Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
saviola wrote:da li se na kazanima treba izgraditi spomen-obiljezje ubijenim srpskim civilima?
DA.Treba.
E moj argentinac,vidiš koja je razlika između najvećeg parka na svijetu i SARAJEVA.Upiši se na najposjećeniji istočno sarajevski forum,rs koji li već,daj im do znanja da si "onaj" i pokreni inicijativu tipa: spomenik ubijenim civilima u Sarajevu,ili za Ferhadiju i stotine drugih srušenih vjerskih objekata u rs-u,pa pogledaj malo komentare i uporedi ih sa komentarima koje čitaš ovdje.Vidjećeš razliku,drastičnu.
To je razlika između dva entiteta,velika.
Vozdra raja wrote:DA!
Ali nakon sto se u RS-u u svakoj ulici postavi po jedan spomenik zapaljenim, silovanim, protjeranim, ubijenim, i zaklanim bosnjacima od strane fasisticke vojske RS-a!
P.S. Zlocine na kazanima nije pocinila Armija BiH, vec nekoliko pojedinaca koji su (na zalost)pripadali toj armiji a koji su se udaljili od casne odbrane zemlje!!
a sto jednostavno ne napraviti spomenik nastradalim civilima bilo koje vjere i boje?
Ne mogu svi na isto obiljezje, jer ovdje se nije desio gradjanski rat, vec ciljana i planirana agresija i genocid nad jednim golorukim narodom!! I to mora svako obiljezje jasno da kaze!! Inace, sutra necemo smjeti reci da smo branili drzavu a da su oni tamo bili agresori, ako to vec i nije nastupilo
Da, s tim sto bi bilo besmisleno i jako ruzno podici spomenik samo ubijenim Srbima na Kazanima, a zaboraviti i ostale. Nemam nikakav problem da spomenik bude namjenjen - Srbima, ali on moze istovremeno biti namjenjen i ostalima. Uostalom, tu se moze napraviti i nekoliko manjih spomen ploca sa imenima ubijenih. Spomenik je tu da opominje na zlo, a ne da opominje samo na nacionalizam.
Takodje, takve vrste spomen obiljezja nikako ne smije financirati samo RS, jer ti gradjani nisu gradjani manjeg entiteta.
Vozdra raja wrote:DA!
Ali nakon sto se u RS-u u svakoj ulici postavi po jedan spomenik zapaljenim, silovanim, protjeranim, ubijenim, i zaklanim bosnjacima od strane fasisticke vojske RS-a!
P.S. Zlocine na kazanima nije pocinila Armija BiH, vec nekoliko pojedinaca koji su (na zalost)pripadali toj armiji a koji su se udaljili od casne odbrane zemlje!!
a sto jednostavno ne napraviti spomenik nastradalim civilima bilo koje vjere i boje?
Ne mogu svi na isto obiljezje, jer ovdje se nije desio gradjanski rat, vec ciljana i planirana agresija i genocid nad jednim golorukim narodom!! I to mora svako obiljezje jasno da kaze!! Inace, sutra necemo smjeti reci da smo branili drzavu a da su oni tamo bili agresori, ako to vec i nije nastupilo
civili svih vjera i konfesija su po pravilu "goloruki"
DA,
ali spomenik svim ubijenim na Kazanima,jer su tu ubijeni i nepodobni Bosnjaci i Hrvati.
