Spor oko prikazivanja lika Muhammeda a.s.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Zbog napada na dansku ambasadu
Libanonski ministar unutrašnjih poslova dao ostavku

Image
Mr Sabeh (centre) resigned after the rioting

Zbog nereda koji su doveli do paljenja danske ambasade u Bejrutu libanonski ministar unutrašnjih poslova podnio je svoju ostavku. U čuvanju reda za vrijeme demonstracija, koje su krenule kao mirni prosvijed zbog karikatura Muhameda, bilo je angažirano 1200 ljudi iz osiguranja i 1600 pripadnika vojske. Oko 200 prosvjednika je uhapšeno. "Kad su stvari izmakle kontroli jedino što sam mogao je bilo da pucamo u ljude, ali nisambio spreman na to" - izjavio je Hassan Sabeh, sada već bivši ministar.

Cijela vijest: http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/4684250.stm
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

hrasno38 wrote:Na zalost ovo ide sve dalje i dalje i posljedice bi mogle biti sve strasnije i strasnije. Sa jedne strane imas novinare koji ocito ne poznaju granice doobrog ukusa niti poznaju vjerska osjecanja ljudi u ostatku svijeta a na drugoj strani opet imas one koji kako mi se cini jedva cekaju da nadju razlog za vandalizme. Naravno sve se to poklapa sa hladnim ratom izmedju Irana i velikih sila i Iranskim predsjednikom sa jedne strane koji je zaista covjek plitkog uma i naravno Busa koji isto tako jedva ceka na takvoga sa druge strane sto samo po sebi pokazuje i njegove intelektualne vrijednosti. Meni licno nije jasno zasto bi neko Iranu imao pravo da zabrani nesto sto i on sam ima. Medjutim kad imas jednog covjeka kome se proslost spominje u karakteristikama terorizma e onda je to opasno.
Vatikan i katolicka crkva se i te kako ogradila od ovih neumjesnih crteza maloumnih novinara iz Danske medjutim nastrada neki svestenik u turskoj ni kriv ni duzan. Sad je samo pitanje da li ce se taj niz nastaviti. Ako se nastavi ode sve u neku stvar a ako se stvari uspiju smiriti to ce biti sjajno. mase se tesko kontrolisu kada krenu ali se i te kako kontrolisu prije nego sto krenu. Ipak ubijanje ljudi, paljenja i nasilje nisu nikako adekvatan odgovor na neki maloumni crtez jer ipak makar za mene ljudski zivot u svakoj vjeri je nesto najsvetije i neuporedivo sa maloumnim piskaranjem. Stvari su se zakotrljale, nadajmo se da ce se naci vise pametnih da povuku rucnu ili ce cijeli svijet postati jedno veliko ratiste a tu kocnice vise nece biti moguce povlaciti.
upravo ovako :( što je najgore bolesnika ima svugdje i od njih upravo zavisi ishod ove priče :(
revolver amidza

Post by revolver amidza »

stav Vatikana je za svaku pohvalu povodom ovog belaja,mada se moze naci i kod njih "zal za zlatnim vremenima" kada je crkva sa krscanskim vridednostima znacila nesto sekularnim zapadnjacima,stoga pomalo i zavide muslimanima na njihovoj gorljivosti,ko zna?!ali to je savim logicno,i kao sto napisah u predjasnjem postu ovo je vrh ledene sante,znaci jedan povod a ne uzrok,bolest svega ovoga je mnogo kompleksnija i dublja,te za lijecenje iste treba mnogo vremena i strpljenja,ali s obzirom na ljudsku glupost i pohlepu te gramzivost,nisam preveliki optimista.
Macuser

Post by Macuser »

Ono sto je stravicno u razvoju dogadjaja, gdje je jedan katolicki talijanski svestenik platio glavom ni kriv ni duzan u Turskoj, zbog karikatura, jeste cinjenica da su iste objavljene u Danskoj, NE u nekoj muslimanskoj zemlji. Dakle, oprostite, ali ja u svojoj kuci mogu da radim sta i kako hocu. Danska i Norveska nisu Bliski Istok. I sutra kada mi na vrata bude kucao neki imigrant sa Bliskog Istoka, treba da ga pustim u svoju kucu?
taxi_driver

