Sporazumni razvod - prvo rociste
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Not My Idea
#276 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
Al sara sjeba temu, covjece, ubi volju za citanjem. Polako, brate sestro, ne moras na svaki post odgovorit.
Nego, drago mi je da se pustopoljina "vratila". Sta da kazem, potpisujem tvoje postove na temi.
Nego, drago mi je da se pustopoljina "vratila". Sta da kazem, potpisujem tvoje postove na temi.
- MarlboroGold
#277 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
Pozivam na bojkot Sare na ovom PFu 
- pustopoljina
#278 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
Dajte, ima kruha za sve.
- Matzan
#279 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
Frajeru je veći bar 2".
Kraj priče.
Kraj priče.
-
moonca
#280 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
Bilo je pitanje na kraju, da pita sudiju za savjetovanje- zar to nije obaveze nekog savjetovalista, prije dolaska kod sudije....
-
belfy
#281 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
licne nedoumice na forumu sa iznosenjem intimnih stvari = dopustite idio..."ljudima" da vas savjetuju. jer ipak, zasto ne pitati masu nepoznatih ljudi koji vas ne poznaju i nisu prosli takve situacije za savjet (jer se uvijek cijeni: "nisam hebo, al' sam gled'o point of view"). a, onda da vidis kako se svadjaju medjusobno ciji je savjet gori - neprocjenjivo...
naravno, treba dodati "cast izuzetcima", ali onda ce svako misliti da je "izuzet"...
i SaraFina bi trebala da otvori temu napokon: "Pitajte SaraFinu..." ili "SaraFina odgovara..." mada bi ovaj drugi naziv mozda bio pleonazam...
oh, neko veli: "a off topik?" ma, idemo mi ono nase...
P.S. ide Froj(n)dinca zagarantovano (ovo kazem nadajuci se da nece).
naravno, treba dodati "cast izuzetcima", ali onda ce svako misliti da je "izuzet"...
i SaraFina bi trebala da otvori temu napokon: "Pitajte SaraFinu..." ili "SaraFina odgovara..." mada bi ovaj drugi naziv mozda bio pleonazam...
oh, neko veli: "a off topik?" ma, idemo mi ono nase...
P.S. ide Froj(n)dinca zagarantovano (ovo kazem nadajuci se da nece).
- Connaisseur Karlin
#282 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
nem to veze sa hormonima, zena je sebi bila zacrtala i to je topustopoljina wrote:Mozda i zena hoce dijete mozda joj gori pod nogama...on tamo kuka i ona konta ode jos jedna godina..za koga, za sta...
Imam prijateljicu, imala je 33 kad su joj hormoni doslovce poludjeli...i nasla je u par mjeseci lika i zacela. Prije toga prekinula vezu od osam godina.
- Connaisseur Karlin
#283 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
ni poslovi, ni veze ni brakovi se ne prekidaju naglo, ali se osjeti period tenzija, i jednsotavno se donese odlukapustopoljina wrote:Hjoj ljudi tesko je otkaz dati u firmi koja te nervira, a imas par dobrih kolega...a gdje je odhebati nekog u trenu s kim si dijelio stol, krevet, dugove i tjelesne izlucevine...
Nije to prekinuti neku 3xsedmicno vezu...prekidas i sve svoje slike zadnjih x godina i bukirane letove...pola ormara u svakoj sobi...zajednicke prijatelje.
Ko kaze- ma ko je/ga hebe...laze, brate.
- Euridika
- Globalna šefica
#284 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
Koliko se god obradujem kad se neka tema aktivira sa nekom konkretnom diskusijom, toliko mi i žao bude čim to poslije par strana pređe u neko prepucavanje i verbalni konflikt između forumaša. A ovakve vrste rasprava nisu potrebne, posebno što su učesnici ove diskusije svi već dovoljno odrasli, zreli, elokventni ljudi sa višegodišnjim forumskim stažem. Stoga vas najljepše molim da se suzdržite od ličnih prozivki.
