Sponsorship of a spouse
-
dinchymus
#1 Sponsorship of a spouse
Zamolio bih sve koji znaju ili su imali slicna iskustva da mi pomognu.Ozenio sam se kanadskom drzavljankom koja je prethodne dvije godine zivjela u bosni pa smo odlucili da idemo u kanadu.da li mozemo ganjati sve papire i sve sto je potrebno iz bosne pa da onda zajedno idemo ili ona mora ici tamo pa da onda ja dodjem
-
Shoshana
#2 Re: Sponsorship of a spouse
Ne vidim zasto bi ona morala ici u Kanadu, pa ti onda da dodjes. Istina je ce ona morati potpisati i ovjeriti par papira, ali vjerujem da to bez problema moze odraditi i u Kanadskoj ambasadi.
Pripremi se emotivno na jedno 5-6 mjeseci gnjavaze (ja sam dobila vizu za tri mjeseca, al' je moj muz vec bio ovdje, pa je odavde stalno zivkao i dosadjivao, dok mu nije dodijalo cekati, pa je zvao svoga poslanika da se zali kako se to oteglo - pa sam ja vizu dobila unutar 3 mjeseca). Ja sam, po nesreci, jos isla u Kvibek, gdje osim papira za Kanadu, moras imati i posebno odobrenje da se nastanis u Kvibeku, pa je to jos dodalo jedno 2-3 sedmice
Problem je sto nikada ne mozes ni sa kim porazgovarati, strateske zamke u vidu savremenih telefonskih cetrala te non-stop tjeraju da pritisces 1, pa 5, pa 8, pa 4, pa ti na kraju kaze ako hoces da pricas sa nekim da pritisnes nulu, a onda naletis na voice-mail
Meni nikada niko nije odgovorio ni na jedan jedini poziv
Hajde sa srecom,
Pripremi se emotivno na jedno 5-6 mjeseci gnjavaze (ja sam dobila vizu za tri mjeseca, al' je moj muz vec bio ovdje, pa je odavde stalno zivkao i dosadjivao, dok mu nije dodijalo cekati, pa je zvao svoga poslanika da se zali kako se to oteglo - pa sam ja vizu dobila unutar 3 mjeseca). Ja sam, po nesreci, jos isla u Kvibek, gdje osim papira za Kanadu, moras imati i posebno odobrenje da se nastanis u Kvibeku, pa je to jos dodalo jedno 2-3 sedmice
Problem je sto nikada ne mozes ni sa kim porazgovarati, strateske zamke u vidu savremenih telefonskih cetrala te non-stop tjeraju da pritisces 1, pa 5, pa 8, pa 4, pa ti na kraju kaze ako hoces da pricas sa nekim da pritisnes nulu, a onda naletis na voice-mail
Hajde sa srecom,
-
dinchymus
#3 Re: Sponsorship of a spouse
Hvala ti na pomoci ali dali mi mozes reci posto smo zivjeli u bosni prethodne dvije godine i gledali smo one aplikacije i to sve i traze kolika su joj primanja bila prethodne godine i gdje je trenutno zaposlena ali posto ona nije zadnje 2 godine zivjela nikako u kanadi da li ce to biti problem ili jesamo vazno da potpise da ce me izdravati 2 ili 3 godine ne sjecam se sad koliko je pisaloShoshana wrote:Ne vidim zasto bi ona morala ici u Kanadu, pa ti onda da dodjes. Istina je ce ona morati potpisati i ovjeriti par papira, ali vjerujem da to bez problema moze odraditi i u Kanadskoj ambasadi.