Post by taxi_driver »

citam sada kako je danska skoro nacisticka drzava,da ima vlada k... ne valja itd.ali niko ne kaze da je ta ista danska primila na hiljade bosanskih muslimana,dala im stanove,posao,mogucnost skolovanja i da ne nabrajam.sad zbog malo karikatura ta ista danska vise ne valja.stvarno smo mi nezahvalan narod.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Macuser wrote:Ono sto je stravicno u razvoju dogadjaja, gdje je jedan katolicki talijanski svestenik platio glavom ni kriv ni duzan u Turskoj, zbog karikatura, jeste cinjenica da su iste objavljene u Danskoj, NE u nekoj muslimanskoj zemlji. Dakle, oprostite, ali ja u svojoj kuci mogu da radim sta i kako hocu. Danska i Norveska nisu Bliski Istok. I sutra kada mi na vrata bude kucao neki imigrant sa Bliskog Istoka, treba da ga pustim u svoju kucu?
Po tebi Macuser u svojoj kuci mogu da ubijam, silujem, vrijedjam bez bojazni da cu za to snositi odgovornost. Poslusaj se sta govoris pa promisli jos jednom.
Macuser

Post by Macuser »

Image

Pa evo, Danci su se izvinuli, svi se izvinjavaju, ali Arapi se ne smiruju...
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

U razgovoru sa ljudima iz 'arapskih zemalja' o tome zasto su oni na zapadu veli radi stanja u njihovoj zemlji. Jebeno, rezim, ugnjetavanje svega i svacega, nemogu tamo da zive jer se neslazu sa tim ljudima i tim rezimom. Ok, reko kad je tako jebeno dobro je da si se izvuko i sad zivis na mjestu koji poznaje rijec 'Sloboda". Kad vidi belaja a oni na trgu protestvuju radi necega sto je se zbilo u nekoj trecom zemlji. Pitam Zasto; Vele uvredilo ih to sto su neki tamo nesto uradili. Reko OK nije ljepo vrijedjat nekoga. Potom plane, polupaju objekte, auto prevrcu, pale zastave. Prijetnje pa cak i likvidacije onih koji se neslazu sa njima. Pitam Zasto , zasto a oni cute; Kazem pa zar se vi ono neslazete sa 'onim ljudima' od kojih ste morali pobjec da bi slobodno zivjeli. Oni i dalje cute;
Potom se jedan drekne uzimajuci gospoda u usta, da bi masa kao ovce krenule za njim, noseci zastave i urlikom nastavili kao kokosi bez glave svoj put. Potom vidim da su mom kolegi auto prevrnuli samo zato sto ih je neko tamo uvrijedio. Dan poslije prilaze i kazu mi dobar dan komsija.

Sve ostalo je blijedo cutanje.
Macuser

Post by Macuser »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Po tebi Macuser u svojoj kuci mogu da ubijam, silujem, vrijedjam bez bojazni da cu za to snositi odgovornost. Poslusaj se sta govoris pa promisli jos jednom.
Ovo je opet sofisticka logika, dakle premisa je iskonstruisana i impliciras lazan zakljucak. Znas sta sam htio reci.
Drvosjeca iz Dejcica

Macuser wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Po tebi Macuser u svojoj kuci mogu da ubijam, silujem, vrijedjam bez bojazni da cu za to snositi odgovornost. Poslusaj se sta govoris pa promisli jos jednom.
Ovo je opet sofisticka logika, dakle premisa je iskonstruisana i impliciras lazan zakljucak. Znas sta sam htio reci.
Kada nekoga duboko uvrijedis na vjerskoj osnovi argument za takvo sto nije u "slobodi govora" i "prava u svojoj kuci".
Prenj

Post by Prenj »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Macuser wrote:
Kada nekoga duboko uvrijedis na vjerskoj osnovi argument za takvo sto nije u "slobodi govora" i "prava u svojoj kuci".
Valjda i sloboda govora i protest protiv te slobode govora trebaju da imaju neke svoje granice?
mr2

