(Sportsko) klađenje je zabranjeno

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
klavirdžija

#151 Re: (Sportsko) klađenje je zabranjeno

Post by klavirdžija »

ABH017 wrote:
klavirdžija wrote:
XXS wrote:Svaka ubleha koja ljude udaljava od ublehe religije je po automatizmu zabranjena tako da je sasvim jasno da kockanje spada u zabranjene aktivnosti.

Sa druge strane, ja sam cuo da se sve desava bozijom voljom pa su dobitci na kocki vjerovatno bozije davanje u igri koju bog zabranjuje.
Paradoksalno, meni se cini da nas neko ovdje zajebava. :D

Licno, ja nikada ne igram "igre na srecu". Ne zbog religije nego zato sto mi to brani matematika.
Naravno. Interesantno je i da je bog zabranio između ostalog i klađenje, a iako je svemoguć, klađenje nije onemogućio. Kada pitaš nekog od ovih turbo sveznajućih vjernika koji misle da su cool jer su odlučili da "vjeruju" zašto, obično dobiješ jedan od ova dva odgovora (ponekad i jedan za drugim, što je najbolja zajebancija):

1. "Bog nas iskušava, na osnovu takvih stvari odlučuje hoćemo li u raj ili pakao.". Onda kada kažeš da je bog, jelte, i sveznajući pa bi to trebao sam znati, a po nekim religijama nas je pravio po svom liku pa valjda zna šta radi, kao je li, svemogući i sveznajući, dobiješ zamuckivanje, crvenjenje pa zatim i ljutnju.

2. "Božija logika je puno kompleksnija od ljudske". Ako je već tako, onda je čudno da bog od ljudi očekuje da poštuju i praktikuju logiku koju, po dizajnu, ni ne mogu razumjeti, osim iako sami teže da su bogovi, što je onda huljenje. Ovo "objašnjenje" je inače zadnji izlaz (doduše i on bezuspješan), ovih fol načitanih, nafuranih vjernika.

Sve u svemu, da, nas neko ovdje zajebava, i to stoljećima. A posljedice su...
Ja se izvinjavam što se ubacujem, ali sve stvari, koje je zabranio, Bog je omogućio da možemo uraditi, ako hoćemo.
Ne mogu da vjerujem da ste toliko dosljedni temi, pa ne želite spominjati druge zabranjene stvari. Ili vam to nije palo na pamet.
Mi i jesmo stvoreni da bi griješili, jer se kroz život gradi naš karakter i čisti duša, međutim, po vašim postovima zaključujem da to vas ne zanima, jer je vama sve to trivijalno. Kad se gleda iz vašeg ugla i stanovišta to stvarno i jeste trivijalno. Zato ne bih da vas ometam u vašem onanisanju, na vašu superiornost i dominaciju. Samo sam htio da skrenem pažnju, da nam je Bog omogućio da činimo sve zabranjene stvari.
Čisto da vam povećam motivaciju.
Vidiš, ja i kad onanišem (potpuno ljudska potreba i praksa, šta god ti o tome pričali u mektebu), nešto iz toga ispadne. Kod tebe, očito samo u prazno.

Niko nije ni rekao da po religijama to nije omogućeno, već je pitanje zašto je onda omogućeno ako je već zabranjeno. Slobodno odgovaraj na moje postove, ali ih sljedeći put makar pročitaj, pa ako šta i ne shvatiš slobodno pitaj.

Edit: ako se tako gradi naš karakter i čisti dura, onda je to nešto pozitivno valjda. Zašto zabranjivati pozitivne stvari?
ABH017

#152 Re: (Sportsko) klađenje je zabranjeno

Post by ABH017 »

klavirdžija wrote: Vidiš, ja i kad onanišem (potpuno ljudska potreba i praksa, šta god ti o tome pričali u mektebu), nešto iz toga ispadne. Kod tebe, očito samo u prazno.
Ja sam mislio da je normalno da se onanisanje radi zamišljajući osobu suprotnog pola, jer je uobičajeno da se to radi dodirujući chunu. Sad, šta po tebi iz toga ispadne i zašto ja već 20 godina nemam potrebu da onanišem, to je već posebna tema. Btw, nikad u životu nisam bio u mektebu, pa ne znam šta su tamo pričali i pričaju.
klavirdžija wrote: Niko nije ni rekao da po religijama to nije omogućeno, već je pitanje zašto je onda omogućeno ako je već zabranjeno. Slobodno odgovaraj na moje postove, ali ih sljedeći put makar pročitaj, pa ako šta i ne shvatiš slobodno pitaj.
Pročitaj ti šta ste napisali ti i XXS, pa onda šta sam ja napisao, pa ti možda bude jasno. Ja sam shvatio šta ste htjeli reći, pa nemam potrebu da išta pitam.
klavirdžija wrote: Edit: ako se tako gradi naš karakter i čisti dura, onda je to nešto pozitivno valjda. Zašto zabranjivati pozitivne stvari?
Koje pozitivne stvari, po tebi su zabranjene?
klavirdžija

#153 Re: (Sportsko) klađenje je zabranjeno

Post by klavirdžija »

