Sportski novinari u BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Tvrtko II Kotromanić

#176 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Tvrtko II Kotromanić »

debeljko20 wrote:kako se izgovara kuyt? kristić ga zove kujt ali ja mislim da je kajt.
eh to je vjecna rasprava :D

moze i kujt i kajt, a valjda je najispravnije nesto kao "kaut" (tako je on sam rekao, i onda dodao, zovite me kako hocete :D)
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#177 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Entropio »

debeljko20 wrote:kako se izgovara kuyt? kristić ga zove kujt ali ja mislim da je kajt.
Na Areni ga zovu Kaut.
BHF_Manijak

#178 Re: Sportski novinari u BiH

Post by BHF_Manijak »

Revolucionar ★ wrote:Jedino da ima vise dijalekata .. ali hajde svejedno, da mu je izgovaranje holandskih imena jedina greska :lol:
100% si upravu, da je Bogdo nasim komentatorima najveci problem je li F ili V! :lol: :thumbup:
am0niman

#179 Re: Sportski novinari u BiH

Post by am0niman »

Vugdalic je dobar dok gledas utakmicu nenavijacki, dok ti je svejedno ko ce dobiti. Ali ako igra "tvoja" ekipa i Vugdalica slusat, to je smrt.
matsuda

#180 Re: Sportski novinari u BiH

Post by matsuda »

Entropio wrote:
Na Areni ga zovu Kaut.

ma Dirk je najtacnije, moze i Dick (nista manje tacno) :D
Comrad

#181 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Comrad »

Nije da nesto branim nase komentatore, ali meni ti izgovori imena nikad nisu smetali. Vise mi smetaju neke druge nebuloze. Sad ocekivati da Kristic zna kako se izgovara slovo v na 15 evropskih jezika, jbg. Ja to ne ocekujem od njega...

I tu sam na strani nasih komentatora, jer kad cujem strane komentatore kako izgovaraju prezimena sa ovih prostora. Pa uzas. I fakat mi nije jasno kako ne mogu izgovoriti Džeko, Spahić, Ibrahimović normalno kao i mi. Jer ako ja mogu izgovoriti ö, ako su me tjerali da francuski izgovaram ko parizanin...onda mi nije jasno kako neki englez ne zna izgovoriti Dž e k o, nego lupaju jecko, jeko itd. A imaju i DŽ u izgovoru, imaju i E, imaju i K, imaju i O, dakle nije da imaju neku prepreku da to izgovore, nego jednostavno ne zele da nauce...ljudima se hebe za to, bas ce se on prilagodjavati, neka se mi njima prilagodjavamo.
Muhamed Đakmić

#182 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Muhamed Đakmić »

Comrad wrote:Nije da nesto branim nase komentatore, ali meni ti izgovori imena nikad nisu smetali. Vise mi smetaju neke druge nebuloze. Sad ocekivati da Kristic zna kako se izgovara slovo v na 15 evropskih jezika, jbg. Ja to ne ocekujem od njega...

I tu sam na strani nasih komentatora, jer kad cujem strane komentatore kako izgovaraju prezimena sa ovih prostora. Pa uzas. I fakat mi nije jasno kako ne mogu izgovoriti Džeko, Spahić, Ibrahimović normalno kao i mi. Jer ako ja mogu izgovoriti ö, ako su me tjerali da francuski izgovaram ko parizanin...onda mi nije jasno kako neki englez ne zna izgovoriti Dž e k o, nego lupaju jecko, jeko itd. A imaju i DŽ u izgovoru, imaju i E, imaju i K, imaju i O, dakle nije da imaju neku prepreku da to izgovore, nego jednostavno ne zele da nauce...ljudima se hebe za to, bas ce se on prilagodjavati, neka se mi njima prilagodjavamo.
:thumbup:
sumirprimus

#183 Re: Sportski novinari u BiH

Post by sumirprimus »

Comrad wrote:Nije da nesto branim nase komentatore, ali meni ti izgovori imena nikad nisu smetali. Vise mi smetaju neke druge nebuloze. Sad ocekivati da Kristic zna kako se izgovara slovo v na 15 evropskih jezika, jbg. Ja to ne ocekujem od njega...

dobro onda moras razumit i engleze,kome oni ba da se prilagodjavaju,nek se njima drugi prilagode,u njih je sve na kontru :D nije džeko nego đekou,ko majkl đekson :D
symbolstar

#184 Re: Sportski novinari u BiH

Post by symbolstar »

