Spremate li dijete za selo?

Post Reply
VjecitiStudent

#76 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by VjecitiStudent »

kamen spoticanja wrote:Nidje veze...drzava nam je idealna za uzgoj krupne stoke s nepresusnim izvorima hrane...najveci problem je ,pazi dobro,nedostatak radne snage...nece ljudi da rade
I btw kontrola eko i organskog uzgoja nam funkcionise ko singerica...za one koje zele tim da se bave...
Neko im ponudio pristojnu platu sa penzionim ili zdravstvenim?
Ili rad na crno, od ljeta do ljeta.

Iza organskog uzgoja, mora stajati sistem kojem se vjeruje.
Kako vjerovati bilo čemu u državi u kojoj se sve može kupiti ispod stola, za sitne pare.
reis1

#77 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by reis1 »

Pojloprivreda... :-)

Kod nas poljoprivreda moze ono posto svako ima to nekakvu vikendicu i komad zemlje, pa nesto za sebe bastu nekakvu... a extenzivna poljoprivreda, ono naveliko, daj budimo realni. To bi eventualno moglo stocarstvo, i to samo janjci, a i to pod upitnikom...

Kad je u pitanju poljoprivreda, mi se mozemo tu orjentirati samo na trgovinu, graditi neki izvozni lobi, kao da budemo posrednici, recimo na bliski istok ili Mediteran, pa da se tu nekako izbalansiramo sa uvoznim lobijima.

Ostalo - mrka kapa! :)
bvcx

#78 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by bvcx »

vivaldi wrote: opremjene industrijske zone, debelu novcanu stimulaciju novih radnih mjesta.
Ja bi ovo dvoje zamijenio sa:

Slobodne bescarinske zone, i
Oslobađane oporezivanja prve dvije godine u progresivno oporezovanom sistemu.

Pa da vidiš onda progresa brale moj.

Inače, ovo drugo, stimulacije radnih mjesta postoje i uveliko se zloupotrebljavaju da ne pišem kako.
vivaldi

#79 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by vivaldi »

bvcx wrote:Kao i oni što po vasdan ispijaju kafe i očekuju da im država nađe posao.
seljaci rintaju od jutra od mraka i njih nazvati ispijacima kafe govori vise o tebi nego o njima, bas kao i forumski ofrlje savjeti kojim sejake uce da treba sir pravit...no shit...kako se samo toga seljaci nisu sjetili..

evo sta kaze seljak

http://www.funkhauseuropa.de/sendungen/ ... ih100.html

„Imamo priliku kupiti sir iz Njemačke vrhunskog kvaliteta koji je ranije koštao 10 maraka po kilogramu. Danas košta 7 maraka. Proizvodna cijena tog sira u BiH ili bilo gdje košta 7 maraka"

ako vrhunski njemacki sir u bosni na polici kosta isto ko i proizvodna cijena u BiH o cemu da pricamo???
vade_mecum

#80 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by vade_mecum »

pohvale pokretacu teme za naslov :thumbup: :thumbup:

ko nije osjetio tezinu lopate, taj nema pojma sta znaci zivjeti na selu. a ko je osjetio pa preselio u grad, tog ni puska vise nece natjerati nazad na selo.
bvcx

#81 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by bvcx »

Ti si mene izvukao iz konteksta, ali dobro nek si... šta da se radi.
dobar osjecaj

#82 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by dobar osjecaj »

bvcx wrote: Neshvatljivo mi je da nakon sporazuma EFTOM izvoz opao za skoro 30%. Kako izvoz može opasti posle liberalizacije ne ide mi u glavu. Aj za porast uvoza, to shvatam i to mi je u redu. Ali izvoz.... To znači da ljudi ne znaju jer nemaju potrebne informacije jer vlast ne radi ništa, ali to je zato što se biraju podobni a ne pogodni.
Mislis da je samo manjak informacija problem?!
Ako prva ja necu rado kupiti neki nas proizvod koji se prodaje po realnoj cijeni jer mi je prihvatljiviji 30-50% jeftiniji uvozni proizvod ciji je proizvodjac po diskriminacijskim uslovima dobio novac da proizvede slican proizvod budzasto, odakle mi osnova da sanjam da ce moj skupi proizvod biti zanimljiv ijednom trzistu koje moze dobiti sve znatno jeftinije iz drugih zemalja koje su dio tog kluba povlastenih. U proizvodnji hrane u ovim diskriminacijsko-manipulativnim uslovima nismo i nikad necemo biti konkurentni jer uslovi igre nisu postavljeni tako da postoji sansa za zemlje poput nase.
Zapravo, gledajuci kako sve funkcionise i u brojnim drugim sferama realno mi je da su prehrambene korporacije dio cijele usrane price o podsticajima EU i da svjesno ucestvuju u toj manipulaciji trzistima i gusenju svih drugih proizvodjaca.
VjecitiStudent

