SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bosanski

#101 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by bosanski »

sitno wrote:I dalje mislim da je najbolji nacin iskazivanja gradjanske neposlusnosti - ne placanje racuna!
Problem je - na koji nacin uvjeriti barem 70% ljudi da to ne placaju? Da vidite kako bi i vlada i preduzeca promijenili pjesmu!
a doveli bi 1000 revizora iz sandzaka da naplacuju po stanovima
Dr.Mr.Fr.

#102 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by Dr.Mr.Fr. »

sitno wrote:I dalje mislim da je najbolji nacin iskazivanja gradjanske neposlusnosti - ne placanje racuna!
Problem je - na koji nacin uvjeriti barem 70% ljudi da to ne placaju? Da vidite kako bi i vlada i preduzeca promijenili pjesmu!

Teško jako, još ovdje ima ljudi koji su pod uticajem represije socijalizma, kada si se bojao ako ne platiš racun da ce te neko pendrekom opaliti po glavi ili poslati na službeni put...nece ljudi da otvore oci i da vide da je ovo PLJACKA a ne država...

:x :x :x
atko

#103 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by atko »

jos kod poskupljenja struje znalo se kakva lavina slijedi ... trebalo je odmah formirati neko narodno sindikalno ili nazovi kako god zelis tjelo ... koje bi koordiniralo inteligentnim otporom ... ok struja skuplja 30% ... e kad 500 000 potrosaca plati 70% novog racuna promjenili bi oni pjesmu i te kako ... naravno to je SF u BiH
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#104 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by Truba »

vidjet ćemo danas...
poslije ovog dana kukanjava nema smisla
a ni palamuđenje po forumu (ako je ikada i imalo)
palamuda

#105 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by palamuda »

HM 2011 wrote:Ja na ovim protestima neću biti iz par razloga:

1. Izbjegavanjem povećanja cijena odlučujemo se za opciju broj 2. a to je zaduženje i privatizacija navedenih kompanija (slučaj IMF) http://www.ratical.org/co-globalize/waterIMF.html,

Radikalni rezovi moraju biti uvedeni a to je dio priče koji svi izbjegavaju,

na drugoj strani meni treba početni kapital za pokretanje businessa a znanje imam.....

2. Protestom dokazujemo svoj idotluk, jer kada je trebalo protestovati protiv zaduženja kod IMF-a radi isplaćivanja plata administraciji, glas je podiglo jedva 5-10 intelektualaca pozivajući da se to ne radi - naravno svi ste se smijali, bilo Vam je smiješno iako je bilo detaljno elaborirarano.....

sada umjesto da krenete u smijeru rezanja zaduživanja, vraćanja dugova, stezanja kaiša, vi bi RAZBIJALI jer ŽELITE JOŠ ZADUŽENJA, pa vidite ko sa Vama manipuliše i kako se to radi, JA NA TO NE PRISTAJEM i OPET KAŽEM HOĆU SVOJIH 5.000.000 EURA (i ja sam pohlepan)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

3. Znam par mjesta u ovoj državi, u pitanju su ruralna područija, gdje je i pitka voda iz pipe besplatna i drva ima u izobilju, pa prikupi suharaka rano ujutro i svuci sebi ogrijeva tokom ljetne sezone, neće se niko ljutiti na tebe.....
Znači ima i besplatno grijanje i besplatna voda ima i zemlje za obraditi - što niste tamo ? Tamo živi tih 80.000 na ivici siromaštva, o njima pričate cijelo vrijeme - a to su za vas Seljačine, Papci, a Vi ste građani, e pa dragi moji građani, ako je plata 1000 KM, a niste u mogućnosti platiti povećan račun za 40-50 KM, izgleda da je vrijeme za povrat u krajeve gdje je besplatna voda, ogrijev i zemlja je plodna.....

NISAM ZA PROTESTE I PREZIREM SVAKOG KO PROTESTUJE RADI POSKUPLJENJA

PODRŽAVAM PROTEST KOJI JE UPUĆEN KA TROMOJ I PREMA BUDUĆNOSTI NEODGOVORNOJ VLASTI I UPRAVI !

