Spielberg: Umro bih za SAD i Izrael

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

trinaesti

#1 Spielberg: Umro bih za SAD i Izrael

Post by trinaesti »

Povodom svog novog filma Munich redatelj Steven Spielberg dao je njemačkom Spieglu opširni intervju u kojem iznosi svoje političke stavove: "Od dana kada sam počeo razmišljati politički i razvio svoje vlastite moralne vrijednosti, od najranije mladosti, bio sam gorljivi branitelj Izraela. Kao Židov svjestan sam važnosti postojanja Izraela za opstanak svih nas. I zato jer sam ponosan što sam Židov, zabrinut sam zbog rasta antisemitizma i anticionizma u svijetu. U svom filmu postavljam pitanja o ratu SAD protiv terorizma i izraelskim odgovorima na palestinske napade. Ako bi to bilo potrebno bio bih spreman poginuti za SAD i za Izrael."

Vaš komentar?!
Da li je po Vama anticionist jednako antisemit?
Kako se boriti za dobrobit jednog naroda nauštrb drugog?
Nad Jevrejima jeste pocinjen zločin.
Ali, zar je moguće to ispraviti na način da se jednom narodu otme zemlja, Zar je moguće to popraviti zločinom nad drugim narodom, i očekivati da taj drugi narod ne bude spreman poginuti za svoju zemlju?
Zašto se ljudi poput Spielberga nazivaju borcima za prava, a ovi drugi teroristima?
Ako je on spreman poginuti za "ideal" Izraela, i ako neko to opravdava, zašto onda ne opravdati i težnju Hamasa i Palestinaca da "obrišu" Izrael sa lica zemlje.
I nisu samo Palestinci oni koji to žele. Svakom normalnom čovjeku ZLOČIN JE ZLOČIN!
BIO TO HOLOKAUST, PALESTINA, JASENOVAC ILI SREBRENICA.
Čovjek poput Spielberga trebao bi paziti šta priča.
I na kraju dragi Stivene: Živjela Palestina!
repeater

Post by repeater »

"antisemitizam" je zamisljen kao ekskluzivna etiketa, tj. kao zastitini znak. zasto se ostale vrste mrznje na nacionalnoj i etnickoj bazi posebno ne isticu?

a na sva tvoja pitanja postoji precizan odgovor, i to iz usta biljane plavsic koja je razlog za genocid nad mulsimanima u bosni pronasla u opsesivnoj strepnji srba da bi oni ponovo, kao i u drugom svijetskom ratu, mogli da budu zrtve. njoj se cinilo da se njen narod bori za opstanak i da je medjunarodna zajednica neprijatelj srba, odbijala je da vjeruje da srbi mogu da pocine bilo kakvo zlo, nije zeljela cak ni da provjerava takve vijesti, i onda se ispostavilo da oni koji opsesivno strepe da ne postanu zrtve najednom postaju pocinioci.
Zadig

Post by Zadig »

znaci da se pripazimo mi jevreja
:D

helem, stiven bi prije za oskara nego za izrael ili USA,
samo sto on kupi poene kod jevreja svojih je druga prica, i
uvlaci se u supak citavom jevrejskom lobiju, plus vrlo mocnim ljudima u holivudu...
everybody hurts

Post by everybody hurts »

Zadig wrote:znaci da se pripazimo mi jevreja
:D

helem, stiven bi prije za oskara nego za izrael ili USA,
samo sto on kupi poene kod jevreja svojih je druga prica, i
uvlaci se u supak citavom jevrejskom lobiju, plus vrlo mocnim ljudima u holivudu...
Pametan djetic ovaj zadig,nema sta...

btw. nemoj da me ko citira slucajno!!!
forUMASH

Post by forUMASH »

....macak, javi se kad otkupis izdavacka prava na svoje postove od SA-X.... :D :D :D ....do tada....
everybody hurts wrote: btw. nemoj da me ko citira slucajno!!!
:D :P :D

ps- Spilberg se malo vadi jer su kritike od strane jevrejskog lobija za njegov posljednji film bile porazavajuce....
Last edited by forUMASH on 30/01/2006 20:29, edited 1 time in total.
rumenko

Post by rumenko »

Adolfe vrati se....sve ti je oprosteno....
Harrys

Post by Harrys »

Odavno nisam procitao ovoliko pametnih postova.Nema,curi pamet k'o iz cesme.
Macuser

Post by Macuser »

Spilberg govori za sebe i ima pravo: Amerika je njegova zemlja, a Jevreji njegov narod. Sta tu sada ne valja? Palestinci su glasali za Hamas, koji se zalaze za unistenje Izraela.
Vrijedi procitati: http://www.mideastweb.org/briefhistory.htm
ding-dong

Post by ding-dong »

Potpuno razumijem Spielberga. I ja bih jednako umro za BiH kao i za Meku i Medinu.
Shoba