Pripremi se emotivno na jedno 5-6 mjeseci gnjavaze (ja sam dobila vizu za tri mjeseca, al' je moj muz vec bio ovdje, pa je odavde stalno zivkao i dosadjivao, dok mu nije dodijalo cekati, pa je zvao svoga poslanika da se zali kako se to oteglo - pa sam ja vizu dobila unutar 3 mjeseca). Ja sam, po nesreci, jos isla u Kvibek, gdje osim papira za Kanadu, moras imati i posebno odobrenje da se nastanis u Kvibeku, pa je to jos dodalo jedno 2-3 sedmice![]()
Problem je sto nikada ne mozes ni sa kim porazgovarati, strateske zamke u vidu savremenih telefonskih cetrala te non-stop tjeraju da pritisces 1, pa 5, pa 8, pa 4, pa ti na kraju kaze ako hoces da pricas sa nekim da pritisnes nulu, a onda naletis na voice-mailMeni nikada niko nije odgovorio ni na jedan jedini poziv
![]()
Hajde sa srecom,
-
Shoshana
#4 Re: Sponsorship of a spouse
Nemoj se sekirati sa primanjima, moj je muz bio na nekoj vrsti invalidske penzije (koja je jedva malo veca od socijale), te je bez ikakvih problema sponzorisao i mene i moju djecu. Trebace potpisati da ce te izdrzavati 10 godina (a za djecu je do punoljetstva ili 10 godina - sta god dodje kasnije). KOliko sam ja shvatila, sve i da ti u jednom momemtu padnes na socijalu - niko te nece protjerati iz Kanade - nego ce samo od nje traziti da vrati drzavi sve pare koje si ti dobio u vidu socijalne pomoci. To znam, jer su moga muza time malo prepadali - misleci valjda da je fiktivni brak, te da bih ga ja time mogla zajebati.dinchymus wrote:Hvala ti na pomoci ali dali mi mozes reci posto smo zivjeli u bosni prethodne dvije godine i gledali smo one aplikacije i to sve i traze kolika su joj primanja bila prethodne godine i gdje je trenutno zaposlena ali posto ona nije zadnje 2 godine zivjela nikako u kanadi da li ce to biti problem ili jesamo vazno da potpise da ce me izdravati 2 ili 3 godine ne sjecam se sad koliko je pisaloShoshana wrote:Ne vidim zasto bi ona morala ici u Kanadu, pa ti onda da dodjes. Istina je ce ona morati potpisati i ovjeriti par papira, ali vjerujem da to bez problema moze odraditi i u Kanadskoj ambasadi.
Pripremi se emotivno na jedno 5-6 mjeseci gnjavaze (ja sam dobila vizu za tri mjeseca, al' je moj muz vec bio ovdje, pa je odavde stalno zivkao i dosadjivao, dok mu nije dodijalo cekati, pa je zvao svoga poslanika da se zali kako se to oteglo - pa sam ja vizu dobila unutar 3 mjeseca). Ja sam, po nesreci, jos isla u Kvibek, gdje osim papira za Kanadu, moras imati i posebno odobrenje da se nastanis u Kvibeku, pa je to jos dodalo jedno 2-3 sedmice![]()
Problem je sto nikada ne mozes ni sa kim porazgovarati, strateske zamke u vidu savremenih telefonskih cetrala te non-stop tjeraju da pritisces 1, pa 5, pa 8, pa 4, pa ti na kraju kaze ako hoces da pricas sa nekim da pritisnes nulu, a onda naletis na voice-mailMeni nikada niko nije odgovorio ni na jedan jedini poziv
![]()
Hajde sa srecom,
Ta njena obaveza da ce te sponzorisati se odnosi iskljucivo na socijalnu pomoc i ne utice na socijalno i zdravstveno osiguranje, niti na eventualne djecje doplatke..
