Sporazumni otkaz

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Karen

#1 Sporazumni otkaz

Post by Karen »

Ovako,
nakon nekoliko mjeseci rada nisam primila platu, niti su mi uplaćeni doprinosi. Tražila sam sporazumni prekid ugovora, ali od mene se traži da radim još 30 dana otkaznog roka iako u ugovoru stoji 15 dana. Ja sam pristala, jer mi nije teško raditi, samo ne želim da me neko smatra budalom. Volontirati mogu i na puno drugih mjesta.

Sad, da li se taj otkazni rok računa u staž, tj da li sam odjavljena sa današnjim datumom ili datumom završetka otkaznog roka?
Drugo, postoji li način da naplatim zaostale plaće bez tužbe? Jer ne želim ići u to, želim samo da sve što prije završi.
Treće, kakav je mentalni sklop koji očekuje da radiš bez novca i još da budeš zadovoljan?
Nadinka

#2 Re: Sporazumni otkaz

Post by Nadinka »

Otkazni rok spada u radni staz, dakle ti ostajes prijavljena do isteka otkaznog roka a s tim datumom ti se obracunava i plata i doprinosi.
Sad kako ces rijesiti to sto ti nisu dosad ispaltili plate, odnosno kad ces naplatiti i njih i tu zadnju druga je stvar.
Ti samo dobro pazi na datum sporazumnog raskida ugovora, znaci tu treba da ti pise tacno do kada ostajes u radnom odnosu, to jest tvoj zadnji radni dan a ne dan kad si trazila sporazumni raskid ugovora.
drndalo

#3 Re: Sporazumni otkaz

Post by drndalo »

A za ostalo podnesi tuzbu kad odes iz firme, nemoj im to halaliti...
vjesticanametli

#4 Re: Sporazumni otkaz

Post by vjesticanametli »

trazi ako nije kasno da ti daju otkaz ili da te proglase teh. viskom kako bi imala pravo na lovu sa biroa jer ako je sporazumni raskid nista od para.............otkazni rok si prijavljena i trebas dobiti pare
vesna555

#5 Re: Sporazumni otkaz

Post by vesna555 »

Karen wrote:Ovako,
nakon nekoliko mjeseci rada nisam primila platu, niti su mi uplaćeni doprinosi. Tražila sam sporazumni prekid ugovora, ali od mene se traži da radim još 30 dana otkaznog roka iako u ugovoru stoji 15 dana. Ja sam pristala, jer mi nije teško raditi, samo ne želim da me neko smatra budalom. Volontirati mogu i na puno drugih mjesta.

Sad, da li se taj otkazni rok računa u staž, tj da li sam odjavljena sa današnjim datumom ili datumom završetka otkaznog roka?
Drugo, postoji li način da naplatim zaostale plaće bez tužbe? Jer ne želim ići u to, želim samo da sve što prije završi.
Treće, kakav je mentalni sklop koji očekuje da radiš bez novca i još da budeš zadovoljan?
Izvini, je li ti problem da mi napises u kojoj firmi radis, ako je veća i poznatija firma?
Znači, mjesecima si radila, a gazda je to smatrao volinterskim radom? Ili radis tu dugo, ali zadnjim mjeseci nemate plaću zbog krize? Kako ste se prvotno dogovorili, na razgovoru zaa posao i to?
Karen

#6 Re: Sporazumni otkaz

Post by Karen »

Smatram da nije bitno koja je firma.
Bitno je da su sva prava radnika prekršena i radnik ima samo pravo da da otkaz ili da ga se nastavi iskorištavati.

Ne, nije bilo ni riječi o volontiranju, ali ja tako zovem rad bez novčane naknade.
Imam ugovor, valjan, u kojem pišu moja prava ali ta ista nisu ni po čemu ispoštovana.
vesna555

#7 Re: Sporazumni otkaz

Post by vesna555 »

Karen wrote:Smatram da nije bitno koja je firma.
Bitno je da su sva prava radnika prekršena i radnik ima samo pravo da da otkaz ili da ga se nastavi iskorištavati.

