Spasimo livanjske divlje konje!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Van Halen

#51 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by Van Halen »

U normalnim državama bi ovakve stvari bile pod istragom. Kod nas još vladaju plemenski zakoni po kojima lokalci određuju šta se treba raditi, a šta ne.
Skyfox

#52 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by Skyfox »

zasto taj koji je ovo slikao nije zvao nekoga policiju, veterinara???
iz dna duše

#53 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by iz dna duše »

N :x ormalan čovjek uživa u pogledu na ove divne životinje...ludjak ih ubija ili ranjava...ko god može pucati u nevinu životinju, može i u čovjeka.
Sinoć sam sa sinom gledala neku emisiju, na nekom stranom kanalu o divljim konjima, i sa oduševljenjem mu prepričavala moje susrete sa krdom divljih konja, na putu za Livno...Opisala sam mu kako su stojali nekako ponosito na vrha brda, na vjetru, sa mnoštvom ždrebadi, koja su skakutala oko njih i kako je bogatstvo moći doživjeto ovako nešto u svojoj zemlji..., uhvati te nekako jeza od nekog uzbudjenja....
Onome ko je ovo uradio moja poruka: "Svaka ti čast" baš su "muškarčina"....uzeo si pušku i pucao u nevinu životinju.
"Halal ti vjera", "Junačino"!
Pietje_Bel

#54 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by Pietje_Bel »

iz dna duše wrote:N :x ormalan čovjek uživa u pogledu na ove divne životinje...ludjak ih ubija ili ranjava...ko god može pucati u nevinu životinju, može i u čovjeka.
Sinoć sam sa sinom gledala neku emisiju, na nekom stranom kanalu o divljim konjima, i sa oduševljenjem mu prepričavala moje susrete sa krdom divljih konja, na putu za Livno...Opisala sam mu kako su stojali nekako ponosito na vrha brda, na vjetru, sa mnoštvom ždrebadi, koja su skakutala oko njih i kako je bogatstvo moći doživjeto ovako nešto u svojoj zemlji..., uhvati te nekako jeza od nekog uzbudjenja....
Onome ko je ovo uradio moja poruka: "Svaka ti čast" baš su "muškarčina"....uzeo si pušku i pucao u nevinu životinju.
"Halal ti vjera", "Junačino"!
Zovite televiziju, novine, nekoga! :x :x :x :x :x :x
neprilagodjena

#55 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by neprilagodjena »

Boze sacuvaj :roll: :roll:
Cholina_Lokica

#56 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by Cholina_Lokica »

treba sve ove ludjake pozatvarat bez mogucnosti izlaska medju bilo koje zivo bice :x :x :x :x :x
soba 2x2 i da uziva do kraja svog bijednog zivota fuj
mycy

#57 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by mycy »

Ma kao sto sam i mislila! Sve pocinje i zavrsava se na "Nisu normalni i treba njih ovako ubiti!" i niko nista ne radi... Ja sam pitala u drugoj temi, jer nisam znala da ova postoji, da li SOS moze sta da uradi ali vidim da se u ovom slucaju i ne javljaju! Lakse je dici prasinu oko nekog steneta koje ce, u 70% slucajeva, neko uzeti nego pokrenuti neku vecu akciju oko spasavanja ovih bica kojima prijeti SIGURNA smrt!!!
ajde_vise

#58 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by ajde_vise »

kakav SOS .. ovo bi trebale bit zasticene zivotinje .. od drzave.. bezze ovde piskaramo
mycy

#59 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by mycy »

Pa sve zivotinje bi trebale biti zasticene od drzave!!! Ne samo konji...
ajde_vise

#60 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by ajde_vise »

al ovaj primjer bi i papci, kojima su zivotinje u globalu nebitne, mogli registrovat
KadSeMrtviProbudimo

#61 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by KadSeMrtviProbudimo »

Evo će i "livanjski" divlji konji izgleda ubuduće biti bolje zaštićeni.

Na "njihovoj stranici" http://www.divljikonji.org/2009/12/21/d ... zasticeni/ je objavljena informacija da je Općinsko vijeće Livna izglasalo odluku o zaštiti i brizi tih konja

Image Image
iz dna duše

#62 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by iz dna duše »

KadSeMrtviProbudimo wrote:Evo će i "livanjski" divlji konji izgleda ubuduće biti bolje zaštićeni.

Na "njihovoj stranici" http://www.divljikonji.org/2009/12/21/d ... zasticeni/ je objavljena informacija da je Općinsko vijeće Livna izglasalo odluku o zaštiti i brizi tih konja

Image Image
Hvala za ovu vijest....
nadajmo se da briga neće biti kratkog daha, nego da je trajno rješenje...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#63 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by Toto »

Aferim!
amrica

#64 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by amrica »

:(

"Vozilo usmrtilo kobilu i ždrijebe
Na visoravni Kruzi iznad Livna godinama obitava ergela „ničijih“ konja
Autor: Srna
07.01.2010. 20:15

Nepoznato vozilo udarilo je rano jutros na putu Livno - Kupres, na prevoju Borova Glava, kobilu i ždrijebe, koji su od siline udara zadobili smrtne povrede.

Riječ je o divljim konjima sa visoravni Kruzi iznad Livna, a uviđajem je utvrđeno da je ždrijebe starosti do godinu dana smrtno stradalo na licu mjesta, dok su kobili slomljene obje prednje noge, nakon čega je usmrćena injekcijom, rekao je portparol Uprave policije MUP-a Ivica Vrdoljak.

Prema podacima MUP-a Livanjskog kantona, na ovoj dionici magistralnog puta Livno - Kupres, od udara motornih vozila prošle godine smrtno su stradala dva konja, jedan u aprilu, a drugi krajem decembra.

