SPASITE DEVETOGODIŠNJU EMINU OD SLJEPILA

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#1 SPASITE DEVETOGODIŠNJU EMINU OD SLJEPILA

Post by mIRCerka »

Devetogodišnja Emina Čehajić iz Kaknja, Bosna i Hercegovina, u decembru 2005. godine, zadobila je tešku tjelesnu povredu ispod desnog oka u bezazlenoj djecijoj igri. Nedugo zatim kod Emine su zapoceli problemi sa vidom koji je progresivno slabio uz jake glavobolje.

Nakon višemjesecnih pregleda, bolnickog tretmana i medicinskih pretraga na Klinici za ocne bolesti UKC Sarajevo kod Emine je konstatovano teže "unutrašnje" oštecenje koje uzrokuje progresivno slabljenje vida tako da trenutno Emina ima 70-postotni gubitak vida na desnom oku, a vid je poceo da slabi i na Emininom lijevom oku!

S obzirom da nakon dugotrajnog bolnickog tretmana kod Emine nije došlo ni do kakvog poboljšanja ili, barem, do zaustavljanja procesa gubljenja vida preporuceno je od strane ljekara da se djevojcica Emina hitno uputi na dalje preglede i lijecenje na Kliniku za ocne bolesti u Zagrebu – Hrvatska gdje se rade medincinske pretrage koje se ne mogu obaviti u BiH, i gdje postoji realna mogucnost i šansa da se Emini pomogne da spasi svoj vid, jer djevojcici Emini prijeti potpuni gubitak vida na oba oka - SLJEPOĆA !

Medutim, Emina i njeni roditelji sve troškove nastavka pregleda i lijecenja u inostranstvu, tj. Zagrebu, moraju da obezbjede i snose sami. Zbog teškog materijalnog stanja otac Bahrudin, rudar, i nezaposlena majka Amela mole sve ljude 'dobrog srca' za pomoc.

’'Nemamo sredstava za odlazak u Zagreb. Poseban problem nam predstavlja cinjenica da cemo ukupan iznos troškova pregleda i lijecenja - operacije znati tek nakon pregleda Emine na Klinici u Zagrebu'' - kažu ocajni roditelji Cehajici i dodaju da vjeruju da još uvijek ima ljudi, humanista, koji bi svojim donacijama mogli pomici i spasiti Eminu od sljepila.

Svi ljudi dobre volje, koji žele pomoci da se vid ove devetogodišnje djevocice spasi, mogu svoje priloge-donacije uplatiti putem

UNI CREDIT BANKA SARAJEVO - Poslovnica Kakanj
Bosna i Hercegovina

Bankovni racun broj: 3385901800033918
poziv na racun broj:
18-59-00033-9 / za Bosnu i Hecegovinu (u KM)

Za inostranstvo – devizne uplate:

Emina Čehajić
Poziv na broj: 41-59000126
swift:
zaba ba 22

Korespodentne banke:

ŠVICARSKA:
Credit Swuisse First Boston Zürich
konto: 0835-0906349-73-000
Swift: cres ch zz 80a

TURSKA:
Deutch Bank Frankfurt
konto: 100093605120000
Swift: Deut de ff

ŠPANIJA:
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria Madrid
konto: 01820061710080109382
Swift: Bbva es nn

SVAKA VAŠA DONACIJA-PRILOG JE ŠANSA VIŠE DA DEVETOGODIŠNJA EMINA ČEHAJIC, PREKRASNA DJEVOJČICA, SVOJ TEK ZAPOČETI ŽIVOT NE PROVEDE U "VJECNOJ TAMI" !

EMINA SE NADA I VJERUJE U LJUDSKU DOBROTU I DA ĆE, ZAHVALJUJUCI TOME, USPJETI SPASITI SVOJ VID I NASTAVITI ŠKOLOVANJE, RAVNOPRAVNO SE IGRATI SA SVOJIM DRUGARICAMA I DRUGOVIMA I DA U SVOJIM RUČICAMA UMJESTO "BIJELOG ŠTAPA" I UBUDUĆE DRŽI "BARBIKE", ŠKOLSKU LEKTIRU, SLIKOVNICE....

