spomenik na kazanima

Locked

da li se na kazanima treba izgraditi spomen-obiljezje ubijenim srpskim civilima?

1. da
84
67%
2. ne
42
33%

Total votes: 126

turban

#201 Re: spomenik na kazanima

Post by turban »

Ja sam dao glas ZA.
Ako su ljudi civili ubijeni ma po bilo kojoj osnovi onda to nije u redu.Imamam i ja gorka iskustva,mislim licne prirode!
Sa druge strane ako nastavimo ovako sa spomenicima onda narednih dvadest godina trebamo raditi za iste?!Koliko masovnih grobnica recimo ima u Podrinju,koliko spaljenih muslimanskih sela te koliko mjesta gdje su izvrsena masovna ubistva???I ako se nastavi ovim tempom,ovdje spomenik,kriz ili nesto drugo onda ce biti gadno... :sad: Jer netreba nama balans?!Valjda se zna ko je poceo i ko je odgovoran kako za nase tako i za njihove zrtve?!Ali hade da progutamo i mi nesto,mozda tamo neke umirimo... :roll:
El_comadante

#202 Re: spomenik na kazanima

Post by El_comadante »

ja sam protiv zbog ovoga "srpski", ali sam za ako če se spomeniti svi koji su tu stradali. ja sam za da se i oformi komsija pa i Muzej ako treba svim žrtvama Sarajeva i to svih 10 Sarajevskih opština (prijeratni).
Soul_Sista

#203 Re: spomenik na kazanima

Post by Soul_Sista »

''Majke enklava Srebrenica i Žepa" uvrijeđene Dukićevim poređenjem genocida u Srebrenici sa stradanjem Srba u Sarajevu
Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" uvrijeđene su time što je predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić genocid u Srebrenici uporedio sa stradanjem Srba u Sarajevu, te mu poručuje da na Srebrenicu nema pravo ni pomisliti, pogotovo nema pravo uspoređivati je s drugim bh. gradovima.

Reagirajući na tu Dukićevu izjavu u vezi s namjerom da se na Trebeviću postavi krst, članice Udruženja naglašavaju da takva izjava "nije ništa drugo nego pokušaj minimiziranja genocida u Srebrenici".

Nijedan sud nije potvrdio «stravična stradanja Srba u Sarajevu» za razliku u slučaju Srebrenice, gdje je Međunarodni sud pravde u Haagu potvrdio genocid nad našim najmilijima i nama samima, poručile su Dukiću.

U saopćenju Udruženja, koje je potpisala predsjednica Munira Subašić, Dukiću je poručeno i to da je "sramno usporediti spomen- obilježje u Potočarima s eventualnim krstom iznad Sarajeva", jer je, naglašavaju, razlika ogromna.

- Spomen-obilježje u Potočarima je na mjestu na kojem su četnici otimali iz naših ruku našu djecu. Na tom mjestu počinjen je genocid. S druge strane, krst na Trebeviću bio bi na mjestu odakle su ubijana sarajevska djeca. Zato je sramno da Dukić miješa Trebević s Potočarima, jer Potočari nisu mjesto odakle su ubijani Srbi kao što je Trebević mjesto odakle su ubijana sarajevska djeca - navedeno je u saopćenju.

Na kraju, Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" iniciraju Branislavu Dukiću i Rajku Kuzmanoviću, "predsjedniku entiteta triju ravnopravnih naroda" da daju podršku izgradnji drugih spomen-obilježja, npr. u Kravici, gdje je strijeljano 2.000 bošnjačke djece, ili spomen-obilježja na mjestu nekadašnjeg konclogora Sušica u Vlasenici.

