zenicanima i onima koji nisu 'nasi"
Putujuci naokolo onako i ovako primjetio sam da mnogi gradovi (pa neki i mnogo manji od Zenice) kako u nasem susjedstvu tako i u regionu imaju jako fin jedan ili dva spomenika koji velicaju i glorifikuju poznate licnosti kako njihovog grada ili zemlje tako i druge.
Ti spomenici su stvarno cool pogotovo mislim na spomenike podignute bivsim vodjama , kraljevima, banovima, carevima i sl.
Dakle mislim na one muske spomenike gdje jedan vojskovodja ili faca jase konja opasanog i ukrasenograznim tim nekim stvarima i mamulazama i sama ta licnost je napravljena da izgleda prilicno ono zajebano, tipa : Moj'ne meni toga ja sam glavni!
Moje pitanje je sljedece : Kada ce se i u Zenici napravit neki stvarno cool spomenik recimo Kulin Banu, kralju Tvrtku I i nekom drugom bosanskom i zenickom muskarcini koji je okupio nase pretke i nafuro ih da 'dira nesto dobro ..digo neku revoluciju, pokrenuo neki odbranbeno oslobodilacki pohod i sl.
Moja ideja je da se na onih 4 kamena stuba na rijeci Bosni kod Odmuta na kojima je bio stari most.
Da se oni urede i na njiha da se postave spomenici nasim facama historijskim al da to ne bude neki jeftini polu umjetnicki fazon tipa dosla neka umjetnica i savila 4 ofarbane zice i nazvala tu instalaciju Kulin Ban
kao sto se to do sada radilo.
Ja predlazem da se na ta 4 kamena stuba postave kipovi 4ce nasih najpoznatijih vodja koji ce biti naravno na konjima u prirodnoj velicini.
Voli bih da vidim vasa misljenja o ovom projektu i naravno da cujem da li takav projekat moze biti podrzan od strane nasih gradjana a i vlasti.
hvala