Post by mr2 »

nadam da je sve ovo sto se dogadja nije neka, psiholoska, a mozda i neka druga priprema, za sukob koji ce se sigurno desiti u Iranu ,muslimanski svijet osjeca realnu prijetnju od strane amerike, i zato se trazi povod da se muslimani sirom svijeta sto vise grupisu i da na neki nacin pokazu svoju snagu u zapadu, na drugu stranu i amerika trazi.....povod za napad na iran, jedinu preostalu islamsku vojnu silu .... razlozi za rat su drugi i svima jasni, i imaju vrlo malo dodirnih tacaka sa onim na cemu se sada polemise...ali se stvara atmosfera, u zapadnimj medijima u kojoj bi se mogao povesti " pravedan " rat, na dijelu je rat obavjestajnih sluzbi i propagandni rat... nadam se da grijesim???????
Drvosjeca iz Dejcica

Prenj wrote:Valjda i sloboda govora i protest protiv te slobode govora trebaju da imaju neke svoje granice?
Svakako, pitanje je zasto se ta granica nije postovala? :(
Prenj

Post by Prenj »

mr2 wrote:nadam da je sve ovo sto se dogadja nije neka, psiholoska, a mozda i neka druga priprema, za sukob koji ce se sigurno desiti u Iranu ,muslimanski svijet osjeca realnu prijetnju od strane amerike, i zato se trazi povod da se muslimani sirom svijeta sto vise grupisu i da na neki nacin pokazu svoju snagu u zapadu, na drugu stranu i amerika trazi.....povod za napad na iran, jedinu preostalu islamsku vojnu silu .... razlozi za rat su drugi i svima jasni, i imaju vrlo malo dodirnih tacaka sa onim na cemu se sada polemise...ali se stvara atmosfera, u zapadnimj medijima u kojoj bi se mogao povesti " pravedan " rat, na dijelu je rat obavestajnih sluzbi i propagandni rat... nadam se da grijesim???????
Teorije zavjere su stare kao i ljudski rod ...
Tako su neki vidjeli ratove u Hrvatskoj, BiH i Kosovu, te potom bombardovanje Srbije i Crne Gore, kao "zaveru celog sveta protiv pravoslavlja i Srba".
sojka

Post by sojka »

A wrote:Dvoje poginulo u protestnim manifestacijama u Afganistanu :(

Nazalost. :(

Bas bi me zanimalo sta sami ti incijatori misle o tom ?
O njima tako veoma malo cujemo i premalo im je posveceno medijske paznje. Kada bi tu bio sami epicentar i vise dijaloga vjerovatno ovo ne uzelo ovoliko politicke medijske paznje.
mr2

Post by mr2 »

Prenj wrote:
mr2 wrote:nadam da je sve ovo sto se dogadja nije neka, psiholoska, a mozda i neka druga priprema, za sukob koji ce se sigurno desiti u Iranu ,muslimanski svijet osjeca realnu prijetnju od strane amerike, i zato se trazi povod da se muslimani sirom svijeta sto vise grupisu i da na neki nacin pokazu svoju snagu u zapadu, na drugu stranu i amerika trazi.....povod za napad na iran, jedinu preostalu islamsku vojnu silu .... razlozi za rat su drugi i svima jasni, i imaju vrlo malo dodirnih tacaka sa onim na cemu se sada polemise...ali se stvara atmosfera, u zapadnimj medijima u kojoj bi se mogao povesti " pravedan " rat, na dijelu je rat obavestajnih sluzbi i propagandni rat... nadam se da grijesim???????
Teorije zavjere su stare kao i ljudski rod ...
Tako su neki vidjeli ratove u Hrvatskoj, BiH i Kosovu, te potom bombardovanje Srbije i Crne Gore, kao "zaveru celog sveta protiv pravoslavlja i Srba".
pa prenj zivim vani i citam i slusam i vidim sta se...dogada, misli i govori......od posla kafane..pa na dalje...
RPM

Post by RPM »

SiSaJuMe wrote:Pitam Zasto , zasto a oni cute; Kazem pa zar se vi ono neslazete sa 'onim ljudima' od kojih ste morali pobjec da bi slobodno zivjeli. Oni i dalje cute;
pa dobro, da li ti uopste razlikujes religiju i rezim?
danski mediji su povrijedili vjerska osjecanja koja nemaju veze sa mjestom vjerovanja te su se valjda iz tih razloga i oni koji su pobjegli od takvih rezima nasli uvrijedjeni ... kapish?
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

RPM wrote:
SiSaJuMe wrote:Pitam Zasto , zasto a oni cute; Kazem pa zar se vi ono neslazete sa 'onim ljudima' od kojih ste morali pobjec da bi slobodno zivjeli. Oni i dalje cute;
pa dobro, da li ti uopste razlikujes religiju i rezim?
danski mediji su povrijedili vjerska osjecanja koja nemaju veze sa mjestom vjerovanja te su se valjda iz tih razloga i oni koji su pobjegli od takvih rezima nasli uvrijedjeni ... kapish?