Sto se tice holandskog V, ono se izgovara skoro kao F. Nije to nase F, a nije ni V, nesto izmedju, i naravno, jako bi tesko bilo od bilo koga ocekivati da to izgovara 100% pravilno, nema ni potrebe. Prihvatljivo je i V i F u nasem izgovoru.Sto se tice komentatora, danas je jako lako naci na netu kako se sta izgovara. Engleza sto se tice, oni ne jebu zivu silu, njima je Rosicky Rosiki! :) Oni apliciraju svoja pravila na spelling bilo kojeg stranog jezika. Ali Englezi nam ne bi smjeli biti nikakva referenca kad su ove stvari u pitanju. Isto tako, holandski komentatori ce reci Ksavi (Xavi), Pudzol (Puyol) etc...ne svi doduse, ali ima jedna kreten koji je jako iritantan. Ali nepismenost stranih novinara nije opravdanje za nepismenost nasih.

Evo od mene kako se izgovaraju prezimena nekih holandskih igraca kod kojih nasi novinari grijese.

Robben-Roben, kratko i jasno, naglasak na prvom slogu. Kakav crni Robeeeeeeeeeeeen...
Mathijsen nije nikakav Maaaatisen nego Matajsen, naglasak na drugom slogu
Kuyt jeste najblize nasem Kaut, jer mi ne poznajemo te dvoglase koje holandjani imaju.

Ali kao sto neko rece, nije ovo najveci problem nasih komentatora :)
sumirprimus

#185 Re: Sportski novinari u BiH

Post by sumirprimus »

ne znam koji je ,al znam da je nas biser,uspio zamijeniti skolsa i a.kola :lol:
`naĆi nema dalje :D more bit bidne spaho,il je ajajajaj AJJJJ kemo :D
ganjeta

#186 Re: Sportski novinari u BiH

Post by ganjeta »

Meni je Kemo najbolji od ovih naših. Sinoće gledam pregled dana i Šuko za Jordi Albu hladno govori Alaba :-) :lol: . Pa fakat da ne povjeruješ, je li se oni spremaju za ove utakmice? Hajd kad ne zna da izgovori ime, ali kad zamijeni igrača :twisted: . Ima li iko na ovom kurčevom javnom srevisu da ih kažnjava za gluposti koje oni valjaju za vrijeme utakmice?
symbolstar

#187 Re: Sportski novinari u BiH

Post by symbolstar »

Jednom sam oplakao od smijeha kad Kemo rece Bojsi za Bojsa (Boyce) iz Wigana ili tako nekog lijevog tima, ne sjecam se sad... Odmah mi je pao na pamet Boycie iz Only Fools and Horses :)
Muhamed Đakmić

#188 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Muhamed Đakmić »

Mene je iznervirao Šuko oko one pištaljke, došlo mi je redakciju da zovem. Kad se neko s tribina šalio sa pištaljkom. Kaže kraj meča i nastavi 10 sekundi vaziti o tome, ovamo se utakmica uveliko nastavila. Kako idiote jedan idiotski ne skontaš, kad već gledaš tu utakmicu, da nije kraj utakmice, ako sudija jasno to ne pokaže i igrači nastave igrati?

Još pola minute kasnije, kad se opet čula pištaljka sa tribina, genije slavodobitno govori: E neću ovaj put nasjesti. Ma marš kretenu jedan.
sumirprimus

#189 Re: Sportski novinari u BiH

Post by sumirprimus »

Sarajevo1946 wrote:Mene je iznervirao Šuko oko one pištaljke, došlo mi je redakciju da zovem. Kad se neko s tribina šalio sa pištaljkom. Kaže kraj meča i nastavi 10 sekundi vaziti o tome, ovamo se utakmica uveliko nastavila. Kako idiote jedan idiotski ne skontaš, kad već gledaš tu utakmicu, da nije kraj utakmice, ako sudija jasno to ne pokaže i igrači nastave igrati?

