Sramota

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

_BosanaC

Post by _BosanaC »

Bosanac sa dna kace wrote:
_BosanaC wrote:Hajmo sada malo biti iskreni prema samim sebi: koliko ljudi bi se uopste sjetilo Kapije na ovom forumu da nije ovog clanka bilo? :roll: I da nije uopste bilo vijesti na nekom od portala?

Hajmo se ostaviti patetike...
Dok su se Tuzlaci večeras sjećali svojih najmilijih, stradalih od četničke granate na današnji dan prije 12 godina, Sarajevo je, vatrometom i ostalim prigodnim sadržajima, slavilo Dan mladosti....Fuj!

I sve ovo nema nikakve veze sa Titom, njegovim rođendanom, odnosom prema tom danu....Ima veze sa mrvom obraza, kratkim pamćenjem i , na kraju krajeva, bezobrazlukom!
Nije slavilo Sarajevo. Sarajevo se zvanicno nije sjetilo ni jednog ni drugog.

I, Ahmmede, koga treba da bude stid? One ljude koji su sinoc stajali ispred Tita i pratili vatromet, ili one koji se nisu sjetili Kapije i ako nista obiljezili to u svojim srcima?

Izvini, ali moram pitai, posto tema ode, kao i vecine ovakvih tema, u sasvim petom pravcu.
ja bi najvise okrivio medije....
Ma nisu samo ni mediji, ne mozemo dusu toliko grijesiti... Ali brate dragi, ipak smo mi drzava gdje 500.000 nezaposlenih slavi Dan rada, tako da ne treba da cudi ni to sto se politicari ne sjete obiljeziti dan kao sto je masakr na Kapiji, jer kod nas zlocini izgleda ostaju u granicama Kantona. Kapija Tuzlanskog, Markale Sarajevskog...
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

je li se zna ko placa vatromete u Sarajevu? Dan Europe, dan mladosti ... u Svicarskoj se placa ulaznica za vatromet i na taj nacin se financira, stave jos i pregrade da ne bi bilo gledanja dzaba
justika_sa

Post by justika_sa »

pa ljudi... ovdje je bio rat... na tom istom mjestu gdje je sad tito poginulo je od snajpera ljudi i ljudi... možda malo karikiram, ali po ovom rezonovanju mi ne bi trebali više nikad u životu da se nasmijemo... a kamoli odemo u kafanu... zapjevamo i proveselimo se...
razmišljanje je glupo pravo... a netrepeljivost usmjerena na krivu adresu... čemu su krivi mladi ispred tita?! okupili su se u spomen na nešto pozitivno... okupili su se u težnji da to nešto pozitivno prenesu i u današnjicu i u svoje živote.. okupili su se slušajući rok muziku 80-tih i nadalje...
sve to ja vidim jako pozitivno... puno više od slušanja cece i halida... bazena i ostalog...
i zato sam i ja bila sinoc tamo...
implicirati neku krivicu mladima koji su sinoc bili tamo... je totalna glupost.... sigurna sam apsolutno sigurna da su ti mladi pred titom sinoc vise razmisljali i na iskreniji način odali počast poginulima na tuzlanskoj kapiji nego svi mediji, državni, kantonalni i gradski organi vlasti...
da, treba prebacivati nedovoljnu pažnju posvećenu godišnjici tragedije kod tuzlanske kapije ali ne mladima pred titom, već medijima i vlastima... e na te adrese uputite kritike, nezadovoljstvo i prosvjede...

preporucujem:
http://justme.blogger.ba/arhiva/2007/05/25
Kid_A

Post by Kid_A »

Moj Ahmmede lijepi :)

Ljudi su skloni idealiziranju neceg davnog , neceg proslog ... Jer su danas u sustini nesretni... I citav se zivot tih ljudi svodi na pronalazanje krivca za tu njihovu nesrechu ... Nekome je to Bush , nekome vehabije , nekome šintori , nekome nezdrava hrana... Bjezeci od pravog uzroka njihove nesrece ne prezaju od svakodnevnih projekcija vlastitog ocaja na zidovima nametnutih floskula...