Saro, vjerujem da nisi imala loše namjere, ali moraš biti svjesna da neće svako blagonaklono gledati na to kako im se obraćaš. Možda si ti s obraćanjem Boemici kao djetetu zaista imala fine namjere da joj ukažeš da možda nije imala još dovoljno iskustava u nekim životnim stvarima, ali isto tako sigurno shvaćaš da će se Boemica (ili neko na njenom mjestu) naći uvrijeđen što ga smatraš nezrelim. Ovo govorim i iz vlastitog iskustva, teško je dati nekom savjet ako ti imaš više iskustva po određenom pitanju, a neko neiskusniji ti ne vjeruje da govoriš istinu ili misli da si zlonamjeran. Ja lično se teško nekad riješim tog "patronizirajućeg" tona, jer sam već dugi niz godina navikla da se tako obraćam djeci i to mi je prešlo u naviku, a zaista nemam namjeru nekom mlađem ili neiskusnijem "soliti pamet". Ali džaba, i pored najbolje volje, to nekad baš tako ispadne, čak sam i na forumu imala situacija da me ljudi "optuže" da se postavljam kao da govorim "s visoka". Zato kad kucam duge postove, dugo razmišljam kako ću sročiti rečenice da ne budem krivo shvaćena (i to me smara prilično, dijelom zato i izbjegavam da se često javljam).
Boemice, ni ti se nisi pokazala u najboljem svjetlu. Trebala si izbjegavati one epitete Sari. Voljela bih da si dala veći doprinos temi, u smislu da daš svoje konkretnije mišljenje na temu, ono kako ti znaš kad te spuca inspiracija.
Ostali, samo malo spustite lopticu, manje prepirki između sebe, fokusirajte se na temu, tj. pitanje.
A propos teme, osim one klasične ograde da niko od nas ne zna šta je u pozadini ovog slučaja pa stoga ne može dati ni mjerodavan sud, neke preporuke bi bile da pokušate razgovarati. Bez obzira na ishod razgovora, razgovor je bitan. I kad se ljudi razvode, opet moraju razgovarati. Natjeraće vas sud da se izjašnjavate ako vi sami nećete. Bračni savjetnik nije loša ideja, opet nebitno kako će se stvari okončati. Bitno je da vas dvoje otvoreno jedno drugom iznesete sve misli i emocije, i pozitivne i negativne. Bitno je i vrijeme, ne žurite nigdje. Pretpostavljam da ste mladi, nećete puno izgubiti ako sačekate koji mjesec. Potrebno je da se malo smirite i razmislite o svemu hladne glave, sad ste previše uzrujani svime. Posredovanje prije razvoda braka nije obavezno ako nemate djece, ali nije loše proći ni taj proces ako ste već tako dugo bili skupa.
Treba li probati sve prije kraja - u suštini treba. Ako ništa makar zbog one satisfakcije da sami sebi na kraju kažete, eto sve smo isprobali i nije išlo. Inače će vam ostati uvijek u glavi misao - eh, da smo samo još ono probali, možda bi i uspjeli. Nemojte da se poslije kajete zbog propuštenih prilika. Dugujete to sami sebi prvo, pa onda i jedno drugom.
I konačno, osvrt na treću osobu. Možda je bio drugi muškarac razlog, a možda i nije. I ako je bio drugi muškarac u pitanju, nešto je bilo prije tog muškarca što je poremetilo bračne odnose, zbog čega se ona okrenula drugim ljudima. Niko sa iole zdravom pameti i rezonovanjem i makar mrvom morala i ljubavi neće samo jednog dana, iz čista mira, odlučiti da ide tražiti drugu osobu. To uvijek bude splet okolnosti, nezadovoljstvo trenutnom situacijom, potreba za druženjem, za utjehom i sl. koja na kraju dovede do pojave druge osobe. Neke osobe prepoznaju nezadovoljstvo trenutnom vezom prije nego što se pojavi ta druga osoba, pa na vrijeme okončaju tu vezu, a neke ne prepoznaju sve dok im druga osoba ne uđe u život. Pa čak i tada postoje razlike šta ljudi naprave, neko se upusti u aferu, a neko se tu zaustavi i onda krene raščišćavati raniju vezu. Helem, da ne trunim više, sve to na kraju bude manje bitno, bitnije je ono što je bilo prije pojave druge osobe, jer ako se taj problem ne riješi, neće se veza popraviti (pod uslovom da se uopće i može popraviti). Zato se vraćam na prvi savjet - otvoren razgovor, bez toga nemate kud dalje. Bilo koji put da odaberete na kraju, bez razgovora nećete doći do tog razrješenja. Sretno!
P.S. Kuku šta sve napisah...
P.P.S: Saro, ne skontah onu čokoladu - da je jedemo uz kafu ili da se tučemo u bazenu čokolade? And why fight, when we can enjoy in life?
P.P.P.S: Al' što me Insomnia iznenadio na ovoj temi, taman kad sam mislila da od njega neću nikad više doživjeti miran, pozitivan, pomirljiv post, kad ono...

