Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Jeste il za izgradnju spomenika osnivaču grada Sarajeva: Isa-begu Ishakoviću?

Da, na nekoj centralnoj poziciji u gradu
38
44%
Da, u okviru područja Starog Grada
42
49%
Ne, Sarajevo ne treba imati spomenike
6
7%

Total votes: 86

komentar

#1 Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by komentar »

Anketa:

Jeste il za izgradnju spomenika osnivaču grada Sarajeva: Isa-begu Ishakoviću?

Sarajevo je jedan od rijetkih ako ne jedini grad koji ima historijsko zabilježenog osnivača a ne odaje njemu zahvalu putem spomenika.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#2 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by Romeo 80 »

Apsolutno za ideju! ;-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by PipiDugaDevetka »

Romeo 80 wrote:Apsolutno za ideju! ;-)
Da, spomenik izgraditi na području Starog grada, blizu Careve džamije, mjesta gdje je Grad nastao. Nastao je onog trenutka kada se počeo urbanizovati t.j. kada su počele nicati građevine koje su koristile svima, džamija, most, hamam,..i ne znam šta je još bilo...

Po mogućnosti, tražiti od Republike Makedonije da se posmrtni ostaci Isa-bega premjeste u Sarajevo.
ja.neron

#4 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by ja.neron »

moj prijedlog je da se na sve ulaze u grad Sarajevo postave ploče sa historiografskim podatcima (ko, kad, kako je uticao na nastanak, razvoj i slično) je imao zasluga za naš dragi grad
Dr.Mr.Fr.

#5 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by Dr.Mr.Fr. »

Pa sa obzirom da ga je napravio trebalo bi, ali bojim se da onda moramo za papu još jedan napraviti :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Dr.Mr.Fr. wrote:Pa sa obzirom da ga je napravio trebalo bi, ali bojim se da onda moramo za papu još jedan napraviti :D
I pravoslavni krst od dvadesetak metara na obroncima Trebevića, sve da sjaji po noći!

Ne znam šta da postavimo kao simbol judaizma na Bjelavama?!
HomeArt

#7 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by HomeArt »

Vratiti prvo spomenik princu Ferdinandu na Latinsku ćupriju gdje je i bio a iza u parku napraviti spomenik Isa-begu preko puta paviljona.
PipiDugaDevetka

#8 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

HomeArt wrote:Vratiti prvo spomenik princu Ferdinandu na Latinsku ćupriju gdje je i bio a iza u parku napraviti spomenik Isa-begu preko puta paviljona.
:thumbup:

Ja sam čuo da je jedan dio nadvojvodinog spomenika u podrumu Umjetnčke galerije BiH, a drugi dio negdje u Trebinju?

Stope Gavrine, komad kvalitetnog asfalta, sam svojim očima vidio da stoje u portirnici Muzeja ispod stolice, a prije posljednjeg renoviranja.
komentar

#9 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by komentar »

Pa tema je spomenik osnivaču Sarajeva a ne religijozni spomenici kojih u obliku vjerskih objekata ima poprilicno dosta u Sarajevu.

Ako ima spomenik Petru Velikom u Sankt Petersburgu, zašto nema spomenik osnivaču grada u Sarajevu.

Mislim da je naš pristup, zapravo pristup vlasti u gradu i kantonu, prema tome totalno amaterski.
Kad dođe stranac grad i razgleda okolo, kad neko djete izvede u grad želeći ga i na taj način upoznati sa historijom i tradicijom ovog grada, vidjeće neki goli spomenik multietničkom čovjeku, hiljade bista pisaca a i anonimusa iz perioda od 45-92, i na osnovu toga izgraditi sliku o ovom gradu kao o gradu samo pisaca i golih multietničkih ljudi :D

Svi glavni gradovi imaju listu hronološki važnih ljudi i događaja koji su obilježeni putem nekog spomeničkog oblika: bio to kip, statua, bista, ploča, muzej itd.