Nije se nesto takvo ni pocelo graditi a vec se pocelo poredjenje tipa ovog gore sto sam podebljala. Nije Dukicu i Dukicima stalo do srpskih civila u Sarajevu, njima treba da se ufate za nesto kad se prica o Srebrenici i ostalim gradovima gdje su pocinjeni genocidi, pa da moze doci i reci eee sta ste vi radili na Kazanima?

mutna bara :-x
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#204 Re: spomenik na kazanima

Post by mIRCerka »

Ja se u ovakvim sitaucijama teta Muniri divim jer se sabrana i mirna, ja da sam na njenom mjestu ne bih bila ovako mirna, dzaba mi i PR skola, otisli bi svi u macku piterinu i to javno, pocevsi od papka sto je bio "gost" u CDu - ove navodnike stavljam jer se on kao bori da nesto gradi u SA a javlja se lnikom iz BL. :x
pilav

#205 Re: spomenik na kazanima

Post by pilav »

mIRCerka wrote:Ja se u ovakvim sitaucijama teta Muniri divim jer se sabrana i mirna, ja da sam na njenom mjestu ne bih bila ovako mirna, dzaba mi i PR skola, otisli bi svi u macku piterinu i to javno, pocevsi od papka sto je bio "gost" u CDu - ove navodnike stavljam jer se on kao bori da nesto gradi u SA a javlja se lnikom iz BL. :x
Pa sto se sad nerviras,ja kolko` sam skonto ti bi da mi njima
to napravimo.
Soul_Sista

#206 Re: spomenik na kazanima

Post by Soul_Sista »

mIRCerka wrote:Ja se u ovakvim sitaucijama teta Muniri divim jer se sabrana i mirna, ja da sam na njenom mjestu ne bih bila ovako mirna, dzaba mi i PR skola, otisli bi svi u macku piterinu i to javno, pocevsi od papka sto je bio "gost" u CDu - ove navodnike stavljam jer se on kao bori da nesto gradi u SA a javlja se lnikom iz BL. :x
Ovim zenama treba dici spomenik! Ne mogu ni zamisliti sta prolaze, ono rat prosao i sve a dan danas se moraju boriti protiv uhljupa..ma jooj..
mIRCerka

#207 Re: spomenik na kazanima

Post by mIRCerka »

pilav wrote:
to napravimo.
ti ne kontas nista, vrati se u skolu na casove kontanja.
ja sam ZA kad je u pitanju obiljezavanje KAzana kao stratista GRADJANA SARAJEVA nastradalih od ruke Cace i nejgovih pomagaca, i ISKLJUCIVO PROTIV KRSTA, i EVO PRED MUPom i SIPAom KAZEM DA CU BITI MEDJU PRVIMA DA GA RUSHIM makar mi oduzeli pasos i strpali me u samicu, jer sam JA BJEZALA OD SNAJPERA SA TREBEVICA I JA SAM SE SAKRIVALA OD TENKOVSKIH sa te lokacije.

Sjedi jedan pilav.. :x
pilav

#208 Re: spomenik na kazanima

Post by pilav »

mIRCerka wrote:
pilav wrote:
to napravimo.
ti ne kontas nista, vrati se u skolu na casove kontanja.
ja sam ZA kad je u pitanju obiljezavanje KAzana kao stratista GRADJANA SARAJEVA nastradalih od ruke Cace i nejgovih pomagaca, i ISKLJUCIVO PROTIV KRSTA, i EVO PRED MUPom i SIPAom KAZEM DA CU BITI MEDJU PRVIMA DA GA RUSHIM makar mi oduzeli pasos i strpali me u samicu, jer sam JA BJEZALA OD SNAJPERA SA TREBEVICA I JA SAM SE SAKRIVALA OD TENKOVSKIH sa te lokacije.

