Spremate li dijete za selo?

Post Reply
VjecitiStudent

#1 Spremate li dijete za selo?

Post by VjecitiStudent »

Naša omladina je nezaposlena, izložena je društvenim zlima, besposlici, alkoholizmu, narkomaniji, gubitku vjere u budućnost.
i treba je poslati na selo, u selu je spas, rekao je Bakir I.

Jeste li počeli sa pripremama, spakovali toplu odjeću i gumenu obuću?
Gdje je bolje držati koze, a gdje ovce ili pu, pu, svinje?
Gdje dobro uspijeva srijemuš, gdje ima gljiva, gdje sve Arapi traže seosku radnu snagu?
...

Sve preporuke, tips and hints, molim ovdje :oops:
U-zap

#2 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by U-zap »

Pa realno u selu i jeste spas. BiH ima kvalitetnu zemlju za uzgajanje svega i svacega a nije ni 5% iskoristeno u te svrhe. Svi bi da studiraju pravo i ekonomiju.
casica

#3 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by casica »

http://www.abrasmedia.info/content/turs ... pet-godina

naravno, pa 21. vijek je, izabrali smo, u jedinstvu koza i ovaca je snaga :bih:
KIseljak12

#4 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by KIseljak12 »

U-zap wrote:Pa realno u selu i jeste spas. BiH ima kvalitetnu zemlju za uzgajanje svega i svacega a nije ni 5% iskoristeno u te svrhe. Svi bi da studiraju pravo i ekonomiju.
Jeste spas, slazem se u tome. Pretpostavljam da ti imas dosta iskustva s tim, pa ako mozes da nam podjelis par savjeta. Meni prosle godine sarka izjela pozegace, skoro sve mi stradale Sta preporucujes?
Hajvan

#5 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Hajvan »

iskreno, nevezano za izjavu ovok srbalije, alijinog malog- ja bih sad na selo da imam gdje.. al'jebiga nemam…oduzelo u dvije agrarne reforme.. nemam sad ni zemlje ispod nokta…

a vrlo rado bih se bavio poljoprivredom kao primarnom djelatnošću, a ovo sad što radim da bude sekundarna.

al nemam gdje, za sredstva bih se snašao- no oboje ne mogu, bila bi to omča oko vrata.

na dobrom je ovaj riđobradi tragu:

http://www.filmsforaction.org/news/reco ... dustrious/
Šveđanin

#6 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Šveđanin »

Zna li neko ima li kakvih nasljednika ovaj ridjobradi?
stafi

#7 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by stafi »

hvali selo, živi u gradu.

Dakle, inicijativa ima moju podršku. :D
Chisum

#8 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Chisum »

To da li je selo spas ili nije, nema veze sa ovom retardiranom populistickom izjavom?

Gdje je bila ova dzeparoska SDA banda sve ove godine, pa da ono bijede sto je ostalo da tavori na selu pomogne na pravi nacin, a ne samo dan pred bajram i pred izbore, kupujuci im obraz i dostojanstvo porcijom cevapa i vrecom drva?

Izjava glupod Avgusta nosi jednaku "tezinu" kao i mora slicnih izjava tipa - uradicemo sve da mladima bude bolje...

STA ce uraditi? KO ce uraditi? KADA ce uraditi? Kako to bas sad, a ne sve ove godine? Piljari s Poljina?
KIseljak12

#9 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by KIseljak12 »

Hajvan wrote:iskreno, nevezano za izjavu ovok srbalije, alijinog malog- ja bih sad na selo da imam gdje.. al'jebiga nemam…oduzelo u dvije agrarne reforme.. nemam sad ni zemlje ispod nokta…

a vrlo rado bih se bavio poljoprivredom kao primarnom djelatnošću, a ovo sad što radim da bude sekundarna.

al nemam gdje, za sredstva bih se snašao- no oboje ne mogu, bila bi to omča oko vrata.

na dobrom je ovaj riđobradi tragu:

http://www.filmsforaction.org/news/reco ... dustrious/
:thumbup:

Bez zezancije, u tome je velik i neiskoristen ekonomski potencijal BiH. Medjutim, strah me je da, cim bi se desio neki bum, bi bio unisten politicko-ekonomskim malverzacijama.