Saro, vjerujem da nisi imala loše namjere, ali moraš biti svjesna da neće svako blagonaklono gledati na to kako im se obraćaš. Možda si ti s obraćanjem Boemici kao djetetu zaista imala fine namjere da joj ukažeš da možda nije imala još dovoljno iskustava u nekim životnim stvarima, ali isto tako sigurno shvaćaš da će se Boemica (ili neko na njenom mjestu) naći uvrijeđen što ga smatraš nezrelim. Ovo govorim i iz vlastitog iskustva, teško je dati nekom savjet ako ti imaš više iskustva po određenom pitanju, a neko neiskusniji ti ne vjeruje da govoriš istinu ili misli da si zlonamjeran. Ja lično se teško nekad riješim tog "patronizirajućeg" tona, jer sam već dugi niz godina navikla da se tako obraćam djeci i to mi je prešlo u naviku, a zaista nemam namjeru nekom mlađem ili neiskusnijem "soliti pamet". Ali džaba, i pored najbolje volje, to nekad baš tako ispadne, čak sam i na forumu imala situacija da me ljudi "optuže" da se postavljam kao da govorim "s visoka". Zato kad kucam duge postove, dugo razmišljam kako ću sročiti rečenice da ne budem krivo shvaćena (i to me smara prilično, dijelom zato i izbjegavam da se često javljam).
Boemice, ni ti se nisi pokazala u najboljem svjetlu. Trebala si izbjegavati one epitete Sari. Voljela bih da si dala veći doprinos temi, u smislu da daš svoje konkretnije mišljenje na temu, ono kako ti znaš kad te spuca inspiracija.
Ostali, samo malo spustite lopticu, manje prepirki između sebe, fokusirajte se na temu, tj. pitanje.
A propos teme, osim one klasične ograde da niko od nas ne zna šta je u pozadini ovog slučaja pa stoga ne može dati ni mjerodavan sud, neke preporuke bi bile da pokušate razgovarati. Bez obzira na ishod razgovora, razgovor je bitan. I kad se ljudi razvode, opet moraju razgovarati. Natjeraće vas sud da se izjašnjavate ako vi sami nećete. Bračni savjetnik nije loša ideja, opet nebitno kako će se stvari okončati. Bitno je da vas dvoje otvoreno jedno drugom iznesete sve misli i emocije, i pozitivne i negativne. Bitno je i vrijeme, ne žurite nigdje. Pretpostavljam da ste mladi, nećete puno izgubiti ako sačekate koji mjesec. Potrebno je da se malo smirite i razmislite o svemu hladne glave, sad ste previše uzrujani svime. Posredovanje prije razvoda braka nije obavezno ako nemate djece, ali nije loše proći ni taj proces ako ste već tako dugo bili skupa.
Treba li probati sve prije kraja - u suštini treba. Ako ništa makar zbog one satisfakcije da sami sebi na kraju kažete, eto sve smo isprobali i nije išlo. Inače će vam ostati uvijek u glavi misao - eh, da smo samo još ono probali, možda bi i uspjeli. Nemojte da se poslije kajete zbog propuštenih prilika. Dugujete to sami sebi prvo, pa onda i jedno drugom.
I konačno, osvrt na treću osobu. Možda je bio drugi muškarac razlog, a možda i nije. I ako je bio drugi muškarac u pitanju, nešto je bilo prije tog muškarca što je poremetilo bračne odnose, zbog čega se ona okrenula drugim ljudima. Niko sa iole zdravom pameti i rezonovanjem i makar mrvom morala i ljubavi neće samo jednog dana, iz čista mira, odlučiti da ide tražiti drugu osobu. To uvijek bude splet okolnosti, nezadovoljstvo trenutnom situacijom, potreba za druženjem, za utjehom i sl. koja na kraju dovede do pojave druge osobe. Neke osobe prepoznaju nezadovoljstvo trenutnom vezom prije nego što se pojavi ta druga osoba, pa na vrijeme okončaju tu vezu, a neke ne prepoznaju sve dok im druga osoba ne uđe u život. Pa čak i tada postoje razlike šta ljudi naprave, neko se upusti u aferu, a neko se tu zaustavi i onda krene raščišćavati raniju vezu. Helem, da ne trunim više, sve to na kraju bude manje bitno, bitnije je ono što je bilo prije pojave druge osobe, jer ako se taj problem ne riješi, neće se veza popraviti (pod uslovom da se uopće i može popraviti). Zato se vraćam na prvi savjet - otvoren razgovor, bez toga nemate kud dalje. Bilo koji put da odaberete na kraju, bez razgovora nećete doći do tog razrješenja. Sretno!
P.S. Kuku šta sve napisah...
P.P.S: Saro, ne skontah onu čokoladu - da je jedemo uz kafu ili da se tučemo u bazenu čokolade? And why fight, when we can enjoy in life?