A kapish ti da je u Iranu Islam = rezim..... A ni ostale druge islamske zemlje nisu daleko. No nemoj da vidis sve crno/bijelo i okrutno. Vidi njih vrijedja danska medija sa slikom i ruse mom kolegi auto a nismo u danskoj. U toj sam situaciji da mogu pristupit tkz. interviju pri trazenju Azila i glavni razlog bjega iz njihovih zemalja je zivot pod strogim islamom. Ljudi zele da im zena moze vozat slobodno auto, da im se djeca slobodno zabavljaju itd, itd.,.... Poslije se promjeni ploca i ovo cine.....
Zalosno je sve skupa, i vrijedjanje i vandalizam i nerazumjevanje jedni drugih.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Petero mrtvih u prosvjedima zbog karikatura, među njima 14-godišnji dječak

PETERO ljudi smrtno je stradalo u prosvjedima muslimana protiv karikatura islamskog proroka Muhameda. Troje ljudi ustrijelila je afganistanska policija prilikom masovnih prosvjeda u Afganistanu, jedan je 14-godišnjak ubijen u Somaliji, a jedan je muškarac stradao skočivši s krova zapaljene danske ambasade u Bejrutu.

Kako javlja BBC, u afganistanskoj pokrajini Laghman na stotine ljudi izašlo je u ponedjeljak ujutro na ulice kako bi prosvjedovali protiv karikatura islamskog proroka. Pri tomu je napadnuta policijska stanica, nakon čega su policajci otvorili vatru na prosvjednike i ubili tri muškarca.

U prosvjedima u pokrajini Laghman ozlijeđen je jedan policajac i nepoznat broj prosvjednika. Prosvjednici su izvikivali "Smrt Danskoj!" i "Smrt Francuskoj!", te tražili od vlasti da iz zemlje protjeraju diplomate i vojnike iz te dvije europske zemlje.

U Bosasu, obalnom gradu u autonomnom somalijskoj pokrajini Puntland, policija je u ponedjeljak hicima iz vatrenog oružja usmrtila 14-godišnjeg dječaka i ranila još troje prosvjednika nakon što je razjarena masa blokirala promet i bacala kamenje na zgrade međunarodnih humanitarnih organizacija.

Iako se smatralo da su slučajevi iz Afganistana i Somalije prve žrtve prosvjeda protiv karikatura koje prikazuju islamskog proroka kao teroristu, libanonski službenici potvrdili su da je u nedjelju jedan prosvjednik skočio sa zgrade zapaljene danske ambasade i prilikom pada zadobio smrtonosne ozljede.

Ovo vise nije normalno.
water

Post by water »

zar ne viditi da je sve to zavjera CIA i amricke administracije. Licno znam agenta CIA(ne ja nego jaran mog jarana) koji je financirao Danske novine da objave ove karikature. Sve u cilju novog rata sa Iranom. Naime americke vojno industrijskin rezim vidi mogucnost oko 150 triliona dolara zarade ako se otvori novi front sa Iranom. Osim toga racuna se da bi se moglo u tom ratu unistiti ok 250 miliona muslimana sto bi bilo dovoljno da se zastiti njihov natalitet. I ovdje u Americi stvari postaju gutavije. Moja zena me zvala na posao i kaze da joj se cini da nam je kuca pod prismotrom. Ja sam planirao da iskoristim pobjedu Stillersa da i sam izadjem i zapalim koje cionisticko auto, ali je pomalo hladno ovdje. Nisam ti ja bog zna kakav Musliman. Ali svakako pomno pratim spisak fatwi i evo i sam imam nekoliko prijedloga da bi se stavilo na listu ako je moguce. Da pocnemo sa nekolicinom anamonih sa foruma. Zasto ne.
lakisu

