Sprej za auto

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

saletm87

#1 Sprej za auto

Post by saletm87 »

Dragi kliksovci, gdje u Sarajevu mogu da kupim sprej za metal za auto ali da boja bude kao boja auta?
Unaprijed hvala!
goran16v

#2 Re: Sprej za auto

Post by goran16v »

saletm87 wrote:Dragi kliksovci, gdje u Sarajevu mogu da kupim sprej za metal za auto ali da boja bude kao boja auta?
Unaprijed hvala!
Npr. u Sikkensu, Ferde Hauptmana iza praonice Slon, zgrada od crvene fasadne cigle cosak do nove ceste.
daxon

#3 Re: Sprej za auto

Post by daxon »

Uglavnom svi koji prodaju boje za auta mješaju i sprejeve, dakle, možeš uzeti 100, 200, ... grama, ustvari koliko ti treba. Boje tj. komponente, možeš dobiti u posudama ili spreju, sa tim da je u spreju malo skuplje. Da bi ti mogli zamješati točno boju kao na autu, moraš znati šifru boje tvog auta (ukoliko je orginalna farba), ona se obično nalazi na vratima gepeka sa unutarnje strane, ili ispod patosnice gepeka. Ja sam kod "Gavrića", ima od tada 5 - 6 godina, sebi mješao sprej , boja je bila max mayer, a 100 grama, koliko se sjećam, koštalo je oko 10-ak KM.
harla_kurla

#4 Re: Sprej za auto

Post by harla_kurla »

daxon wrote:Uglavnom svi koji prodaju boje za auta mješaju i sprejeve, dakle, možeš uzeti 100, 200, ... grama, ustvari koliko ti treba. Boje tj. komponente, možeš dobiti u posudama ili spreju, sa tim da je u spreju malo skuplje. Da bi ti mogli zamješati točno boju kao na autu, moraš znati šifru boje tvog auta (ukoliko je orginalna farba), ona se obično nalazi na vratima gepeka sa unutarnje strane, ili ispod patosnice gepeka. Ja sam kod "Gavrića", ima od tada 5 - 6 godina, sebi mješao sprej , boja je bila max mayer, a 100 grama, koliko se sjećam, koštalo je oko 10-ak KM.

Ima li netko info da li negdje na relaciji bascarsija - grbavica ima neka prodavnica auto lakova, a da mogu napraviti boju prema broju? Treba mi 100-200g u spreju.

Hvala unaprijed.
Dope_Man

#5 Re: Sprej za auto

Post by Dope_Man »

Zasto je bas bitna ta relacija? Ako jos to radi na Malti odes tu. Znam da ima i neka radnja negdje na Ilidzi, morao bih pitati ovog poznanika tacno gdje jer je on uzimao.
harla_kurla

#6 Re: Sprej za auto

Post by harla_kurla »

Dope_Man wrote:Zasto je bas bitna ta relacija? Ako jos to radi na Malti odes tu. Znam da ima i neka radnja negdje na Ilidzi, morao bih pitati ovog poznanika tacno gdje jer je on uzimao.
Moze i Malta...jel to ovaj Gavric?

Hvala.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#7 Re: Sprej za auto

Post by liaar »

harla_kurla wrote:
daxon wrote:Uglavnom svi koji prodaju boje za auta mješaju i sprejeve, dakle, možeš uzeti 100, 200, ... grama, ustvari koliko ti treba. Boje tj. komponente, možeš dobiti u posudama ili spreju, sa tim da je u spreju malo skuplje. Da bi ti mogli zamješati točno boju kao na autu, moraš znati šifru boje tvog auta (ukoliko je orginalna farba), ona se obično nalazi na vratima gepeka sa unutarnje strane, ili ispod patosnice gepeka. Ja sam kod "Gavrića", ima od tada 5 - 6 godina, sebi mješao sprej , boja je bila max mayer, a 100 grama, koliko se sjećam, koštalo je oko 10-ak KM.