P.P.P.S: Al' što me Insomnia iznenadio na ovoj temi, taman kad sam mislila da od njega neću nikad više doživjeti miran, pozitivan, pomirljiv post, kad ono...
- Euridika
- Globalna šefica
#285 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
Ne bježi odavde, banovat ću te.Bloo wrote:
- insomnia78
#286 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
I krecemo sa standardnim zenskim ogradama

Mislio sam da ce prijeI ako je bio drugi muškarac u pitanju, nešto je bilo prije tog muškarca što je poremetilo bračne odnose, zbog čega se ona okrenula drugim ljudima
- JThomas
#287 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
ma ako te žena dovoljno prestane voljeti, odnosno zamrzi, krajnji efekat je isti kako god da je počelo...
- Euridika
- Globalna šefica
#288 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
insomnia78 wrote:I krecemo sa standardnim zenskim ogradamaMislio sam da ce prijeI ako je bio drugi muškarac u pitanju, nešto je bilo prije tog muškarca što je poremetilo bračne odnose, zbog čega se ona okrenula drugim ljudima
I ti si se brzo resetovao na fabričke postavke.
Realno, uvijek nešto bude prije, znaš to i sam. Uopće ne ulazim u to šta je to prije bilo, da li je opravdano ili ne, ali nešto bude. I nema veze da li je muško ili žensko u pitanju (u kontekstu u kojem sam ja govorila, ne razmatram slučajeve kad ljudi švrljaju samo iz dosade).
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#289 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
Pade mi na pamet žena koja je rasturila brak, troje djece....ona sama je rekla kako je hiperaktivna i kako je to problem.
A udala se za njega, jer je porodičan čovjek
A udala se za njega, jer je porodičan čovjek
- CPT
#290 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
ma on je u biti kriv sto je pala nekome na c..., trebali su pricati, raditi na odnosu ovo ono... (al to je smara jadnu)Euridika wrote:I ako je bio drugi muškarac u pitanju, nešto je bilo prije tog muškarca što je poremetilo bračne odnose, zbog čega se ona okrenula drugim ljudima.
- Euridika
- Globalna šefica
#291 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
Ne, on je kriv što je živ.CPT wrote:ma on je u biti kriv sto je pala nekome na c..., trebali su pricati (al to je smara jadnu)Euridika wrote:I ako je bio drugi muškarac u pitanju, nešto je bilo prije tog muškarca što je poremetilo bračne odnose, zbog čega se ona okrenula drugim ljudima.
Gdje si pročitao iz mog posta išta o krivici? De ba, ne projicirajte svoje vizije na tuđe postove.
- CPT
#292 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
"bilo je nesto" se sigurno odnosi na snijeg, jel tako? bilo je nesto pa je ona (morala) naci drugog? sto sigurno ne znaci da je on za nesto kriv, zar ne?Euridika wrote:Ne, on je kriv što je živ.CPT wrote:ma on je u biti kriv sto je pala nekome na c..., trebali su pricati (al to je smara jadnu)Euridika wrote:I ako je bio drugi muškarac u pitanju, nešto je bilo prije tog muškarca što je poremetilo bračne odnose, zbog čega se ona okrenula drugim ljudima.![]()
Gdje si pročitao iz mog posta išta o krivici? De ba, ne projicirajte svoje vizije na tuđe postove.
Bude tu ranjen ego, 30 i neka ledjima i neko pridje se pricom kako je najljepsa i najbolja... A ona odma u nebesima jer ima nesto frisko. Oko mene ima bar 10tak zena koje su na takav nacin unistile obitelj (i djecu). Sto je najgore, to urade zbog virtuelnih ljubavi koje traju mjesec ili dva. Da ne bude zabune, rade to i muskarci ali se radilo o njoj. I muskarac nakon 5 godina braka u slicnoj situaciji sigurno vec ima "rezervu" u igri.
-
sumirprimus
#293 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
care moj samo se u filmovima vole do kraja zivotaJThomas wrote:ma ako te žena dovoljno prestane voljeti, odnosno zamrzi, krajnji efekat je isti kako god da je počelo...
-
sumirprimus
#294 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
nema gore stvari nego da te napravi rogonjom.
pu
pu
- teuta06
#295 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
mala anegdota
Dok sam radila u sudu, dosao covjek u pisarnu da preda za sporazumni razvod braka, te pita da li to može sto prije biti gotovo, odnosno sljedeci tjedan, jer mu (bivsa) supruga mora za Njemačku (u pitanju je manji grad i manji sud)...
govori teta sto radi mora vidjeti kojem ce sudcu bit dodijeljen predmet, te da on mora vidjeti s njim da li moze i hoce zakazati za sljedeci tjedan ročište.... ugl covjek otisao prosetati dok je teta unijela predmet...
