Sporazumni razvod - prvo rociste

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Ramzess Veliki

#351 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by Ramzess Veliki »

Nadam se da ce vam popraviti raspolozenje :D

Image
wewa

#352 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by wewa »

Ramzess Veliki wrote:Image
true that

a stignete i sve ponoviti :lol:
MarlboroGold

#353 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by MarlboroGold »

Negdje sam gledao emisiju u kojoj je gostavala jedna starija gospođa... iza sebe imala tri braka i morala sahraniti sva tri muža. Na kraju je rekla da je bila budala što se uopšte udavala i da je tek nakon što je ukopala i trećeg muža počela da uživa u životu :D
Euridika
Globalna šefica

#354 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by Euridika »

Hajd' sve, al' kako se ljudima da ponavljati? :lol:
wewa

#355 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by wewa »

a ovi drugi znaju biti ubjedljivi i slatki i umiljati :D
hadzinicasa

#356 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by hadzinicasa »

Cortado wrote:
Only_4Kids wrote:Moze li mi neko objasniti sta mogu uciniti u slijedecoj situaciji:

Moja zena i ja i dok smo u vezi bili zivjeli smo zajedno 4 i po godine + godinu i po braka.
Uglavnom smo apsolutno kompatibilni i imali smo i vezu i brak bez ikakvih gluposti i raspravljanja o npr. kafama, izlascima sa rajom, podjelama musko/zenskim, podrsci i svemu ostalom. Apsolutno svemu, bez ikakvog pretjerivanja.
Bilo je svadja i uvreda sa obje strane, ali jbga za ovih 5 i nesto godina i 2 kamena bi se posvadjala.

Odlucili da cemo vani, i radili smo na tome. Ja sam otisao prije nekih 8 mjeseci dok je ona cekala svoju vizu.

Dugo bi bilo da pisem sta i kako se desilo, uglavnom masu masu depresije sa moje strane i doslo je do pucanja veze njenom odlukom.
Ja sam ucinio sve apsolutno da pokusam da razgovaram sa njom i da nekako probamo da to rijesimo pricom, sto je na kraju rezultiralo blokom na svemu.
Prijatelji, porodica, poznanici i svi ostali, niko apsolutno ne moze da vjeruje da je kraj i svi su nekako pokusali da dopru do nje.
Odmah sam nekako uzeo let nazad, jedva nekako kafu izmolio, i ona jedva nekako na nagovor 100 prijatelja odlucila da dodje.
Na kafi sam dobio odmah (2 sedmice nakon svadje) i papire da potpisem za razvod.
Ja sam ih potpisao, jer sam dobio prijetnje "ako ne potpises, ja odoh advokatu", a iskreno mislio sam "ako potpisem, dat cu joj vremena da se ohladi". Glup potez sada kad skontam, ali helem.

Uglavnom, otisao sam predaleko sa pricom, na poentu:
Imam rociste nekad krajem Juna, ja ne zelim da se razvedem jer mislim da bi uz pomoc neke vrste savjetnika ili psihologa mogli da ovo rascistimo. Glupo je i zalio bi citav zivot da ne pokusam sve, jer je to osoba sa kojom "znam zivot".
Sa druge strane isto tako sam svjestan da ja nju ne mogu natjerati da bude samnom u braku. (nije zagondzija u pitanju, znao bi)

Koliko je moguce na tom brakorazvodnom rocistu predloziti nesto ovako sudiji?
Koliko bi to sve promijenilo stvari i sl?
Ne znam zasto bi na silu zadrzavao nekoga pored sebe ko to ocito ne zeli? Ali uzmimo i tu opciju u obzir, da nisi potpiao papire, da se ohladila, da je pristala na terapiju/savjetovanje, sta god, kako bi se ikad vise mogao opustiti uz takvu osobu? Brak je pored svega drugog i osjecaj sigurnosti i onaj osjecaj da ti neko cuva ledja. U tvom slucaju druze, nema ni jednog ni drugog.

Sad da se vratimo malo na nju. Mislim da u tvojoj prici nesto nedostaje. Svadje - ok, uvrede - nikako ok, ali tu mora biti jos nesto dublje i vece, jer ne prekida se odnos - brak i kontakt s nekim tek tako, iz cista mira, od danas do sutra. Cini mi se da si ti izostavio neke bitne detalje, naravno ako je uopste bitno zasto je ona otisla. Nije to odluka koju je ona donjela u tih nekoliko mjeseci razdvojenosti. Da je ta daljina pridonjela tome, vjerovatno jeste, ali mislim da razlog(e) trebas traziti u nekom drugom vremenkom periodu. Ne znam za druge, ali po meni u braku postoji ona tanka linija postovanja, koja kad se jednom predje (uvrede), nema nazad, i po meni je to put prema razvodu, kad-tad! Iskreno, nikad ne bih mogao zivjeti s nekim s kim sam razmjenio bilo kakve uvrede, mada masa ljudi to koristi u svakodnevnom razgovoru, tipa "ne seri, jedi govna, glupaco, glupane..." za mene je to ocajno, iskusio na valstitoj kozi. Nikad se nisam koristio takvim izrazima, ali sam zivio s zenom kojoj takav prljav rjecnik nije bio nepoznanica, cak ni pred drugim ljudima, to je za mene bilo dovoljno. Ali ako ste se medjusobno castili, mislim da ste tada presli tu neku granicu postovanja onog osnovnog ljudskog dostojanstva.

