Split-Prijestolnica Cevapa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nokia6170

#1 Split-Prijestolnica Cevapa

Post by nokia6170 »

Koji smo mi debili bosanci...

Clanak iz Jutarnjeg lista
http://www.jutarnji.hr/kultura_i_zivot/ ... i,38907.jl

U Splitu, kao nigdje drugdje u Hrvatskoj, brižno se njeguju status i rodoslovlje ćevapa - sarajevskih, banjalučkih, travničkih. Split je danas hrvatska metropola ćevapa, što je titula koja obvezuje i donosi neviđene i često neočekivane brige.

Poput kakve zamamne prostitutke, takav je otprilike položaj dobrog ćevapa u Hrvatskoj. Društveni status najblaže rečeno upitan, miris, tekstura i okus neodoljivo privlačni. Što ga pravovjerni gastronomi više proklinju, to se više širi. Ćevap je zaista droga, stvara žestoku naviku. Proklinje ga se kao boleštinu čija zaraza onemogućava širenje nacionalne kulinarske baštine provjerenih vrijednosti i čiste autohtonosti. Baš. Kao da postoji takvo čedno jelo potpuno samoniklo mimo bilo kakvih utjecaja sa strane. No, ćevap je gromobran koji privlači munje čistunaca danas više nego ikad prije. Kao da je genijalna zamisao iskonskog perzijskog kuhara kriva baš zato što je tako očaravajuće zarazna. Kao da je ćevap kriv zato što se populacija srdela na hrvatskom Jadranu postojano smanjuje i dokida polazište za riblji nacionalni fast-food.

Paradoks ćevapa višestruk je: najjednostavnije moguće jelo mistificira se i mitologizira više nego ijedno drugo. Prvo meljete na krupnu šajbu, posolite, dobro izmiješate, ostavite da leži preko noći, onda meljete na tanku… Slušao sam desetke takvih povjerljivih izvještaja znalaca. Recepture se drže u tajnosti, prenose šaptom, obitelji ih čuvaju kao najveće blago. Zaista: tržišno mjerljiva vrijednost koja se, kako bi se današnjim rječnikom reklo, lako da brandirati.

Proturječje ćevapa privlači temeljno splitsko proturječje: to je grad koji se tvrdoglavo bori za očuvanje svog identiteta, često je to i naš najkozmopolitskiji urbani prostor. Upravo Split učinkovitije i modernije promovira drevni fast food od bilo kojega bosanskog poduzetnika, uključujući i one sarajevske. Sva ta neobična i sve bizarnija semantika koju ćevap sa sobom nosi nagnala je splitske dizajnere da Bosanca zaodjenu u mediteransko ruho, da se poigraju izgledom i riječima. Na Bačvicama je prije dvije i pol godine utemeljen Ćevap, ba!, skraćeno i izokrenuto Ba!Će, Baće je ujedno i lokalizam za Bačvice. Ćevap, pljeska, sudžuk (lagane kobasice pečenice od teletine), kajmak, kapula i hipertrofirane lepinje u okruženju dizajniranom poput kakve duhovite zafrkancije na fast food lance. Potencija širenja u lanac očito postoji - ove je godine otvorena nova podružnica nedaleko od Sv. Frane.

Da ne zaboravim nakon svega ovog esejiziranja: danas su kroatizirani bosanski ćevapi u Splitu ne samo atraktivniji, nego i ukusniji od zagrebačkih.
debela

Post by debela »

bezveze. ako odem u split zadnje sto zelim da vidim su cevapi.
stickitout

Post by stickitout »

Mozda bi trebalo jedan festival ribe i morskih specijaliteta u Semizovcu ili Kalesiji organizovat......to ne da bi bio revans, nego bi na mah poveli :D :D :D
Tisina

Post by Tisina »

prekjuce smam bila u Splitu, prijatelj mi je bas jeo cevape a ja ga zezala koliko su bezveze u odnosu na sarajevske, isto hamburger :) nidje veze
whow

Post by whow »

stickitout wrote:Mozda bi trebalo jedan festival ribe i morskih specijaliteta u Semizovcu ili Kalesiji organizovat......to ne da bi bio revans, nego bi na mah poveli :D :D :D
Ja sam ZA :D
Post Reply