Jedini mi nemamo spomenik osnivaču grada, ako ćemo o tome nemamo spomenik svim ubijenim grada sarajeva pod opsadom u prošlom ratu , pa i neke druge važne događaja iz bosanke prošlosti nismo isto tako obilježili.

Tvdim da je ovaj čovjek zaslužio da se spomenikom odužimo njegovom imenom ali ako će to biti neprofesionalan pristup bez raspisivanja idejnog rješenja i nalaženja nekog adekvatnog mjesta za postavljanje, bez potrebnog vremena da se nađe najoptimalnije rješenje, onda bolje da se ne postavlja nikako.
Urlanje dozvoljeno

#10 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by Urlanje dozvoljeno »

ideju podrzavam... 8-)

po meni bi spomenik trebao biti u srcu carsije, kod sebilja, jer:

1) to je najfrekventnije mjesto za turiste
2) nalazi se u dijelu grada koji je nastao u vrijeme nastanka grada

ne bi ga stavljao u centar, jer isakovic pojma nema sta je uradjeno s gradom poslije njegove smrti... :D (mislim urbanisticki)
VjecitiStudent

#11 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by VjecitiStudent »

Manje od 5 miliona ovaj spomenik ne bi smio da kosta!
Takodjer, predlazem da spomenik radi Keco, jadnik je sigurno vec potrosio ona dva miliona od spomenika za djecu i vjerovatno jedva sastavlja kraj sa krajem :oops:
komentar

#12 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by komentar »

Isa-Beg Isaković
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Isa-Beg Ishaković, or Isa-Beg Isaković, (Turkish: İshakoğlu İsa Bey) was an Ottoman general and the first governor of the Ottoman Province of Bosnia. He ruled during the 1450s and 1460s. He made much of the initial conquests for the Turkish Empire in the region, and was one of the then Sultan's most trusted generals. He was succeeded by Gazi Husrev-beg.

Contents [hide]
1 Origin
2 Life
3 References
4 External links

[edit] OriginThere are two main theories about his Slavic origin.[1] According to one group of historians, Isaković was Isak Hranić, brother of Stefan Vukčić Kosača who sent him to sultan Mehmed II as hostage and guarantee of his loyalty. After being adopted by Isak-beg (which name is origin of his last name Isaković) he was converted to Islam and had significant military and political career within Ottoman Empire. Second group of historians claim that he is member of notable family Pavlović, who ruled eastern Bosnia including medieval župa Vrhbosna. He had three sons, Muhamed, Mehmed-Beg and Ali-Beg.

[edit] LifeAs governor of the province of Bosnia, Isa-Beg assured its future prosperity. He founded Sarajevo in 1461 in the former Bosnian province of Vrhbosna. Between then and 1463 he built the core of the city's Old Town district, including a mosque, a closed marketplace, a public bath, a hostel, and the Governor's castle (Saray), which gave the city its present name. He is also responsible for establishing a number of other cities and towns in the region, perhaps most notably Novi Pazar, now in Serbia.

Isaković built many important buildings in Old Bazaar in Skopje in Skopje, like Cifte hammam, Kapan an, Isak-Beg's Mosque (dedicated to his father Isak-Beg, also known as Isaklija or Aladža), madressa and library (within Isak-Beg's Mosque, one of the first Islamic libraries in Europe [2]) and many other buildings that belonged to his endowment (vakuf).

