speedcams postaje hit i u bih

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

interface

#1 speedcams postaje hit i u bih

Post by interface »

oko 2 kilometara poslije mostarskog raskrsca, u naselju binjezevo, malo prije hadzica, postavljaju istu kameru kao i na stupu i kod rtv doma. za sad su tu samo senzori i metalni stub. fali kamera. nece jos dugo, pretpostavljam.

senzori su u obje trake a kamera je tik iza znaka 'zabrane preticanja', ako ides iz pravca grada, na samom ulazu u naselje.

eto, oprez. btw ima li jos tih kamera ? ocito su ih poceli redati i van grada. cuo sam za onu izmedju zenice i maglaja.
oni koji imaju gps bi mogli 'skinuti' koordinate kamera i postati ovdje. sta velite ? da pravimo speedcams poi :)
VR6

#2 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by VR6 »

Ja sam bio otvorio temu na ovom forumu o tome, al vecini raje ovdje kao da je drago kad nekog uhvati kamera, pa nista ne pisu o tome. Takvim likovima i ne volim onda govoriti gdje su kamere, pa nek i njih opali po usima, kad su takvi... Pored tih sto si ti nabrojao, ja znam za jos dvije, jedna kod Viteza, druga kod Travnika - na izlazu...
d2

#3 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by d2 »

mozda je vecini raje preko glave onih koji preticu preko pune i divljaju na cesti pa su jedva docekali da se pocne stajati tome u kraj...
vjesticanametli

#4 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by vjesticanametli »

pridrzavaj se ogranicenja i sve ce biti ok............vise ne blicam nikom kad vidim muriju, ne pitam gdje su kamere i ne govorim gdje su :mrgreen: nek klepe po usima bajne vozace pa mozda drugi put uspore.........dosta mi je krmaka koji preticu na punoj i u tunelu iiiiiiiiiitd :mrgreen:
d2

#5 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by d2 »

zato sto je on najbolji vozac i ne moze mu se nista desiti
Epitop

#6 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by Epitop »

Jedna kamera takve vrste na M-17 je iza Zenice u pravcu Doboja u naselju Vraca iza benzinske pumpe ALMY. Lijepo piše radarska kontrola, ali neki ljudi misle da je policija u pitanju pa ako ne vide auto ne usporavaju na 60 km/h.
Do kraja godine bi trebale na M-17 u ZE-Do kantonu trebale biti postavljene još tri kamere, iako bih ja lično stavio mnogo više jer su kod nas ljudi idioti koji ne poštuju ni jedan zakon.
rumenige_brajtner

#7 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by rumenige_brajtner »

sasvim je normalno da za kamere, radarske kontrole i sl. postoje upozorenja na cesti, obavjestenja na radiu pa i na forumima. poenta je da se vozi po pravilima i u skladu sa ogranicenjem, a ne da se ljudi udaraju po usima i da im se naplacuju kretenske kazne. to je u normalnom svijetu, kod nas policija pravi zasjede i iskacu iza grmlja i znakova ko majmuni, pa se jedva zaustavis prije nego sto ga razmrljas po cesti. u nekim zemljama je dozvoljeno koristiti i radar detektore jer je, kao sto vec rekoh, cilj da se vozi onoliko koliko kaze ogranicenje. ne znaci sad da svi vozaci divljaju po cestama i da voze +100 preko ogranicenja, preticu preko punih i sl. u svakom slucaju, hvala ovima sto javljaju gdje su postavljene kamere i radari.
botanicar

