Spavanje bebe

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

fantom slobode

#1 Spavanje bebe

Post by fantom slobode »

Posto nas ima sa svih strana, hajde pisite kakve savjete daju u vasim drzavama vezano za pravilno lezanje (spavanje) bebe.
Kod nas su nekada davno savjetovali da beba spava na stomaku, zbog oblika glave, ali eto cuh sinoc od jedne mame iz Holandije, da u Holandiji npr. to zabranjuju. Meni ne bi jasno zbog cega, konstatovah, nego sada vi pocnite koji je savjet u vasoj opstini, kantonu, drzavi ili drugom kontinentu...
Image

A ovo je dokaz da se moze i u parku zaspati, nemojte ga probuditi, ko zna sta on nosi :)
Image
lelica

#2 Re: Spavanje bebe

Post by lelica »

kada sam ja prije 2 godine postala mama meni su rekli da beba treba spavati naizmjenično na obje strane i na leđima baš zbog pravilnog oblikovanja glave. što se tiče zabrane spavanja na stomaku o tome nisam čula, čak znam žene čija su djeca baš tako spavala. ja sam svog sina stavljala na stomak kada je budan (zbog jačanja mišiča), malo me bilo strah da tako spava pa to nisam praktikovala ali nisam ni čula da je zabranjeno. i još nešto to se može praktikovati dok je beba mala ali kada se počne sama okretati i prevrtati onda ona sama sebi traži i nađe najbolji položaj. toliko od mene, nadam se da sam barem malo pomogla..........
mamica papucarka

#3 Re: Spavanje bebe

Post by mamica papucarka »

fantom slobode wrote:Posto nas ima sa svih strana, hajde pisite kakve savjete daju u vasim drzavama vezano za pravilno lezanje (spavanje) bebe.
Kod nas su nekada davno savjetovali da beba spava na stomaku, zbog oblika glave, ali eto cuh sinoc od jedne mame iz Holandije, da u Holandiji npr. to zabranjuju. Meni ne bi jasno zbog cega, konstatovah, nego sada vi pocnite koji je savjet u vasoj opstini, kantonu, drzavi ili drugom kontinentu...
Image

A ovo je dokaz da se moze i u parku zaspati, nemojte ga probuditi, ko zna sta on nosi :)
Image

ma nije zabranjeno ali se ne preporucuje zbog SIDS-ahttp://www.sids.at/moegliche_ursachen.html
tj. rizikofaktor gusenja beba koji postoji prvu godinu zivota.
Sjecas se nasih nana koje su govorile "Rodila sam desetero, a petero je umrlo samo od sebe" :( Dosta djece je umiralo bas od gusenja

U Innsbruskoj klinici ima ogromna plakata na pedijatriji kako je pravilno da dijete spava. Znaci, beba je u vrecici za spavanje s time da vrecica ne smije biti velika pa da djetetu dodje preko glave. beba obavezno spava BEZ JASTUKA i bez IGRACAKA u krevetu jer ona to slucajno moze sebi navuc na lice, a da ne zna smaknut. Spava na ledjima, mada ja znam dosta djece koja jednostavno nece da spavaju na ledjima. Mislim da ne treba previse forsirat ako vidimo da dijete bas nece da spava na ledjima , jer nisu sva djeca ista. Neka su malo jaca, neka ne. Ova preslatka bebara sa slike :-D je vec velika cura i mislim da kod nje ovakvo spavanje nije problem :D (pola zivota sam ovako spavala :D )
shana_majka

#4 Re: Spavanje bebe

Post by shana_majka »

prijatelju, da to nece bit' kakve novine, ha!? :-) :-D
fantom slobode

#5 Re: Spavanje bebe

Post by fantom slobode »

shana_majka wrote:prijatelju, da to nece bit' kakve novine, ha!? :-) :-D
ma pravo da ti kazem, evo malo se reklamiram, znas da mame vole djecu... :) Poceo sam da udaram na emocionalnu stranu, znas ono, vama gospodjo svaka cast, a tebi mali...
A realno, ne znam ja da li ja to i znam napraviti, pa ti i to dodje neka vrsta izazova...
No ovo nije vezano za temu, sta cu, radoznao, pa to ti je...
Nego da vidimo sta kazu sirom ove zemaljske kugle, da malo iskoristimo to, sto nas ima svugdje, e da se hoce neko iz Afrike javiti, da vidim da li je tacno da tamo bebe na laktu spavaju, da im bube ne bi usle u usi...
fantom slobode