Dok je unosila, pretrazivala tog covjeka da li je u sustavu, tj. da li je imao neki predmet pred sudom..., kad vec imao razvod braka prosle godine i to sa istom zenom... ne može vjerovati... pita njega kad se vratio, je l razvod sa istom zenom.. jest.... razveli se u 4 ili 5. mjesecu.,... opet se vjencali u 10.. i sljedece godine opet na proljece razvod.
Dok sam radila u sudu, dosao covjek u pisarnu da preda za sporazumni razvod braka, te pita da li to može sto prije biti gotovo, odnosno sljedeci tjedan, jer mu (bivsa) supruga mora za Njemačku (u pitanju je manji grad i manji sud)...
govori teta sto radi mora vidjeti kojem ce sudcu bit dodijeljen predmet, te da on mora vidjeti s njim da li moze i hoce zakazati za sljedeci tjedan ročište.... ugl covjek otisao prosetati dok je teta unijela predmet...
Dok je unosila, pretrazivala tog covjeka da li je u sustavu, tj. da li je imao neki predmet pred sudom..., kad vec imao razvod braka prosle godine i to sa istom zenom... ne može vjerovati... pita njega kad se vratio, je l razvod sa istom zenom.. jest.... razveli se u 4 ili 5. mjesecu.,... opet se vjencali u 10.. i sljedece godine opet na proljece razvod.
-
sumirprimus
#296 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
jaka emocija, sta ces 
- SaraFina
#297 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
Imaš pravo bez diskusije ikakve, na onaj dugi post! A čokoladu trenutno bi mogla jedino uz kafu s tobom pojesti. Ona druga opcija došla bi u obzir mjesecima kasnije tek. Nemoćna sam trenutno za hrvanjeEuridika wrote:...
-
sumirprimus
#298 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
nije valjda euridika jaca? 
- Euridika
- Globalna šefica
#299 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
Ma svega ima. To nešto je moglo biti samo ono beznačajno da su jedno drugom dosadili, a moglo je biti i nešto ozbiljnije - svađe, neslaganja, različiti karakteri, razdvojenost, utjecaj familije (njegove i/ili njene), ma svašta...CPT wrote:"bilo je nesto" se sigurno odnosi na snijeg, jel tako? bilo je nesto pa je ona (morala) naci drugog? sto sigurno ne znaci da je on za nesto kriv, zar ne?Euridika wrote:Ne, on je kriv što je živ.![]()
Bude tu ranjen ego, 30 i neka ledjima i neko pridje se pricom kako je najljepsa i najbolja... A ona odma u nebesima jer ima nesto frisko. Oko mene ima bar 10tak zena koje su na takav nacin unistile obitelj (i djecu). Sto je najgore, to urade zbog virtuelnih ljubavi koje traju mjesec ili dva. Da ne bude zabune, rade to i muskarci ali se radilo o njoj. I muskarac nakon 5 godina braka u slicnoj situaciji sigurno vec ima "rezervu" u igri.
Ne postoji nikad krivica samo jedne strane (osim u slučaju nasilja u porodici ili teških poroka). Ja ne branim ni nju ni njega, niti krivim ijedno od njih. Mi ovu konkretnu priču ne znamo, zapravo sam pokretač je rekao da nema uopće treće osobe u igri (forumaši koji su diskutovali su ubacili u igru treću osobu). Krivi su oboje u nekoj mjeri. Meni se recimo nije dopao moment da je ona njemu servirala papire pri prvom susretu/razgovoru. Ali nije ni on u toj prilici odreagovao primjereno (potpisao ih je, s mišlju da će ona promijeniti svoje mišljenje). Vidi se iz tog primjera da niko od njih nije jasno izgovorio ono što je mislio prije nego što je povukao svoj potez. A čim komunikacija nije dobra i otvorena, tu se svašta može provući.
U suštini, najgluplje od svega je da mi ovdje razglabamo o situaciji koju ne poznajemo.
- Euridika
- Globalna šefica
#300 Re: Sporazumni razvod - prvo rociste
Ma slatko i kafa uvijek može.SaraFina wrote:Imaš pravo bez diskusije ikakve, na onaj dugi post! A čokoladu trenutno bi mogla jedino uz kafu s tobom pojesti. Ona druga opcija došla bi u obzir mjesecima kasnije tek. Nemoćna sam trenutno za hrvanjeEuridika wrote:...
@sumirprimus
Što te zanima, je l' to i ti hoćeš da se potučeš sa mnom?