Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Alfons Kauders

#1 Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by Alfons Kauders »

Zanimljiva vijest na portalu, i mada nemam visoko mišljenje o novinarima Klixa, ovdje su odradili dobar posao i napisali originalni članak, štaviše istraživačko novinarstvo: :)

https://www.klix.ba/biznis/roba-narucen ... /170130064

Ko je ovdje lud i kako je moguće da se na ovaj način "mijenjaju" propisi kako se kome digne kurac? Tipa naručiš staroj telefon od 60 maraka, i oni eto odluče da će ti sad za njega trebati špediter, i da će na te kraju koštati 160 maraka? Onako, jer su idioti, pa se čude što raste obim online trgovine. Valjda misle da i ostatak naroda živi u kamenom dobu kao oni?

Iznenadilo ih kao snijeg u januaru, i odjednom odlučili nabaciti masu posla špediterima... I zajebali masu naroda... I vjerovatno nesvjesno primorali ljude da kupuju iste stvari kod nas, po nekoliko puta većim cijenama. I ubili online narudžbe za masu ljudi, a ko god je ikad otvorio oglase, zna koliko ljudi kod nas sastavlja kraj s krajem upravo na tim sranjima. Znate kako su prije po kafanama prodavali upaljače i slične gluposti? Danas prodaju punjače za mobitele, baterije i masu drugih sitnica. A koliko raje podeblja kućni budžet na preprodaji tih stvari preko neta? Da se tu radi o nekim ogromnim iznosima pa hajde, da ih se oporezuje, ali da se ne lažemo - to je mahom raja koja teško sastavlja kraj s krajem, koja nema dovoljno posla, pa vrijeme troše da barem "namaknu" koju stoju na taj način.

I to na iznos od 50KM. :lol:

Najavili su da će podići granicu na 200KM, što bi onda donekle bilo pravedno, jer bi se oporezovali ljudi koji kupuju skuplje stvari, nerijetko za profesionalnu upotrebu, i tu se već radi o iznosima koje treba oporezovati da ne bi predstavljali nelojalnu konkurenciju domaćim trgovcima koji plaćaju sve dadžbine. Ali za 50 maraka se baš i ne može kupiti puno, čak ni u Kini. Uzmeš npr. punjač od $20, par kablova u paketu, recimo malu bateriju i eto petobanke. Ili uzmeš djeci neke sportske opreme, nafurali se i nešto hoće da treniraju - začas dođeš na paket te vrijednosti.

Kad smo već kod tekstila, Uprava je upravo poznata po švercu istog, i nekoliko procesa je već na sudu. Nekoliko je zaustavljeno, poput Čauševića. Platiš više na masku za ronjenje koju si uzeo malom da ga počastiš kad završi školska nego što njihovi bizoni plate na šleper tekstila.

Koji se kurac dešava tim ljudima? Jesu li u Upravi ikad radili testove na psihoaktivne supstance, ili kakav psihološki screening? Imamo li pravo to tražiti kao poreski obveznici, jer da ga jebeš, ovo je već za hospitalizaciju.
Matzan

#2 Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by Matzan »

Opet klix napisao članak!?
Sad će policija na vrata. :D
Vezirbh

#3 Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by Vezirbh »

Ima već na forumu tema na kojoj se uvelike priča o ovome, a odatle je i došla informacija do Klixa koji su skoro sve copy/paste prenijeli kako im je dojavljeno [emoji6]

Sent from my iPhone using Tapatalk
insomnia78

#4 Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by insomnia78 »

Dohakali svercu?
[emoji23]
Alfons Kauders

#5 Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by Alfons Kauders »

Vezirbh wrote:Ima već na forumu tema na kojoj se uvelike priča o ovome, a odatle je i došla informacija do Klixa koji su skoro sve copy/paste prenijeli kako im je dojavljeno [emoji6]

Ah, prerano sam ih pohvalio. :-) Sad sam nasao temu, ali jbg nije po naslovu jasno... Bezveze sam ovu otvorio, pa halalim ako moderacija stavi katanac
Alfons Kauders

#6 Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by Alfons Kauders »

insomnia78 wrote:Dohakali svercu?
[emoji23]
Dohakali meni - narucio sam zvucnik od 28 dolara koji ce me sad kostati... 150 maraka?