PA sada odlučite protiv čega ćete protestovati i šta su Vam ciljevi....
90% iznešenog u ovom postu je istina, ma koliko bolna bila.
Nama plin poskupljuje svako jutro, 2 km vode više neće biti neki problem naspram telefona, mobitela, interneta, gasa. Plin jeste sada poskupio 14 %, ali cjena grijanja je formirana prije "sto godina" kad je kubik plina bip tridesetak feninga, sad je preko 80.
Podržavam svaki protest usmjeren na rezove u komunalnim preduzećima i sređivanje stanja u istim.
enx

#106 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by enx »

palamuda wrote:
HM 2011 wrote:Ja na ovim protestima neću biti iz par razloga:

1. Izbjegavanjem povećanja cijena odlučujemo se za opciju broj 2. a to je zaduženje i privatizacija navedenih kompanija (slučaj IMF) http://www.ratical.org/co-globalize/waterIMF.html,

Radikalni rezovi moraju biti uvedeni a to je dio priče koji svi izbjegavaju,

na drugoj strani meni treba početni kapital za pokretanje businessa a znanje imam.....

2. Protestom dokazujemo svoj idotluk, jer kada je trebalo protestovati protiv zaduženja kod IMF-a radi isplaćivanja plata administraciji, glas je podiglo jedva 5-10 intelektualaca pozivajući da se to ne radi - naravno svi ste se smijali, bilo Vam je smiješno iako je bilo detaljno elaborirarano.....

sada umjesto da krenete u smijeru rezanja zaduživanja, vraćanja dugova, stezanja kaiša, vi bi RAZBIJALI jer ŽELITE JOŠ ZADUŽENJA, pa vidite ko sa Vama manipuliše i kako se to radi, JA NA TO NE PRISTAJEM i OPET KAŽEM HOĆU SVOJIH 5.000.000 EURA (i ja sam pohlepan)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

3. Znam par mjesta u ovoj državi, u pitanju su ruralna područija, gdje je i pitka voda iz pipe besplatna i drva ima u izobilju, pa prikupi suharaka rano ujutro i svuci sebi ogrijeva tokom ljetne sezone, neće se niko ljutiti na tebe.....
Znači ima i besplatno grijanje i besplatna voda ima i zemlje za obraditi - što niste tamo ? Tamo živi tih 80.000 na ivici siromaštva, o njima pričate cijelo vrijeme - a to su za vas Seljačine, Papci, a Vi ste građani, e pa dragi moji građani, ako je plata 1000 KM, a niste u mogućnosti platiti povećan račun za 40-50 KM, izgleda da je vrijeme za povrat u krajeve gdje je besplatna voda, ogrijev i zemlja je plodna.....

NISAM ZA PROTESTE I PREZIREM SVAKOG KO PROTESTUJE RADI POSKUPLJENJA

PODRŽAVAM PROTEST KOJI JE UPUĆEN KA TROMOJ I PREMA BUDUĆNOSTI NEODGOVORNOJ VLASTI I UPRAVI !

PA sada odlučite protiv čega ćete protestovati i šta su Vam ciljevi....
90% iznešenog u ovom postu je istina, ma koliko bolna bila.
Nama plin poskupljuje svako jutro, 2 km vode više neće biti neki problem naspram telefona, mobitela, interneta, gasa. Plin jeste sada poskupio 14 %, ali cjena grijanja je formirana prije "sto godina" kad je kubik plina bip tridesetak feninga, sad je preko 80.
Podržavam svaki protest usmjeren na rezove u komunalnim preduzećima i sređivanje stanja u istim.
Pridružujem se. Ovi što pozivaju na rušenje i paljevinu, vjerovatno ni ne plaćaju komunalije. Treba ih skinuti sa grijanja i isključiti im vodu. Uzeti im stanove ako nisu u stanju da plaćaju svoje dugove. Napraviti novi sistem naplate u VIKu i Toplanama. Jer uvijek stradaju ovi koji inače plaćaju sve svoje troškove. A ima i zemlje što kaže kolega, nek obrađuju. Pa ne moraju svi živjeti u gradu na naš račun.
enx