#6 Re: Spavanje bebe

Post by fantom slobode »

Nije valjda da je ovako malo majki prisutno na forumu, bijela kuga opasno zavladala...A gdje su one silne doktorice, sa onih psiholosko- filozofskih tema, nista savjet, ono strucan i cjelovit...
Hajde nadajmo se da ce biti komentara vezanih za divna draga mala bica, kada su najsladja, kada spavaju snom pravednika...
Image
mamica papucarka

#7 Re: Spavanje bebe

ma bjezi fantom tamo. A ja posmislila da je ova preslatka curica bas tvoja, pa se raspametila :D
hajd bjez tamo, idi radjaj :mrgreen:
luciferino

#8 Re: Spavanje bebe

Post by luciferino »

bas sam nedavno malo istrazivala o jednoj drugoj pojavi koja se naziva plagiocefalija, a radi se o asimetricnosti bebine glave. postoji takodjer i "poziciona" plagiocefalija ciji je uzrok polozaj pri lezanju i spavanju bebice. na par mjesta spomenuta je kampanja protiv spavanja na stomaku (SIDS prevencija) kao moguci krivac povecanja trenda zaravnanja djecije glavice jer bebaci provode previse vremena na ledjima, a valjda "moderni" roditelji ponekad misle da je dijete sigurno ako ga poloze na ledja i tako ostave satima. kada glava postane kriticna, djeca nosaju neku vrstu kacige po citav dan i to traje mjesecima.

savjet za koji sam cula od svojih je spavanje na stomaku uz okretanje glavice kako bi se izbjeglo zaravnanje. ali hajd ti znaj kad ima trendova mali milion i jedni preporucuju ovo, a drugi ono. ipak mislim da cu najvise vjerovati svojoj baki.
mamica papucarka

#9 Re: Spavanje bebe

ne znam, ali ja nekako najvise vjerujem ljekarima i to uvijek pitam njih vise :)
kad bih pisala sta su meni bake (koje zaista obozavam) preporucivale ne biste vjerovali :) A i mortalitet dojencadi je bio 50 %. nasim bakama svaka cast i za neke situacije im skidam kapu i klanjam im se , ali ja vise vjerujem ljekarima (naravno ne svim) :)
nego, kad vec spomenuste bijelu kugu, nedavno mi pricaju prijatelji iz Olova da je kod njih na upisu u prvi razred osnovne skole se prijavilo samo 13-ero djece :shock: i to troje otpalo ne znam iz kojeg razloga. Na kraju su krenuli po selima pa nekako sakupili jedan razred :shock: Kazu 8 000 ljudi je iz tog gradica otislo nakon rata.
luciferino

#10 Re: Spavanje bebe

Post by luciferino »

E mamice, mamice...nije ni svaki ljekar Tito, a ono sto ti jedan savjetuje danas, mozda nece biti savjetovano za 10 godina.
Mislim da se ovdje radi o jednoj drugoj stvari. Svaki normalan roditelj zeli svome djetetu najbolje, i u toj pustoj zelji cita, trazi, istrazuje, raspituje se. S druge strane, postoji i nesto sto se zove trend. U vrijeme moje bake, trend se zvao dr. Spock i svi smo bili po dr. Spocku i nije niko umro, a pogledaj sta dr. Spock kaze o polaganju djece na ledja. Naravno, i danas imamo trendove, postoje kampanje protiv fizickog kaznavanja djece, ali sve veci broj djece sa postavljenim dijagnozama tipa ADHD, ADD (pogadjate da ne govorim o Bosni, ali se namjerno fokusiram na Zapad, jer trendovi dolaze sa Zapada). Ko ima pravo? Dr. Spock je mozda u nekim stvarima prevazidjen, danas mozda imamo nekog drugog ciku koji smori savjetima. Svaki pristup ima pozitivne i negativne strane, a svako svojoj bebi zeli najbolje. Niti jedan pristup nece nikoga osloboditi neophodne brige koju jedno bepce trazi bez obzira na to koliko srece daje zauzvrat.
mamica papucarka

