Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
ajsela

#1 Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by ajsela »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090116023

Ne mogu da vjerujem da ljudi stvarno planiraju ovakav uzas napraviti u nedjelju!

Sta mi forumasi mozemo uciniti??
csejla

#2 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by csejla »

Uzas! Ovo samo pokazuje kakvi smo mi ljudi... Ne mogu da vjerujem da je nekome NORMALNOM mogla takva ideja pasti na pamet, moras biti bas debil da takvo nesto i pomislis a kakmo li uradis
neki

#3 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by neki »

Poslati pismo sa odlukom da se to uradi svim evropskim drustvima za zastitu zivotinja, evropskoj komisiji, svim gradovima pobratimima sarajeva, navesti ime gradonacelnice i svih u vlasti od opstinske do kantonalne koji to dopustaju da se uradi. Nek svima bude jasno koliko je ovaj grad ljigav, da nikad ne smijemo uci u EU a sve bratske veze treba raskinuti, nek se od sad pamti sarajevo po ovome a ne po olimpijadi.
Onda poslati pismo istog sadrzaja i gradonacelnici, nacelniku opstine, premijerima ministrima i ostalim imbecilima u kantonu pa nek ih makar bude sramota jer su i njihova imena navedena u pismu
ajsela

#4 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by ajsela »

UG 'Pomoć životinjama-Help Animals'
Spriječite odstrel pasa na sarajevskim ulicama
Udruženje građana 'Pomoć životinjama-Help Animals' u petak je poslalo protestno pismo svim medijima u kojem obavještavaju javnost da će se u nedjelju u Sarajevu vršiti odstrel pasa lutalica. Prijatelji životinja zgroženi su ovom nehumanom akcijom i pozivaju građane da spriječe odstrel životinja. U protestnom pismu stoji:
'Tragom informacije da će lovačko društvo iz Starog grada Sarajevo dana 18.01.2009. godine (nedjelja) na padinskim dijelovima općine (Faletići, Hladivode, Gornje i Donje Biosko itd.) vršiti odstrel, odnosno brutalno ubijanje uličnih pasa, na očigled svih građana, ulazemo oštar protest i tražimo da se ta nehumana akcija hitno spriječi, te pristupi humanom načinu rješavanja problema pasa lutalica u skladu sa europskom praksom.

Pitamo se na osnovu kakvog i čijeg odobrenja će se to raditi te na osnovu kojeg zakonskog uporišta?

Smatramo da je ovo najužasniji način rješavanja problema velikog broja napuštenih i pasa lutalica u našem gradu, za koje opet mislimo da smo mi kao društvo isključivo krivi. Napuštene životinje i način na koji se rješavaju problemi u vezi sa njima ogledalo su stanja u društvu. Trebamo pristupiti sistematskom rješavanju ovog problema u skladu sa europskom praksom i principima Zakona o zaštiti životinja BiH, pri čemu životinje neće biti zlostavljane i ubijane.

Udruženje građana "Help Animals" Sarajevo se oštro protivi ovim metodama, tim više što smo mi tokom niza godina nakon rata, zbrinuli i udomili hiljade pasa lutalica. Takodjer smo zagovornici metode "uhvati - steriliši - pusti", čime bismo izbjegli nepotrebno ubijanje životinja, i nakon izvjesnog vremena riješili problem velikog broja napuštenih i pasa lutalica.

Pored toga, Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja Bosne i Hercegovine koji je u procesu usvajanja u Parlamentu BiH i koji će vrlo brzo, najdalje za mjesec dana, stupiti na snagu, kaže da se ovaj problem mora rješavati humanim metodama, tj. bez patnje, sterilizacijama i smještanjem pasa u skloništa, a nikako ubijanjem.

Stoga tražimo od nadležnih organa da u okviru svojih zakonskih ovlaštenja spriječe ovu akciju i učine sve kako bismo konačno počeli rješavati ove probleme kao ostali civilizirani svijet.

Molimo predstavnike ambasada da se uključe i svojim autoritetima pomognu pri rješavanju ovog problema.