ABH017 wrote:
klavirdžija wrote: Vidiš, ja i kad onanišem (potpuno ljudska potreba i praksa, šta god ti o tome pričali u mektebu), nešto iz toga ispadne. Kod tebe, očito samo u prazno.
Ja sam mislio da je normalno da se onanisanje radi zamišljajući osobu suprotnog pola, jer je uobičajeno da se to radi dodirujući chunu. Sad, šta po tebi iz toga ispadne i zašto ja već 20 godina nemam potrebu da onanišem, to je već posebna tema. Btw, nikad u životu nisam bio u mektebu, pa ne znam šta su tamo pričali i pričaju.
klavirdžija wrote: Niko nije ni rekao da po religijama to nije omogućeno, već je pitanje zašto je onda omogućeno ako je već zabranjeno. Slobodno odgovaraj na moje postove, ali ih sljedeći put makar pročitaj, pa ako šta i ne shvatiš slobodno pitaj.
Pročitaj ti šta ste napisali ti i XXS, pa onda šta sam ja napisao, pa ti možda bude jasno. Ja sam shvatio šta ste htjeli reći, pa nemam potrebu da išta pitam.
klavirdžija wrote: Edit: ako se tako gradi naš karakter i čisti dura, onda je to nešto pozitivno valjda. Zašto zabranjivati pozitivne stvari?
Koje pozitivne stvari, po tebi su zabranjene?
Ne bih o tvojim seksualnim preferencama, metodama i očitim opsesijama, vjerovatno ti je i to zabranjeno. U stvari očito jeste, rekao bi Freud, čim ti je to prva asocijacija u potpuno nevezanoj diskusiji.

Pozitivne stvari koje su zabranjene su to što ti nazivaš građenjem karaktera i čišćenjem duše. Ispada da neko ko je odrastao u Rijadu nije gradio karakter ni čistio dušu jer za tim maltene nije ni imao prilike, a neko ko je odrastao blizu Red Light Districta u Amsterdamu je stopostotni mumin.
ABH017

#154 Re: (Sportsko) klađenje je zabranjeno

Post by ABH017 »

klavirdžija wrote: Ne bih o tvojim seksualnim preferencama, metodama i očitim opsesijama, vjerovatno ti je i to zabranjeno. U stvari očito jeste, rekao bi Freud, čim ti je to prva asocijacija u potpuno nevezanoj diskusiji.

Pozitivne stvari koje su zabranjene su to što ti nazivaš građenjem karaktera i čišćenjem duše. Ispada da neko ko je odrastao u Rijadu nije gradio karakter ni čistio dušu jer za tim maltene nije ni imao prilike, a neko ko je odrastao blizu Red Light Districta u Amsterdamu je stopostotni mumin.
I nemoj, bolje je. Ni ja ne želim da ulazim u tvoju intimu, jer me uopšte ne zanima. Ne volim kad se neko smatra superiornim i odokativno ocjenjuje i opisuje druge, pa sam htio malo da se našalim u svom prvom postu upućenom tebi. Više sam mislio na umno onanisanje, ako me razumiješ. Ne znam šta sam uvredljivo napisao, pa se toliko pališ.
Meni je zabranjeno isto što i tebi. Samo što ću ja kad učinim lošu stvar, osjećati grižnju savjesti, koja će me natjerati da se popravljam i na taj način čistim svoju dušu. I to je cilj zabrane i pokajanja.
Bog već ima savršena bića koja ne griješe, jer nemaju mogućnosti da pogriješe, nemaju razum kojim će prihvatiti šta je pogrešno i zabranjeno, a šta nije. Zato je stvorio čovjeka, kojeg, zbog tog razuma, naziva najsavršenijim bićem.
Nemoj misliti da stanovnik Rijada nema mogućnost da se napije, napuši, uvrijedi ili ubije drugog čovjeka, maltretira ženu itd.itd., kao i ovaj u Amsterdamu. Nema tu razlike, ako čovjek ima karakter.
MyTao

#155 Re: (Sportsko) klađenje je zabranjeno

Post by MyTao »

ABH017 wrote:
MyTao wrote: Ok, pogresno sam svatio... ali opet pitanje stoji. I nema se sta pisati o Ateizmu, to je jedan stav koji kaze da nema dokaza za postojanje boga. Ovdje vjernici ateizam svataju kao nevjerovanje u boga, sto je totalno pogresno.
Potpuno mi je svejedno u šta ko vjeruje. A svi mi vjerujemo u nešto. Ja se uopšte ne opterećujem sa tim da li neko vjeruje u Boga ili ne. Nebitno mi je. Ono što mi smeta je donošenje suda o nekome na prečac, predrasude i omalovažavanje sagovornika poslije 3 posta.
A mnogo ih je na ovom forumu spremno za bilo koga reći da ne zna, da je glup, neobrazovan itd.
To što neko vjeruje u Boga, ne spriječava ga da ne pročita neku knjigu, pogleda dokumentarac i obrazuje se. To je stereotip, od koji mnogi ne mogu da se odmaknu zbog "širine" svojih shvatanja.
Vjernici, to mišljenje o ateistima, stavljaju u prvi plan, jer se ovdje, uglavnom, diskutuje o religiji, ali nije ateizam samo negiranje postojanja Boga, zbog nedostatka dokaza. To je negiranje svega što nema dokaza, pa i mjenjanje mišljenja, zavisno o otkrivanju novih dokaza za nešto. Ali, nije ovo tema. Pozdrav.
I sretna ti nova godina, kao i svim ostalim forumašima.
a joj... ok odustajem... sretna nova i tebi i sve najbolje.
Post Reply