Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Prilikom nedavne posjete Udruženju boraca NOB načelnik centra Dževad Bečirević je s aktivistima ovog udruženja razgovarao o podizanju spomen obilježja za 55 građana Sarajeva, koji su u noći 27. na 28. mart 1945. godine obješeni na Marindvoru.
Autor idejnog rješenja ovog obilježja je grafički dizajner Džemal Bijedić, dok je planirana lokacija za izgradnju mjesto između Filozofskog fakulteta i zgrade zajedničkih institucija. Za ovaj projekat Općina Centar je izdvojila 10.000, a Gradska uprava 4.000 KM.
Početak gradnje ovog prvog spomenika u ovoj općini kad je riječ o žrtvama II svjetskog rata, zavisi od vremenskih uslova. Planirani datum otkrivanja spomenika je šesti april iduće godine, kada se ujedno obilježava Dan oslobođenja Sarajeva.
ja sam protiv spomenika.
svih.
ne treba tim ljudima kojima se spomenici dizu omalovazavanje koje vrijeme donosi.
neki dan s jaranom pricam,njegovom ocu je podignut spomenik...rekao sam mu ..bolje da ga nema,nego da ga neko sklanja u podrum za 20-30 godina.
sto ce ti to razocarenje ?
spomenici borcima su politika.
ti ljudi i njihovi nasljednici nemaju nista od spomenika.dajte im stipendije,stanove,trostruke penzije i to ce imati smisla.
valterbranisarajevo wrote:Spomenik za žrtve II svjetskog rata
Prilikom nedavne posjete Udruženju boraca NOB načelnik centra Dževad Bečirević je s aktivistima ovog udruženja razgovarao o podizanju spomen obilježja za 55 građana Sarajeva, koji su u noći 27. na 28. mart 1945. godine obješeni na Marindvoru.
Autor idejnog rješenja ovog obilježja je grafički dizajner Džemal Bijedić, dok je planirana lokacija za izgradnju mjesto između Filozofskog fakulteta i zgrade zajedničkih institucija. Za ovaj projekat Općina Centar je izdvojila 10.000, a Gradska uprava 4.000 KM.
Početak gradnje ovog prvog spomenika u ovoj općini kad je riječ o žrtvama II svjetskog rata, zavisi od vremenskih uslova. Planirani datum otkrivanja spomenika je šesti april iduće godine, kada se ujedno obilježava Dan oslobođenja Sarajeva.
Oslobođenje 24.11.2007.
A da prvo uljude i normalizuju stanje na Spomen parku Vraca, koji je najljepsi moguci spomenik (zapravo kompleks) koji su zrtve iz II svjetskog rata dobile?
Interesantno je da je u toj opstini, dakle Novo Sarajevo, vec 8 godina na vlasti SDP, i njihov apsolutno nikakav angazman oko obnove Vraca najbolje pokazuje koliko Zlatkice boli k***** za partizane i komunisticku tradiciju...
valterbranisarajevo wrote:Spomenik za žrtve II svjetskog rata
Oslobođenje 24.11.2007.
A da prvo uljude i normalizuju stanje na Spomen parku Vraca, koji je najljepsi moguci spomenik (zapravo kompleks) koji su zrtve iz II svjetskog rata dobile?
Interesantno je da je u toj opstini, dakle Novo Sarajevo, vec 8 godina na vlasti SDP, i njihov apsolutno nikakav angazman oko obnove Vraca najbolje pokazuje koliko Zlatkice boli k***** za partizane i komunisticku tradiciju...
slažem se !
Ja sam još davno planirao otvoriti temu o Spomen parku Vraca. Tražio sam neki članak iz novina na osnovu kojeg bi mogli napraviti diskusiju i eventualno probuditi nečiju savjest da se poduzme neka akcija međutim nisam još uvijek ništa našao...
Znam samo da je masovna pojava gore kidanje slova sa imena naših poginulih sugrađana u II svjetskom ratu. Valjda ih nose kući kao suvenire...
Gore se vjerovatno okupljaju narkomani i ko sve ne. Kada bi makar postavili jednu-dvije kamere da se zaustavi daljnja devastacija..
Iskreno mislim da sama općina Novo Sarajevo neće moći sama, čak i ako postoji volja, završiti taj projekat..
Što se tiče spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, znam da je još ljetos izabrana lokacija u Velikom parku, kao i idejno rješenje spomenika akademskog vajara Mensuda Keče.. Poslije toga ja nisam primjetio bilo kakve aktivnosti..Nosilac projekta je Grad Sarajevo, što znači da je vjerovatno zapelo kod njih...
valterbranisarajevo wrote:Što se tiče spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, znam da je još ljetos izabrana lokacija u Velikom parku, kao i idejno rješenje spomenika akademskog vajara Mensuda Keče.. Poslije toga ja nisam primjetio bilo kakve aktivnosti..Nosilac projekta je Grad Sarajevo, što znači da je vjerovatno zapelo kod njih...
ima li iko sliku idenog rješenja
koliko znam samo postavili kamen temeljac kod fontane