Ne, nije bilo ni riječi o volontiranju, ali ja tako zovem rad bez novčane naknade.
Imam ugovor, valjan, u kojem pišu moja prava ali ta ista nisu ni po čemu ispoštovana.
Pitam za firmu jer ja smatram da bi jasno i glasno trebalo prozvati svaku firmu u kojoj se krše prava radnika! Ni zbog čeg drugog. Pokušaj mirnim putem, ako ne, podnesi tužbu na sudu, ali čisto sumnjam da ćeš šta uspjeti izganjati s obzirom u kakvoj državi živimo...
drndalo

#8 Re: Sporazumni otkaz

Post by drndalo »

Ako imas kristalno cist ugovor u kojem sve pise, presuda nije problem... U zavisnosti od suda do suda, moze trajati, ali u roku godinu-dvije ne bi smjelo biti problema... Naplata sa racuna firme moze biti problem, ali blokiraj im ga i ti ako je vec blokiran... Vecina tih hohstaplera i igra na to da ljudi nece da se zezaju po sudovima...

Ja sam naopak, pa bih iz principa ta sredstva stavio na "nehalal" stranu... Pa nek placaju i troskove suda... :evil:
Felidae

#9 Re: Sporazumni otkaz

Post by Felidae »

zakinuli su te samim tim sto su ti dali sporazumni raskid ugovora, ja im ne bi i plate halalila....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10 Re: Sporazumni otkaz

Post by Truba »

eee đe mi živimo... radiš a nema plate i još otkazni rok
ovo je čisti nadrealizam
gadi mi se

i na kraju zašto se ne kaže ime firme :cry:
Gospoda Ministarka

#11 Re: Sporazumni otkaz

Post by Gospoda Ministarka »

vjesticanametli wrote:trazi ako nije kasno da ti daju otkaz ili da te proglase teh. viskom kako bi imala pravo na lovu sa biroa jer ako je sporazumni raskid nista od para.............otkazni rok si prijavljena i trebas dobiti pare
Da jako bitna stvar ali samo u slucaju da joj uplate ostatak doprinosa pri raskidu Ugovora, inace nista od nadoknade sa biroa.
The Silent Man

#12 Re: Sporazumni otkaz

Post by The Silent Man »

Gospoda Ministarka wrote:
vjesticanametli wrote:trazi ako nije kasno da ti daju otkaz ili da te proglase teh. viskom kako bi imala pravo na lovu sa biroa jer ako je sporazumni raskid nista od para.............otkazni rok si prijavljena i trebas dobiti pare
Da jako bitna stvar ali samo u slucaju da joj uplate ostatak doprinosa pri raskidu Ugovora, inace nista od nadoknade sa biroa.
ne znam koliko dugo radi , morala bi dobit otpremninu od firme ... plus sama je trazila sporazumni ... a firme sad ionako kad otpustaju napisu da je sporazumni da bi izbjegli to,pa ti tuzi i dokazuj da nije, znaci nista...
dug ako ne mozes dogovorom , jedini nacin je tuzba ...
vjesticanametli

#13 Re: Sporazumni otkaz

pa problem i jeste sto narod nema pojma i potpise sporazumni iako je ustvari otpusten :-) poslodavcu je uvijek super napisati eto mi se Zdogovorili ............za otpremninu su potrebne 2 godine rada.........idi i prijavi ih kod sivog doma u inspekciju ........ombudsmen i sindikat..........sve sam ja ovo potjerala i svoje istjerala :mrgreen: a ako ne zelis da kazes koja je firma u pitanju onda ti sve to tako treba jer si nefer i jer ce u ovom slucaju najebat opet neko poslije tebe
Felidae

#14 Re: Sporazumni otkaz

Post by Felidae »

vjesticanametli wrote:pa problem i jeste sto narod nema pojma i potpise sporazumni iako je ustvari otpusten :-) poslodavcu je uvijek super napisati eto mi se Zdogovorili ............za otpremninu su potrebne 2 godine rada.........idi i prijavi ih kod sivog doma u inspekciju ........ombudsmen i sindikat..........sve sam ja ovo potjerala i svoje istjerala :mrgreen: a ako ne zelis da kazes koja je firma u pitanju onda ti sve to tako treba jer si nefer i jer ce u ovom slucaju najebat opet neko poslije tebe
u pravu si....treba ih prozvati na zva zvona,pa oni su negativci u ovom slucaju....ne kontam nas mentalitet...ali nikako
Karen

#15 Re: Sporazumni otkaz

Post by Karen »

Kukavica sam i neću prozvati firmu.