[edit] References^ Suljović, Amel (February 2010) "Gdje je mezar osnivača Sarajeva" (in Bosnian) Preporodov Journal (Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske) ISSN 1334-5052 Retrieved December 10, 2010 "Ta dvojenja idu u smjeru – da je riječ o bratu Stjepana Vukčića Kosače, koji ga je predao Mehmedu II kao garanciju lojalnosti. Po ovoj teoriji Isa-beg je, nakon što ga je usvojio Ishak-beg (otud prezime), konvertirao na islam, te za ondašnje prilike izgradio zavidnu vojničku i političku karijeru. Po drugima, Isak Hranić/Hranušić zarobljen je tijekom jednog upada akindžija na posjed velikaške obitelji Pavlović, inače gospodara velikog dijela Istočne Bosne, uključujući i srednjovjekovnu župu Vrhbosnu. U zarobljeništvu se dokazao kao izuzetno sposoban, što je vođu spomenutih akindžija potaknulo da mu ostavi imetak, ali i poziciju koju je obnašao."
^ "AT-TAFSĪR AL-KABĪR". The European Library. http://search.theeuropeanlibrary.org/po ... braryid=43. Retrieved 23 December 2010.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#13 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by pape »

PipiDugaDevetka wrote:
Romeo 80 wrote:Apsolutno za ideju! ;-)
Da, spomenik izgraditi na području Starog grada, blizu Careve džamije, mjesta gdje je Grad nastao. Nastao je onog trenutka kada se počeo urbanizovati t.j. kada su počele nicati građevine koje su koristile svima, džamija, most, hamam,..i ne znam šta je još bilo...

Po mogućnosti, tražiti od Republike Makedonije da se posmrtni ostaci Isa-bega premjeste u Sarajevo.
Znaci, ... :oops: ... nista Katarina Kosaca, ... nasha Kraljica majka, ... Bosne i Vrhbosne, ... :oops:
PipiDugaDevetka

#14 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

@pape,
Nije Katarina osnovala Sarajevo, a mogli bi smo i nju ''povratiti'' iz Rima u domovinu.
Spomenik joj napraviti u sred Sarajeva.
cyprus

#15 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by cyprus »

Podržavam, što da ne :thumbup:
Van Halen

#16 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by Van Halen »

Isa Beg je porijeklom bio Kosača član bosanske vlastele. Isto kao i kraljica Katarina Kosača,radi se o domaćem čovjeku koji je u svojoj zemlji nastojao napraviti nešto značajno. To je bilo osnivanje grada koji će poslije postati glavni grad Bosne. Zbog tih zasluga Isa beg zaslužuje spomenik, kao i druge bitne ličnosti iz naše historije. Po meni ne bi bilo loše iskoristiti lokaciju nekog od parkova, možda Atmejdan ili Trg Oslobođenja, i tu postaviti biste naših vladara,poznatih historijskih ličnosti kako bi svi koji dođu u Sarajevo mogli to da vide.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#17 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by -LIBERO- »

A nije li Bakir Izetbegovic (aka: Mali Princ) vec par puta prije izjavio,kada su bile neke inicijative o pravljenju spomenika zasluznim ljudima iz istorije grada i zemlje,da oni ( vjerovatno je mislio na SDA,ili sta znam koga) nikada nece praviti niti podrzati pravljenje bilo kakvih spomenika sa likovima u ljudskom obliku,jer je po islamu to striktno zabranjeno.

E sad,bazirajte raspravu o inicijativi bez bilo kakve statue,il' mislite ici u kontru Malome Princu :shock: :roll: :? :-?

:D
Last edited by -LIBERO- on 08/02/2011 22:11, edited 1 time in total.
bailaor

#18 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by bailaor »

Neko obiljezje, kao npr. spomen plocu DA, al da se pravi statua apsolutno PROTIV...kosi se sa islamskom tracijom i islamom opcenito.
Urlanje dozvoljeno

#19 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by Urlanje dozvoljeno »

bailaor wrote:Neko obiljezje, kao npr. spomen plocu DA, al da se pravi statua apsolutno PROTIV...kosi se sa islamskom tracijom i islamom opcenito.
pa nije sarajevo islamski grad... :roll:

valjda turisti trebaju da vide da je sarajlijama stalo do njenog osnivaca, ma taman koje vjere bio...
BSn

#20 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by BSn »

-LIBERO- wrote:A nije li Bakir Izetbegovic (aka: Mali Princ) vec par puta prije izjavio,kada su bile neke inicijative o pravljenju spomenika zasluznim ljudima iz istorije grada i zemlje,da oni ( vjerovatno je mislio na SDA,ili sta znam koga) nikada nece praviti niti podrzati pravljenje bilo kakvih spomenika sa likovima u ljudskom obliku,jer je po islamu to striktno zabranjeno.