Sjedi jedan pilav.. :x
I zasto bi Kazani zauzeli neko ekskluzivno stratiste gradjana Sarajeva,kad je takvih u gradu mali milion.
Hajde,mozda ti znas za dva.
1gorstak

#209 Re: spomenik na kazanima

Post by 1gorstak »

pilav wrote:zasto bi Kazani zauzeli neko ekskluzivno stratiste gradjana Sarajeva,kad je takvih u gradu mali milion.
Nije ekskluzivno, postoji obiljezje na Markalama, radi se na obiljezju ubijenoj sarajevskoj djeci, kanton izdvaja sredstva za odrzavanje grobalja poginulih boraca, tunel je jos tu, itd. Kazane ne treba pustati da sidju s radara jer su tu pocinioci oni za koje smo mislili da su nasi i da rade u nase ime. Razlog vise da to mjesto obiljezimo mi kojima je zaista zao ubijenih, a ne nacionalisti iz srpskog naroda koji ce tu s vremenom napraviti neku srpsku Ajvatovicu.
saviola

#210 Re: spomenik na kazanima

Post by saviola »

sad sam procitao pa gotovo citav tekst sa stranice 7 koji je mircerka postirala i mogu reci da je prilicno interesantan. vjerujem u njegovu istinitost, a najvise su mi paznju privukli izvjestaji komandira jedinica koji su ucestvovali u akciji trebevic 2. detaljno su opisani događaji prilikom hapsenja cace i cele iz kojih se da zakljuciti da su njih dvojica bili veoma bliski sa predstavnicima vlasti tadasnje RBiH. postavlja se pitanje, zasto su samo musan topalovic caco i njegovi vojnici odgovorni za ubistva sarajlija na kazanima?
and

#211 Re: spomenik na kazanima

Post by and »

saviola wrote:sad sam procitao pa gotovo citav tekst sa stranice 7 koji je mircerka postirala i mogu reci da je prilicno interesantan. vjerujem u njegovu istinitost, a najvise su mi paznju privukli izvjestaji komandira jedinica koji su ucestvovali u akciji trebevic 2. detaljno su opisani događaji prilikom hapsenja cace i cele iz kojih se da zakljuciti da su njih dvojica bili veoma bliski sa predstavnicima vlasti tadasnje RBiH. postavlja se pitanje, zasto su samo musan topalovic caco i njegovi vojnici odgovorni za ubistva sarajlija na kazanima?
a otkud odjednom vaša briga za ljude koji vas nisu interesovali i koje ste zvali alijini srbi?
između ostalog i zato je dobro da haški arhiv dođe u bih,pa da vidimo da li je bilo kakvih naredbi?zašto se vi toliko bunite protiv haške arhive?

ps šta kažeš za anketu?
šta misliš da ja na nekom vašem forumu postavim anketu:da li ste da se u rs poruše svi spomenici vojsci rs,jer ta vojska je počinila genocid i sramota je da ima spomenik bilo gdje?
kakvi bi bili odgovori?kako bi ti glasao?
Last edited by and on 19/03/2008 21:33, edited 1 time in total.
saviola

#212 Re: spomenik na kazanima

Post by saviola »

and wrote:
saviola wrote:sad sam procitao pa gotovo citav tekst sa stranice 7 koji je mircerka postirala i mogu reci da je prilicno interesantan. vjerujem u njegovu istinitost, a najvise su mi paznju privukli izvjestaji komandira jedinica koji su ucestvovali u akciji trebevic 2. detaljno su opisani događaji prilikom hapsenja cace i cele iz kojih se da zakljuciti da su njih dvojica bili veoma bliski sa predstavnicima vlasti tadasnje RBiH. postavlja se pitanje, zasto su samo musan topalovic caco i njegovi vojnici odgovorni za ubistva sarajlija na kazanima?
a otkud odjednom vaša briga za ljude koji vas nisu interesovali i koje ste zvali alijini srbi?
između ostalog i zato je dobro da haški arhiv dođe u bih,pa da vidimo da li je bilo kakvih naredbi?zašto se vi toliko bunite protiv haške arhive?

koji mi, o cemu pricas ti? idi napi se vode, zivota ti :roll:
1gorstak

#213 Re: spomenik na kazanima

Post by 1gorstak »

and wrote:
A otkud tebi da njega nisu interesovali i da ih je on zvao Alijini Srbi ?
DeNiro

#214 Re: spomenik na kazanima

Post by DeNiro »