#11 Re: Spavanje bebe

ma nisi u trendu :oops: :D Nije vise u trendu dr. Spook vec jasper juul barem kada je odgoj u pitanju :mrgreen:

ja mislim da svaki roditelj mora pratiti vlastite instikte, a i najbolje poznaje svoje dijete. ja sam samo protiv eksperimentisanja i zaista vjerujem u medicinu.Dodatno imam jednog medicinskog radnika u kuci, tako da nama ljekari nisu bas Tito, ali su Jovanka :lol:
I uvijek kazem traziti misljenje vise ljekara :)

p.s jesi li,
i ti na Rodi :-D
luciferino

#12 Re: Spavanje bebe

Post by luciferino »

mamica papucarka wrote:ma nisi u trendu :oops: :D Nije vise u trendu dr. Spook vec jasper juul barem kada je odgoj u pitanju :mrgreen:

ja mislim da svaki roditelj mora pratiti vlastite instikte, a i najbolje poznaje svoje dijete. ja sam samo protiv eksperimentisanja i zaista vjerujem u medicinu.Dodatno imam jednog medicinskog radnika u kuci, tako da nama ljekari nisu bas Tito, ali su Jovanka :lol:
I uvijek kazem traziti misljenje vise ljekara :)

p.s jesi li,
i ti na Rodi :-D
ako roda znaci ono sto mislim da znaci, nisam josh :-(
ali bih vrlo rado ugostila kakvu rodu :-)
u zadnje vrijeme su mi slatki i macici i kucici i najdraze su mi bebece teme...ne znam sta mi je vise... :roll:
Better Man

#13 Re: Spavanje bebe

Post by Better Man »

Ja sam čitao vezano za pravilan oblik dječje glave da djete treba položiti na bok, odnosno njegovu glavu kako bi dobila pravilan oblik i ne bi bila sljepljenog oblika. Ovaj način se praktikuje u Australiji.
fantom slobode

#14 Re: Spavanje bebe

Post by fantom slobode »

Better Man wrote:Ja sam čitao vezano za pravilan oblik dječje glave da djete treba položiti na bok, odnosno njegovu glavu kako bi dobila pravilan oblik i ne bi bila sljepljenog oblika. Ovaj način se praktikuje u Australiji.
Evo javila nam se "Australija", super, nego je li onda krecu bebu na drugu stranu nakon izvjesnog vremena ili dijete ostaje stalno na boku na jednoj strani?
Simply_Red

#15 Re: Spavanje bebe

Post by Simply_Red »

Ja sam gledao jednog ucenog covjeka koji prica bas o optimalnom polozaju spavanja ljudi u Islamu. Kaze da je receno da ljudi ne trebaju spavati na stomaku, jer sejtan spava tako. I sad on objasnjava kako je i to sa razlogom, navodeci primjer beba koje su umirale u Engleskoj u proslom stoljecu. Naucnici nisu znali razlog, ali su ustanovili da su sve bebe spavale na stomaku. To su objavili i vise se nijedan takav slucaj nije ponovio.
fantom slobode

#16 Re: Spavanje bebe

Post by fantom slobode »

Simply_Red wrote:Ja sam gledao jednog ucenog covjeka koji prica bas o optimalnom polozaju spavanja ljudi u Islamu. Kaze da je receno da ljudi ne trebaju spavati na stomaku, jer sejtan spava tako. I sad on objasnjava kako je i to sa razlogom, navodeci primjer beba koje su umirale u Engleskoj u proslom stoljecu. Naucnici nisu znali razlog, ali su ustanovili da su sve bebe spavale na stomaku. To su objavili i vise se nijedan takav slucaj nije ponovio.
evo jedan komentar, iz neke druge sfere, nevezane za geografiju. Steta sto nema vise pojedinosti o tome kako bi se to trebalo spavati, sto se to nije zapamtilo.
sodom

#17 Re: Spavanje bebe

Post by sodom »

Simply_Red wrote:Ja sam gledao jednog ucenog covjeka koji prica bas o optimalnom polozaju spavanja ljudi u Islamu. Kaze da je receno da ljudi ne trebaju spavati na stomaku, jer sejtan spava tako. I sad on objasnjava kako je i to sa razlogom, navodeci primjer beba koje su umirale u Engleskoj u proslom stoljecu. Naucnici nisu znali razlog, ali su ustanovili da su sve bebe spavale na stomaku. To su objavili i vise se nijedan takav slucaj nije ponovio.
Od kada znam za sebe spavam na stomaku i uvjek cu, drugacije niti znam niti mogu zaspati...
to sejtan, nemojte sjeci nokte u mrak, nemojte prati ves petkom, nemoj ici u wc u ponoc, nevalja spavati na stomaku... :lol:

najbezbjednije je na ledjima, kombinovati... zamisli kako bi tebi bilo da moras 20 sati lezati u krevetu, pomjerati ih svako malo ;-)
mamica papucarka