Takodje treba u manjem entitetu obiljeziti sva mjesta stradanja ljudi,podici spomenike u koncentracionim logorima,u centru Banja Luke i ostalih gradova manjeg entiteta napraviti spomenik kulturocidu koji je pocinjen rusenjem svih dzamija.
ja mislim da je forum savioli plaho pomrsio rachune
saviola wrote:
and wrote:
naravno da poginulim civilima treba napraviti spomenik.može na kazanima to niko ne spori,a zna se ko je te zločine i počinio.ali eto gledam malprije na rtrs-u tvoji zakazali sjednicu da se bune da dođe haška arhiva iz haga u bih,pa da pregledamo i pravimo spomenike.zašto se bojite istine?pa cijeli svijet to zna
odlicno! ali ti si jedan od rijetkih ovde koji to ne spori.
evo pokreni glasanje ovde na forumu: "da li se na kazanima treba izgraditi spomenik ubijenim srpskim civilima?", pa ces da vidis kako razmisljaju tvoji sugrađani
lady midnight wrote:ja mislim da je forum savioli plaho pomrsio rachune
saviola wrote:
and wrote:
naravno da poginulim civilima treba napraviti spomenik.može na kazanima to niko ne spori,a zna se ko je te zločine i počinio.ali eto gledam malprije na rtrs-u tvoji zakazali sjednicu da se bune da dođe haška arhiva iz haga u bih,pa da pregledamo i pravimo spomenike.zašto se bojite istine?pa cijeli svijet to zna
odlicno! ali ti si jedan od rijetkih ovde koji to ne spori.
evo pokreni glasanje ovde na forumu: "da li se na kazanima treba izgraditi spomenik ubijenim srpskim civilima?", pa ces da vidis kako razmisljaju tvoji sugrađani
I argentinac moj,kako razmišljaju sugrađani ili je i ovo jedna od UROTA
jeza u ledja wrote:eto, sad se mi trebamo hvaliti necim sasvim normalnim.
malo degutantno, al eto.
Ni ja to ne kontam......svakako da se treba svakoj zrtvi podici spomenik pa i onima u kazanima...i nema potrebe da se sad neko hvalise time kakvi smo....idemo dalje,za ili protiv izjasnite se....
Žrtva, je žrtva i zločin je zločin. Mislim da ne treba da se sad nešto hvalimo, jer evo nažalost ima i onih koji misle da to ne treba uraditi. Kao što neko reče taj spomenik bi trebalo Sarajevo kao grad da finansira, jer tu su ubijeni njegovi građani.
Što se tiče izgleda spomenika to treba ostaviti porodicama žrtava da odluče, jer to je najmanje što mogu uraditi.
Sto da ne, treba podici taj spomenik, ali bi isto tako trebalo obiljeziti sva stratista pocinjena nad nevinim gradjanima BiH. To je cak odlicna ideja jer bi se onda cijela RS pretvorila u jedno ogromno groblje, u muzej genocida.
Svjedok istorije wrote:Sto da ne, treba podici taj spomenik, ali bi isto tako trebalo obiljeziti sva stratista pocinjena nad nevinim gradjanima BiH. To je cak odlicna ideja jer bi se onda cijela RS pretvorila u jedno ogromno groblje, u muzej genocida.
Srbi nisu duzni dizati takve spomenike,to vazi samo za Bosnjake.
S obzirom da su to bili nasi lojalni gradjani trebali bi napraviti obiljezje u obliku ljiljana...zasto krsta sto neko predlozi....kazani nisu crkva...a obavezno upisati i imena onih rusa....sigurno je i njima ljiljan bio u srcu...
Svjedok istorije wrote:Sto da ne, treba podici taj spomenik, ali bi isto tako trebalo obiljeziti sva stratista pocinjena nad nevinim gradjanima BiH. To je cak odlicna ideja jer bi se onda cijela RS pretvorila u jedno ogromno groblje, u muzej genocida.
Srbi nisu duzni dizati takve spomenike,to vazi samo za Bosnjake.
U Sarajevu ne zive Bosnjaci, vec Sarajlije. Na Kazane nisu odvodjeni Srbi, vec Sarajlije. Mene je toga stid, a tebe?
NE
Od Kazana se pravi mit o novom Jasenovcu,o novom strtistu Srba i svako podizanje spomenika ide u tom pravcu.A Kazani nisu stratiste Srba,nego mjesto gdje je jedan drogirani kriminalac ubijao svoje zrtve,Sarajlije raznih nacionalnosti.