Interesuje me da li i u manjem entitetu postoji volja i zelja da se osude zlocini nad civilnim stanovnistvom i da se obracuna sa zlocincima ili je to samo privilegija nas iz federacije?
Prozor

#215 Re: spomenik na kazanima

Post by Prozor »

DeNiro wrote:Interesuje me da li i u manjem entitetu postoji volja i zelja da se osude zlocini nad civilnim stanovnistvom i da se obracuna sa zlocincima ili je to samo privilegija nas iz federacije?
Ako budes cekao da RS nesto obiljezi prije ces umrijet.
mIRCerka

#216 Re: spomenik na kazanima

Post by mIRCerka »

pilav wrote: I zasto bi Kazani zauzeli neko ekskluzivno stratiste gradjana Sarajeva,kad je takvih u gradu mali milion.
Hajde,mozda ti znas za dva.
Kazani su drugaciji od Markala, jer na Markalama ljudi stradase od granate bacene sa polozaja VRS, dok su na Kazane ljudi odvedeni i likvidirani.
Tvoje imputiranje kojecega je tragichno.

saviola
sad sam procitao pa gotovo citav tekst sa stranice 7 koji je mircerka postirala i mogu reci da je prilicno interesantan. vjerujem u njegovu istinitost, a najvise su mi paznju privukli izvjestaji komandira jedinica koji su ucestvovali u akciji trebevic 2. detaljno su opisani događaji prilikom hapsenja cace i cele iz kojih se da zakljuciti da su njih dvojica bili veoma bliski sa predstavnicima vlasti tadasnje RBiH. postavlja se pitanje, zasto su samo musan topalovic caco i njegovi vojnici odgovorni za ubistva sarajlija na kazanima?
Da si procitao cijeli tekst kao sto tvrdis, vidio bi spisak okrivljenih i osudjenih. A Caco je prvi odgovorni jer je on izdao naredjenje. Sad ja tebi postavljam kontra pitanje na koje ne moras odgovoriti uopste....
Zasto se ti bunis kad neko kaze da su Srbi genocidan narod, kad je genocid u BiH izvrsen od strane monstruma koji dolaze iz redova srpskog naroda? To je dokazano i u Haagu, samo sto Haag ima cudno mjerilo sta moze biti kvalifikovano kao genocid, pa ga priznase samo u podrinjskom regionu....
1964Nermin

#217 Re: spomenik na kazanima

Post by 1964Nermin »

Sacekajte malo!
Ubijaju nas vise od 18 godina (izgleda da ovi novi udzbenici istorije ne obuhvataju i dogadjaje prije 1990.g.),brisu nasu istoriju, kulturu, ubijaju dostojanstvo i jos da obiljezavamo
mjesta gdje je svaki teroristicki i fasisticki vojnik poginuo!?
Ljudi koji su krsili Zenevsku Konvenciju ratovanja su kaznjeni ili, je li, jos ih ganjaju po sumama i gorama da ih kazne.
Ali na nama za uvijek ostaje PECAT ODBRANE DOMOVINE OD AGRESIJE.Malo su Bosanci i Hercegovci imali Caca da bismo sad mi svi preuzeli njihove grijehe.
A Bosna i Hercegovina je mala povrsinom da se obiljeze sva stratista i sva mjesta pogibije i ubijanja naseg naroda.
Zar da podizemo spomenike onima ciji sljedbenici i potomci i dalje ne priznaju genocide izvrsene tokom proslog vijeka nad narodom Bosne i Hercegovine
Uh, sto mi nedostaje Fair Life!
winabike

#218 Re: spomenik na kazanima

Post by winabike »

saviola wrote:postavlja se pitanje, zasto su samo musan topalovic caco i njegovi vojnici odgovorni za ubistva sarajlija na kazanima?
Pa ko ce drugi biti?