-
dinchymus
#5 Re: Sponsorship of a spouse
Hvala ti puno na pomoci a sad put pod noge pa pravac ambasada..i jos samo jedno pitanje ako mi mozes odgovoriti da li mogu kad bh drzavljanin ici preko kanadske ambasade u zagrebu ili to mora biti ona u sarajevu iako ne znam vise jel je ima uopste posto su govorili da se zatvara!!Shoshana wrote:Nemoj se sekirati sa primanjima, moj je muz bio na nekoj vrsti invalidske penzije (koja je jedva malo veca od socijale), te je bez ikakvih problema sponzorisao i mene i moju djecu. Trebace potpisati da ce te izdrzavati 10 godina (a za djecu je do punoljetstva ili 10 godina - sta god dodje kasnije). KOliko sam ja shvatila, sve i da ti u jednom momemtu padnes na socijalu - niko te nece protjerati iz Kanade - nego ce samo od nje traziti da vrati drzavi sve pare koje si ti dobio u vidu socijalne pomoci. To znam, jer su moga muza time malo prepadali - misleci valjda da je fiktivni brak, te da bih ga ja time mogla zajebati.dinchymus wrote:Hvala ti na pomoci ali dali mi mozes reci posto smo zivjeli u bosni prethodne dvije godine i gledali smo one aplikacije i to sve i traze kolika su joj primanja bila prethodne godine i gdje je trenutno zaposlena ali posto ona nije zadnje 2 godine zivjela nikako u kanadi da li ce to biti problem ili jesamo vazno da potpise da ce me izdravati 2 ili 3 godine ne sjecam se sad koliko je pisaloShoshana wrote:Ne vidim zasto bi ona morala ici u Kanadu, pa ti onda da dodjes. Istina je ce ona morati potpisati i ovjeriti par papira, ali vjerujem da to bez problema moze odraditi i u Kanadskoj ambasadi.
![]()
Hajde sa srecom,
Ta njena obaveza da ce te sponzorisati se odnosi iskljucivo na socijalnu pomoc i ne utice na socijalno i zdravstveno osiguranje, niti na eventualne djecje doplatke..
-
Shoshana
#6 Re: Sponsorship of a spouse
Kol'ko shvatih iz prilozenog http://www.international.gc.ca/ciw-cdm/ ... x?lang=eng - trebalo bi da ambasada u Bosni i dalje postoji. Doduse, malo je suhveli sto ne mozes otvoriti link, no sa druge strane - web stranica je azurirana kol'ko prosle sedmice..... Prosetaj u ponedjeljak pa upitaj.
Mada ti ambasada, u stvari i ne treba. Mada Kanadska ambasada u Svedskoj postoji (ja sam u Kanadu isla iz Svedske), najblizi useljenicki biro je bio u Engleskoj. Tako sam se ja uglavnom dopisivala sa Kanadskom ambasadom u Londonu. Ambasada ce vise trebati tvojoj zeni da ispotpisuje sta vec sve treba.
Mada ti ambasada, u stvari i ne treba. Mada Kanadska ambasada u Svedskoj postoji (ja sam u Kanadu isla iz Svedske), najblizi useljenicki biro je bio u Engleskoj. Tako sam se ja uglavnom dopisivala sa Kanadskom ambasadom u Londonu. Ambasada ce vise trebati tvojoj zeni da ispotpisuje sta vec sve treba.
-
dinchymus
#7 Re: Sponsorship of a spouse
Hvala ti puno na pomoci i savjetima.Shoshana wrote:Kol'ko shvatih iz prilozenog http://www.international.gc.ca/ciw-cdm/ ... x?lang=eng - trebalo bi da ambasada u Bosni i dalje postoji. Doduse, malo je suhveli sto ne mozes otvoriti link, no sa druge strane - web stranica je azurirana kol'ko prosle sedmice..... Prosetaj u ponedjeljak pa upitaj.
-
Shoshana
#8 Re: Sponsorship of a spouse
I, dok mi je jos pri pameti - sve i jedan formular koji ti treba mozes isprintati na intenetu, uopste ne moras ici u ambasadu. Ukoliko ti nesto nije jasno (kada budes popunjavao formular) kao sto meni sto-sta nije bilo jasno, nemoj trositi vrijeme pokusavajuci telefonirati nekome za uputstva. To je cisto gubljenje vremena, a i na kraju - nece ti bas puno pomoci. Ono sto nisi siguran (nekada ne znas da li te bas to pitaju, ili te pitaju nesto drugo) slobodni napisi obrazlozenje na jednom papiru i pridodaj dokumentima koje budes slao. Znas ono, stavis asterisk pored svoga odgovora, pa pojasnis na komadu papira. Mislim, i oni su samo ljudi, nit grizu, nit' su neke zloce.
