mIRCerka wrote:Oni sto su glasali NE glasali su tako jer si debilno (izvini nemam drugog termina) postavio pitanje
da li se na kazanima treba izgraditi spomen-obiljezje ubijenim srpskim civilima?
Tacno. Ja sam glasao "NE" upravo iz tog razloga... Srbi su bili, koliko me sjecanje na izvjestaje iz "Dana" sluzi, manje od polovine zrtava, sto nimalo ne umanjuje stravicnost zlocina, ali govori i to da monstrum nije ubijao samo Srbe. Bosnjaka je ubijeno koliko i Srba gore...
Spomenik na Kazanima je morao biti postavljen jos 1997. kada su "Dani" prvi put iznijeli cijelu dokumentaciju o tome, i kada vise niko nije mogao reci da nije znao (evo, ja priznajem da do 1997. zaista nisam znao razmjere tog zlocina. Prema tim informacijama, nemam razloga da ne vijerujem, rijec je o 50-100 ljudskih zivota!!!!!).
No ono sto Saviola i "saviole" zaboravljaju su sljedece cinjenica:
- Bh. vlasti, koliko god da je bilo kasno, su se obracunale s monstumom jos tokom rata. U tom obracunu su poginuli momci iz policije, koji su krenuli da ga uhapse
- U Sarajevu se ODMAH nakom rata krenulo sa medijskim rasvjetljavanjem tog zlocina ("Dani").
- Sarajlije osjecaju stid zbog toga.
Ono sto su bh. vlasti POTPUNO PROMASILE je:
- neadkvatna kazna za "nize" igrace (10 god. zatvora jooooooooooj!

)
- monstrumova sahrana
- nepostavljanje tog spomenika na Kazanima
Ono sto, haman, mozemo vjecno cekati je:
- da se u PC-u neko, zaozbiljno, a ne medjunarodne zajednice radi, pozabavi srpskim zlocinima, ciji broj je takav da na zlocine ARBiH komotno mozes dodati dvije nule na kraju i bit cemo tu negdje oko odnosa. Shvatanje i prohvatanje zlocina je potrebno radi samih ljudi, psihickog zdravlja i buducnosti drzave, a ne radi par miliona dolara pomoci EU-a...
- da, kada neko sa srpske strane pomisli da spomene Srebrenicu, da mu ne budu odmah ekspozivom odbijene noge (citaj: "Zeljko Kopanja", nekad odlican novinar, koji je vodio nekad odlicne novine)
- da sakrivanje srpskih monstruma i sprskih zlocina prestane biti nacionalni sport u PC-u (Karazic, Mladic, Omarska, Manjaca...)
Jednom je Srdja Popovic odlicno napisao da su Srbi danas pred izborom: biti poput Nijemaca ili biti poput Turaka.
Nijemci su pocinili genocid. Nijemci su PRIHVATILI da su pocinili genocid. Nijemci u skolama uce o tom genocidu i o razmjerama tog genocida. Nijemci su svjesni te cinjenice, i pricaju, razgovaraju, govore o njoj da im se nikada vise ne bi ponovila. Zadnjih par mjeseci sam u Njemackoj, poslovno, i redovno gledam navecer njemacku inacicu "History channel"-a (dakle, HC prilagodjen njemackoj publici). Iznenadili bi se brojem tema o genocidu koji su Nijemci pocinili u WW2 - bar dva dokumentarca dnevno. Na pokrajinskim izborima u Hessenu (Frankfurt, Darmstadt, Wiesbaden, Giesen...), nekad omiljeni premijer Koch je u ovu predizbornu kampanju par izjava koje su samo blago tuknule na rasizam i odmah popusio izbore, glatko - i sve postizborne analize su rekle da je to danas Njemacka!
Turci su pocinili genocid nad Armenima pocetkom proslog vijeka. I onda je krenulo negiranje, sutnja, zataskavanje... Danas je Turski narod "polulud" zbog tog genocida, intimno znaju da su ga pocinili, ali nikad to nece priznati, cak ni obicni ljudi, a cim Turcinu spomenes tu temu, pocne se derati na tebe. Klasicni oblik paranoje i "svi su protiv nas" ponasanja. Orhan Pamuk, i drugi poznati turski intelektualci koji pisu i govore o tom genocidu su stalno jednom nogom u zatvoru. Nacionalna histerija...
Pitanje za milion dolara: koji ce put izabrati Srbi, njemacki ili turski?
Neko ce reci, zasto mi, pod "mi" podrazumijevam one koji su bili u ARBiH ili su je podrzavali, moramo biti veci katolici od Pape i odmah potrcati da govormo o zlocinima koje smo pocinili? Pa, Srbi to nikada nece uraditi?
Radi samih sebe, ne radi Srba, ne radi EU ili qrca palca - radi samih sebe to MORAMO uraditi!!!
Stidim se KAzana, stidim se Grabovice.