stochar wrote:nesto posljednjih dana kontam, kako je pravo shega da nam dva najpopularnija kluba Željo i Sarajevo reklamiraju cigare, i jos vidim emisiju za mlade "Music Life" koja je u potpunosti u bojama Fabrike duhana.
znam da je ekonomska situacija teska i da ljudi bas ne gledaju ko ce im dati pare, ali zar ne bi sportski klubovi i emisije za mlade trebali promovisati zdrav zivot? znam da su i jedni i drugi prisiljeni na to, ali to je samo pokazatelj u kojem smo mi qrtzu...
Ne samo da je nemoralno kroz sport, pa bio on i "profesionalan", reklamirati duhanske proizvode koji su jedan od najčešćih uzročnika smrti, već je i protuzakonito:
Zakon o ograničenoj uporabi duhanskih prerađevina („Službene novine FBiH“, br. 6/98, 35/98 i 11/99)
IV ZABRANA REKLAMIRANJA
Član 9.
Zabranjeno je reklamiranje duhanskih prerađevina u štampi, na radiju i televiziji, putem bioskopskih dijapozitiva, filmova, panoa, tabli, naljepnica i drugih oblika reklame na javnim mjestima, na objektima i sredstvima prijevoza (saobraćaja) putem svjetlećih reklama, knjiga, časopisa, kalendara i odjevnih predmeta, uključujući i sponzoriranje sportskih, kulturnih i drugih javnih priredbi od strane preduzeća koja se bave proizvodnjom i prodajom duhanskih prerađevina.
Međutim, ovaj zakon se grubo krši gdje je god to moguće, počev od dostavnih vozila FDS, raznih bilborda, kulturnih manifestacija kojima je FDS najznačajniji sponzor, pa evo i do sporstkih udruženja.
A čitajte sad ovo:
VI NADZOR
Član 13.
Nadzor nad primjenom ovog zakona obavlja:
...3. Tržišna inspekcija nad primjenom odredaba
čl. 7, 8,
9, 11. i 12. ovog zakona.
VII KAZNENE ODREDBE
Član 14.
Novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 KM kaznit će se za privredni prijestup preduzeće ili drugo pravno lice koje se bavi proizvodnjom, uvozom i prometom duhanskih prerađevina, ako:
...2. suprotno odredbi
čl. 9, 10. i 11. ovog zakona vrši reklamiranje duhanskih prerađevina. Za privredni prijestup iz stava 1. ovog člana kaznit će se novčanom kaznom od 250 do 500 KM i odgovorno lice u pravnom licu.
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... granic.htm
što opet znači da se isplati prekršiti ovaj zakon...