Post by lakisu »

Iako nemam posebnih dodirnih tački sa islamom ja apsolutno razumijem ljude koji se protive objavljivanju famoznih crteža. Katolici ne shvataju u čemu je tu problem jer je kod nas normalno s likom Isusa Krista raditi šta ko želi ali je naravno svetogrdje vrijedjati ga. Bojim se da će ovo islamski radikali ali i oni drugi iskoristiti za nastavak priče o ratu civilizacija. Samo da se kod nas to ne prenese. Nadam se da neće. :zzzz:
forUMASH

Post by forUMASH »

water wrote:zar ne viditi da je sve to zavjera CIA i amricke administracije. Licno znam agenta CIA(ne ja nego jaran mog jarana) koji je financirao Danske novine da objave ove karikature. Sve u cilju novog rata sa Iranom. Naime americke vojno industrijskin rezim vidi mogucnost oko 150 triliona dolara zarade ako se otvori novi front sa Iranom. Osim toga racuna se da bi se moglo u tom ratu unistiti ok 250 miliona muslimana sto bi bilo dovoljno da se zastiti njihov natalitet. I ovdje u Americi stvari postaju gutavije. Moja zena me zvala na posao i kaze da joj se cini da nam je kuca pod prismotrom. Ja sam planirao da iskoristim pobjedu Stillersa da i sam izadjem i zapalim koje cionisticko auto, ali je pomalo hladno ovdje. Nisam ti ja bog zna kakav Musliman. Ali svakako pomno pratim spisak fatwi i evo i sam imam nekoliko prijedloga da bi se stavilo na listu ako je moguce. Da pocnemo sa nekolicinom anamonih sa foruma. Zasto ne.
....jaranov jaran mi je rekao da je njegova amidzinica pila kafu sa zenom cija snaha izlazi petkom navece sa frizerkom jednog novinara koji je od trecek kuhara bijele kuce cuo da je pedikerka Bushove zene proslog petka nacrtala tri mala Isusa na njenom palcu i dobila povisicu plate...kaze, da je jedan od Isusa bio prikazan kao pumpadjija sa benzinske pumpe, sto se direktno dovodi u vezu sa prorocanstvom stare ciganke koje kaze da ce nebo postati plavo kad sunce izadje iza brijega, a Isus pocne tociti naftu....
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Danes issue travel warning list

Unfortunately, misinformation and misunderstandings on both sides have been allowed to nourish those forces that seek to promote confrontation, Per Stig Moeller, Danish Foreign Minister

Image

Protesters burn Danish flag in Beirut, Saturday 4 February 2006
Danish flags have been burned in protests around the world
Denmark has listed 14 countries it says Danes should not visit unless strictly necessary, amid Muslim outrage over the Prophet Muhammad cartoons.

The foreign ministry also recommends against any travel to Syria or Yemen.

The advice follows protests by Muslims around the world, and attacks against Danish embassies in Syria and Lebanon.

The cartoons satirising the Prophet Muhammad were first published in a Danish newspaper. Norway has also advised against travel to Syria.

Norway has also been the focus of protests as the Danish cartoons were republished by the Norwegian press.

Muslims consider any images of Muhammad offensive. One of the cartoons shows the Prophet wearing a bomb-shaped turban.

In the Iranian capital Tehran a crowd of about 200 protesters pelted the Austrian embassy with stones, firecrackers and eggs on Monday.

Over the weekend, Lebanese demonstrators set fire to the Danish embassy in Beirut and mobs in Syria torched the Danish and Norwegian embassies in Damascus.

Lebanon's interior minister quit after the Beirut attack on the embassy. Two hundred people were arrested after the riot, including more than 70 Syrians and some Palestinians.

Danes living in Lebanon have been told to leave the country or stay indoors.

Apology

The countries on the Danish foreign ministry's travel advice list are: Afghanistan, Algeria, Bahrain, Egypt, Iran, Jordan, Libya, Morocco, Oman, Pakistan, Qatar, Sudan, Tunisia, United Arab Emirates.

Danish Foreign Minister Per Stig Moeller said he was "horrified to see the wave of violence and attacks and how this is spreading throughout the Middle East at a rapid pace".