#107 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by enx »

micki125 wrote:nebi bilo zgoreg čuti šta predlažete u vezi sa cijenama grijanja, možda da vam vlada iz budžeta subvencionira iste?
ako je tako onda treba biti principijelan pa i ostalim građanima subvencionirati plin, drva, ugalj i sl.
Odlično, podržavam inicijativu, hajde štrajkači odgovorite na konkretno pitanje, koji je vaš prijedlog.
A_I_

#108 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by A_I_ »

micki125 wrote:nebi bilo zgoreg čuti šta predlažete u vezi sa cijenama grijanja, možda da vam vlada iz budžeta subvencionira iste?
ako je tako onda treba biti principijelan pa i ostalim građanima subvencionirati plin, drva, ugalj i sl.
Ne pravimo se ludi - nit je struja poskupila jer je moramo uvozit how yes no, nit je voda poskupila jer nam planine Igman i Bjelasnica naplacuju novu taxu :lol:

Komunalije poskupljuju jer je to Brankovicev i Bevandin MMF i WB TRAZIO citaj ZAHTIJEVAO uz sve one rezove obrazovanju, socijalnom itd. kao sto ce ubrzo traziti i privatizaciju sto komunalnih sto elektroenergetskih kompanija.

Poskupljenja su njima samo metod lakse naplate haraca koji ide novim gazdama - mafiji bankarskoj.
fidoremilienko

#109 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by fidoremilienko »

Raspustiti vladu :lol: :lol: :lol:
Pasiflora

#110 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by Pasiflora »

enx wrote: Pa ne moraju svi živjeti u gradu na naš račun.
Ne razumijem zaista kakav problem ti (i ovi sa slicnim komentarima) imate? Da se razumijemo - ni ja ne podrzavam nikakva rusenja ni razbijanja. Trosak sanacije unistenog ce ionako ici iz novcanika gradjana.
Hocu reci: ko se grije na VAS racun? Do sada sam placala za 80m2 stana 108KM grijanja cijelu godinu sto je ukupno 1.296KM.
Sada nakon poskuljenja, mjesecna rata ce mi biti 149.79 (sa PDV-om) sto za 12 mjeseci ukupno iznosi 1796.39KM.
Ko od vas izdvaja toliki novac SAMO za grijanje?!?!
visocicaguy

#111 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by visocicaguy »

1800 KM -> 150 KM / mjesec

vodeci racuna o tome da grijanja nema i ne treba nekih 6 mjeseci, odnosno da treba preostalih 6, ispada da za zagrijavanje stana od 80 m² ti treba 300 KM / mjesec (nov-apr)

toliko plin nikada.... ali NIKADA nece izaci... (a plin nam dolazi iz majcice)

dakle, da... mislim da je preskupo

i da, otkako je dosla nova vlast, samo su bila poskupljenja... poskupljenje el.energije, pa poskupljenje plina, pa poskupljenje ViK, pa poskupljenje grijanja (toplane)... plate/penzije nisu rasle, mozda su cak i padale... kakva je to socijaldemokratija pitam se!? i nemojte mi argumenata tipa... "pa ne mogu oni popraviti to sto su ovi zaj***"... cak i da je tako, ako je, sto su onda dolazili na vlast?
Last edited by visocicaguy on 10/11/2011 10:26, edited 1 time in total.
A_I_

#112 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by A_I_ »

enx wrote:
palamuda wrote: Pridružujem se. Ovi što pozivaju na rušenje i paljevinu, vjerovatno ni ne plaćaju komunalije. Treba ih skinuti sa grijanja i isključiti im vodu. Uzeti im stanove ako nisu u stanju da plaćaju svoje dugove. Napraviti novi sistem naplate u VIKu i Toplanama. Jer uvijek stradaju ovi koji inače plaćaju sve svoje troškove. A ima i zemlje što kaže kolega, nek obrađuju. Pa ne moraju svi živjeti u gradu na naš račun.

