SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Bodkin

#476 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by Bodkin »

Banksy wrote:
Bodkin wrote:
Ne sirim ja pricu nego vi ne znate sta hocete. Vatromet nije ok ali je dernek ok. Muzika je ok ali koncert nije ok. I opet ne znate za koje datume i koje zlocine
Hoćemo da se dostojanstveno ponašamo na datume najvećih četničkih zločina u BiH.

Imaš neki problem s tim?
Samo najvecih? I dostojanstveno je ukinuti vatromet? Ostalo dozvoljeno? A i koji su najveci? Jel ubistvo uciteljice i dvojice djaka na alipasinom dovoljno velik zlocin da se ovako reaguje?
zateznistub

#477 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by zateznistub »

Kako vas čovjek stručno mezi... :thumbup:
piupiu

#478 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by piupiu »

Strasno je vidjeti da jedna tema, otvorena da bi se izrazio i trazio pijetet prema zrtvama bezumlja, pocinje sa ...
plain vanilla wrote:Nek jedu govna oni koji su organizovali ovu proslavu, oni koji su slavili i oni koji podrzavaju istu, pa bili oni iz Sarajeva, Tuzle,...
Jos strasnije je vidjeti da je u tom stilu je i nastavljena. Nevjerovatno je koliko nam fali samokontrole i uopste promisljanja o onome o cemu se vec stranicama vrlo zustro, pa cak i vulgarno debatira. Dakle, na ovoj temi, kojom se trazi vise postovanja za zrtve, ljudi se 'seru jedni drugima' u stavove, psuju, vrijedjaju, itd.

Nadam se da su pripadnici i jedne i druge strane debate ove godine obiljezili 4. maj, Dan Holokausta (u 2016.), u sjecanje na 11 miliona zrtava fasizma, na 78% evropske jevrejske populacije istrijebljene bezumljem, 50% istrijebljene romske populacije i jos milione onih koji su istrijebljeni ko zna zasto. Nadam se da su svi odmah nakon toga obiljezili i 9. maj, Dan pobjede nad fasizmom. Nadam se da su prvi dan obiljezili dostojanstvenom sutnjom, a drugi vatrometom. Kao sto se nadam i da ce - kada se ta dva dana poklope - jedan dio dana odsutjeti u sjecanje na ljude koji je bezumlje osudilo na smrt, a drugi dio tog istog dana vatrometom proslaviti zivot.

Nadam se i da 11. jula nece biti ovakvih tema - iz pijeteta prema zrtvama genocida.

Ja odsutjeh i dio svoga dana u sjecanje na tuzlanske zrtve. Sto i vama preporucujem ... citajuci ovu temu.

Sramota je sta se sve ovdje napisalo 'u ime postovanja' prema zrtvama.
Njanjavi

#479 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by Njanjavi »

piupiu wrote:Strasno je vidjeti da jedna tema, otvorena da bi se izrazio i trazio pijetet prema zrtvama bezumlja, pocinje sa ...
plain vanilla wrote:Nek jedu govna oni koji su organizovali ovu proslavu, oni koji su slavili i oni koji podrzavaju istu, pa bili oni iz Sarajeva, Tuzle,...
Jos strasnije je vidjeti da je u tom stilu je i nastavljena. Nevjerovatno je koliko nam fali samokontrole i uopste promisljanja o onome o cemu se vec stranicama vrlo zustro, pa cak i vulgarno debatira. Dakle, na ovoj temi, kojom se trazi vise postovanja za zrtve, ljudi se 'seru jedni drugima' u stavove, psuju, vrijedjaju, itd.

Nadam se da su pripadnici i jedne i druge strane debate ove godine obiljezili 4. maj, Dan Holokausta (u 2016.), u sjecanje na 11 miliona zrtava fasizma, na 78% evropske jevrejske populacije istrijebljene bezumljem, 50% istrijebljene romske populacije i jos milione onih koji su istrijebljeni ko zna zasto. Nadam se da su svi odmah nakon toga obiljezili i 9. maj, Dan pobjede nad fasizmom. Nadam se da su prvi dan obiljezili dostojanstvenom sutnjom, a drugi vatrometom. Kao sto se nadam i da ce - kada se ta dva dana poklope - jedan dio dana odsutjeti u sjecanje na ljude koji je bezumlje osudilo na smrt, a drugi dio tog istog dana vatrometom proslaviti zivot.

Nadam se i da 11. jula nece biti ovakvih tema - iz pijeteta prema zrtvama genocida.