Neka hvala, eto im, neka ga pohrane na toplo i tamno mjesto. :D
okanomalo

#7 Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by okanomalo »

opet se namjesta nekom posao. :-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#8 Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by JoseMujica »

glupani

ko god je navikao na internet kupovinu svakako neće hodati po smetljarskim Šiti centrima
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9 Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by _BataZiv_0809 »

Ma samo ka'es da stavi oflje vrijednost. Kinezi su nagodni :wink:

Dok npr. jedna sisa iz Velike Britanije prodo mi sat na snizenju i napisao vrijednost prije snizenja :-) Koji mentol, izaso me porez skoro ko i sat :lol:
The 51st State

#10 Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by The 51st State »

Neclanstvo u eu ima svoju cijenu.
bersK

#11 Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by bersK »

Nekom opet treba para. Izgleda da nekom loše ide. A nisu shvatili da će zapravo cijene u BiH skočit ovim, pogotovo cijene tehnike. Mobitel umjesto 200 platićeš 400 i tako to, jer radnje iz BiH naručuju sa tih wholesale prodavnica.
Vezirbh

#12 Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by Vezirbh »

Taman kad pomisliš da ne može biti gore od toga da smo šupak Evrope..

vade_mecum

#13 Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by vade_mecum »

poznavajuci nas mentalitet mislim da ce se i ovome dohakati :D
Alfons Kauders

#14 Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by Alfons Kauders »

JoseMujica wrote:glupani

ko god je navikao na internet kupovinu svakako neće hodati po smetljarskim Šiti centrima
Ama hajd to... Nego...

Da li je ikom palo na pamet sta ce poste?

Neki dan javljaju da je stiglo 11 tona... Koliko je to hiljada posiljaka kad skontate da vecina paketa ne prelazi par stotina grama. Koliko je to posla i love za postu koja svakako gubi razlog postojanja

Zapravo posta na zapadu i opstaje na online trgovini.

I sad cemo ubrati manje para od carine jer niko nije lud da narucuje stvari preko 50 maraka, osim onih koji narucuju stvari od po par milja pa ih boli kurac za dodatnim troskom.

I onda ce nam posta imati manje posla i para... Pa cemo od tih manje para sto uberemo na carini i porezu upumpati lovu da postari mogu isplatiti plate.

Minder economics at its finest
The 51st State

#15 Re: RE: Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by The 51st State »

vade_mecum wrote:poznavajuci nas mentalitet mislim da ce se i ovome dohakati :D
Dohakalo se davno za one koji imaju redovnu vezu sa hrvatskom.
vade_mecum

#16 Re: RE: Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by vade_mecum »

The 51st State wrote:
kako mislis?
Pandakonda

#17 Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by Pandakonda »

The 51st State wrote:Neclanstvo u eu ima svoju cijenu.
Ja ako se dobro sjećam Hrvatska dok nije ušla u EU imala je limit od 200km za naručivanje (da ne carine), dok je kod nas 50km...
Alfons Kauders

#18 Re: RE: Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by Alfons Kauders »

The 51st State wrote:
Zavisi - samo ako je EU stock...

Ako je Kina, onda najebes gore nego kod nas :)
The 51st State

#19 Re: RE: Re: RE: Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by The 51st State »

Alfons Kauders wrote:
The 51st State wrote:

A s obzirom da majka dzermani ima sve u paraleli nije obicno problem, ali su dzukele ignorantske sa ovom petobom, realno stoja bi bio donji prag razumnosti i da drzava ne ispati i sitni svercer/narucilac.
Posten gradjanin je sjeban sa ovim i to nije fer, a cinjenica da se moralo olx firmama stati na zulj, zato i ovakav clanak :)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#20 Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by JoseMujica »

Alfons Kauders wrote:

Ama hajd to... Nego...