VI JOJ TO MOŽETE I OMOGUCITI – HVALA VAM !

Kontakt

Emina Čehajić - Kakanj - ulica Omera Maslića br. 44
Bosna i Hercegovina

telefon:
+387 (0)62 176 836
+387 (0)32 555 604

Maj 2006. - Bosna i Hercegovina
Last edited by mIRCerka on 17/02/2007 01:46, edited 1 time in total.
bleka

Post by bleka »

pa koliko para treba i kakav je tretman u Zagrebu ?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

akon višemjesecnih pregleda, bolnickog tretmana i medicinskih pretraga na Klinici za ocne bolesti UKC Sarajevo kod Emine je konstatovano teže "unutrašnje" oštecenje koje uzrokuje progresivno slabljenje vida tako da trenutno Emina ima 70-postotni gubitak vida na desnom oku, a vid je poceo da slabi i na Emininom lijevom oku!

’'Nemamo sredstava za odlazak u Zagreb. Poseban problem nam predstavlja cinjenica da cemo ukupan iznos troškova pregleda i lijecenja - operacije znati tek nakon pregleda Emine na Klinici u Zagrebu'' -
to je sve sto znam...
bleka

Post by bleka »

Ja mislim da se prvo taj pregled \treba napraviti. Cudi me da se u Sa ne moze uspostaviti dijagnoza i kakvo je lijecenje neophodno. Puno puta sam cuo od vrhunskih strucnjaka da ZG levati jako puno pacijente prodajuci ublehe. Dakle dijagnoza, pa da vidimo sta cemo, kako i kuda cemo.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

bleka wrote:Ja mislim da se prvo taj pregled \treba napraviti. Cudi me da se u Sa ne moze uspostaviti dijagnoza i kakvo je lijecenje neophodno. Puno puta sam cuo od vrhunskih strucnjaka da ZG levati jako puno pacijente prodajuci ublehe. Dakle dijagnoza, pa da vidimo sta cemo, kako i kuda cemo.
ma i ja sam cula slicno nesto kad je sin jedne sarajevske pjevacice bio strasno bolestan...govorili da trebaju stotine hiljada eura, plus male sanse... zena zvala par drugih klinika i u Svedskoj srede sve...nidje veze...
vidjecu da razmahalam ovih dana, jos mi glava pulsira...pa javnem...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

A wrote:
Eh, sva ova prica da kazem - zaradio bi sadake onaj ko je vec radio razvoj za Viktora, ili neko drugi, kad bi takav site bio namijenjen svim ovim molbama za skupljanje novca. Dinamican homepage sa svjezim informacijama o stanju svakog racuna, koliko para treba i koliko je skupljeno, dokle je tretman, sta su novosti, pa sa slikama akcija, sa komentarima raje, itd. Mislim da to moze biti vrlo motivirajuce, sa stvaranjem neke virtal comunity, itd. Dalje, moze se napraviti sistem da ljudi naprave stalni nalog svojoj banci, da svaki mjesec ode odredjeni iznos na neki zajednicki racun, sa kojeg bi sav novac bio ravnomjerno rasporedjen na sve pojedinacne racune za skupljanje fonda za lijecenje.
virtual comunity vec postoji, ali trenutno svi spavaju sretni i zadovoljni :D
sajt saveviktor.com ostaje online, jer mi ne mozemo sad stati na ovome...
Ono sto treba je, kao sto bleka rec, istraziti sta i kako i onda ici dalje...ovako, sa sturim info ne mozemo nista...
al polako, nije ni Viktorova akcija krenula savrseno :D
nokia6170

Post by nokia6170 »

koliko sam upoznat mala eminica je isla na pregled u Beograd u ocnu bolnicu "Sveti vid" gdje je konstatovano da se ne moze nista vise uraditi nego sto je uradjeno u sarajevu (citaj: nista).

Trenutno ona ne vidi na jedno oko, a doktori se probojavaju da se isto ne desi i sa drugim okom.

Prvi bi volio da joj se moze pomoci da upotpunosti povrati vid.