Ja odsutjeh i dio svoga dana u sjecanje na tuzlanske zrtve. Sto i vama preporucujem ... citajuci ovu temu.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Tesla10

#480 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by Tesla10 »

Nije mislio na to, već da se sad u ovom vremenu malo pomjeri datum baš zbog događaja u Tuzli. Na to je mislio...
skupljac_zeljeza

#481 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by skupljac_zeljeza »

supercali wrote:J
Da je bilo 500000 svejedno je jer se nisu velicalo zlocinci
Neko 'vako, neko 'nako...
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope osudila je totalitarni komunistički poredak u
svoje dvije rezolucije: Rezoluciji 1481 o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih
komunističkih poredaka, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila 25.
januara 2006. godine i Rezoluciji 1096 o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih
totalitarnih sistema, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila 27. juna
1996. godine.
Banksy

#482 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by Banksy »

piupiu wrote:
Za početak, nadajmo se da neće biti vatrometa ...iz pijeteta prema zrtvama genocida.
cassius

#483 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by cassius »

Trebalo je Knjigu Zalosti postavit u Sarajevu ispred Tite , vjerovatno bi se raja potpisala i rekla daj taj vatromet , sta cekas haveru :izet:
dobar osjecaj

#484 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by dobar osjecaj »

piupiu wrote:Strasno je vidjeti da jedna tema, otvorena da bi se izrazio i trazio pijetet prema zrtvama bezumlja, pocinje sa ...

Dijelim tvoje razmisljanje i jako lijepo si sve srocila. Nazalost, previse se nakotilo onih kojima su govna nezamjenjivo stilsko sredstvo i bez kojih tesko mogu oblikovati ijednu misao. Bez govana jednostavno recenice nemaju dovoljno potrebnog smrada kojim se nadaju zacepiti usta svim neistomisljenicima.
zateznistub

#485 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by zateznistub »

Bravo piu!
Hajvan

#486 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by Hajvan »

možda bi svi trebali razmišljati malo više na ovaj način:

Image
supercali

#487 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by supercali »

skupljac_zeljeza wrote:
supercali wrote:J
Da je bilo 500000 svejedno je jer se nisu velicalo zlocinci
Neko 'vako, neko 'nako...
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope osudila je totalitarni komunistički poredak u
svoje dvije rezolucije: Rezoluciji 1481 o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih
komunističkih poredaka, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila 25.
januara 2006. godine i Rezoluciji 1096 o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih
totalitarnih sistema, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila 27. juna
1996. godine.
Pa od politike me i ne cudi jer im je komunizam bio prijetnja
Da im je dosao komunizam ne bi imali bogatstva kao sada rasporedjena na nekolicinu a ostali moderni robovi
Al svako ima poglede na to

Opet kazem to je politika a drugo su obicni ljudi
Cherry-Cherry

#488 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by Cherry-Cherry »

Bodkin wrote: Samo najvecih? I dostojanstveno je ukinuti vatromet? Ostalo dozvoljeno? A i koji su najveci? Jel ubistvo uciteljice i dvojice djaka na alipasinom dovoljno velik zlocin da se ovako reaguje?
:thumbup:
Neka nam ovi vrli moralisti odrede datume, kada ne smije biti vatrometa, muzike, kafića, a kada je to dozvoljeno.
Mis mekinjas

#489 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by Mis mekinjas »

U Kumrovcu je Stjepan Mesić, lijepo o Titu na dan kad se slavio njegov rođendan rekao:
"– Svjesni smo agresije povijesnih revizionista, provlačenja kroz blato narodnooslobodilačke borbe, i osobito čovjeka koji joj je stajao na čelu, maršala Josipa Broza Tita. I baš zato što smo svega toga svjesni smo ovdje da kažemo jasno i glasno – ne, ovako dalje ne može. To vrijedi i za Hrvatsku koja na političkoj razini sve više podilazi nacifašizmu, odnosno prihvaća apsolutno neprihvatljivo izjednačavanje kao jednakih zala fašizma i antifašizma. Pri čemu se osuđivanje antifašizma vrlo prozirno nastoji maskirati osudom komunizma i takozvanih komunističkih zločina, rekao je Mesić uz burno odobravanje nekoliko tisuća prisutnih.

Dodao je da ove njegove ocjene vrijede i za Srbiju »koja ukida presudu četničkom vođi Draži Mihajloviću proglašavajući ga žrtvom komunizma«.