Ima li netko info da li negdje na relaciji bascarsija - grbavica ima neka prodavnica auto lakova, a da mogu napraviti boju prema broju? Treba mi 100-200g u spreju.

Hvala unaprijed.
Grbavica Željin stadion, 100gr boje 7 KM
Dovuci auto usput, da mogu uzorak uskladit sa bojom
harla_kurla

#8 Re: Sprej za auto

Post by harla_kurla »

liaar wrote:
harla_kurla wrote:

Hvala unaprijed.
Grbavica Željin stadion, 100gr boje 7 KM
Dovuci auto usput, da mogu uzorak uskladit sa bojom
Ok...hvala
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9 Re: Sprej za auto

Post by konektovan »

Gavrić izgleda kstanac stavio vec odavno.
Naslovnica

#10 Re: Sprej za auto

Post by Naslovnica »

Tema UP!
Potreban mi je sprej da prefarbam neke sitne dijelove, znači nisu ogrebotine ili tačkice od kamenčića, nego retrovizori i šteka.
Nisam paćenik, ne mora izgledati fabrički dobro, samo mi je bitno gdje kupiti auto lak u spreju, po fabričkom kodu boje?
HVALA!
tempuser

#11 Re: Sprej za auto

Post by tempuser »

Naslovnica wrote:Tema UP!
Potreban mi je sprej da prefarbam neke sitne dijelove, znači nisu ogrebotine ili tačkice od kamenčića, nego retrovizori i šteka.
Nisam paćenik, ne mora izgledati fabrički dobro, samo mi je bitno gdje kupiti auto lak u spreju, po fabričkom kodu boje?
HVALA!
Prvo u bilo kojoj prodavnici boja i lakova kupis prajmer za plastiku i pratis uputstva kako se podloga piprema i nanosi (u osnovnm crtama, apciguje se finim brus papirom i obrise razrjedivacem).
U Sikkensu u Ferde Hauptmana na C. Vili ti mogu zamutiti boju u spreju prema kodu boje. To naneses u 2-3 ruke, iz daljine u tankim slojevima jer su povrsine zaobljene pa da ti ne procuri. Procitaj koliko je vremena potrebno da se susi izmedju svake ruke i koliko je zavrsno susenje.
Nakon toga preko baze, tj. boje koju si zamutio u 2 ruke naneses bejzbojni lak. Pazi da su sve tri komponente kompatibilne (da ne mjesas akril i nitro) i ostavi da se osusi bar 24h.
Last edited by tempuser on 05/04/2018 09:23, edited 1 time in total.
Naslovnica

#12 Re: Sprej za auto

Post by Naslovnica »

HVALA!
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#13 Re: Sprej za auto

Post by bitanga_sa_otesa »

imas i u zeljinom stadionu,anex,i ovi u otesu pune u sprej ...
Naslovnica

#14 Re: Sprej za auto

Post by Naslovnica »

tempuser wrote:
Naslovnica wrote:Tema UP!
HVALA!
Prvo u bilo kojoj prodavnici boja i lakova kupis prajmer za plastiku i pratis uputstva kako se podloga piprema i nanosi (u osnovnm crtama, apciguje se finim brus papirom i obrise razrjedivacem).
U Sikkensu u Ferde Hauptmana na C. Vili ti mogu zamutiti boju u spreju prema kodu boje. To naneses u 2-3 ruke, iz daljine u tankim slojevima jer su povrsine zaobljene pa da ti ne procuri. Procitaj koliko je vremena potrebno da se susi izmedju svake ruke i koliko je zavrsno susenje.
Nakon toga preko baze, tj. boje koju si zamutio u 2 ruke naneses bejzbojni lak. Pazi da su sve tri komponente kompatibilne (da ne mjesas akril i nitro) i ostavi da se osusi bar 24h.
Hvala na savjetima! Otići ću tu ako je moguće kupiti sve komponente na jednom mjestu, pa da se malo zaadm kada bude ljepše vrijeme...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#15 Re: Sprej za auto