Post by Shoba »

i arapi su semitski narod...... :-)
Shoba

Post by Shoba »

uvijek umiru drugi.........
Zadig

Post by Zadig »

eh, svi bi samo umiralo jebote

:roll:

nije to iskusno
:roll:
repeater

Post by repeater »

Macuser wrote:Spilberg govori za sebe i ima pravo: Amerika je njegova zemlja, a Jevreji njegov narod. Sta tu sada ne valja? Palestinci su glasali za Hamas, koji se zalaze za unistenje Izraela.
Vrijedi procitati: http://www.mideastweb.org/briefhistory.htm
procitaj svoj komentar unazad. mozda nadjes odgovor.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Za Izrael bi umro sigurno, za USA nisam bas sigurna....
Kroz vecinu njegovih filmova se provlaci tema o stradanju Jevreja; Jevreji su veoma mocni u USA...njihov lobi u Kongresu US je vjerovatno najmocniji od svih ostalih (ukljucujuci i lobi auto industrije), pa me ne cudi tijesna saradnja izmedju US i Izreala.
S druge strane, sve je novac, Izreal treba Americi da cuva Americke interese na Bliskom Istoku a Amerika treba Izraelu da radi love i oruzja....ko yebe narod u svemu tome :roll:

Po meni je Spielbertg cisto komercijalno-Holivudski reziser, koji je svakako snimio par zapazenih i umjetnicki vrijednih filmova....sve ostalo je cista propaganda i komercijala.

Ako toliko voli Izrael preporucujem mu da se tamo i odseli :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Moderatori, mislim da treba obratiti pažnju na Rumenkov post :(
Pusur

Post by Pusur »

Da sigurno je da se sad Spilberg uvlaci u pakas jer je prvo govorio kako je to njegova kritika Izraelove politike. Sto se tice Izraela i njegove politike mislim da je dovoljno receno za sva vremena iz usta svih normalnih ljudi iz cijeloga svijeta. Oni nastavljaju sa svojom politikom bez obzira na sve a to sto se vec treca generacija palestinaca rada kao izbjeglica to je neka druga prica. Mislim da ne bude pogresno prokomentarisano jevreji su u WW II stvarno dozivjeli pakao ali sta je u tim umovima da rade isto cak i gore sto su radili njima, ljudima koji se u biti ne mogu ni odbraniti. POgledajte malo mape kako se kretalo zadnjih 60 godina, koliko su palestinici imali tad teritorije a koliko imaju sad. I jos nesto meni nikako ne ide u glavu kako to da jevrejska zajednica u BIH nikad nije osudila politiku Izraela ili bilo sta rekla na tu temu a naravno Jakob Finci (uz pomoc CRA) je zatvorio Alfa TV (koja je Boze sacuvaj btw) jer se u njoj citirao Kuran kao jer je sirio poruke mrznje sa strane muslimana a znamo da su ih muslimani primili u BIH kad nigdje u Europi nisu bili dobrodosli. Sve to uz cinjenicu da su svi mladici jevreji iz BIH isli sluziti vojsku u IZrael i naravno da su pucali po palesicima i povrh svega toga ne zele da sluze vojsku u BIH jer su odradili svoje u Izraelu. (bio prilog na FTV nekad davno kad lik prica kako nece da sluzi u BIH jer je vec sluzio u Izraelu i reporter ga pita jesi isao na okupiranu teritoriju a on kaze kao nisam ja ali jesu drugi momci iz BIH)

p.s. produzih ja ovo ali sta mogu samo zelim da iznesem ono sto sucinjenice:)
Last edited by Pusur on 30/01/2006 21:43, edited 1 time in total.
zlata

Post by zlata »

Lucy01 wrote:Za Izrael bi umro sigurno, za USA nisam bas sigurna....
Kroz vecinu njegovih filmova se provlaci tema o stradanju Jevreja; Jevreji su veoma mocni u USA...njihov lobi u Kongresu US je vjerovatno najmocniji od svih ostalih (ukljucujuci i lobi auto industrije), pa me ne cudi tijesna saradnja izmedju US i Izreala.
S druge strane, sve je novac, Izreal treba Americi da cuva Americke interese na Bliskom Istoku a Amerika treba Izraelu da radi love i oruzja....ko yebe narod u svemu tome :roll:

Po meni je Spielbertg cisto komercijalno-Holivudski reziser, koji je svakako snimio par zapazenih i umjetnicki vrijednih filmova....sve ostalo je cista propaganda i komercijala.