– To vrijedi i za BiH gdje je barem u nekim krajevima sve popularnije pohvaliti se pretkom koji je bio u zloglasnoj Handžar diviziji, a zanijekati pretka koji je bio partizanski zapovjednik. Dok će u drugim dijelovima te iste države podići spomenik Draži Mihajloviću i veličati četništvo. Demoniziranje Tita prisutno je u svim državama nastalim iz bivše Jugoslavije, rekao je Mesić."

Treba žaliti Tuzla svoje mrtve, i ne obilježavati 25.05., ali niko nema pravo osuditi one koji obilježavaju 25.05., zbog Josipa Broza.
Da je 25.05. obilježje triju iz zadnjeg rata, zaraćenih strana, gdje svako veliča svog krvnika, sve bih ovo još i opravdala, ovako, ne pada mi na pamet.
Podržavam i jedne i druge, da bilježe šta hoće, samo nek ne zadiru u u tugu i veselje drugima.

Svugdje u svijetu ljudi normalno žive, ili se bar trude.
Margita81

#490 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by Margita81 »

Piupiu :thumbup:

Licemjerje nam je svakako postalo ili je uvijek i bilo najznacajnije obiljezje.
ptičica

#491 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by ptičica »

@piupiu :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#492 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

int21 wrote:
insomnia78 wrote: Da ponovim i podvucem
Tuzla je mozda i jedini grad u BiH koji odrzava sjecanje na Jugoslaviju i antifasisticku borbu
Pocevsi od partizanskog groblja, spomenika partizanima (citav kompleks "Slane banje" gdje su sahranjeni i mladi ubijeni u ovom masakru), obiljezavznja znacajnijij datuma iz Jugoslovenske proslosti
Tako da je smjesno reci da Tuzlacima smeta Tito i obiljezavanje Dana mladosti
SVIM Tuzlacima smeta obiljezavanje na ovakav nacin, uz potoke alkohola, vatromet i koncert i ne odavanje pocasti, makar i prekidom svega i minutom sutnje, ni na kakav nacin
Pretpostavljam da si Tuzlak pa te ova sva tema pogodila. Zao mi je. Ako sam te bilo cim povrijedio, izvini. Takodjer, rekao sam u jednom od postova da bas zbog svega sto si naveo postujem Tuzlu i Tuzlake vise od bilo koga u BH.

Ali sam si mogao vidjeti da je bilo neki toliko gadnih postova koji su pljuvali i psovali svakog ko "ne postuje" zrtve jer slavi nesto. I to me je razljutilo. Pola postova je napisano bez razmisljanja. Bez citanja. I onda tema krene u pogresnom pravcu.

Ne trebamo sad prebrojavati zrtve, i busati se kome je ko poginuo. To bi bilo strasno. Ne trebamo ni nabijati jedni drugima na nos kako ne zalimo kao sto drugi zale. Niko nije u tudjoj kozi, niko ne gleda istim ocima, niko nije dozivio istu tragediju. Ali kao sto je neko rekao, od 92 do 95 je svaki dan neko poginuo, neko je izgubio nekog. U Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihacu......svaki dan. Svaki sat bi trebao biti sat zalosti. Zamisli haosa tada...

Jos jednom, zao mi je ako sam tebe ili bilo koga povrijedio.
Pridruzuem se komentaru i izvinjenju.

Tuzla u mom srcu ima posebno mjesto iz mnogih razloga, sto zbog slicnosti sa rodnom Zenicom, a najvise zbog odnosa spram antifasizma i nacionalizma. I stvarno je Slana Banja primjer kako se cuvaju spomenici iz jugoslovenskog perioda. Dok sam boravio u Tuzli, tuda bih trcao jutarnji dzoging, navece setao, stvarno je fenomenalno.

I prosto se pitam kako je jedna Zenica, isto radnicki grad kao i Tuzla, stasala ispod fabrickih dimnjaka, postala bastion SDA. I kad pomislim na sta lici partizanski spomenik u Zenici, tuga me uhvati.

Elem odoh previse u sirinu. Tuzlake razumijem, ali itekako me nerviraju ovi koji mrze Tita i Jugoslaviju pa su se priklucili opravdanoj ljutnji i izvitoperili temu do krajnjih granica. Usmjerili pricu protiv Tita i Juge. Zato kazem da je mnogima na temi cilj napada Tito, a ne vremensko poklapanje vatrometa i obiljezavanja zlocina.
Radio Sarajevo

#493 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by Radio Sarajevo »

Banksy wrote:
piupiu wrote:
Za početak, nadajmo se da neće biti vatrometa ...iz pijeteta prema zrtvama genocida.
Ja ću napraviti vatromet, ako taj moj vatromet nema veze sa Srebrenicom, i niko nema pravo da me osuđuje.