#18 Re: Spavanje bebe

sodom wrote:
Od kada znam za sebe spavam na stomaku i uvjek cu, drugacije niti znam niti mogu zaspati...
to sejtan, nemojte sjeci nokte u mrak, nemojte prati ves petkom, nemoj ici u wc u ponoc, nevalja spavati na stomaku... :lol:

najbezbjednije je na ledjima, kombinovati... zamisli kako bi tebi bilo da moras 20 sati lezati u krevetu, pomjerati ih svako malo ;-)
pa nisi dojence i valjda znas glavu drzat kako treba, sto vecina dojencadi ne zna.
i nije ni cudo sto se ovdje ne raspravlja o obvim stvarima kad se teme pokrenu samo za zahebanciju.

Luciferino www. roda.hr
maajaa

#19 Re: Spavanje bebe

Post by maajaa »

Kod skroz malih beba ne preporucuje se lezanje na ledjima i stomaku (bez nadzora) jer u oba slucaja moze doci do gusenja. Preporucuje se naimzjenicno okretanje djeteta na lijevi i desni bok.
Simply_Red

#20 Re: Spavanje bebe

Post by Simply_Red »

fantom slobode wrote:
Simply_Red wrote:Ja sam gledao jednog ucenog covjeka koji prica bas
o optimalnom polozaju spavanja ljudi u Islamu. Kaze da je receno da
ljudi ne trebaju spavati na stomaku, jer sejtan spava tako. I sad on
objasnjava kako je i to sa razlogom, navodeci primjer beba koje su
umirale u Engleskoj u proslom stoljecu. Naucnici nisu znali razlog, ali
su ustanovili da su sve bebe spavale na stomaku. To su objavili i vise
se nijedan takav slucaj nije ponovio.
evo jedan komentar, iz
neke druge sfere, nevezane za geografiju. Steta sto nema vise
pojedinosti o tome kako bi se to trebalo spavati, sto se to nije
zapamtilo.
Moje je bilo da kazem a vase da istrazite povijest te bolesti u Engleskoj, nevezano za sejtana. Neko je gore spomenuo izrazito visok rizik od gusenja pri spavanju na stomaku, ali to je samo rizik, i moguce ga je prevazici. Ovdje je potrebno napomenuti da se radi o dobi bebe, tako da sumnjam @sodom da se sjecas kako si tad spavao, spavao si kako su te okrenuli. Lose bih se osjecao da nisam rekao, ipak se radi o bebama.
mamica papucarka

#21 Re: Spavanje bebe

nevezano za Sodoma ima ovih tipova koji nikad ne odrastu. :oops: :mrgreen:
luciferino

#22 Re: Spavanje bebe

Post by luciferino »

mamica papucarka wrote: Luciferino www. roda.hr
nisam. samo razmisljam o rodama. :-D
mamica papucarka

#23 Re: Spavanje bebe

luciferino wrote:
ma musti ti "te" rode :D velika si cura, znas da od njih nema nafake :lol:
SsTtEeLlAa

#24 Re: Spavanje bebe

Post by SsTtEeLlAa »

fantom slobode wrote:
Better Man wrote:Ja sam čitao vezano za pravilan oblik dječje glave da djete treba položiti na bok, odnosno njegovu glavu kako bi dobila pravilan oblik i ne bi bila sljepljenog oblika. Ovaj način se praktikuje u Australiji.
Evo javila nam se "Australija", super, nego je li onda krecu bebu na drugu stranu nakon izvjesnog vremena ili dijete ostaje stalno na boku na jednoj strani?
@fantom, nemoj vise molim te :lol: :lol: :lol:

izvinjavam se na off topicu
luciferino

#25 Re: Spavanje bebe

Post by luciferino »

mamica papucarka wrote:
luciferino wrote:
ma musti ti "te" rode :D velika si cura, znas da od njih nema nafake :lol:
evo mamice, zahvaljujuci tebi, jedna simpaticna tema sa Rode: u kojem polozaju spavaju malo starija dojencad :D
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=62275

ukratko, ima ih svuda i u svim pozama
Post Reply