Evo meni iskljucili centralno grijanje u onoj kampanji pocetkom prosle godine, da dodam NAPOKON jer sam jedva cekao (da sam trazio ne bi htjeli). U normalnoj demokratskoj i zemlji vladavine prava, ja bih imao potpuno odrijesene ruke kad je u pitanju grijanje svoje imovine tj. stana. Medjutim, ove mafije zvane Toplane nikad se ne mogu trajno rijesiti jer mi i dalje salju 40% od prijasnjih racuna :x Bez obzira sto se grijem BUKVALNO 10x efikasnijim i ekonomicnijim nacinom grijanja.
Kad i ako jednog dana se vise ne budu ponasali kao mafija, pricacemo o raskidu ugovora i placanju prenapuhanih dugova za najneekonomicniji nacin grijanja u ovom gradu!
Smrt Toplanama, sloboda gradjanima.
perfect_guy

#114 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by perfect_guy »

evo povukli odluku :-)
O'zone
Globalni moderator

#115 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by O'zone »

Prvo i osnovno naplatiti sva potraživanja koja građani imaju prema Toplanama i ViK-u. Meni nije jasno da neko može da dopusti da mu pojedinac na osnovu računa za grijanje duguje 10 000 KM to nije normalno za to je kriva i Kantonalna vlada (predprošla,prošla i ova sadašnja) jer nije organizovala timove u kantonalnom sudu koji bi se time bavili i izdavali riješenja za prinudnu naplatu kao i uprave JKP-a jer nisu i nogama i rukama tražile da im se to omogući nego nako mlako eto ko trebalo bi.
Drugo je ono što Musić sinoć izjavi na Kantonalnoj TV da se izvrši revizija svih kolektivnih ugovora i da ne može direktor JKP-a imati veću platu od resornog ministra (može ali ako mu firma radi kako treba) a ja bi na to dodao i provjere svih dosad odrađenih tendera jer se tenderi završavaju na principu IMT to i ptice na grani znaju, i na kraju da se prekomjerni radni kadar (koji je mu administraciji) smanji.

Nakon ovoga bi povećanje cijena komunalija bilo sigurno upola manje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#116 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by Truba »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: svaka čast

možda su ispitivali puls naroda
za svaku vaku odluku treba proteste :lol: :lol: :lol:
A_I_

#117 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by A_I_ »

visocicaguy wrote:1800 KM -> 150 KM / mjesec

vodeci racuna o tome da grijanja nema i ne treba nekih 6 mjeseci, odnosno da treba preostalih 6, ispada da za zagrijavanje stana od 80 m² ti treba 300 KM / mjesec (nov-apr)

toliko plin nikada.... ali NIKADA nece izaci... (a plin nam dolazi iz majcice)

dakle, da... mislim da je preskupo
S dobrim razlogom mazanja ociju su oni tu prenapuhanu cijenu razlozili na 12 umjesto na 6 mjeseci.

Meni za pisljivih 38m2 jednosobnog stana naplacuju 100KM mjesecno labavo grijanje ciji si rob jer se ne mozes grijati kad ti zaista TREBA vec kad ti oni ukljuce i iksljuce (nocu, prije pocetka 'grijne sezone', kad im zavrnu plin itd.).
A nakon jednokratno ulozenih 2300KM, grijem istih 38m2 za pisljivih 20KM tokom najgorih minusa i nocu i danju.
Dzaba mi sve kad me mafija drzi u saci ne dajuci legalan prelazak na drugi oblik grijanja.
O'zone
Globalni moderator

#118 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by O'zone »

Po ovome pokazuju da (na moju veliku žalost jer dadoh glas istima) nemaju pojima šta rade i da podliježu uticajima i ucjenama određenih krugova koji još uvjek vladaju iz sjene ali što jest jest i pravo su nesposobni.
alcho