Neki dan javljaju da je stiglo 11 tona... Koliko je to hiljada posiljaka kad skontate da vecina paketa ne prelazi par stotina grama. Koliko je to posla i love za postu koja svakako gubi razlog postojanja

I sad cemo ubrati manje para od carine jer niko nije lud da narucuje stvari preko 50 maraka, osim onih koji narucuju stvari od po par milja pa ih boli kurac za dodatnim troskom.

I onda ce nam posta imati manje posla i para... Pa cemo od tih manje para sto uberemo na carini i porezu upumpati lovu da postari mogu isplatiti plate.

pošte sad mogu privatizovati...do sad su disali od toga što se naručivalo

to i jes ekoooooooonomija po ćobanskim uzusima....da se još koji zk izvadak mazne
Alfons Kauders

#21 Re: RE: Re: RE: Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by Alfons Kauders »

The 51st State wrote: A s obzirom da majka dzermani ima sve u paraleli nije obicno problem, ali su dzukele ignorantske sa ovom petobom, realno stoja bi bio donji prag razumnosti i da drzava ne ispati i sitni svercer/narucilac.
Posten gradjanin je sjeban sa ovim i to nije fer, a cinjenica da se moralo olx firmama stati na zulj, zato i ovakav clanak :)
Te firme mogu lako kontaktirati - PREKO JEBENIH OGLASA :lol:

Ali im se ne da ganjati svercere, pa hajde da malo jebu sve kad su dobili 11 tona robe (iznenadilo ljude, prate industriju) i da nabace malo posla kolegama spediterima, s kojim naravno nemaju ama bas nikakve odnose finansijske prirode
Alfons Kauders

#22 Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by Alfons Kauders »

JoseMujica wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ama hajd to... Nego...

pošte sad mogu privatizovati...do sad su disali od toga što se naručivalo

to i jes ekoooooooonomija po ćobanskim uzusima....da se još koji zk izvadak mazne
Uh poste imaju vrijednosti... Infrastruktura, nenadjebiva mreza prostora i ljudi, a jos ako se ubaci postanska banka, pa se napravi fino... Privatna posta i privatna banka... Ovaj privatna postanska banka, super ideja :)
insomnia78

#23 Re: RE: Re: RE: Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by insomnia78 »

Alfons Kauders wrote:
The 51st State wrote:

Kako gdje. Sad sam gled'o za Fr. Ako ti carina provjeri posiljku placas samo PDV u vrijednosti 20%. Za telefone, tablete i prijenosne racunare nema carine
Alfons Kauders

#24 Re: RE: Re: RE: Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by Alfons Kauders »

insomnia78 wrote: Kako gdje. Sad sam gled'o za Fr. Ako ti carina provjeri posiljku placas samo PDV u vrijednosti 20%. Za telefone, tablete i prijenosne racunare nema carine
U Hrvatskoj ne naplacuju carinu niti bilo sta male vrijednosti (ne sjecam se tacno), a do 150 eura ne ide PDV... dakle na najjeftinije stvari nula, pa onda carina i pregled, i nekakva taksa... a ako je preko 150 eura, onda te oderu i 25% PDV

Iz EU nish koliko znam, ali nisam uzimao. Uzimao sam iz Kine kad sam bio u Hrvatskoj.
S4mpion

#25 Re: Špedicija za 50KM: Novo Silovanje Građana i Privrede

Post by S4mpion »

MickeyPierce wrote:ja svakako naručujem satove za 2 dolara i tusim po piku za petobu :izet: nek mi se nadudlaju
Možel za 40? :mrgreen:
Post Reply