Kratak cas historije: usprkos svim srpskim mitovima, u aprilu 1992. BiH nije imala nikakvu vojsku. Jovo Divjak je pokusao da organizuje Teritorijalnu Odbranu, a Sefer Halilovic par jedinica pod imenom Patriotska Liga. Najdominantnije oruzje koje su te jedinice imale su bile "tandzare", pistolji i "PAP-ovke". Pokoja automaska puska, nimalo artiljerije. Slicno je bilo i s a ljudstvom: Armija se i organizacijski stvarala s nule. U takvim uslovima svako je bio dobrodosao.

E sada, naravno da je taj koncept "samoorganizovanog" naroda imao svoje lose strane: tu su se naime uvalili svakojaki kriminalni idioti - Cace, Juke, Cele, koji su iskoristili svoj kriminalni oreol "tough guys" i napravili svoje jedinice, koje su se u prvim sedmicama rata zaista i kao nesto borile. ("Mirso je bio lafo heroj, ratov'o je dana tri, pa nabavio dzipa i hromirani kolt, i post'o privrednik..." - Zabranjeno Pusenje, pjesma "Genter").

Da to nije moglo izaci na dobro, znao je svako ko je htio razmisljati, ali, objektivno gledajuci, tesko da je bilo drugog izbora. Hebes ga, nismo imali ni JNA ni njeno oruzje na svojoj strani. Naravno, vrlo brzo su gorespomenuti napustili svaku pomisao o ratovanju, a nastavili sa onim sa cim su stali prije rata - pljackom i kriminalom, a Caco, koji je "komandovao" podrucjem na kojem su Kazani, stvorio je svoju "privatnu" brigadu koja je napravila zlocine koje je napravila. I zato je odgovoran Caco.

Opet, i pored svega toga, cim je Armija malo ojacala organizacijski i vojno, svi ovi likovi su po ekspresnom postupku eliminisani, bilo milom (Celo), bilo silom (Juka, Caco), a njihove jedinice rasformirane. Kao sto rekoh, Cacini su cak i sudjeni za ove zlocine, jos tokom rata. Ja nisam zadovoljan kaznama, ali je cinjenica da su JAVNO, TOKOM RATA, U SARAJEVU SUDJENI ZA ZLOCINE NAD CIVILIMA SRPSKE NACIONALNOSTI.

Volio bih vidjeti kada je iko iz pc-a, nakon rata, a pogotovo tokom rata, dobrovoljno (da nije bio natjeran od medjunarodne zajednice) sudio pripadnicima mladiceve i karadziceve soldateske za zlocine protiv civila bosnjacke i hrvatske nacionalnosti. O, da nemoj mi sad o Sudu BIH, tamo se sudi istina zadnje 2-3 godine, jer znamo da njime "komanduju" strani tuzioci i sudije, a i micko svako malo pljuje po tom sudu govoreci kako je potrebno "vise reprociteta" i da se "sudi samo Srbima". Ako je to "podrzavanje pravde i istine", onda sve u macku piterinu, sto mIRCerka rece...
mIRCerka

#219 Re: spomenik na kazanima

Post by mIRCerka »

1964Nermin wrote:Sacekajte malo!
Ubijaju nas vise od 18 godina (izgleda da ovi novi udzbenici istorije ne obuhvataju i dogadjaje prije 1990.g.),brisu nasu istoriju, kulturu, ubijaju dostojanstvo i jos da obiljezavamo
mjesta gdje je svaki teroristicki i fasisticki vojnik poginuo!?
Ljudi koji su krsili Zenevsku Konvenciju ratovanja su kaznjeni ili, je li, jos ih ganjaju po sumama i gorama da ih kazne.
Ali na nama za uvijek ostaje PECAT ODBRANE DOMOVINE OD AGRESIJE.Malo su Bosanci i Hercegovci imali Caca da bismo sad mi svi preuzeli njihove grijehe.
A Bosna i Hercegovina je mala povrsinom da se obiljeze sva stratista i sva mjesta pogibije i ubijanja naseg naroda.
Zar da podizemo spomenike onima ciji sljedbenici i potomci i dalje ne priznaju genocide izvrsene tokom proslog vijeka nad narodom Bosne i Hercegovine
Uh, sto mi nedostaje Fair Life!
Zajebao si se kod klikanja teme. Ova tema je za CIVILE IZ SARAJEVA KOJE JE BILO POD OPSADOM A KOJE SU LIKVIDIRALI CACO I KOMPANIJA. Tema o krstu je na drugom mjestu i mislim da je tvoj komentar u stvari vezan za KRST NA ZLATISTU.
saviola