I naravno, taj vatromet je sramota...
tempora

Post by tempora »

justika_sa wrote:pa ljudi... ovdje je bio rat... na tom istom mjestu gdje je sad tito poginulo je od snajpera ljudi i ljudi... možda malo karikiram, ali po ovom rezonovanju mi ne bi trebali više nikad u životu da se nasmijemo... a kamoli odemo u kafanu... zapjevamo i proveselimo se...
razmišljanje je glupo pravo... a netrepeljivost usmjerena na krivu adresu... čemu su krivi mladi ispred tita?! okupili su se u spomen na nešto pozitivno... okupili su se u težnji da to nešto pozitivno prenesu i u današnjicu i u svoje živote.. okupili su se slušajući rok muziku 80-tih i nadalje...
sve to ja vidim jako pozitivno... puno više od slušanja cece i halida... bazena i ostalog...
i zato sam i ja bila sinoc tamo...
implicirati neku krivicu mladima koji su sinoc bili tamo... je totalna glupost.... sigurna sam apsolutno sigurna da su ti mladi pred titom sinoc vise razmisljali i na iskreniji način odali počast poginulima na tuzlanskoj kapiji nego svi mediji, državni, kantonalni i gradski organi vlasti...
da, treba prebacivati nedovoljnu pažnju posvećenu godišnjici tragedije kod tuzlanske kapije ali ne mladima pred titom, već medijima i vlastima... e na te adrese uputite kritike, nezadovoljstvo i prosvjede...
preporucujem:
http://justme.blogger.ba/arhiva/2007/05/25
Ja nemam nista protiv proslave dana mladosti.No interesantna mi je pojava s obzirom da se skupovi kao onaj na kojem je bila zena ( abasada CG) svedu na par ljudi? Za koje su uglavnom misli da su direktne ili indirektne zrtve? I ne znam zasto nije moguce "iskombinovati" jedan ovakav datum, pa obiljeziti i zrtve i dan mladosti? U nekim zemljama ljudi to odlicno rade-valja nam uciti od njih.
No reci da treba kriviti medije :? malo je simplisticno, jer ako ta omladina na tom skupu nije svjesna tezine zvjerstva u Tuzli i smatra da je to necija tudja odgovornost i da tome nema mjesta na takvome jednom skupu-kakvu mladost treba slaviti? Onu, koja ce opet zavrsiti "nesvjesno" kao prosla?
I ne znam da je Ahmed sa svojim postom, ( demantovat ce ako jeste) govorio o tome da se nesto ne treba slaviti ili da mladost ne treba zivjeti i pjevati i radovati se.Mislim da je jednostavno rekao da je sramno okupiti se za dan mladosti a istovremeno ne obiljeziti zrtve?
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Ja isto mislim da ovaj post nije ovoren sa nikakvim lošim namjerama, možda su u trenutku pisanja emocije uradile svoje. Iskreno mene svaki 25. maj prvo asocira na dragu djecu koja su 1995 godine poginula u Tuzli i taj dan njima, negdje u dubini, duše odam počast.

Međutim postoje mnogi koji već godinama zloupotrebljavaju taj užasni dan 1995 da se obračunaju sa Titom i njegovim vremenima, kao što veoma licemjerno koriste tragediju svog vlastitog naroda za prikupljanje jeftinih političkih poena.

Samo da podsjetim. U proljeće 1991 godine stiglo je naređenje iz generalštaba u Beogradu da se iz svih kasarni JNA uklone Titove slike. Igrom sudbine bio sam svjedok tog čina i gledao svojim očima kako mali seljačići, oficiri JNA, od kojih je taj isti Tito napravio ljude poslušno izvršavaju to pogano naređenje. Da su tada imali morala i odbranili svog komandanta kao što to radi Turska vojska, braneći Ataturka, evo već 80 godina ,mislim da se tragedije u Tuzli, na Markalama, Srebrenica - možda ne bi ni desila.

Ovako, od skidanja i bacanja u kontejner Titovih slika do pucanja na vlastiti narod bio je potreban jedan mali korak.. :(

Nikada neću prihvatiti da je Tito kriv za sav onaj užas koji smo proživjeli u ratu.
Kralj Tvrtko XXVIII

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Tuzna smo mi zemlja i glup smo mi narod. :?
Kid_A

Post by Kid_A »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Tuzna smo mi zemlja i glup smo mi narod. :?
Ovdje zive tri naroda, na koji ciljas?
tempora

Post by tempora »

Kid_A wrote:
Postoji razlika? :?
Kid_A

Post by Kid_A »

tempora wrote:
Kid_A wrote:
Ne postoji???
tempora

Post by tempora »

Kid_A wrote:
tempora wrote:
Kid_A wrote: Ovdje zive tri naroda, na koji ciljas?
Ne postoji???
Meni ne.Bas bih volila da mi je neko pojasni. :?
Kid_A