Druga je skroz prica da ne bi njegov posao biti da dijeli zivotne savjete, te, ako vec misli to sto govori, da ucini to selo malo pristupacnijim.
KIseljak12

#10 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by KIseljak12 »

Šveđanin wrote:Zna li neko ima li kakvih nasljednika ovaj ridjobradi?
Ima, i oni nasljednika. Taman nek podmladak podizu u idili bosanskog sela. Ne d'o im Bog da im hitna pomoc zatreba na tom selu. Al mladi su, pa valjda i zdravi, a gdje nece biti od domace hrane i svjezeg vazduha.
U-zap

#11 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by U-zap »

KIseljak12 wrote:
U-zap wrote:Pa realno u selu i jeste spas. BiH ima kvalitetnu zemlju za uzgajanje svega i svacega a nije ni 5% iskoristeno u te svrhe. Svi bi da studiraju pravo i ekonomiju.
Jeste spas, slazem se u tome. Pretpostavljam da ti imas dosta iskustva s tim, pa ako mozes da nam podjelis par savjeta. Meni prosle godine sarka izjela pozegace, skoro sve mi stradale Sta preporucujes?
Ne znam zaista, ja sam gradsko dijete :)
Innovation

#12 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Innovation »

VjecitiStudent wrote:
Naša omladina je nezaposlena, izložena je društvenim zlima, besposlici, alkoholizmu, narkomaniji, gubitku vjere u budućnost.

Gdje dobro uspijeva srijemuš, gdje ima gljiva, gdje sve Arapi traže seosku radnu snagu?
...

"Naša omladina je nezaposlena, izložena je društvenim zlima, besposlici, alkoholizmu, narkomaniji, gubitku vjere u budućnost. Mladi masovno žele napustiti BiH i to će realizovati oni najsposobniji među njima. Oni čiji ćemo gubitak najviše osjetiti. Evropskim zemljama nedostaju stotine hiljada kvalifikovanih radnika, mladih i zdravih. Evropa će nam dati IPA fondove, ali će nam uzeti ono što je daleko vrednije, u šta smo mi uložili mnogo više. Zato se naši strateški, dugoročni programi moraju usmjeriti na podršku omladini, na raznovrsna ulaganja u mlade ljude, u obrazovanje, sport, kulturu, porodicu, u otvaranje novih firmi i kreiranje novih radnih mjesta“, rekao je Izetbegović, te dodao da SDA mora stimulisati dio mladih da se vrate na selo, odnosno u široke prostore koje su napustili.
:oops:
razonoda

#13 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by razonoda »

U-zap wrote:
KIseljak12 wrote:
Ne znam zaista, ja sam gradsko dijete :)
:-) ne zadugo :-D
Joe McCarthy

#14 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Joe McCarthy »

"Naša omladina je nezaposlena, izložena je društvenim zlima, besposlici, alkoholizmu, narkomaniji, gubitku vjere u budućnost. Mladi masovno žele napustiti BiH i to će realizovati oni najsposobniji među njima. Oni čiji ćemo gubitak najviše osjetiti. Evropskim zemljama nedostaju stotine hiljada kvalifikovanih radnika, mladih i zdravih. Evropa će nam dati IPA fondove, ali će nam uzeti ono što je daleko vrednije, u šta smo mi uložili mnogo više. Zato se naši strateški, dugoročni programi moraju usmjeriti na podršku omladini, na raznovrsna ulaganja u mlade ljude, u obrazovanje, sport, kulturu, porodicu, u otvaranje novih firmi i kreiranje novih radnih mjesta“, rekao je Izetbegović, te dodao da SDA mora stimulisati dio mladih da se vrate na selo, odnosno u široke prostore koje su napustili.

Lik more srat ko niko.
razonoda

#15 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by razonoda »

Innovation wrote:
VjecitiStudent wrote:

...

:oops:
:zoka: Da mu nije na pameti------minirana napustena podrucja dobra za :?:
Fudo387

#16 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Fudo387 »

Jasno da on ovo govori cisto populizma radi, nema on pojma sta sa tom omladinom ni u gradu ni na selu.
Realnost je da nemas industriju, infrastruktura nula bodova, naucno-istrazivacki rad-sta je to?, turizam kita, itd itd...
Sta ti ostaje?
Idi u brda i sadi pecurke, pravi pekmez od sljiva, nabavi ovce...ili, kako se to vec danas zove, pravi organsku hranu koju ce neko sigurno
kupiti.
U biti, jebeno, nista ni sa cim...jbg, nedajte se.
Alfons Kauders

#17 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Alfons Kauders »

Fudo387 wrote:Jasno da on ovo govori cisto populizma radi, nema on pojma sta sa tom omladinom ni u gradu ni na selu.
Realnost je da nemas industriju, infrastruktura nula bodova, naucno-istrazivacki rad-sta je to?, turizam kita, itd itd...
Sta ti ostaje?
Idi u brda i sadi pecurke, pravi pekmez od sljiva, nabavi ovce...ili, kako se to vec danas zove, pravi organsku hranu koju ce neko sigurno
kupiti.
U biti, jebeno, nista ni sa cim...jbg, nedajte se.
ne mora se ni otici na selo da bi se bavilo ovim poslovima - pola gradova su nam svakako sela... zasto neko iz tuzle ne bi mogao obradjivati zemlju u spreckom polju? bijeljinu da i ne pominjem... a slicno vazi i za ostale gradove (narocito manje)...