Molimo sredstva javnog informiranja da objave ovaj protest i osude planiranu akciju ubijanja pasa lutalica, te da u narednom periodu detaljnije informiraju naše građane o zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja koji je u fazi usvajanja te da na taj način pomognu propagiranje ideje nenasilja nad životinjama i promjenu našeg odnosa prema nezaštićenim životinjama.

Svi zajedno to možemo!!!', stoji u pismu.
rumenige_brajtner

#5 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by rumenige_brajtner »

kakvih sve debila ima u ovom gradu, pa to je nevjerovatno! kakva ideja, ic okolo i ubijat pse! pa idite se lijecit, bjesnilo vas je vec uhvatilo, majku vam jebem
ajsela

#6 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by ajsela »

Covjek ne moze da vjeruje u kakvoj drzavi zivimo, sa kakvim budala!! Mora da je lovcima dosadno pa se sjetili da ponove slucaj Banovice i u Sarajevu i ko zna jos gdje! Ovo stvarno ne treba budalama dopustiti
waterfall

#7 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by waterfall »

Veliki su napori ucinjeni da se mnogi psi sterilisu i udome, ovo je veliki samar i SOS-u i svim udruzenjima za zastitu zivotinja. Potrebna je svaka saradnja gradjana ali mnogi to nece, ne zele, ne motivisite na ubijanje, pomozite hranom, udomljavanjem.

Mozemo zajedno ako hocemo uciniti da sprijecimo ovakvo nesto, pokazimo ljudskost, nekad su ti psi bili neciji ljubimci i zapamtite rat ne utice samo na ljude.

Zasto uvijek BiH mora biti u najkrvavijim statistikama divljaka. Nigdje u zapadnim zemljama se ne radi ono sto se dozvoljava da se radi ovdje a i ovdje i u BiH je homo sapiens bar po nekim karakteristikama. Uzas!
Cober

#8 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by Cober »

Možemo mnogo toga, možemo sve samim izlaskom mase građana koji su spremni da se pojave na navedenim lokacijama protestvujući protiv toga. Glasno dići svoj glas na svaki način, to znači da svako od nas može: poslati mail na razne adrese, lično kontaktirati sve nadležne institucije, sve medije pojedinačno i svako od nas, Općinu Stari grad, Kantonm Sarajevo, Policijsku upravu jer je zakonski nedozvoljeno nošenje i upotreba dugih cijevi u gradovima i naseljenim mjestima, kontaktirati javno SFOR koji je upravo nadležan za tako nešto, i svi možemo kao građani javno dići svoj glas i u velikom broju se okupiti i izaći na date lokacije. Na ovom forumu ima dosta elokventnih, obrazovanih i sposobnih ljudi koji rade u raznim institucijama, u raznim organizacijama ili ambasadama i znaju kako se to radi.

Znači, možemo to spriječiti. Lično i POJEDINAČNO pitanje za sve je: HOĆETE LI TO UČINITI?
waterfall

#9 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by waterfall »

Ako se psi moraju ukloniti (bijesni, bolesni) ima drugog nacina, humanijeg, pa zar nije dosta krvi, pa hebemu krv je jednako crvena.
ajsela

#10 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by ajsela »

Naravno, ja sam ZA protest i okupljanje protiv ovakih uzasa! Dajte da se organizujemo, i da se okupimo, Cober daj prijedlog gdje i kada. Evo ja licno zelim pomoci sta god mogu, da li da proslijedim ovo pismo od UG 'Pomoć životinjama-Help Animals' svim medijima (ne znam da li su oni), policiji i kome jos treba napisite. S obzirom da sam na poslu toliko sada mogu sa radnog mjesta.
Cober daj prijedloge.
Cober

#11 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by Cober »

Svima slati, javno se mas-masovno okupiti, medije zatrpati pozivima, zvati pokret DOSTA i ostale organizacije, treba ih zatrpati mailovima, i policiju i ministarstvo, i medije, sve novine, televizioje, SFOR, neka ko god hoće stavi svoj tekst maila i adrese ovdje da drugim olakša copy-paste, mircerka takođe ima dosta adresa nadležnih institucija kojima se obraća
Last edited by Cober on 16/01/2009 13:23, edited 1 time in total.
simbabimba