#83 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by VjecitiStudent »

vivaldi wrote:
bvcx wrote:Kao i oni što po vasdan ispijaju kafe i očekuju da im država nađe posao.
seljaci rintaju od jutra od mraka i njih nazvati ispijacima kafe govori vise o tebi nego o njima, bas kao i forumski ofrlje savjeti kojim sejake uce da treba sir pravit...no shit...kako se samo toga seljaci nisu sjetili..

evo sta kaze seljak

http://www.funkhauseuropa.de/sendungen/ ... ih100.html

„Imamo priliku kupiti sir iz Njemačke vrhunskog kvaliteta koji je ranije koštao 10 maraka po kilogramu. Danas košta 7 maraka. Proizvodna cijena tog sira u BiH ili bilo gdje košta 7 maraka"

ako vrhunski njemacki sir u bosni na polici kosta isto ko i proizvodna cijena u BiH o cemu da pricamo???
Otvoriti granice i ukinuti carine, pa onda razvijati domaću proizvodnju je nemoguća misija.
Biće da je i za to opet bio kriv komunizam.
JThomas

#84 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by JThomas »

nema on nikakvu ideju, pa ni najpogrešniju, mimo tržnih centara i javnih preduzeća. ne može on pogrešno misliti o poljoprivredi i vađenju države iz govana - jer bi to podrazumijevalo prvo da uopšte misli o tome. njemu je ovo naumpalo na licu mjesto i samo izletilo.
Hajvan

#85 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Hajvan »

nije kriv.
komunizam je bolji.
vivaldi

#86 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by vivaldi »

VjecitiStudent wrote:Otvoriti granice i ukinuti carine, pa onda razvijati domaću proizvodnju je nemoguća misija.
ma pod njihovim pritiskom bi ih morali otvoriti kad tad, ali mi tu jednstavno nemamo sansi ni protiv njihovog ni kvaliteta ni kvaniteta.

nego poljoprivreda je generalno prevazidjena, nema tu hljeba ni napretka. od toga ne moze zivjeti nijedna zemlja.

to odavno ni kod nas nema smisla vec ih se drzi u zivotu zbog socijalnog mira
Hajvan

#87 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Hajvan »

mislim da ipak malo pretjeruješ.

niko ne kaze da svi moramo zivjet od tog.
ali baviti se poljoprivedom kao nekim vidom sekundarnog zanimaja nije nimalo off na razvijenom zapadu..
ali eto, nek ti budi da si upravu
mozda si ipak neki expert, who knows!?!

šalu n stranu, evo da želim sebi i svom djetetu najbolje i da imam jako puno vremena za usvršavanje i oderđen izvor resursa za relativno bezbrižnu egzistenciju, ukoliko želim da povecam vlastiti godišnji prihod na recimo 50.000 što bi mi ti predložio??
Last edited by Hajvan on 27/05/2015 22:55, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#88 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by VjecitiStudent »

Svaka godina odlaganja otvaranja je zlata vrijedila.
A mi se naguzismo skoro dan poslije nakon što je prestalo pucati.
I za to nisu stranci krivi, a bogami ni komunizam.
Martinez_

#89 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Martinez_ »

vivaldi wrote:
Hajvan wrote:Dobro i šta predlažeš?
opremjene industrijske zone, debelu novcanu stimulaciju novih radnih mjesta.

uglavnom - industralizacija. imam i drugih prijedloga, haman cijelu strategiju sta bih pokusao, ali ne moze to bas stati u post, pa je ovo bila ultra najkrace.

uglavnom od poljoprivrede nema buducnosti i to ne govorim ja, vec iskustvo azvijenih zemalja, a takvi namjeravamo postati jelte..