#8 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by botanicar »

kirby wrote: u holandiji legalno su na navigaciji,na radiju javljaju,preko rds-tmc ti jave kordinate itd itd.jedino znam da je u svici zabranjeno na navigacijama imati upozorenja za cam.za upozerenja preko radi-a ne znam.
ovdje su izgleda sve sami savjesni vozaci.nikad niko nije vozio brze od dozvoljenog. :D :D :D
evo kako to rade u holandiji.
http://www.flitspaal.nu/

sta je to u holandiji ilegalno?? :D :D
kirby

#9 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by kirby »

botanicar wrote:
kirby wrote: u holandiji legalno su na navigaciji,na radiju javljaju,preko rds-tmc ti jave kordinate itd itd.jedino znam da je u svici zabranjeno na navigacijama imati upozorenja za cam.za upozerenja preko radi-a ne znam.
ovdje su izgleda sve sami savjesni vozaci.nikad niko nije vozio brze od dozvoljenog. :D :D :D
evo kako to rade u holandiji.
http://www.flitspaal.nu/

sta je to u holandiji ilegalno?? :D :D
ono sto u bosni nije. :-)
botanicar

#10 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by botanicar »

hvala bogu:)
Edin H.

#11 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by Edin H. »

rumenige_brajtner wrote:sasvim je normalno da za kamere, radarske kontrole i sl. postoje upozorenja na cesti, obavjestenja na radiu pa i na forumima. poenta je da se vozi po pravilima i u skladu sa ogranicenjem, a ne da se ljudi udaraju po usima i da im se naplacuju kretenske kazne. to je u normalnom svijetu, kod nas policija pravi zasjede i iskacu iza grmlja i znakova ko majmuni, pa se jedva zaustavis prije nego sto ga razmrljas po cesti. u nekim zemljama je dozvoljeno koristiti i radar detektore jer je, kao sto vec rekoh, cilj da se vozi onoliko koliko kaze ogranicenje. ne znaci sad da svi vozaci divljaju po cestama i da voze +100 preko ogranicenja, preticu preko punih i sl. u svakom slucaju, hvala ovima sto javljaju gdje su postavljene kamere i radari.

Poenta je ustvari prevencija saobracajnih udesa, a ne da se nekoga uhvati za manje prekoracenje brzine.
U biti modernija verzija znaka, crne tacke.
Znaci, kamere se mogu postaviti samo na mjestima gdje je procijenjeno da postavljanje kamere ce utjecati na smanjenje nesreca, u biti na mjestima gdje je dolazilo do nesreca sa smrtnim posljedicama ili teskim povredama ili gdje postoji dokazi da bi do takvih posljedica moglo doci.
Poznato je da preoracenje brzine jeste jedan od uzroka saobracajnih nesreca, ali zasigurno ne i jedini. Statisticki na prvom mjestu je voznja u alkoholiziranom stanju.
Prebrza voznja ne nosi uvijek sa sobom isti nivo opasnosti, npr. nije isto voziti brzo na praznoj,suhoj cesti u 3 ujutru ili voziti prebrzo po kisi, magli ili snijegu.

Ukoliko postojanje kamere nije jasno obiljezeno, kao i jasno ogranicenje brzine na tom mjestu gdje je kamera, ne bi trebao biti poseban problem oboriti takvu tuzbu na sudu.

U Engleskoj su otisli i korak dalje tako da su sve "speeding" kamere ofarbane u zuto i mogu se vidjeti sa velike daljine.

Ukoliko npr. drvo se razgrana i kamera je sakrivena, uz sliku se takva tuzba moze oboriti na sudu.

Vlasti uvijek pokusavaju da iskoriste kamere za zgrtanje novca umjesto prave svrhe prevencije :x
Sredstva stecena moraju biti transparentna i iskoristena u cilju poboljsanja saobracaja.
Stoga je vazno da se gradjani prate zloupotrebe od strane vlasti i bore se uz pomoc auto-moto organizacija da se kamere koriste samo za svojeu sustinsku namjenu.
rajvosa^

#12 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by rajvosa^ »

d2 wrote:mozda je vecini raje preko glave onih koji preticu preko pune i divljaju na cesti pa su jedva docekali da se pocne stajati tome u kraj...
Rijeci su suvisne :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
malizeleni

#13 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by malizeleni »

Heh :D Neka cekaj, kad ih do mora bude 20 :)
madner

#14 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by madner »

Prodajem jeftino sprej za tablice. Ne vidi se broj na kameri. :D
ins

#15 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by ins »

Zakonska je obaveza stvaiti tablu Radarska kontrola brzine...