#220 Re: spomenik na kazanima

Post by saviola »

mIRCerka wrote: Da si procitao cijeli tekst kao sto tvrdis, vidio bi spisak okrivljenih i osudjenih. A Caco je prvi odgovorni jer je on izdao naredjenje. Sad ja tebi postavljam kontra pitanje na koje ne moras odgovoriti uopste....
Zasto se ti bunis kad neko kaze da su Srbi genocidan narod, kad je genocid u BiH izvrsen od strane monstruma koji dolaze iz redova srpskog naroda? To je dokazano i u Haagu, samo sto Haag ima cudno mjerilo sta moze biti kvalifikovano kao genocid, pa ga priznase samo u podrinjskom regionu....

procitao sam citav tekst, ali ti izgleda nisi. ne mislim na sitnu buraniju koja je okrivljenja i osuđena... znas ti dobro na koga ja mislim :roll:

a sto se tvog pitanja tice, ne moze niko na osnovu zlocina pojedinaca da osuđuje cjelokupan srpski narod. te generalizacije su takva glupost i ne vidim sta je svrha tvog pitanja. :-)
pitt

#221 Re: spomenik na kazanima

Post by pitt »

a sta je sa situacijom poslije zlocina? negiranja istog, velicanja zlocinaca, itd?
mIRCerka

#222 Re: spomenik na kazanima

Post by mIRCerka »

saviola wrote:
mIRCerka wrote: Da si procitao cijeli tekst kao sto tvrdis, vidio bi spisak okrivljenih i osudjenih. A Caco je prvi odgovorni jer je on izdao naredjenje. Sad ja tebi postavljam kontra pitanje na koje ne moras odgovoriti uopste....

procitao sam citav tekst, ali ti izgleda nisi. ne mislim na sitnu buraniju koja je okrivljenja i osuđena... znas ti dobro na koga ja mislim :roll:

a sto se tvog pitanja tice, ne moze niko na osnovu zlocina pojedinaca da osuđuje cjelokupan srpski narod. te generalizacije su takva glupost i ne vidim sta je svrha tvog pitanja. :-)
Sve civile nije ubio Caco licno, svi izvrsioci su procesuirani. Pa sta je bila poenta tvoga pitanja? opet neka generalizacija? Nejasan si i ostavljas stvari nedorecene i onda se vadis. Pretpostavljam da ti je slijedeci komentar KO JE CACIN NADREDJENI I NAREDBODAVAC itd itd... malo guras desno malo lijevo pa gdje upali...

Kad su se ove stvari desavale, ja sam se vec bila vratila na Dobrinju, tako da nisam slusala odrasle sta pricaju o tome. Al kad dodje Haashka gradja, bice mnogo toga jasnije :D
PS Nemoj da mi negiras pravo na generalizaciju kad ti prvi govoris non stop VI...kreni od sebe pa pricaj meni :D
Leonid Breznjev

#223 Re: spomenik na kazanima

Post by Leonid Breznjev »

pitt wrote:a sta je sa situacijom poslije zlocina? negiranja istog, velicanja zlocinaca, itd?
ma nisu ba pitt! cini ti se! i to su samo pojedinci radili, sada vise ne...
and