#12 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by simbabimba »

Zakazite mjesto okupljanja, mora se reagovati!!!
ajsela

#13 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by ajsela »

EVO JA SAM OVAJ TEKST OD UDRUZENJA SPREMILA ZA SLATI, DAJTE MI MAILOVE ILI BROJEVE FAXA ILI KONTAKT TELEFONE.
DAJTE TERMIN OKUPLJANJA DA ORGANIZUJEMO NA VRIJEME PRISUSTVO STO VECEG BROJA LJUDI!
ajsela

#14 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by ajsela »

U koliko sati i gdje je okupljanje, da obavjestim medije da dodju?
teAMICA

#15 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by teAMICA »

I ja sam za... za okupljanje, za slanje, za apele...
jooj užasa :(
Gdje ćemo se okupljati i kada?
ajsela

#16 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by ajsela »

Cober daj prijedlog gdje i kada se okupljamo!
csejla

#17 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by csejla »

I ja sam ZA!!!
ajsela

#18 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by ajsela »

Ja saljem za medije (stampane i TV), gradonacelnici.
Dajte kontakte NATO (mail) da posaljem, pokret DOSTA, ministartsva?
Asana

#19 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by Asana »

Pitamo se na osnovu kakvog i čijeg odobrenja će se to raditi te na osnovu kojeg zakonskog uporišta?
upravo tako!
pojave li se u tim ulicicama naoruzani ljudi i pocnu li pucati, policija bi ih morala uhapsiti!
mr_niceee

#20 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by mr_niceee »

trebamo se fino skupiti i izvrsiti odstrel tih osoba koje su to naredile i koje ce to izvrsavati, pa ja, nema druge, pa da vidimo ko ce deblji kraj izvuci i nadam se da ce se konacno probuditi savjest odgovornih ljudi koji mogu a koji nece da uloze sredstva za izgradnju smjestaja za zivotinje!!!
to sam ja

#21 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by to sam ja »

Ja sam poslala vec hrt-u (emisija kucni ljubimci) ...nek' vala izvjeste i oni...u nadi da ce valjda pritisak i iz vana doci
Cholina_Lokica

#22 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by Cholina_Lokica »

ima li text na engleskom, kontaktirati PETA-u i RSPCA?
ko je dao zeleno svjetlo da se to radi?
dobih info da se u blizini entitetskih granica ne smije ni u kom slucaju koristiti dugocjevke... tako da se bar na taj nacin moze nesto izganjati. ovo mi izgleda kao neciji ceif prije zakona o zastiti, hajmo pravit pokolj dok jos mozemo, majku im spomenem
csejla

#23 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by csejla »

Dile wrote:ima li text na engleskom, kontaktirati PETA-u i RSPCA?
ko je dao zeleno svjetlo da se to radi?
dobih info da se u blizini entitetskih granica ne smije ni u kom slucaju koristiti dugocjevke... tako da se bar na taj nacin moze nesto izganjati. ovo mi izgleda kao neciji ceif prije zakona o zastiti, hajmo pravit pokolj dok jos mozemo, majku im spomenem
Ima pismo na nasem, trebalo bi ga repvesti. Ja iskreno nisam tako dobra sa engleskim da prevdem :( Ima li neki dobrovoljac?
to sam ja

#24 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by to sam ja »

Moze li stvarno neko tekst prevesti na eng???...taman imamo i onih novih linkova ...cika Velja, Cober sta kazete???
ajsela

#25 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju

Post by ajsela »

Ja sam poslala gradonacelnici, nekim kantonalnim ministarstvima, premijeru "nasem dragom", saljem opcini stari grad, komsicu.
Moze li neko javiti pokretu DOSTA i ne znam kako javiti policiji, na koji nacin im dostaviti sada pismo i gdje
Post Reply