Martinez_ wrote:Slovenci su za početak jedini kako tako pametno i pošteno odradili privatizaciju, ostavili državu dobrim delom u privredu i pomagali svoje privrednike. I to je sve odrađeno u, za Evropu i kapitalizam sretna vremena kraja 90ih i početka 2000ih.
od ovih par hiljada postova u proteklih 7-8 godina nisam nijedan napisao na pdf istorija jer me za istu boli cuna, tako da se nemam namjeru ni osvrtat sta bi bilo da smo prije 20 godina ovo ili ono.
govorim o necemu sto se moze ili treba uraditi u sadasnjosti zarad bolje buducnosti.
moje je misljenje da ovaj nas uzi region (bih, srbija, makednija, cg, kosova, albanija..) imati jos jednu ozbiljnu sansu u narednih 5 do 10 godina otprilike jer je to malo tesko precizno pogoditi, kada dodje do ozbiljnijeg povlacenja stranog kapitala iz slovacke, ceske, a nesto kasnije mozda iz madjarske, poljske..a to ce se desiti kada troskovi proizvodnje dostignu taj iznos da se isplati prebaciti posao u negdje drugo.
za firme od recimo 200, a pogotovo vise od toga radnika kada prosjecna plata dostigne recimo 1000 eura, mislim da se itekako isplati prebaciti posao u susjedsvo gdje ce se platni okvir u narednih 10 ili 15 godina kretati u rapsonu od 400 do 600/700 eura.
jer osim dobre ustede na platama, tu su i ustede na doprinosima, ali i na nizim komunalijama, a pritom se kao novi (veliki) investitori uvijek mogu nadati i nekim dorbim extra povlasticama.
e to treba spremno docekat.
zato mislim da se umjesto krompira i kukuruza trebamo fokusirati na industriju i stvoriti sto je mgouce bolje preduslove kada dodje vrijeme seobe.