Spomenik za žrtve II svjetskog rata

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
valterbranisarajevo

#1 Spomenik za žrtve II svjetskog rata

Post by valterbranisarajevo »

Spomenik za žrtve II svjetskog rata

Prilikom nedavne posjete Udruženju boraca NOB načelnik centra Dževad Bečirević je s aktivistima ovog udruženja razgovarao o podizanju spomen obilježja za 55 građana Sarajeva, koji su u noći 27. na 28. mart 1945. godine obješeni na Marindvoru.

Autor idejnog rješenja ovog obilježja je grafički dizajner Džemal Bijedić, dok je planirana lokacija za izgradnju mjesto između Filozofskog fakulteta i zgrade zajedničkih institucija. Za ovaj projekat Općina Centar je izdvojila 10.000, a Gradska uprava 4.000 KM.

Početak gradnje ovog prvog spomenika u ovoj općini kad je riječ o žrtvama II svjetskog rata, zavisi od vremenskih uslova. Planirani datum otkrivanja spomenika je šesti april iduće godine, kada se ujedno obilježava Dan oslobođenja Sarajeva.

Oslobođenje 24.11.2007.

:thumbup:
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

konačno dobar spomenik i na pravom mjestu postavljen
Topla voda

Post by Topla voda »

ja sam protiv spomenika.
svih.
ne treba tim ljudima kojima se spomenici dizu omalovazavanje koje vrijeme donosi.
neki dan s jaranom pricam,njegovom ocu je podignut spomenik...rekao sam mu ..bolje da ga nema,nego da ga neko sklanja u podrum za 20-30 godina.
sto ce ti to razocarenje ?
spomenici borcima su politika.
ti ljudi i njihovi nasljednici nemaju nista od spomenika.dajte im stipendije,stanove,trostruke penzije i to ce imati smisla. :-x

cuj dzemal bijedic-dizajner :lol:
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

ja bih da Dzemal Bijedic podigne Dzemalu Bijedicu spomenik :)
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

basta sljezove boje wrote:ja bih da Dzemal Bijedic podigne Dzemalu Bijedicu spomenik :)
je li ovo ozbilja ili si napisala samo što se rimuje :lol:
strong69

Post by strong69 »

Umjetnik a wrote:
basta sljezove boje wrote:ja bih da Dzemal Bijedic podigne Dzemalu Bijedicu spomenik :)
je li ovo ozbilja ili si napisala samo što se rimuje :lol:
Sta se rimuje ovdje?
Fiore

#7 we

Post by Fiore »

dobro je nek su se sjetili... sta su cekali do sada..Nema sumnje IZBORE 08!

ALI ZATO neka ceka spomenik poginulim gradjanima Sarajeva tokom opsade 92-95 i naravno spomenik poginule djece Sarajeva..

:?
ins

#8 Re: Spomenik za žrtve II svjetskog rata

Post by ins »

valterbranisarajevo wrote:Spomenik za žrtve II svjetskog rata

Prilikom nedavne posjete Udruženju boraca NOB načelnik centra Dževad Bečirević je s aktivistima ovog udruženja razgovarao o podizanju spomen obilježja za 55 građana Sarajeva, koji su u noći 27. na 28. mart 1945. godine obješeni na Marindvoru.

Autor idejnog rješenja ovog obilježja je grafički dizajner Džemal Bijedić, dok je planirana lokacija za izgradnju mjesto između Filozofskog fakulteta i zgrade zajedničkih institucija. Za ovaj projekat Općina Centar je izdvojila 10.000, a Gradska uprava 4.000 KM.

Početak gradnje ovog prvog spomenika u ovoj općini kad je riječ o žrtvama II svjetskog rata, zavisi od vremenskih uslova. Planirani datum otkrivanja spomenika je šesti april iduće godine, kada se ujedno obilježava Dan oslobođenja Sarajeva.

Oslobođenje 24.11.2007.

A da prvo uljude i normalizuju stanje na Spomen parku Vraca, koji je najljepsi moguci spomenik (zapravo kompleks) koji su zrtve iz II svjetskog rata dobile?
Interesantno je da je u toj opstini, dakle Novo Sarajevo, vec 8 godina na vlasti SDP, i njihov apsolutno nikakav angazman oko obnove Vraca najbolje pokazuje koliko Zlatkice boli k***** za partizane i komunisticku tradiciju... :x
HomeArt

#9 Re: we

Post by HomeArt »

Fiore wrote:dobro je nek su se sjetili... sta su cekali do sada..Nema sumnje IZBORE 08!

ALI ZATO neka ceka spomenik poginulim gradjanima Sarajeva tokom opsade 92-95 i naravno spomenik poginule djece Sarajeva..

:?
Nije poginulim nego UBIJENIM!!! :x
valterbranisarajevo

#10 Re: Spomenik za žrtve II svjetskog rata

ins wrote:
valterbranisarajevo wrote:Spomenik za žrtve II svjetskog rata

Oslobođenje 24.11.2007.

A da prvo uljude i normalizuju stanje na Spomen parku Vraca, koji je najljepsi moguci spomenik (zapravo kompleks) koji su zrtve iz II svjetskog rata dobile?
Interesantno je da je u toj opstini, dakle Novo Sarajevo, vec 8 godina na vlasti SDP, i njihov apsolutno nikakav angazman oko obnove Vraca najbolje pokazuje koliko Zlatkice boli k***** za partizane i komunisticku tradiciju... :x
slažem se !

Ja sam još davno planirao otvoriti temu o Spomen parku Vraca. Tražio sam neki članak iz novina na osnovu kojeg bi mogli napraviti diskusiju i eventualno probuditi nečiju savjest da se poduzme neka akcija međutim nisam još uvijek ništa našao...

Znam samo da je masovna pojava gore kidanje slova sa imena naših poginulih sugrađana u II svjetskom ratu. Valjda ih nose kući kao suvenire... :(

Gore se vjerovatno okupljaju narkomani i ko sve ne. Kada bi makar postavili jednu-dvije kamere da se zaustavi daljnja devastacija..

Iskreno mislim da sama općina Novo Sarajevo neće moći sama, čak i ako postoji volja, završiti taj projekat..
valterbranisarajevo

Što se tiče spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, znam da je još ljetos izabrana lokacija u Velikom parku, kao i idejno rješenje spomenika akademskog vajara Mensuda Keče.. Poslije toga ja nisam primjetio bilo kakve aktivnosti..Nosilac projekta je Grad Sarajevo, što znači da je vjerovatno zapelo kod njih... :?
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

valterbranisarajevo wrote:Što se tiče spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, znam da je još ljetos izabrana lokacija u Velikom parku, kao i idejno rješenje spomenika akademskog vajara Mensuda Keče.. Poslije toga ja nisam primjetio bilo kakve aktivnosti..Nosilac projekta je Grad Sarajevo, što znači da je vjerovatno zapelo kod njih... :?
ima li iko sliku idenog rješenja
koliko znam samo postavili kamen temeljac kod fontane
Post Reply