Post by bitanga_sa_otesa »

tempuser wrote:. Pazi da su sve tri komponente kompatibilne (da ne mjesas akril i nitro) i ostavi da se osusi bar 24h.
u sprejevima su vecinom na nitro bazi brzosusivi...
tempuser

#16 Re: Sprej za auto

Post by tempuser »

bitanga_sa_otesa wrote:
tempuser wrote:. Pazi da su sve tri komponente kompatibilne (da ne mjesas akril i nitro) i ostavi da se osusi bar 24h.
u sprejevima su vecinom na nitro bazi brzosusivi...
Mislim si u pravu na nitro gdje prave boje, medjutim gotovi sprejevi, baza i bezbojni, ne znam za prajmere, koji se nude po prdavnicama su uglavnom brzosusivi akril. U zadnje vrijeme jedino gdje sam vidio gotovi sprej na nitro bazi je Dupli Corol u OBI-u. Zato sam i napisao da povede racuna da ne kupi nitro bazu, a akril bezbojni. Po mom iskustvu akril se puno brze susi od nitra.
Naslovnica

#17 Re: Sprej za auto

Post by Naslovnica »

Mislim da je najbolje da odem do ovih na Grbavici i da mi ljudi daju komponente koje idu jedna s drugom.
tempuser

#18 Re: Sprej za auto

Post by tempuser »

Naslovnica wrote: Hvala na savjetima! Otići ću tu ako je moguće kupiti sve komponente na jednom mjestu, pa da se malo zaadm kada bude ljepše vrijeme...
U svakom slucaju kad to radis ne smije biti hladno vrijeme, osim sto ces lase rastaviti plasticne dijelove za farbanje, boja bolje reaguje i brze se susi.
I vrlo bitan savjet, nemoj biti nestrpljiv. Kad nanosis slojeve iste komponente mozes sacekati da bude suho na dodir prije novog sloja, medjutim kad ides sa novom komponentom (baza na pramjer ili bezbojni na bazu) sacekaj par sati i kad nansese zavrsnu ruku bezbojnog sacekaj 24h. Nemoj da te zavara sto je suho na dodir, tu imas 4- 5 slojeva koji imaju neku svoju debljinu i od kojih je svaki pomalo svjez i buduci da ces za montazu 99% nesto morati jace uhvatiti ili pritisnuti velike su sanse da na onome sto si farbao utises otiske prstiju itd.
tempuser

#19 Re: Sprej za auto

Post by tempuser »

Naslovnica wrote:Mislim da je najbolje da odem do ovih na Grbavici i da mi ljudi daju komponente koje idu jedna s drugom.
Ako se ne varam firma se zove Unoko.
amar1994

#20 Re: Sprej za auto

Post by amar1994 »

@Tempuser

Prave li isto tako korektore tj. one male bocice za tackanje :?
tempuser

#21 Re: Sprej za auto

Post by tempuser »

amar1994 wrote:@Tempuser

Nisam 100% siguran, ali mislim da ne prave!
amar1994

#22 Re: Sprej za auto

Post by amar1994 »

tempuser wrote:

znas li mozda ko pravi ? :)
tempuser

#23 Re: Sprej za auto

Post by tempuser »

amar1994 wrote:
tempuser wrote:

znas li mozda ko pravi ? :)
Mislim da to niko ne pravi na licu mjesta. Ja sam tu touch up boju u maloj bocici za svoj auto kupio u ovl. servisu.
amar1994

#24 Re: Sprej za auto

Post by amar1994 »

tempuser wrote:
Mislim da to niko ne pravi na licu mjesta. Ja sam tu touch up boju u maloj bocici za svoj auto kupio u ovl. servisu.
:thumbup:
onda cu i ja tako , sad imam marker i nije kakva sreca .
Ned071

#25 Re: Sprej za auto

Post by Ned071 »

te male boce, kao lak za nokte, imas u onoj prodavnici iza klasa, zgrada od crvene cigle... dobra stvar za sitne popravke... kostalo je pet maraka po boci. odmah ti smiksaju boju po kodu auta
Post Reply