Pokusao si razgovarati, znaci nisi sve prepustio slucaju. Na zalost nije uspjelo. Prihvati to kako jeste i kreni dalje. Mozda je bila za tebe idealna, ali nije jedina. Mozda ce nekad skontati sta je napravila, ali iskreno, s obzirom da je tako odlucna u tome da ode, nece se ni osvrnuti ni na tebe ni na taj brak. Bez obzira da li je odluka posljedica trece osobe ili ne, nemas razloga vise razmisljati o tome, jer sta god bi uradio, samo bi produzio agoniju i njenu i svoju. Zavrsi to na prvom rocistu i kreni dalje. Da ce bti tesko, hoce, uzasno tesko, ali ce proci. Onako izmedju redova se da naslutiti da cete dalje u zivotu biti potpuni stranci, tako da ti je najbolje da odmah prestanes gajiti bilo kakve nade o nekakvom pomirenju nekad u buducnosti. A mislim da je nacin na koji ona odlazi posteniji nego da ostavlja "odskrinuta vrata" i drzi te kao rezervnu opciju, ako prvobnitni plan ne uspije.

Sretno u svakom slucaju, i jbg. glavu gore.
ne znam da sam odavno razumniji i dobronamjerniji post na ovom forumu procitala.
Matzan

#357 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by Matzan »

MarlboroGold wrote:Negdje sam gledao emisiju u kojoj je gostavala jedna starija gospođa... iza sebe imala tri braka i morala sahraniti sva tri muža. Na kraju je rekla da je bila budala što se uopšte udavala i da je tek nakon što je ukopala i trećeg muža počela da uživa u životu :D

Nakon što im je popila krv na slamku, potrošila pare i sahranila ih, došla pameti. :-)
Connaisseur Karlin

#358 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by Connaisseur Karlin »

Euridika wrote:Hajd' sve, al' kako se ljudima da ponavljati? :lol:
ja sam spremna ponoviti :D :kiss:
insomnia78

#359 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by insomnia78 »

Sto bgt sta fali. Pa sve je za ljude. Ozenis se, razvedes, ozenis, ne ozenis, pisaj ga
Connaisseur Karlin

#360 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by Connaisseur Karlin »

insomnia78 wrote:Sto bgt sta fali. Pa sve je za ljude. Ozenis se, razvedes, ozenis, ne ozenis, pisaj ga
:thumbup:
insomnia78

#361 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by insomnia78 »

Pa bgm. Traba ziviti.
moonca

#362 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by moonca »

Treba, ali s djecom je to mislim problem. :-)
insomnia78

#363 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by insomnia78 »

Ma jok. Sta ces sad. Ne ide ne ide. Nece djeci nista biti
moonca

#364 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by moonca »

Kako nece - :-) sve oni osjete...
pustopoljina

#365 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by pustopoljina »

moonca wrote:Kako nece - :-) sve oni osjete...
Naravno.
Razvod je gadan. Svijet im se rusi.
Ali...djeca osjete i kad medju roditeljima nesto ne stima...opet ne znas u sta ce izrasti...
Ili u ratu, ostane bez oca...majke...
Mozes se truditi, ali ne mozes od svega zastititi. Ni tebe nisu mogli tvoji od svega zastiti.
moonca

#366 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by moonca »

To da... ali i djeca imaju ombrambeni sistem - ukljuce se u novonastalu situaciju- mojoj rodici sin, nakon nekog vremena -kada se vjerovatno osjecao ugodno u novim okolnostima, rekao - naci cu ja tebi momka.. :lol:
pustopoljina

#367 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by pustopoljina »

moonca wrote:To da... ali i djeca imaju ombrambeni sistem - ukljuce se u novonastalu situaciju- mojoj rodici sin, nakon nekog vremena -kada se vjerovatno osjecao ugodno u novim okolnostima, rekao - naci cu ja tebi momka.. :lol:
Pa da...
Djeca hoce da vide roditelje sretne.
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#368 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by lmo »

insomnia78 wrote:Ma jok. Sta ces sad. Ne ide ne ide. Nece djeci nista biti
dec it.
alibaba_i_30_godina

#369 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by alibaba_i_30_godina »

moonca wrote:To da... ali i djeca imaju ombrambeni sistem - ukljuce se u novonastalu situaciju- mojoj rodici sin, nakon nekog vremena -kada se vjerovatno osjecao ugodno u novim okolnostima, rekao - naci cu ja tebi momka.. :lol:
Pa dobro šta je tu loše što je dijete to reklo? Znači da je prihvatio situaciju i da pokušava uraditi ono što je najbolje, a to je staviti do znanja roditelju da je on u redu i da je vrijeme da se posveti malo i sebi.