Ako bismo tako gledali, svaki dan je dan žalosti.
supercali

#494 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by supercali »

Ja jucerasnji datum gledam kao utakmice i kad se na pocetku oda pocast za poginule negdje
Ide slikanje pozdravljanje igraca zatim minuta sutnje za poginule i onda utakmica normalno pocne
calculator

#495 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by calculator »

plain vanilla wrote:Vatromet, muzika i pionirske kape: U Sarajevu obilježen 25. maj

http://www.klix.ba/vijesti/bih/vatromet ... /150525126

Hoce li biti vatromet i dernek na godisnjicu Markala?

Nek se srami ko god da je organizovao ovo sranje

Da ne bi rasprava isla u pogresnom smjeru, prepravit cu uvodni post.

Nek jedu govna oni koji su organizovali ovu proslavu, oni koji su slavili i oni koji podrzavaju istu, pa bili oni iz Sarajeva, Tuzle,...

Gledao sam Dnevnik RTRS 25. maja, i nijednu sekundu urednici ove TV kuće nisu posvetili tragičnom događaju u Tuzli, 1995. god. To je sramota, odluka urednika RTRS da ne spominje granatiranje i smrt desetina mladih ljudi na tuzlanskoj Kapiji je najprizemniji oblik ruganja porodicama žrtava i način podrške i opravdanja tragedije tuzlanske mladosti.

Pokretačica ove teme je takođe novinarka. Opravdavam njenu žalost za tuzlanskom omladinom, podržavam svaki oblik sjećanja i svaku priliku za opomenu da se ne desi slična tragedija, ali ne opravdavam zloupotrebu jednog tragičnog događaja za manipulaciju javnosti, makar ona bila forumska, i pokušaj poništavanja jednog perioda istorije stanovništva bivše države. Zašto pokretačica teme i ovog prigovora DF-ovim "vatrometašima" nije uputila pismo RTRS-u i njima prigovorila za izostavljanje vijesti o tuzlanskom 25. maju?
agnostic_front

#496 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by agnostic_front »

Najjače od svega je da je neko uspio da napiše da je u toj kafani bila progresivna, neopterećena i pametna omladina. Omladina koja slavi kult ličnosti i praznik nepostojeće države.
dezurni_ucenik

#497 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by dezurni_ucenik »

agnostic_front wrote:Najjače od svega je da je neko uspio da napiše da je u toj kafani bila progresivna, neopterećena i pametna omladina. Omladina koja slavi kult ličnosti i praznik nepostojeće države.
Nidje veze.Ne kazem vecina, ali boli briga tu nekog za Titu i Titine.Cisto povod onako da se cugne.A generalno, nevezano za tu proslavu od sinoc, Tito je stvarno fino mjesto.Ko se ne slaze, eno mu Bazeni, Igman i Bosna ...
skupljac_zeljeza

#498 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by skupljac_zeljeza »

supercali wrote: Pa od politike me i ne cudi jer im je komunizam bio prijetnja
Da im je dosao komunizam ne bi imali bogatstva kao sada rasporedjena na nekolicinu a ostali moderni robovi

Ma jesu se tresle Njemačkoj gaće od Albanije, Švedskoj od Rumunije, a Austriji od Jugoslavije.
supercali

#499 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by supercali »

Da se ne lazemo vise od pola je tu doalo da se napije da nadje djevojku ili decka ili da ubije vrijeme jednostavno
Ponedjeljak navece nigdje nista u gradu osim bosne i latino veceri
Zasto ne otici na taj neki dernek party proslavu ako nemas gdje
Ja licno sam kuci odmarao od posla al da nisam bio umoran vjerovatno bi i ja otisao na pice dva ne da slavim kapiju nego jednostavno da zivim svoj zivot i ispunjavam kako kislim da mi je najbolje
supercali

#500 Re: SRAMOTA: Vatromet u Sarajevu

Post by supercali »

skupljac_zeljeza wrote:
supercali wrote: Pa od politike me i ne cudi jer im je komunizam bio prijetnja

Ma jesu se tresle Njemačkoj gaće od Albanije, Švedskoj od Rumunije, a Austriji od Jugoslavije.
Pa ne zaboravi da je komunizam potekao iz njemacke ne iz rusije

Ne mora biti rat da bi komunizam bio prijetnja tim drzavama
Ako cemo u sirinu komunisticka drzava nikad nije postojala

Itd itd
Locked