ekonomski genij bakir ne konta zasto se to ljudima ne isplati... a ne isplati se radi dvije decenije pogresne politike kojoj je kumovao, radi koje je sad jeftinije uvesti tonu jabuka nego je proizvesti svojim rukama na djedovini
JThomas

#18 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by JThomas »

nije on ni mislio isplati li se ili ne isplati. nije ni pogrešno mislio, već je lupio šta mu je palo na pamet. njih to ne zanima. njihova vizija seže od telekoma do elektroprivrede.
Fudo387

#19 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Fudo387 »

Alfons Kauders wrote:ekonomski genij bakir ne konta zasto se to ljudima ne isplati... a ne isplati se radi dvije decenije pogresne politike kojoj je kumovao, radi koje je sad jeftinije uvesti tonu jabuka nego je proizvesti svojim rukama na djedovini
Ma jebo Bakira, ko god ocekuje da mu taj poboljsa zivotni standard odmah ga treba kod neuropsihijatra voditi.
Isto vazi i za ostalu bulumentu politicara, citaj parazita.
Nego, kako ti je jeftinije uvesti tonu jabuka od toga da ih uberes na svojoj zemlji?
hAZNADAR

#20 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by hAZNADAR »

U Skandinaviji, Engleskoj, Njemackoj,.. je odavno tendencija selidbe porodica iz grada na selo.

Ali i dalje rade isti posaom, tako da selidba na selo ne znaci promjenu posla na stoku, poljoprivredu.

To je naravno puno lakse tamo gdje imas autoput na svakom cosku i inace dobre ceste pa mozes za kratko vrijeme stici na posao u gradu. Ljudi zive i po 100 km od posla ali nije problem kada stignu do kuce za manje od sata.

Tako da ridjobradi ima pravo,... ali se prvo treba pobrinuti za bolje puteve.
JThomas

#21 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by JThomas »

nekako ne vjerujem da je baš to imao u vidu...
Reisova

#22 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Reisova »

VjecitiStudent wrote:

...

Ma nije to uopšte bezveze priča....ljudi koji žive na selu a blizu im je škola i te stvari (imaju asfalt struju, telefon itd...) sigurno kvalitetnije žive nego raja u gradu. realno nemamo kultivisanih sela...ali kada bi bilo moglo bi se puno bolje živjeti nego u gradu.
Chisum

#23 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by Chisum »

hAZNADAR wrote:U Skandinaviji, Engleskoj, Njemackoj,.. je odavno tendencija selidbe porodica iz grada na selo.

Ali i dalje rade isti posaom, tako da selidba na selo ne znaci promjenu posla na stoku, poljoprivredu.

To je naravno puno lakse tamo gdje imas autoput na svakom cosku i inace dobre ceste pa mozes za kratko vrijeme stici na posao u gradu. Ljudi zive i po 100 km od posla ali nije problem kada stignu do kuce za manje od sata.

Tako da ridjobradi ima pravo,... ali se prvo treba pobrinuti za bolje puteve.

Da... Skandinavija, Engleska, Njemacka... i Bosna. Kad mogu oni, zasto ne bi mogli i mi, je li ta fora? :lol: :lol:

Ono, kao, posto smo unistili privredu i od svih vas napravili najvecu bijedu Evrope, i posto pola drzave ne radi, a ovo ostalo, ukoliko nije na budzetu, tavori po raspalim firmama pred stecajem, koje cekaju na platu po 10 mjeseci - preselite se iz grada u selo i nastavite raditi u istim tim porpalim firmama, s istom perspektivom i korumpiranom piljarskom halkom koja vam odlucuje o zivotu - i nekom ce magijom sve doci na svje. Svjez zrak je cudo, vidjecete!

Odlicna ideja. Kako se nismo ranije sjetili.
bvcx

#24 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by bvcx »

Ja bi na selo da nema ovog parazitsko-socijalističko-partokratijskog sistema.

Od 10 kila sira da mi uzmu 6, neka hvala.
tandmand

#25 Re: Spremate li dijete za selo?

Post by tandmand »

Image
50% povrsine Njemacke se koristi u poljoprivredi. Dovoljno je pogledati satelitske snimke u Google Maps.
Post Reply