"This is clearly a matter of global concern and a matter that demands collective efforts and swift action," he said. "It is now a case which is much bigger than the issue of the drawings."

Mr Moeller thanked Muslim religious leaders who had deplored the arson attacks and criticised the reactions of the mobs.

The Danish newspaper which first published the cartoons, Jyllands-Posten, has apologised to the Muslim world for the offence caused.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

The_Fluid wrote:Danes issue travel warning list

Unfortunately, misinformation and misunderstandings on both sides have been allowed to nourish those forces that seek to promote confrontation, Per Stig Moeller, Danish Foreign Minister

Image

Protesters burn Danish flag in Beirut, Saturday 4 February 2006
Danish flags have been burned in protests around the world
Denmark has listed 14 countries it says Danes should not visit unless strictly necessary, amid Muslim outrage over the Prophet Muhammad cartoons.

The foreign ministry also recommends against any travel to Syria or Yemen.

The advice follows protests by Muslims around the world, and attacks against Danish embassies in Syria and Lebanon.

The cartoons satirising the Prophet Muhammad were first published in a Danish newspaper. Norway has also advised against travel to Syria.

Norway has also been the focus of protests as the Danish cartoons were republished by the Norwegian press.

Muslims consider any images of Muhammad offensive. One of the cartoons shows the Prophet wearing a bomb-shaped turban.

In the Iranian capital Tehran a crowd of about 200 protesters pelted the Austrian embassy with stones, firecrackers and eggs on Monday.

Over the weekend, Lebanese demonstrators set fire to the Danish embassy in Beirut and mobs in Syria torched the Danish and Norwegian embassies in Damascus.

Lebanon's interior minister quit after the Beirut attack on the embassy. Two hundred people were arrested after the riot, including more than 70 Syrians and some Palestinians.

Danes living in Lebanon have been told to leave the country or stay indoors.

Apology

The countries on the Danish foreign ministry's travel advice list are: Afghanistan, Algeria, Bahrain, Egypt, Iran, Jordan, Libya, Morocco, Oman, Pakistan, Qatar, Sudan, Tunisia, United Arab Emirates.

Danish Foreign Minister Per Stig Moeller said he was "horrified to see the wave of violence and attacks and how this is spreading throughout the Middle East at a rapid pace".

"This is clearly a matter of global concern and a matter that demands collective efforts and swift action," he said. "It is now a case which is much bigger than the issue of the drawings."

Mr Moeller thanked Muslim religious leaders who had deplored the arson attacks and criticised the reactions of the mobs.

The Danish newspaper which first published the cartoons, Jyllands-Posten, has apologised to the Muslim world for the offence caused.
ja kad sam bio mali.... i kad nesto zeznem;)
izvinjenje je palilo ;), ali samo kad obecam da se vise nece ponoviti :D
licno pokrijem nastalu stetu ;)
a obicno je slijedila i kazna ;)
u smislu da nesto uradim kakvo dobro djelo :D

danas imam vagon dobrih djela :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

"Medijski terorizam"
Šemso Tanković: "Objavljivanje uvredljivih karikatura je promicanje zla"

Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDA) priopćenjem svog predsjednika Šemse Tankovića je izrazila javni prosvjed i osudu zbog tiskanja karikatura u pojedinim zapadnoeuropskim novinama, u kojima se prorok Muhamed prikazuje kao terorist. "Objavljivanje uvredljivih karikatura je promicanje zla", navodi se u priopćenju, te "ustavi svih zemalja jasno i nedvojbeno kazuju da je svako promicanje i poticanje mržnje i nesnošljivosti - kažnjivo djelo". "Poigravanje s nekim posebnim pravima, kao što je, na primjer, 'sloboda medija' samo je izgovor da medijski terorizam protiv muslimana dobije još snažniju prisutnost u svjetskim medijima", ocijenio je Tanković. Također je naveo kako su "Bošnjaci posebno osjetljivi na ovakvo iskrivljavanje stvarnosti, jer je višegodišnja kampanja protiv islama od strane srpskih 'orijentalista' poslužila velikosrpskim nacionalistima kao opravdanje za zločine u Bosni, na Sandžaku, Kosovu i u Hrvatskoj"
Post Reply