Misliš seljake pod prisilom terati da grade državne fabrike ili šta?

Ili imaš u džepu dvadeset investitora-milijardera i otvoreno tržište u EU za ovdašnju robu?
hAZNADAR

#90 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by hAZNADAR »

Chisum wrote:
hAZNADAR wrote:U Skandinaviji, Engleskoj, Njemackoj,.. je odavno tendencija selidbe porodica iz grada na selo.

Ali i dalje rade isti posaom, tako da selidba na selo ne znaci promjenu posla na stoku, poljoprivredu.

To je naravno puno lakse tamo gdje imas autoput na svakom cosku i inace dobre ceste pa mozes za kratko vrijeme stici na posao u gradu. Ljudi zive i po 100 km od posla ali nije problem kada stignu do kuce za manje od sata.

Tako da ridjobradi ima pravo,... ali se prvo treba pobrinuti za bolje puteve.

Da... Skandinavija, Engleska, Njemacka... i Bosna. Kad mogu oni, zasto ne bi mogli i mi, je li ta fora? :lol: :lol:

Ono, kao, posto smo unistili privredu i od svih vas napravili najvecu bijedu Evrope, i posto pola drzave ne radi, a ovo ostalo, ukoliko nije na budzetu, tavori po raspalim firmama pred stecajem, koje cekaju na platu po 10 mjeseci - preselite se iz grada u selo i nastavite raditi u istim tim porpalim firmama, s istom perspektivom i korumpiranom piljarskom halkom koja vam odlucuje o zivotu - i nekom ce magijom sve doci na svje. Svjez zrak je cudo, vidjecete!

Odlicna ideja. Kako se nismo ranije sjetili.
Nije ista fora, jer nije isto kao sto si i sam opisao. Uz dozu ironije koja je stvarno nepotrebna.
Zivot na selu nije samo nafuravanje na ekologiju, cist zrak i sl, vec i kvalitet zivotnog prostora.
Radije bih zivio na selu ako bi tamo imao kucu sa vise soba gdje bi svako dijete imalo svoju sobu, ili dva WC-a ili spavacu sobu,.. negoli guzvanje u malom stancicu u nekoj fazi. Radije bih putovao do posla vise zarad veceg i boljeg prostora. Posao mozes naci bez obzira gdje zivio.

Banjaluka napr je poslije rata se skoro uduplala jer se sve sljeglo u grad. i zive na ivici gladi ovo sto ne rade a vecina ne radi. A i ovi sto su nasli posao se guzvaju po malim stancicima ili podstanari u tudjim kucama. Sta su dobili selidbom u grad?

A sto se tice ekonomije i sile prilika licno znam slucaj mlade porodice(nisam siguran jeli Srebrnik ili Gracanica - provjericu) koja je bila skoro na ivici gladi i preselili su se na selo na imanje nane i dide da bi tamo zivjeli od krave, kokosinjca i povrtnjaka. I muz i zena rodjeni i odrasli u gradu a naucili zivjeti na selu silom prilika. Vjerovatno nisu sretni zbog toga - ali barem nisu gladni.

Sjeca li se ko Fazle kompozitora,..?
Covjeku sunulo nesto i preselio se na selo, gradsko dijete naucilo kako se zivi na selu.
http://www.avaz.ba/clanak/161424/zlatan ... ti-na-selo

Mozda u buducnosti glad i neimastina, nedostatak prostora, zagadjenje grada,... ljude natjera da se presele na selo.

Ova tema zasluzuje poseban topic i mozda na drugom podforumu. Ovdje je u sjeni politike ridjobradog i covjek refleksno reaguje na njegove izjave ma sta rekao.
vivaldi

#91 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by vivaldi »

Martinez_ wrote:Misliš seljake pod prisilom terati da grade državne fabrike ili šta?Ili imaš u džepu dvadeset investitora-milijardera i otvoreno tržište u EU za ovdašnju robu?
ne mislim nikoga tjerati ni na sta vec uraditi sve sto je moguce da se privuce strani investiror

poljoprivreda jednostavno nije buducnost.

izvoz bh poljoprivrede je 700 miliona maraka, a pritom svake godine dobiju 120-130 miliona dzabnih maraka u vidu poticaja...i opet kukaju, strajkuju, prijete...

u isto vrijeme drvni i sektor namjestaja dobiju karinu, a prosle godine su imali izvoz od ravno milijardu maraka.

ti iz toga izvuci zakljucak kakav hoces, to je tvoje pravo.

ja sam izvukao, a to sigurno nije poljoprivreda
madner

#92 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by madner »

Problem je sto EU subvencira svoju poljoprivredu.