Imao sam priliku raditi na ekshumaciji na Kazanima i na ekshumacijama sirom BiH. Na Kazanima smo dozivjeli par podsmjesljivih dobacivanja od strane mjestana a u istocnoj Bosni fizicke napade,napade vatrenim oruzjem,uvrede,kradzu i unistavanje ostataka.Moze neko reci da se zrtve ne mogu brojati ali meni je bio posao da ih brojim(ko ne zna mrtvi se broje po trticnoj kosti) i nema te usporedbe koja moze izjednaciti Kazane sa jamama istocne Bosne u kojima se nalazilo po nekoliko stotina ljudi.I nemaju Kazani taj osjecaj uzasa kao kada pjeske krenete od Zvornika do Konjevic-polja kroz sumu i izbrojite na stotine skeleta svih velicina,od kojih i danas vecina lezi na istim mjestima.
Kada u rs pomenu podizanje bilo kakvog obiljezja svojim komsijama koje su zvjerski pobili i potom opljackali,onda cu i ja promijeniti misljenje o Kazanima.A posto odlicno poznajem ljude koje zive u rs-u,dobro znam da to nece biti nikada.
I kao Sarajlija,nije me stid Kazana i nijednog Sarajliju ne treba da bude stid,jer nema ih cega biti stid. Stid bi nas trebao biti da su ti zlocini prosli nekaznjeno i da ljudi koji su to pocinili hodaju medzu nama,kao sto je slucaj u Zvorniku,Banjaluci,Bjeljini,Palama.Mi u Sarajevu,smo oprali svoj obraz i svoje ruke.Bile su akcije Trebevic 1 i Trebevic 2.U akciji Trebevic 2 smo vojno napali one koji su taj zlocin pocinili i sve koji su ih podrzavali,jedan dio njih smo u toku akcije pobili,drugi dio pohapsili i procesuirali.Ucestvovao sam u toj akciji i to mi je jedan od ljepsih dana u zivotu,jer si na kraju tog dugog dana imao osjecaj,da si uradio pravu i veliku stvar i da si se borio za nesto sto vrijedi i da si i sebi i svom gradu vratio dostojanstvo.
Kijameta, svaka cast ali zaboravljas da je do Alijine dzenaze, dzenaza tome narkomanu bila najveca u Sarajevu i da je dobio neka odlikovanja koja mu nikada nisu uzeta. Sigurno da se ne mogu porediti sa istocnom Bosnom ali sigurno da njihovim obiteljima nije nista lakse nego onima u istocnoj Bosni. Jos je i teze shvatiti da ti ubiju sina a on pripadnik Armije BiH.
Kad smo vec kod spomenika, nema potrebe da se podize sada kao reakcija na akciju Srba. Trebalo se sjetiti prije toga ako je nekome uopce stalo da se to mjesto obiljezi a imao je 12 godina za to.
Da spomeniku na kazanima ali pod određenim uslovima.Prvo kao što je neko već spomenuo,to treba biti spomenik mučki ubijenim sarajlijama a ne srbima,jer nisu samo srbi ubijeni i bačeni u kazane,drugo to trebaju učiniti gradske ili kantonalne vlasti bez učešća onih koji su se "branili" sa 100 tenkova oko sarajeva.I na kraju ako mi budemo čekali da fašisti u opancima naprave JEDAN spomenik(a trebali bi jedno 2000 da naprave širom republike genocidne),mi nećemo NIKAD postaviti spomen obilježje ili spomenik ubijenim SARAJLIJAMA na kazanima,i zato ne trebamo čekati da četnici nešto urade po tom pitanju jer mi smo za razliku od njih LJUDI,a ionako niti za 1000g oni neće postaviti spomenik ni ubijenom papagaju,a kamo li spomenike za 50.000 ubijenih CIVILA