-
dinchymus
#9 Re: Sponsorship of a spouse
Sve sam one obrazce i aplikacije skinuo s interneta i mozes li mi samo objasniti kako s onim nekim bar kodom to trebas kupiti negdje ili sta?!Inace kanadska ambasada u sarajevu se zatvara 31augusta a ambasada zaduzena za bh gradjane i useljenicke vize smjestena je u becu.Vidim da je tvoja bila u londonu i kazes da si normalno kontaktirala s njima jos me samo zanima putem maila ili kako?!
-
Shoshana
#10 Re: Sponsorship of a spouse
Zaista se ne sjecam nikakvog bar koda - u svakom slucaju nisam nigdje nista kupovala. Pretpostavljam da ti bar kod lupe na papire kada se dosije formira - dakle kad ga prime u ambasadi. Ako se dobro sjecam, poslace ti kovertu sa potvrdom o prijemu tvojih papira, i jos neke stvari... Sa ambasadom u Londonu sam samo komunicirala pismeno, mislim ono preporucenom postom. Jednom sam s nekim i pricala - no nisu bas bili od neke pomoci. pretpostavljam da, dok je to nama jedan veliki korak u zivotu, njima je sve to samo svakodnevni posao, i mi smo samo jedan od hiljada slucajeva koji ih non-stop peglaju i zivkaju.dinchymus wrote:Sve sam one obrazce i aplikacije skinuo s interneta i mozes li mi samo objasniti kako s onim nekim bar kodom to trebas kupiti negdje ili sta?!Inace kanadska ambasada u sarajevu se zatvara 31augusta a ambasada zaduzena za bh gradjane i useljenicke vize smjestena je u becu.Vidim da je tvoja bila u londonu i kazes da si normalno kontaktirala s njima jos me samo zanima putem maila ili kako?!
Znam da - ukoliko budu htjeli s tobom obavljati intervju, vjerovatno ces morati ici u ambasadu u Becu, ili cekati da se kojim pustim poslom sluzbenik za useljenicka pitanja dovuce negdje blize. Mene nisu nikada pozvali na intervju. Vjerujem da je taj intervju samo tu ako bas zele nesto provjeriti, a nije pod moranje.
- Kraljica_Suza
#11 Re: Sponsorship of a spouse
e kad je vec prica o ovome da i ja pitam nesto za ameriku:
ako muz bankrotira sve sto mu je na kreditu i dodje ovamo da zivimo jednu godinu, i poslije toga se zelimo vratiti nazad zajedno. ok dobit cu ja vizu i sve to..ali kako ovo za sponzorstvo ako on nema nista svoje u americi?
jel moramo onda traziti co-sponzora ili to nije bitno. jer mi ionako kad se vratimo zajedno nazad ceka nas posao itd...
ako muz bankrotira sve sto mu je na kreditu i dodje ovamo da zivimo jednu godinu, i poslije toga se zelimo vratiti nazad zajedno. ok dobit cu ja vizu i sve to..ali kako ovo za sponzorstvo ako on nema nista svoje u americi?
jel moramo onda traziti co-sponzora ili to nije bitno. jer mi ionako kad se vratimo zajedno nazad ceka nas posao itd...