Ljudi bukvalno ne moraju nista prodati da budu na nuli. Protiv te konkurencije nema hljeba od motike.
dezurni_ucenik

#93 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by dezurni_ucenik »

Evo jedna prikladna numera

I'm going up the country
Babe, don't you wanna go?
I'm going up the country
Babe, don't you wanna go?
I'm going to some place
Where I've never been before

I'm going, I'm going
Where the water tastes like wine
I'm going
Where the water tastes like wine
We can jump in the water
Stay drunk all the time

I'm gonna leave this city
Got to get away
I'm gonna leave this city
Got to get away
All this fussing and fighting
Man, you know I sure can't stay

Now baby, pack your leaving trunk
You know we've got to leave today
Just exactly where we're going I cannot say
But we might even leave the U.S.A.
'Cause there's a brand new game that I wanna play

No use of you running
Or screaming and crying
'Cause you've got a home
As long as I've got mine

:wink:
Martinez_

#94 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Martinez_ »

vivaldi wrote:
Martinez_ wrote:Misliš seljake pod prisilom terati da grade državne fabrike ili šta?Ili imaš u džepu dvadeset investitora-milijardera i otvoreno tržište u EU za ovdašnju robu?
ne mislim nikoga tjerati ni na sta vec uraditi sve sto je moguce da se privuce strani investiror

poljoprivreda jednostavno nije buducnost.

izvoz bh poljoprivrede je 700 miliona maraka, a pritom svake godine dobiju 120-130 miliona dzabnih maraka u vidu poticaja...i opet kukaju, strajkuju, prijete...

u isto vrijeme drvni i sektor namjestaja dobiju karinu, a prosle godine su imali izvoz od ravno milijardu maraka.

ti iz toga izvuci zakljucak kakav hoces, to je tvoje pravo.

ja sam izvukao, a to sigurno nije poljoprivreda
Pa eto, na granici sede investitori, puni vozovi, samo čekaju nekog da ih ''privuče''

Imaš primere iz regiona, ubili se od privlačenja, bukvalno subvencionisanje stranih fabrika, vlada izdvaja iz budžeta da pokrije sve troškove prve godine, zacrnjeni ugovori da ih javnost ne vidi koliko su štetni po državu...daje se besplatno zemlja strancima, pa šta? Ništa.

Naročito u spoju sa EU kojoj svi stremimo a kojoj ništa prodati ne možemo, a spustili smo sve barijere i oni dobili još jedno tržište i ništa više.

Nema napretka bez pronalaska interne ideje, snage i podsticaja, kao i prodora na treća, manje razvijena tržišta.
vivaldi

#95 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by vivaldi »

madner wrote:Problem je sto EU subvencira svoju poljoprivredu. Ljudi bukvalno ne moraju nista prodati da budu na nuli. Protiv te konkurencije nema hljeba od motike.
pa upravo to. ja sam pragmatik, a to podrazumijeva da mi ne pada na pamet da uzaludno filozofiram i kukam da li je to fer, posteno itd.

to je jednostavno tako i more suza to nece pormjeniti vec probaj nesto drugo gdje su ti malo bolji izgledi
vivaldi

#96 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by vivaldi »

Martinez_ wrote:Pa eto, na granici sede investitori, puni vozovi, samo čekaju nekog da ih ''privuče''
pa vidi, slovacima je uspjelo, bugarima nije

cesima je uspjelo, rumunima nije

da ne nabrajam dalje, ali nisu svi u isto dubokim govnima
Martinez_

#97 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Martinez_ »

vivaldi wrote:
Martinez_ wrote:Pa eto, na granici sede investitori, puni vozovi, samo čekaju nekog da ih ''privuče''
pa vidi, slovacima je uspjelo, bugarima nije

cesima je uspjelo, rumunima nije

da ne nabrajam dalje, ali nisu svi u isto dubokim govnima
Slovenci su za početak jedini kako tako pametno i pošteno odradili privatizaciju, ostavili državu dobrim delom u privredu i pomagali svoje privrednike. I to je sve odrađeno u, za Evropu i kapitalizam sretna vremena kraja 90ih i početka 2000ih.
Hajvan