Još pola minute kasnije, kad se opet čula pištaljka sa tribina, genije slavodobitno govori: E neću ovaj put nasjesti. Ma marš kretenu jedan.
ma garant ima papire ispred sebe,obori glavu i cita :lol:
zato nasi komentatori ubise statistikama,A4 format i deri misko :D
Muhamed Đakmić

#190 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Muhamed Đakmić »

To kao onaj genije Ćorsović, kad se pitao što se Paragvajci raduju, a ljudi gol dali :lol:
Revolucionar ★

#191 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Revolucionar ★ »

Ma ima da se spremaju ko za ispit ako vec moramo placat pretplatu .. pazi nesto, kad vidim kako su spremni voditelji na sportklubu a komentarisu ljudi dansku, ukrajinsku, rusku, svicarsku ligu, komentarisu ragbi , sve zivo i opet ima o cemu pricat, kamara informacija. Dakle opet je sve do voditelja ..
enki_

#192 Re: Sportski novinari u BiH

Post by enki_ »

Revolucionar ★ wrote:Ma ima da se spremaju ko za ispit ako vec moramo placat pretplatu .. pazi nesto, kad vidim kako su spremni voditelji na sportklubu a komentarisu ljudi dansku, ukrajinsku, rusku, svicarsku ligu, komentarisu ragbi , sve zivo i opet ima o cemu pricat, kamara informacija. Dakle opet je sve do voditelja ..
:thumbup: upravo to. ako vec to radis radi kako treba, isto onako kako se ocekuje od svakog ko radi svoj pos´o posteno. hajde f i v moze proci ali zar nije bezobrazluk reci za fukse fuše ili genčmejer kao da kaze saližomadžić za salihamidžića.
Koshpa

#193 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Koshpa »

Sharlstrom :x :x :x :x
Muhamed Đakmić

#194 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Muhamed Đakmić »

Joj kakve ovaj bolid gluposti valja :lol:
BHF_Manijak

#195 Re: Sportski novinari u BiH

Post by BHF_Manijak »

symbolstar wrote:
Robben-Roben, kratko i jasno, naglasak na prvom slogu. Kakav crni Robeeeeeeeeeeeen...
Ja ovo govorim otkako se Robben pojavio, ali ne jebu ovi nasi komentatori zivu silu! I sto je jos zalosnije i onog ko pravilno izgovora (nekad MArjan Mijajolovic) neki od kretena ubjede da to nije tako pa ga navuku na svoj izgovor Robeeeeen, pa nije Francuz jebote! :lol: :roll: Jedini Suko je (bar kad sam ga zadnji put sluso da prenosi utakmicu u kojoj Robben igra) promjeno taj seljacki nagalsak i covjeka izgovara kako treba, kratko Roben, dok ostali (posebno mi je debeli krmak Velid Spaho iritantan tu) furaju svoj fazon koji ih je nekad neki kreten poducio! :roll: :roll:

Ali najjaci je krelac Kristic danas, sta kaze za duel Terry Ribery, oni su imali okrsaj u finalu Lp! :lol: :roll: Da ne povjerujes da frajer ne zna ni ko je igrao u finalu LP! :oops:
Mr. Brightside

#196 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Mr. Brightside »

BHF_Manijak wrote: Ja ovo govorim otkako se Robben pojavio, ali ne jebu ovi nasi komentatori zivu silu!
:lol:
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#197 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Slo Burner »

Meni je Kristic danas bio sasvim ok, samo da jos za Sarajevo ne navija, ali jebiga niko nije savršen. Veceras kad sam cuo Bilica, odmah sam izasao vani na pivo
BHF_Manijak

#198 Re: Sportski novinari u BiH

Post by BHF_Manijak »

Mr. Brightside wrote:
BHF_Manijak wrote: Ja ovo govorim otkako se Robben pojavio, ali ne jebu ovi nasi komentatori zivu silu!
:lol:
Sta je tebi sega? :mrgreen: Mozes uloziti zalbi koliko hoces, jebe se njima na zalbe! :mrgreen:
zahvalan

#199 Re: Sportski novinari u BiH

Post by zahvalan »

IMAMO PROBLEMA S AUDIJOM ahha pita me nana sta je Audio ?? ahhaha hej tugo zalosna

GREDA i precka meni nikako nije isto
Image

Vratnica ili ti ga Stok od vrata pa ne igraju po haustorima majka mu stara :lol: :lol:

tisuca itd itd hej tugo s kim ja dijelim drzavu
Ajatolah_

#200 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Ajatolah_ »

Koshpa wrote:Sharlstrom :x :x :x :x
Källstrom se izgovara otprilike Šelström...

Inače općenito imate forvo.com za sve nedoumice, pa opletite. Što se tiče ove rasprave o Holanđanima, ja koliko sam upoznat, v se izgovara kao f, ij/y se izgovara otprilike kao aj, a g se najčešće izgovara nešto slično kao h, pa je zapravo pravilno reći Fan Hoh, a ne Van Gog. :D

Eto, brzinski sam uskočio da kažem koju o tim nedoumicama, a sad nastavite. :D
Post Reply