#119 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by alcho »

enx wrote:
Odlično, podržavam inicijativu, hajde štrajkači odgovorite na konkretno pitanje, koji je vaš prijedlog.
Koji je prijedlog? Pa da malo razmisliš svojom glavom, umjesto sto se povodis nebulozama koje pisu placenici po ovom forumu i ti bi znao neki prijedlog. Za pocetak recimo da se plate ministara i silnih nesposobnih lezihljebojevica prestanu mjeriti u hiljadama KM, da prestanu musti ovu zemlju i kanton i da porezi koje placamo ne idu samo njima za plate, tople obroke, bonuse, premije i sl. Da se na odogvarajuca mjesta napokon postave strucni ljudi koji ce napraviti konkretan plan da se ova preduzeca izvuku iz "krize" i koji za razliku od retardiranih idiota koji su trenutno na vlasti znaju jos neku strategiju osim povecanja cijena i pljacke grdajana. Treba ih malo prepasti pa da znaju da za plate koje primaju imaju i neku odgovrnost i da napoknon znaju da ne mogu do beskonacnosti pljackati ovaj narod i da je ovo kap koja je prelila casu...pa da ih se natjera da dobro razmisle prije nego iduci put daju svoj glas za ovako nesto :x
A_I_

#120 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by A_I_ »

O'zone wrote:
Po ovome pokazuju da (na moju veliku žalost jer dadoh glas istima) nemaju pojima šta rade i da podliježu uticajima i ucjenama određenih krugova koji još uvjek vladaju iz sjene ali što jest jest i pravo su nesposobni.
Pa da, taj Jusic koji je juce pricao o restruktuiranju ViKa i Toplana, danas podnosi ostavku - indikantno zar ne :-)
SDA&ZagraBIH mafija - prije ce po 'preporukama' MMFa i WBa privatizovat te firme nego ih dovest u red.
Last edited by A_I_ on 10/11/2011 10:35, edited 1 time in total.
Dr.Mr.Fr.

#121 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by Dr.Mr.Fr. »

O'zone wrote:

Šta reci jadnici jadni, ovaj Jusic i treba da da ostavku, ako ne može Vlada da smjeni upravu GRASA, ViK-a i Toplana onda treba i kolektivno ubistvo da izvrše :x :x :x
mahalas505

#122 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by mahalas505 »

Ja se nadam da ce nekad dozvoliti da se normalno moze ugraditi sat za mjerenje potrosnje vode ili grijanja.

I da naravno mozes prekinuti ugovor s toplanama, ako niste zadovoljni s tom kompanijom.
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#123 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by enko 1964 »

I sad bi trebali biti zadovoljni i zaleći u hladovinu. I ova je vlada kao i sve dosadašnje samo nastavila da nam razvlači pamet. Problemi se gomilaju iz godine u godinu a rješenja nigdje na vidiku. Za koga glasati sutra jer, kako se meni čini, mi smo sve moguće opcije ispucali i sasvim nam je svejedno ko nas handri.
A poskupljenje, ako se ne desi danas, buDe sutra.
I kamo sreće da su zadnja poskupljenja jedini problem koji imamo.
atko

#124 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by atko »

Black swan wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: svaka čast

možda su ispitivali puls naroda

za svaku vaku odluku treba proteste :lol: :lol: :lol:
naravno da su opipali puls naroda i skontali da ce popusiti naredne izbore ... sigurno nisu povukli odluku zbog brige o penzionerima i slicno ... ne smiju fasovati imidz losih momaka ... sad ce negdje drugo probati da namaknu love ;)
fidoremilienko

#125 Re: SPONTANO OKUPLJANJE GRAĐANA PROTIV POSKUPLJENJA!

Post by fidoremilienko »

enko 1964 wrote:

I sad bi trebali biti zadovoljni i zaleći u hladovinu. I ova je vlada kao i sve dosadašnje samo nastavila da nam razvlači pamet. Problemi se gomilaju iz godine u godinu a rješenja nigdje na vidiku. Za koga glasati sutra jer, kako se meni čini, mi smo sve moguće opcije ispucali i sasvim nam je svejedno ko nas handri.
A poskupljenje, ako se ne desi danas, buDe sutra.
I kamo sreće da su zadnja poskupljenja jedini problem koji imamo.
Ne! Meni je ovo pravi cirkus, tako da je moja reakcija u tom "duhu" :D
E sad, ovo je samo testiranje, da vide kako će narod da reaguje :) SUtra neću glasati ni za koga, jer nemam namjeru izaći na izbore dok god sam živ. A moja budućnost svakako nije na ovim prostorima, tako da :wink: :zzzz:
Post Reply