Ako toliko voli Izrael preporucujem mu da se tamo i odseli :D
*ebi ga. Hollywood je u Kaliforniji, a ne u Jerusalimu. Zato kroz filmove prenosi Izraelske teme u SAD.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Samo jos jednu stvar da napisem i Titami necu vise :D...
Pokusavam da ne generalizujem, krivica je uvijek individualna stvar...nekada jedne individue, nekada vise njih...
Medjutim, kada su u pitanju Jevreji, nije mi jasna jedna stvar...
Razumijem da su kao narod najvise nastradali u II Svjetskom Ratu i razumijem da to non-stop ponavljaju...mozda tako i treba da se nikada ne ponovi, NIKOME, ali...
Kada je nedavno bila velika diskusija i tenzije u Engleskom Parlamentu, jer je komitet za borbu protiv extremizma koju je postavio Blair, predlozila da se ukine naziv "Dan Holokausta" i zamijeni nazivom "Dan Genocida", jedan od clanova komiteta je rekao sljedece kao svoj argument za ukidanje "Dan Holokausta":
"Na okupiranoj teritoriji Gaze, sistematski je unisteno preko 50 naselja u kojima su zivjeli Palstinci svih uzrasta (cijele familije) od strane Izraelski snaga. Meni je to prilicno genocidno."

Stradanje Jevreja ne ponistava svakodnevna stradanja raznih naroda na ovoj nasoj planeti a posebno je licemjerno sto toliko isticu i ponavljaju sta im se dogodilo u II Svjetskom Ratu i na rubu su da to isto pocnu raditi svojim prvim komsijama...pa zbog toga nije ni cudo sto sve vise ljudi preispituje svoje osjecaje u vezi Holokausta i sto je antisemitizam danas najveci u svijetu od II Svjetskog Rata...
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

ostro i na prvu wrote:Jebem i tebe i Spilberga i sve ostale budale, koje bi iz Amerike ginule za Izrael i iz Bosne ginule za S. Arabiju. Isto tako jebem i sve one koji dodjose na tlo Bosne iz "dalekih svjetova" da "brane" pravoslavlje, katolicanstvo i islam.

Ne sam Safete :D

Image
............................................................. Image ... jedan je Pape. :)
Macuser

Post by Macuser »

Ma idioti vole da se svrstaju u torove (nacionalne, religijske). Covjek je proklet, a generalizovat narode kao sto to rade na ovom i ostalim forumima na teritoriji ex-SFRJ, pokazuje koliko su ovi narodi ovdje zaostali, pa se busaju u prsa: Ja Musliman, ja Srbin Pravoslavac, Ja Hrvat Katolik. Koji vam je (ovo se odnosi i na ljude iz dijaspore)? Pustite se Jevreja. Sta su vama u Bosni Jevreji skrivili?
zlata

Post by zlata »

Zanima me....sta ce Spielberg...kad zarate SAD i Izrael? Hoce'l' New York postati k'o SAO Krajina?
Harrys

Post by Harrys »

zlata wrote:*ebi ga. Hollywood je u Kaliforniji, a ne u Jerusalimu. Zato kroz filmove prenosi Izraelske teme u SAD.
Zlata,jesi li gledala Spilbergove filmove.Na kojim to filmovima prenosi Izraelske teme,da ne racunamo ovaj zadnji "Minhen" na koji kako cujem ima dosta kritike u Izraelu.
Harrys

Post by Harrys »

zlata wrote:Zanima me....sta ce Spielberg...kad zarate SAD i Izrael? Hoce'l' New York postati k'o SAO Krajina?
Mene Zlata zanima zasto te bas zanima sta ci biti kad zarate SAD i Izrael.
Zasto te recimo ne zanima sta ce biti kad zarate SAD i Mexiko.Hoce li Kalifornija postati SAO Krajina?
Fair Life

Post by Fair Life »

ostro i na prvu wrote:Jebem i tebe i Spilberga i sve ostale budale, koje bi iz Amerike ginule za Izrael i iz Bosne ginule za S. Arabiju. Isto tako jebem i sve one koji dodjose na tlo Bosne iz "dalekih svjetova" da "brane" pravoslavlje, katolicanstvo i islam.
(...)
Jezgrovito i jasno... ali tacno.
zlata

Post by zlata »

Harrys wrote:
zlata wrote:Zanima me....sta ce Spielberg...kad zarate SAD i Izrael? Hoce'l' New York postati k'o SAO Krajina?
Mene Zlata zanima zasto te bas zanima sta ci biti kad zarate SAD i Izrael.
Zasto te recimo ne zanima sta ce biti kad zarate SAD i Mexiko.Hoce li Kalifornija postati SAO Krajina?
Pa zanima me zato sto je Spielberg rek'o da bi umro i za SAD i za Izrael?

Reko'...sta ce coek? Il'ce k'o Milorad Pupovac...il'k'o Jovan Raskovic? A sto se tice Meksikanaca...raspravljamo o Spielberg-u. Ne smetaju meni Spielbergovi filmovi...dapace...smetaju mi ICIJE izjave tipa: "Dao bih zivot za A ili B"! Pa sto ga vec nije dao? Je'l'to njegov zivot vise vrijedi...pa jos zivi u Hollywood-u a ljetuje u Hamptons? Izraelu i danas dan treba vojska...a Americi takodjer!
Post Reply