Ukoliko neko iz dijaspore ima provjerene informacije sa klinikama u njihovim zemljama gdje zive, bilo bi dobro da proslijede te informacije.
morti

Post by morti »

Trebalo bi se saznati koliko je novaca potrebno...
I neko reče da je informacija jako malo!
I fakat je malo!

I evo sad oprečna informacija da je išla u BG i da se ništa ne može učiniti...

:roll:
nokia6170

Post by nokia6170 »

ma nije morti oprecna informacija:

kad ti je dijete bolesno onda udaras na sve strane gdje god cujes da bi se moglo pomoci. tu ti religija i nacija i politicka pripadnost padaju u vodu, vec se samo trazi onaj ko ti moze spasiti dijete po bilo koju cijenu.

nemoj mi samo jos reci da je grijeh sto je isla u beograd.
morti

Post by morti »

nokia6170 wrote:ma nije morti oprecna informacija:

kad ti je dijete bolesno onda udaras na sve strane gdje god cujes da bi se moglo pomoci. tu ti religija i nacija i politicka pripadnost padaju u vodu, vec se samo trazi onaj ko ti moze spasiti dijete po bilo koju cijenu.

nemoj mi samo jos reci da je grijeh sto je isla u beograd.
Nisi me skonto :D

Gore piše treba ići u ZG jer joj u SA nisu pomogli, a opet ovamo čuju kako je već bila u BG i da joj se ne može pomoći...
Dakle oprečne informacije...ne podudaraju se!

Nije moj post imao nikakve veze sa religijom niti nacijom :-)

E sad...znal iko išta novo?...bez "rekla-kazala"!!!
Bumbar

Post by Bumbar »

up
arden

Post by arden »

svakako bi trebalo znati tačnu dijagnozu... osoba meni bliska je imala velikih problema s vidom i na kraju je morala na transplantaciju rožnjače
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

A wrote:Dobro je da se otvaraju ove teme na Sa-x-u, ali to nije dovoljno. Sta vise, bojim se da je kontraproduktivno dobronamjerno dizanje SVIH tema o humanitarnim pomocima odjednom. Previse slicnih "pomozite XY" na prvoj stranici vise odbija od klikanja, nego sto inicira da se ide procitati svaka tema pojedinacno.

Viktorov odlazak u Njemacku je dokaz da je najvaznije imati dobru marketing kampanju. Skupljene su ogromne pare (ne samo za bosanske uslove) i dijete ce moci imati odgovarajuci tretman.

Uporedite site saveviktor.com sa ovim sturim informacijama - stalno nove info, skoro pa takmicarski duh "vec 80% skupljeno!" i pozitivan stil pisanja su doprinjeli da je stalno dolazilo jos, jos para na Viktorov racun. Bude mi sad tuzno kad procitam o nekoj maloj Emini koja bi pred zivotnim nevoljama morala imati ista prava kao mali Sarajlija, sin obrazovanih roditelja. Otac rudar bez posla moli pomoc :(

Eh, sva ova prica da kazem - zaradio bi sadake onaj ko je vec radio razvoj za Viktora, ili neko drugi, kad bi takav site bio namijenjen svim ovim molbama za skupljanje novca. Dinamican homepage sa svjezim informacijama o stanju svakog racuna, koliko para treba i koliko je skupljeno, dokle je tretman, sta su novosti, pa sa slikama akcija, sa komentarima raje, itd. Mislim da to moze biti vrlo motivirajuce, sa stvaranjem neke virtal comunity, itd. Dalje, moze se napraviti sistem da ljudi naprave stalni nalog svojoj banci, da svaki mjesec ode odredjeni iznos na neki zajednicki racun, sa kojeg bi sav novac bio ravnomjerno rasporedjen na sve pojedinacne racune za skupljanje fonda za lijecenje.
odlicna ideja A!!!

Ovako se sve svede na to da je mali Viktor imao vise sanse jer su mu roditelji obrazovani i zanju dosta ljudi u Sa kojima su se mogli obratiti za pomoc :(

a birati kome pomoci u identicnim situacijama - nema gore muke
Post Reply