-
dinchymus
#12 Re: Sponsorship of a spouse
Koliko sam ja uspio saznati ali nisam potpuno siguran znam da za kanadu kako su nama rekli da nema problema da idemo tamo ako cemo dokazati da mislimo ostati u kanadi a postoji nacin da njeni potpisu za nas ili da upise fax neki ili da vec ima osiguran posao posto nije prethodne dvije godine zivjela tamo pa prema tome niti je radila u kanadi nit radi nit ista trenutno ima tamo.Jedini problem bi bilo da odemo ako nije placala poreze ili ako je bankrotirala prethodno.sad kako je za ameriku to stvarno ti nebi mogao reci pa ako ti ovo moze imalo pomoci.ako je isto kao za kanadu vazno je samo da on potpise da ce te izdravati 3 godine ukoliko nemate dijece da neces uzimati socijalu od drzave i ostalo ih ne zanima.A ako imte dijecu onda treba potpisati na vise godine nisam bas siguran na koliko!!Jedino bih ti predstavljalo problem to sto je bankrotiraoKraljica_Suza wrote:e kad je vec prica o ovome da i ja pitam nesto za ameriku:
- Kraljica_Suza
#13 Re: Sponsorship of a spouse
hvala dinchy
ma nema se jos djece rano je..a vidis znaci predstavlja problem bankrot, drugacije ne moze ni doci na duzi period 
a opet kad ukljucim logiku u to sve, sto bi im predstavljao problem bankrot, kad cemo se mi vratiti nazad zajedno i zapoceti sve od nule, znaci posao, kupovina kuce itd...
a opet kad ukljucim logiku u to sve, sto bi im predstavljao problem bankrot, kad cemo se mi vratiti nazad zajedno i zapoceti sve od nule, znaci posao, kupovina kuce itd...
-
dinchymus
#14 Re: Sponsorship of a spouse
Oni su rekli da to moze predstavljati problem sad ne mora znaciti da ces ti imati taj problem,pretpostavljam da je svaki slucaj jedinstven i i sam za sebe tako da ti je najbolje da provjeris s nekim ko ce ti dati mjerodavne informacije!!Kraljica_Suza wrote:hvala dinchyma nema se jos djece rano je..a vidis znaci predstavlja problem bankrot, drugacije ne moze ni doci na duzi period
- exliberal
#15 Re: Sponsorship of a spouse
bankot to stoji 7 godina u kanadi...sto neznaci da ti sutra mozes da bankrotiras i da onda dobijes za mjesec posao koji donosi milione...tebi se stajat u banci da si bankrotirao, sto onda znaci ostriji uslovi za dobijanje kredita itd.Kraljica_Suza wrote:hvala dinchyma nema se jos djece rano je..a vidis znaci predstavlja problem bankrot, drugacije ne moze ni doci na duzi period
to opet znaci za nas boraniju, ja znam par njih koji su bankrotirali ali i dan danas otvaraju firme na zene i djecu i rade kao da se nista nije desilo...u svakom slucaju bankrot nije bas popularan izbor.
sa srecom i zapamti koliko se ti budes trudila toliko ce ti valjat kanada...
-
1in1000
#16 Re: Sponsorship of a spouse
najbolje se javi ambasadi i pitaj ih direktno sta i kako je najbolje za vas dvoje,...tako sam ja uradio i evo sve se dobro zavrsilo, ljudi su ok nece "zajebat",..i reci im odma da ti sve formulare postom posalju tako da nista neces zaboravit a ako zaboravs jedan listic moze ti se ta cijela stvar oduzit na jos koji mjesec,..
puno srece
pozdrav
puno srece
pozdrav
-
dinchymus
#17 Re: Sponsorship of a spouse
Hvala ti puno na pomoci i jos vise hvala na lijepim zeljama1in1000 wrote:najbolje se javi ambasadi i pitaj ih direktno sta i kako je najbolje za vas dvoje,...tako sam ja uradio i evo sve se dobro zavrsilo, ljudi su ok nece "zajebat",..i reci im odma da ti sve formulare postom posalju tako da nista neces zaboravit a ako zaboravs jedan listic moze ti se ta cijela stvar oduzit na jos koji mjesec,..
puno srece
pozdrav