E sad,bazirajte raspravu o inicijativi bez bilo kakve statue,il' mislite ici u kontru Malome Princu :shock: :roll: :? :-?

:D

Stoga ne bi bilo uredu prema samom Ishakovicu graditi spomenik u vidu statue.
Ali, necija ce ideja "provriti", tj. neko ce nekad to napraviti u bas takvom obliku, vodjen idejom "prije mene potop".
BSn

#21 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by BSn »

Urlanje dozvoljeno wrote:
bailaor wrote:Neko obiljezje, kao npr. spomen plocu DA, al da se pravi statua apsolutno PROTIV...kosi se sa islamskom tracijom i islamom opcenito.
pa nije sarajevo islamski grad... :roll:

valjda turisti trebaju da vide da je sarajlijama stalo do njenog osnivaca, ma taman koje vjere bio...

Pa, makar se to kosilo i sa ubjedjenjima samog osnivaca?

Cudan nacin odavanja pocasti, nema sta...

Druze Tito marsale - imas ulicu na pogresnom mjetu. :oops:
Last edited by BSn on 08/02/2011 22:17, edited 2 times in total.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#22 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by -LIBERO- »

Hocemo i mi,kao ovi u Bg. i Zg. ,svome begu dati konju. Pa da fino onako kao konjanik ispadne :dance: :mrgreen:

Ako nam dozvole iz IZ.,naravno.

edit: pa ok onda mozemo kraljicu Katarinu,samo neznam da l' dolikuje kraljica na konjicu hmmmm :D
Last edited by -LIBERO- on 08/02/2011 22:18, edited 1 time in total.
Van Halen

#23 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by Van Halen »

Ma šta se kosi, a kako onda u Damasku Glavnom gradu Sirije stoji monumentalni spomenik Saladinu velikom islamskom vojskovođi. Čovjek sjedi na konju sa mačem u ruci, u prirodnoj veličini. Niko se neće klanjati tim bistama,ko što se ni sami Arapi ne klanjaju, ali im na taj način odaju dužno poštovanje. Što ne mogu šuplje,kao oni ne daju iz tih i tih razloga a nisu mrdnuli dalje od Čaršije,pa makar i po tom arapskom svijetu kojeg stalno uzimaju za uzor.
-LIBERO-
Čiča Gliša

#24 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by -LIBERO- »

Sirijci furaju neki vid komunizma....pusti njih oni su kjafiri
BSn

#25 Re: Spomenik Isa-begu Ishakoviću

Post by BSn »

Van Halen wrote:Ma šta se kosi, a kako onda u Damasku Glavnom gradu Sirije stoji monumentalni spomenik Saladinu velikom islamskom vojskovođi. Čovjek sjedi na konju sa mačem u ruci, u prirodnoj veličini. Niko se neće klanjati tim bistama,ko što se ni sami Arapi ne klanjaju, ali im na taj način odaju dužno poštovanje. Što ne mogu šuplje,kao oni ne daju iz tih i tih razloga a nisu mrdnuli dalje od Čaršije,pa makar i po tom arapskom svijetu kojeg stalno uzimaju za uzor.
Kakve veze imaju Arapi sa Sarajevom? Ako vrijedja osjecaje i ubjedjenja bosanskih muslimana, kakve veze ima sta Sirijci rade?

Metnut ga na konja - dakako - i to Bosanskog Brdskog, a moremo i na Bušu!
Post Reply