#98 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Hajvan »

Slovaci ili Slovenci??
vivaldi

#99 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by vivaldi »

Martinez_ wrote:Slovenci su za početak jedini kako tako pametno i pošteno odradili privatizaciju, ostavili državu dobrim delom u privredu i pomagali svoje privrednike. I to je sve odrađeno u, za Evropu i kapitalizam sretna vremena kraja 90ih i početka 2000ih.
od ovih par hiljada postova u proteklih 7-8 godina nisam nijedan napisao na pdf istorija jer me za istu boli cuna, tako da se nemam namjeru ni osvrtat sta bi bilo da smo prije 20 godina ovo ili ono.

govorim o necemu sto se moze ili treba uraditi u sadasnjosti zarad bolje buducnosti.

moje je misljenje da ovaj nas uzi region (bih, srbija, makednija, cg, kosova, albanija..) imati jos jednu ozbiljnu sansu u narednih 5 do 10 godina otprilike jer je to malo tesko precizno pogoditi, kada dodje do ozbiljnijeg povlacenja stranog kapitala iz slovacke, ceske, a nesto kasnije mozda iz madjarske, poljske..a to ce se desiti kada troskovi proizvodnje dostignu taj iznos da se isplati prebaciti posao u negdje drugo.

za firme od recimo 200, a pogotovo vise od toga radnika kada prosjecna plata dostigne recimo 1000 eura, mislim da se itekako isplati prebaciti posao u susjedsvo gdje ce se platni okvir u narednih 10 ili 15 godina kretati u rapsonu od 400 do 600/700 eura.

jer osim dobre ustede na platama, tu su i ustede na doprinosima, ali i na nizim komunalijama, a pritom se kao novi (veliki) investitori uvijek mogu nadati i nekim dorbim extra povlasticama.

e to treba spremno docekat.

zato mislim da se umjesto krompira i kukuruza trebamo fokusirati na industriju i stvoriti sto je mgouce bolje preduslove kada dodje vrijeme seobe.
General War

#100 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by General War »

vivaldi wrote:
Martinez_ wrote:Slovenci su za početak jedini kako tako pametno i pošteno odradili privatizaciju, ostavili državu dobrim delom u privredu i pomagali svoje privrednike. I to je sve odrađeno u, za Evropu i kapitalizam sretna vremena kraja 90ih i početka 2000ih.
od ovih par hiljada postova u proteklih 7-8 godina nisam nijedan napisao na pdf istorija jer me za istu boli cuna, tako da se nemam namjeru ni osvrtat sta bi bilo da smo prije 20 godina ovo ili ono.

govorim o necemu sto se moze ili treba uraditi u sadasnjosti zarad bolje buducnosti.

moje je misljenje da ovaj nas uzi region (bih, srbija, makednija, cg, kosova, albanija..) imati jos jednu ozbiljnu sansu u narednih 5 do 10 godina otprilike jer je to malo tesko precizno pogoditi, kada dodje do ozbiljnijeg povlacenja stranog kapitala iz slovacke, ceske, a nesto kasnije mozda iz madjarske, poljske..a to ce se desiti kada troskovi proizvodnje dostignu taj iznos da se isplati prebaciti posao u negdje drugo.

za firme od recimo 200, a pogotovo vise od toga radnika kada prosjecna plata dostigne recimo 1000 eura, mislim da se itekako isplati prebaciti posao u susjedsvo gdje ce se platni okvir u narednih 10 ili 15 godina kretati u rapsonu od 400 do 600/700 eura.

jer osim dobre ustede na platama, tu su i ustede na doprinosima, ali i na nizim komunalijama, a pritom se kao novi (veliki) investitori uvijek mogu nadati i nekim dorbim extra povlasticama.

e to treba spremno docekat.

zato mislim da se umjesto krompira i kukuruza trebamo fokusirati na industriju i stvoriti sto je mgouce bolje preduslove kada dodje vrijeme seobe.
:thumbup:
...mada ni zemljoradnja nije za potcjeniti ako se dobro izuci trziste...moze se sve ako se hoce, ali nikako sa Bakirom.
Post Reply