Tužiti isto tako neću.

Ne vjerujem da će mi htjeti napisati otkaz jer nitko ne otpušta kravu koja daje mlijeko a ne jede sijeno. Ja sam krava u ovom slučaju :skoljka:

Nema mirnog načina da prevareni radnik svoja prava ispuni.
vjesticanametli

#16 Re: Sporazumni otkaz

pa draga karen onda ti je sa razlogom tako i neka je :thumbup: ............. zao mi je ali dok je ovaca bice i vune ...... usrecio se on s tobom pa zato i neces dobiti otkaz a vala ni pare :-D sta ti je bosanac ne mozes ti njega ..... koliko on moze durat :cry:
mahalas505

#17 Re: Sporazumni otkaz

Post by mahalas505 »

Karen wrote:Kukavica sam i neću prozvati firmu.

Tužiti isto tako neću.

Ne vjerujem da će mi htjeti napisati otkaz jer nitko ne otpušta kravu koja daje mlijeko a ne jede sijeno. Ja sam krava u ovom slučaju :skoljka:

Jos samo kad bi znali sta je pisac htio s ovim da kaze :roll: ...
Gospoda Ministarka

#18 Re: Sporazumni otkaz

vjesticanametli wrote:pa draga karen onda ti je sa razlogom tako i neka je :thumbup: ............. zao mi je ali dok je ovaca bice i vune ...... usrecio se on s tobom pa zato i neces dobiti otkaz a vala ni pare :-D sta ti je bosanac ne mozes ti njega ..... koliko on moze durat :cry:
:thumbup:
Ja sam svojim bivsim poslodavcima,jer mi nisu htjeli dati godisnji odmor kad je meni odgovaralo,htjela zadati 40 dana bolovanja da placaju.
drndalo

#19 Re: Sporazumni otkaz

Post by drndalo »

Karen wrote:Kukavica sam i neću prozvati firmu.

Tužiti isto tako neću.

Onda uzivaj....
Kristijana

#20 Re: Sporazumni otkaz

Post by Kristijana »

vjesticanametli wrote:pa draga karen onda ti je sa razlogom tako i neka je :thumbup: ............. zao mi je ali dok je ovaca bice i vune ...... usrecio se on s tobom pa zato i neces dobiti otkaz a vala ni pare :-D sta ti je bosanac ne mozes ti njega ..... koliko on moze durat :cry:
:thumbup:

Ko ide raditi džabe i ne buni se nije bolje ni zaslužio. Ona, hej, piše da je mjesecima radila bez plate!

Karen

Da ti odgovorim za mentalni sklop takvih poslodavaca: to je i tvoj sklop. U normalnom sklopu ide ovako:

Kraj PRVOG mjeseca, vrijeme je za i više nego zarađenu i uglavnom premalu platu. No, plate nema. Reaguješ, peglaš šefa. Vrijeme leti, drugi mjesec odmiče, on se i dalje pravi lud. Onda se i ti praviš luda: mazneš komp., papire, proizvode, napraviš neku spačku, naučiš ga pameti i redu, pokažeš zube... i ćao, ideš tražiti novi posao. Tako bih ja uradila. I naravno, javno rekla ime firme.

Ako gospon poslodavac nema kintu da plaća radnike onda neka radi sam ili nek upregne ženu, djecu, rodbinu i tazbinu da mu dirinče. Ja prosto ne mogu da vjerujem da neko izdrži bez te ionako mizerne plate, pa šta jedeš, čime plaćaš struju? I napose, što to sebi radiš, kidaš si živce, gubiš mjesece života na robovanje nekome?