#224 Re: spomenik na kazanima

Post by and »

winabike
Volio bih vidjeti kada je iko iz pc-a, nakon rata, a pogotovo tokom rata, dobrovoljno (da nije bio natjeran od medjunarodne zajednice) sudio pripadnicima mladiceve i karadziceve soldateske za zlocine protiv civila bosnjacke i hrvatske nacionalnosti. O, da nemoj mi sad o Sudu BIH, tamo se sudi istina zadnje 2-3 godine, jer znamo da njime "komanduju" strani tuzioci i sudije, a i micko svako malo pljuje po tom sudu govoreci kako je potrebno "vise reprociteta" i da se "sudi samo Srbima". Ako je to "podrzavanje pravde i istine", onda sve u macku piterinu, sto mIRCerka rece...

teško da ćeš vidjeti ili čuti to od njih,jer to što su oni uradili sve je bilo planirano,provedeno uz blagoslov i podršku velike većine srpskog stanovništva.
za ono što su oni učinili,zločin,jedina stvar koja bi trebala postojati,a izostala je, je kazna.
saviola

#225 Re: spomenik na kazanima

Post by saviola »

winabike wrote:
saviola wrote:postavlja se pitanje, zasto su samo musan topalovic caco i njegovi vojnici odgovorni za ubistva sarajlija na kazanima?
Pa ko ce drugi biti?

Kratak cas historije: usprkos svim srpskim mitovima, u aprilu 1992. BiH nije imala nikakvu vojsku. Jovo Divjak je pokusao da organizuje Teritorijalnu Odbranu, a Sefer Halilovic par jedinica pod imenom Patriotska Liga. Najdominantnije oruzje koje su te jedinice imale su bile "tandzare", pistolji i "PAP-ovke". Pokoja automaska puska, nimalo artiljerije. Slicno je bilo i s a ljudstvom: Armija se i organizacijski stvarala s nule. U takvim uslovima svako je bio dobrodosao.

E sada, naravno da je taj koncept "samoorganizovanog" naroda imao svoje lose strane: tu su se naime uvalili svakojaki kriminalni idioti - Cace, Juke, Cele, koji su iskoristili svoj kriminalni oreol "tough guys" i napravili svoje jedinice, koje su se u prvim sedmicama rata zaista i kao nesto borile. ("Mirso je bio lafo heroj, ratov'o je dana tri, pa nabavio dzipa i hromirani kolt, i post'o privrednik..." - Zabranjeno Pusenje, pjesma "Genter").

Da to nije moglo izaci na dobro, znao je svako ko je htio razmisljati, ali, objektivno gledajuci, tesko da je bilo drugog izbora. Hebes ga, nismo imali ni JNA ni njeno oruzje na svojoj strani. Naravno, vrlo brzo su gorespomenuti napustili svaku pomisao o ratovanju, a nastavili sa onim sa cim su stali prije rata - pljackom i kriminalom, a Caco, koji je "komandovao" podrucjem na kojem su Kazani, stvorio je svoju "privatnu" brigadu koja je napravila zlocine koje je napravila. I zato je odgovoran Caco.

Opet, i pored svega toga, cim je Armija malo ojacala organizacijski i vojno, svi ovi likovi su po ekspresnom postupku eliminisani, bilo milom (Celo), bilo silom (Juka, Caco), a njihove jedinice rasformirane. Kao sto rekoh, Cacini su cak i sudjeni za ove zlocine, jos tokom rata. Ja nisam zadovoljan kaznama, ali je cinjenica da su JAVNO, TOKOM RATA, U SARAJEVU SUDJENI ZA ZLOCINE NAD CIVILIMA SRPSKE NACIONALNOSTI.

pa da li je taj "heroj" caco imao svog pretpostavljenog? mislim, ako je bio komandant 10.brdske brigade, znaci u sastavu 1.korpusa armije BiH, valjda bi onda trebao odgovarati i neko iz komande tog 1.korpusa.
dalje, prilikom njegovog i celinog hapsenja, neki pusina (mislim da je to onaj jusuf - ispravi me ako grijesim), haris silajdzic i dr... 'ladno usetaju u njihov brlog u pauzi između obracuna sa policijom. :-) tebi to nista ne govori? :roll:
Locked