Kao dijete od davno rastavljenih roditelja mislim da je to prava stvar ukoliko ne ide zajedno. Kod mojih je bio slučaj da su se kasnije nakon nekog vremena čak i bolje slagali nego dok su bili zajedno. :lol:
insomnia78

#370 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by insomnia78 »

Ma samo opusteno
moonca

#371 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by moonca »

alibaba_i_30_godina wrote:
Pa dobro šta je tu loše što je dijete to reklo? Znači da je prihvatio situaciju i da pokušava uraditi ono što je najbolje, a to je staviti do znanja roditelju da je on u redu i da je vrijeme da se posveti malo i sebi.

Kao dijete od davno rastavljenih roditelja mislim da je to prava stvar ukoliko ne ide zajedno. Kod mojih je bio slučaj da su se kasnije nakon nekog vremena čak i bolje slagali nego dok su bili zajedno. :lol:
. vjerujem da zavisi koji je uzrast djetete.... sve preko 10 je :-)

..misli su mi bile prema novoj vezi/braku .... kako to sve izgleda sa novim partnerom, navikama i ucescem u odgoju..... dijete, vjerujem odvuce dosta pazne- vremena - parovi svu komunikaciju posvete vecinom oko djece ... :-) za sebe vrlo malo... :oops:
alibaba_i_30_godina

#372 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by alibaba_i_30_godina »

Mislim da tu nije do djeteta koliko do roditelja i načina na koji se postave i prilagode novim situacijama.

Imam par poznanika koji su u toj situaciji i sasvim normalno funkcionišu. Jedni se konstantno čuju i dogovaraju i planiraju sve oko djeteta, majka ima novog momka, a otac se još ranije snašao. Dijete uživa u pažnji i što stalno negdje tako ide, a krenuo u školu prošle godine.

Dok npr. drugi poznanici žive zajedno, a ne žive. Djeca tu, nijedno od njih dvoje ne poduzima korake ka razlaza, a pogotovo ka pomirenju.
Bluemore

#373 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by Bluemore »

Only_4Kids wrote:
dadoka84 wrote:Da te ohrabrim, 89.5% da je drugi lik u pitanju.
Mozes li mi molim te pojasniti malo kako si zakljucio to? Nisam pasivno-agresivan, nego ne smatram se glupim, dobro sam promislio kad sam se zenio i vrijeme koje sam sa njom proveo. Uostalom puno puno je nacina na koje bi zaznao da jeste, znaci nema sanse.
Mozda joj dosadilo da je kontrolises na puno puno nacina
Bluemore

#374 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by Bluemore »

Only_4Kids wrote:@MarlboroGold i @Dino34

Oboica ste dijelom u pravu. Ima stvarno takav karakter, jer sam vidio za ovo zajednicko vrijeme 2 slicne situacije gdje je samo prekinula kontakt sa osobama koje su to stvarno zasluzile, ali nije bila bliska toliko sa njima. Doduse glupan nikad ne pomisli da bi ti mogao biti treca osoba.
Zasicenost je dijelom sigurno, jer kao i sve, i situacija sa depresijom je trajala neko vrijeme.
Valjda dodaj na to i jos neku svadju od prije, dijelom i to sto moji roditelji nisu imali brak za uzor tako da nisam ni sam znao da se ponasam i postavim kad sam usao u njega.
Mada ja mislim da realno niko nije, svi su morali nauciti.
Ok, znaci svjestan si da je po zaslugama njena reakcija
moonca

#375 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste

Post by moonca »

Bluemore wrote:
Only_4Kids wrote:
dadoka84 wrote:Da te ohrabrim, 89.5% da je drugi lik u pitanju.
Mozes li mi molim te pojasniti malo kako si zakljucio to? Nisam pasivno-agresivan, nego ne smatram se glupim, dobro sam promislio kad sam se zenio i vrijeme koje sam sa njom proveo. Uostalom puno puno je nacina na koje bi zaznao da jeste, znaci nema sanse.
Mozda joj dosadilo da je kontrolises na puno puno nacina
Koliko se ona radovala i da li uopste, za odlazak iz zemlje.?
Post Reply