Poenta radara nije naplata kazni vec prisila na voznju prema ogranicenju brzine, prema tome sve sto tjera ljude da uspore, je u duhu ZOBS-a, bilo to blicanje, saobracajni znak obavjestenja ili protivtenkovska prepreka....
Gorštak

#16 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by Gorštak »

Uz puno poštovanje prema moralno-etičkim dilemama i nedoumicama nekih ljudi ovdje, molio bih nekoga ko zna da fino nabroji gdje su te kamere sve dosad postavljene. Za ove u Sa znam, i znam za ovu u Travniku, na Kalibunaru kod one nove džamije. Može li nam ih neko ko zna sve fino pobrojati?
superxenon

#17 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by superxenon »

interface wrote:oko 2 kilometara poslije mostarskog raskrsca, u naselju binjezevo, malo prije hadzica, postavljaju istu kameru kao i na stupu i kod rtv doma. za sad su tu samo senzori i metalni stub. fali kamera. nece jos dugo, pretpostavljam.

senzori su u obje trake a kamera je tik iza znaka 'zabrane preticanja', ako ides iz pravca grada, na samom ulazu u naselje.

eto, oprez. btw ima li jos tih kamera ? ocito su ih poceli redati i van grada. cuo sam za onu izmedju zenice i maglaja.
oni koji imaju gps bi mogli 'skinuti' koordinate kamera i postati ovdje. sta velite ? da pravimo speedcams poi :)
tu bi onda morale biti dvije kamere da bi slikale oba smijera saobracaja, vidio sam senzore, i ima ih na obje strane, pa sam onda predpostavio da nije neki tzv "brojac saobracaja" jer nisam jos dosad vidio kameru koja slika oba pravca...
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#18 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by gentoo »

Ja ne znam hocete li moci skontati gdje je ovo.. uglavbnom naselje Donja Vraca,nekih 6-7 KM od ulaza u Zenicu (slika je kad se ide iz pravca Doboja)

:)

Image
dimu

#19 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by dimu »

superxenon wrote: tu bi onda morale biti dvije kamere da bi slikale oba smijera saobracaja, vidio sam senzore, i ima ih na obje strane, pa sam onda predpostavio da nije neki tzv "brojac saobracaja" jer nisam jos dosad vidio kameru koja slika oba pravca...
zasto bi bile 2 kamere, 1 je dovoljna

jedino sto auta u jednoj traci slika od pozadi, a u suprotnoj traci sprijeda...
atko

#20 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by atko »

VR6, da to nisu slucajno brojaci prometa?
Cesto drajvam na relaciji Sa-Tr ... mali je travnik, pricalo bi se o tome... ja fakat nisam nista cuo :?:
VR6

#21 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by VR6 »

atko wrote:VR6, da to nisu slucajno brojaci prometa?
Cesto drajvam na relaciji Sa-Tr ... mali je travnik, pricalo bi se o tome... ja fakat nisam nista cuo :?:
Kad sam ja prolazio zadnji put, kamere jos nisu bile postavljene. Al ovi senzori su tu za njih postavljeni. Raja ce tek propricati kad pocne slikati :D
and

#22 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by and »

da li postoji statistika koliko je bilo saobraćajnih nesreća na raskrsnicama u gradu gdje su postavljene kamere nakon postavljanja i da li je taj broj manji u odnosu na period bez kamera?
Gorštak

#23 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by Gorštak »

atko wrote:VR6, da to nisu slucajno brojaci prometa?
Nisu brojači. Kamere. Pisalo u novinama.
Mahalac

#24 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by Mahalac »

stari dobri vr5, bogami si dosada trebao ostariti, al eto :run:
campa_xxx

#25 Re: speedcams postaje hit i u bih

Post by campa_xxx »

aBd na svakoj raskrsnici ce biti ove kamere, vec su im se davno ove isplatile...narucili su jos 3 :thumbup:
Post Reply