Post by Kid_A »

tempora wrote:
Kid_A wrote:
tempora wrote: Postoji razlika? :?
Ne postoji???
Meni ne.Bas bih volila da mi je neko pojasni. :?
Ja koliko znam u BiH zive tri konstitutivna naroda.
Saian

Post by Saian »

Ovdje dok neko ne nacrta da tema i motiv iza nje nemaju veze s Titovim likom i djelom, ove "branim se i kad me ne napadaju"- hepo kockice, nece skontat poentu. I da najveci sin nashih naroda i narodnosti nije postojao te da se dan mladosti slavi ispred kipa poginulog studenta koji je u nekim demonstracijama protiv totalitarizma, pao kao zrtva opet bi stajalo sve ovo sto Ahmed pokusava reci. Ja se nadam da ste djeca pa ne kontate, to mogu i shvatiti i oprostiti, shvatit cete neke stvari. Ako ste stari panjevi onda se mogu samo zgroziti nad vashom gluposchu, sljepilom, a mozhda i prepredenoshcu. :)
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Kako nema veze sa Titom kada je ocito iz uvodnog posta da treba zabraniti slavljenje Dana Mladosti zbog zlocina na Kapiji. :?
tempora

Post by tempora »

KidA, ti si pitala na koji od "tri naroda" se odnosi teza da je glup! Po cemu zakljucujem da ti vidis razliku, pa pitam koja je to razlika, jer je ja ne vidim. I to sto pise u spisama "tri konstutivna naroda" meni ne govori nista o razlici izmedju "tih naroda." :? A pogotovo ponajmanje o razlici u kolicini gluposti. :?
Kid_A

Post by Kid_A »

tempora wrote:KidA, ti si pitala na koji od "tri naroda" se odnosi teza da je glup! Po cemu zakljucujem da ti vidis razliku, pa pitam koja je to razlika, jer je ja ne vidim. I to sto pise u spisama "tri konstutivna naroda" meni ne govori nista o razlici izmedju "tih naroda." :?
Kid_A je PITAO :)

Nejse , nevermind.
bos

Post by bos »

Evo reci cu ja, Bosnjaci su glup narod...nevjerovatno smo glupi...
Kid_A

Post by Kid_A »

bos wrote:Evo reci cu ja, Bosnjaci su glup narod...nevjerovatno smo glupi...
Potpisujem.
gevera071

Post by gevera071 »

eh eto nek su srbi i hrvati pametniji narod. ista stoka sve. Jel dan žalosti u tuzli na dan kada je granata pala na markale, vase miskina ulicu, sve parkove u sarajevu pune djece?
Saian

Post by Saian »

Prpa.ba wrote:Kako nema veze sa Titom kada je ocito iz uvodnog posta da treba zabraniti slavljenje Dana Mladosti zbog zlocina na Kapiji. :?
kad se odluchim za ironiju ja, pouchen iskustvom, "TuRiM" par ovijeh " :D ", jer onda ovakvi citati i upiti, kakav je sad ovaj s moje strane, postaju suvishni, probaj i ti, a ako ih (":D") nisi sluchajno zaboravio, onda prichekaj da ja nacrtam repliku u paint-u :D :D :D (ovako vidish :D)
Saian

Post by Saian »

gevera071 wrote:eh eto nek su srbi i hrvati pametniji narod. ista stoka sve. Jel dan žalosti u tuzli na dan kada je granata pala na markale, vase miskina ulicu, sve parkove u sarajevu pune djece?
ne mogu vjerovati da ces ovo svesti na regionalno prepucavanje, pa bizoni su obdareni vecim osjecajem za takt i pristojnost :roll: :roll: :roll: :roll:
Last edited by Saian on 26/05/2007 12:45, edited 2 times in total.
windas

Post by windas »

Tema nema veze sa zaloscu u Tuzli a niti sa proslavom u Sarajevu,
nego se radi o jeftinoj provokaciji da se napravi konfrontacija izmedju dva grada....tipicni SDA stos !!!
Saian

Post by Saian »

jel stvarno niko ne konta da bi obiljezhavanje te tragedije bila najveca moguca chast koja se mladosti na taj Dan Mladosti mogla ukazati
Saian

Post by Saian »

ljudi vi ste toliko paranoichno obuzeti tim stranachkim fenomenima, uzas :-) :-) :-), meni dosta :)
Sogan

Post by Sogan »

Saian wrote:ljudi vi ste toliko paranoichno obuzeti tim stranachkim fenomenima, uzas :-) :-) :-), meni dosta :)
zar nije ironicno kad jedino ironija prolazi tamo gdje uopste nije prikladna? :D
Post Reply