 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by parangal_ »

Helena2014 wrote:
parangal_ wrote:

ili probosanski orjentiran - to je smrtni grijeh u RS :D
da i to, naravno. mozes te svat srboljub srboljibovic od oca pravoslavnog svestenika i pradede solunskog borca ako kazes da je rs debilizam automatski nisi srbin.
Nomo

#22 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by Nomo »

stari grad Visegrad wrote:Ova tema je glupa, a pocev od naslova, bla, bla, bla, ko fol ce nekoga isprovocirtai.
Nije mi jesno da ima ovako glupih razmisljanja i glupih kao fol nekih vjerso-nacionalnih tema.
I da ja kazem da sam ja Spanac a vjere X to je moje pravo. Ima i Svedjana arapskih imena, to nikom nije cudno.
Svako ima pravo da se izjasi kako zeli, je li ti to ne znas??
Ima ljudi lazu o nacionalnosti a radi postizanja svojih ciljeva. Ima muskaraca lazu da su slobodni, u braku su, da bi legli s nekom zenskom.
Ima ljudi lazu sta su radli prije a da bi dobili neki posao.
Dodik laze svaki dan, sto ne otvrois tu temu?
nije valjda da branis ove ljude koji su za novac , za fotelju , za klupu , za nerad , za privilegiju , za auto , za gros, za bros , za dinar , kao zadnje prostituke i zadnji narkomani koji umiru ako ne dobiju dozu heriona od 1000 maraka presli u ,, genocidni ,, tabor :twisted: :evil: :cry:
Nomo

#23 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by Nomo »

RASIM SMAJIĆ SRBIN
Saziv:
2014-2018
Aktivan:
Da
Položaj:
zastupnik
U sazivu:
Pripadnost stranci:
Član kolegija:
Ne
Image

HARIS PLEHO SRBIN
Saziv:
2014-2018
Aktivan:
Da
Položaj:
zastupnik
U sazivu:
Pripadnost stranci:
Član kolegija:
Ne
Image

NERMIN BJELAK SRBIN
Saziv:
2014-2018
Aktivan:
Da
Položaj:
zastupnik
U sazivu:
Pripadnost stranci:
Član kolegija:
Ne

Image

Image

Image
a glavurde im ko u balije :lol: :lol: mirnes ajanovic , radeljas , boss i ostala srpska raja . :lol: :lol: kako mogu ljudi nisko pasti i jos ih onaj sofer mirnes ( koji je za vrijeme svijetla i demokratije nabacio naocale i pravni fakultet ) pravda . kao nisu to uradili zbog novca i poslanickog mjesta . onda su zbog ubjedjenja . vas koliki cetnicki svijet se smije grohotom , sa pravom . sta baliji moze stati u obraz ne moze cetniku ni u subaru . p...a vam materina olos jedna a narod lozite i zavadjate .
Nomo

#24 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by Nomo »

ne mogu da vjerujem da kod sefera ima ovih govnara .
zgembomaratonac

#25 Re: Srbi muslimani ili Srbi arapskih imena u Federaciji BiH, da li će brojem premašiti Srbe pravoslavne u Federaciji BiH

Post by zgembomaratonac »

almir90 wrote:Ovi gore će sutra će se izjasniti kao cigani, pardon nacionalne manjine, da bi ostali u foteljama..
Šta je alternativa kada Dejtonska etnokratija propisuje da Bošnjaci kao većinski narod treba da poklanjaju većinsku vlast raznim manjinama? Realno ove nove posrbice na baterije samo mogu ubrzati proces demokratizacije. Jer kada za 4 godine na isti način poklope i klub hrvatskog naroda onda imamo gotov recept za razmontiranje konstitutivnosti manjina i uspostavljanje građanske demokracije.
Post Reply