Vrhunac: ti pristaješ raditi još 30 dana nakon mjeseci neplaćenog rada? Jer, nije ti teško raditi? Pa bona, idi kući, čisti, radi generalku, ako voliš raditi. Ili sjedi i nauči novi jezik. Ili istinski volontiraj, pomaži ljudima u nevolji, a ne bezobraznim gazdama. Ili se naspavaj.

Radi šta hoćeš, ali NIKAD ne dozvoli sebi da te neko iskorištava.
Bolje biti dostojanstveno nezaposlena nego izigravati nečijeg roba.
Karen

#21 Re: Sporazumni otkaz

Post by Karen »

Pitala sam postoji li miran način, nisam tražila napade i prozivanja!
Riješila sam neka pitanja mirnim putem, doduše nisam sve, ali npr. upravo taj okazni rok jesam.
Sretno sam nezaposlena.
To što ne želim ovdje javno nekoga prozivati, to je moje pravo. Vama ništa ne znači ko je i šta je u pitanju, mene je samo zanimalo koja su moja prava u ovoj situaciji.

Ako nemate ništa pametno reći tipa imam li pravo na nadoknadu sa biroa ili ne, molim da me ni ne prozivate. Ako sam kukavica po vašem uvaženom mišljenju, kukavica sam sebi.
vjesticanametli

#22 Re: Sporazumni otkaz

pa rekli smo ti sta mozes uraditi ......... vala si i taj otkazni trebala sa osmjehom odraditi...........rekoh da prozoves firmu koja tako postupa sa uposlenicima iz razloga sto ce neko konkurisati na to mjesto i nahebat kao ti............ali ti ne zelis pa ces uvaliti nekog u to sranje........zato rekoh neka ti je tako kako ti je :thumbup:
vesna555

#23 Re: Sporazumni otkaz

Post by vesna555 »

Karen wrote:Pitala sam postoji li miran način, nisam tražila napade i prozivanja!
Riješila sam neka pitanja mirnim putem, doduše nisam sve, ali npr. upravo taj okazni rok jesam.
Sretno sam nezaposlena.
To što ne želim ovdje javno nekoga prozivati, to je moje pravo. Vama ništa ne znači ko je i šta je u pitanju, mene je samo zanimalo koja su moja prava u ovoj situaciji.

Ako nemate ništa pametno reći tipa imam li pravo na nadoknadu sa biroa ili ne, molim da me ni ne prozivate. Ako sam kukavica po vašem uvaženom mišljenju, kukavica sam sebi.
Greška! Kada ti odeš iz te firme, vjerovatno će se otvoriti nova pozicija i onda će bar 10 ljudi s ovog foruma se prijaviti i vrlo lako naje... i raditi kao i ti volonterski, bez plaće, doprinosa itd. :) Ali naravno, tvoje je pravo da ne kažeš koja je firma u pitanju. Danas kada živimo u vremenu u kojem se maloljetnici bodu u tramvaju i pola tramvaja vidi da je neko odžeparen i šuti, ne znam zašto bi ti bila izuzetak i učinila nešto da barem neko drugi ne nastrada.

I ne, ne osuđujem te ni trunke, tvoj izbor i imaš pravo na to i uopće mi nije drago što si u toj poziciji niti ću ti govoriti: "E, neka ti", već naprotiv, želim ti svu sreću da brzo nađeš posao i da budeš zadovoljna, ali slijedeći put kad ne budeš zadovoljna nekim stvarima u ovoj državi, prvo kreni od sebe, pa onda od drugih.
Pozdrav :)
nucleo

#24 Re: Sporazumni otkaz

Post by nucleo »

Karen wrote:Ovako,

Da nije slučajno firma koja se bavi distribucijom robe???
Gospoda Ministarka

#25 Re: Sporazumni otkaz

Kristijana :thumbup:

Draga Karen, nemas ti ama bas nikakva prava ti si se svih prava odrekla kad si odlucila da potpises sporazumni raskid Ugovora o radu, jedino ti jos ostaje da se peglas s "gazdom" da ti uplati doprinose jer ako ti ne uplati to e onda ces Boga mi imati problema i sa zdravstvom.
Post Reply