Na visoravni Kruzi godinama obitava ergela „ničijih“ konja koji u zimskim mjesecima dolaze na ovu saobraćajnicu u potrazi sa solju.

Opštinsko vijeće Livna u decembru 2009. godine usvojilo je odluku o zaštiti divljih konja sa visoravni Kruzi, jer su postali meta krivolovaca i konjokradica.

Divlji konji su rijetka turistička atrakcija livanjskog kraja."
Broj 1

#65 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by Broj 1 »

Cuo sam da postoji nekoliko divljih konja i gore iznad Sedam Suma prema Crepoljskom, navodno silaze i do Sedrenika.
Pa zar ovaj grad nije sposoban udomiti te zivotinje, npr, u Pionirskoj dolini isl. da imam vise zemlje ja bi ih sebi uzeo u zastitu.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#66 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by Toto »

Broj 1 wrote:Cuo sam da postoji nekoliko divljih konja i gore iznad Sedam Suma prema Crepoljskom, navodno silaze i do Sedrenika.
Pa zar ovaj grad nije sposoban udomiti te zivotinje, npr, u Pionirskoj dolini isl. da imam vise zemlje ja bi ih sebi uzeo u zastitu.
Neka njih u divljini. Ali bi im svakako trebalo otjerati kamion dva sjena, kukuruza, soli. I sve to postaviti negdje daleko od puta pa da nisu izlozeni opasnosti od vozila.
iz dna duše

#67 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by iz dna duše »

Bila sam veoma sretna i zadovoljna kada sam pročitala da je općinsko vijeće Livno donijelo odluku da se pobrine za livanjske divlje konje.
Mislila sam da to nije samo mrtvo slovo na papiru. Kasnije saznam da se po tom pitanju nije još ništa učinilo. spori, birokratski sistem u općini ne dozvoljava da se nešto riješi "u cugu". Treba im vremena. Zima će i proći a ništa iz odluke neće biti pretvoreno u djelo. Ili će biti, nekada, kada bude toplije....a konji i dalje pate, u potrazi za hranom izlaze na puteve, bivaju pregaženi....Gledam dnevnik, I životinja se onako jadna i povijeđena muči, pokušava ustati, ali pomoći niotkuda. Policija je tu, ali oni ne mogu konju pružiti ljekarsku pomoć. Niko se ne smatra nadležnim da pomogne povrijeđenoj životinji jer, "ko će to platiti".
Da skratim, nadam se da će odluka općinskog vijeća Livna konačno biti realizovana i da se povrijeđenim konjima pomoglo.
KadSeMrtviProbudimo

#68 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

amrica wrote: :(
"Vozilo usmrtilo kobilu i ždrijebena visoravni Kruzi iznad Livna godinama obitava ergela „ničijih“ konja, 07.01.2010

Nepoznato vozilo udarilo je rano jutros na putu Livno - Kupres, na prevoju Borova Glava, kobilu i ždrijebe, koji su od siline udara zadobili smrtne povrede.

Riječ je o divljim konjima sa visoravni Kruzi iznad Livna, a uviđajem je utvrđeno da je ždrijebe starosti do godinu dana smrtno stradalo na licu mjesta, dok su kobili slomljene obje prednje noge, nakon čega je usmrćena injekcijom, rekao je portparol Uprave policije MUP-a Ivica Vrdoljak.

Opštinsko vijeće Livna u decembru 2009. godine usvojilo je odluku o zaštiti divljih konja sa visoravni Kruzi, jer su postali meta krivolovaca i konjokradica.

Divlji konji su rijetka turistička atrakcija livanjskog kraja
."
Ima još tuge kod tih prelijepih konja:

Povrijeđenog konja eutanazirali bagerom17.01 2010

“Vozio sam se cestom Kupres-Livno, na jednom dijelu puta naišao sam na dva vozila. Jedno od vozilo imalo je oznake MUP-a grada Livna a drugo vozilo je službe održavanja puteva. Vidio sam i dva policajca koji su”regulisali” zastoj u saobraćaju. Između ta dva vozila s lijeve strane ceste na voznoj traci je ležao povrijeđen konj. Jasno se vidjelo po položaju tijela i kako je ležao da su mu povrijeđene zadnje noge dok je koljenima bio oslonjen na zdrave prednje. Vidjelo se i malo krvi na cesti.

Usporeno sam prošao pored ranjenog bića, rekao bih konja ali bih zaista uvrijedio životinju. Nakon nekoliko kilometara sreo sam ”čikicu” koji je vozio bager. Pomislio sam to je to i vratio sam se na mjesto udesa. Moj snimak je loš ali da protumačim dešavanje i šta je na njemu. Došao sam na mjesto nezgode i počeo da snimam. Čikica je po dolazku instruiran šta i kako da radi od šefa policiske patrole. On je kašikom bagera s lijeve strane puta počeo da gura živog ranjenog konja uz strmu kamenitu stijenu visku oko dva metra. Životinja je jako patila prilikom tog neljudskog postupka. Naj tragičnije je što je uzgurana životinja cijelo vrijeme bila svjesna svega, jadna životinja. Prešao sam sa druge srtane u namjeri da nastavim snimanje da bi snimio i nastavak dešavanja. To su primjetili i akteri pa je iz snimka vidljivo da policajac zaustavlja operaciju uklanjanja konja dajući nalog čikici da prekine “radove” jer ga neko snima.

Potom je dao naređenje svom podčinjenom kolegi da me zaustavi u snimanju. Naredili su mi da brišem snimljene materijale. Policajac je to i sam pokušao, pošto mu nije uspjelo on je pozvao svog šefa. Ovaj je takođe insistirao da obrišem snimak što sam ja odbio. Tražio sam od njih da hitno pozovu veterinare da liječi povređenu životinju, ili da je uspavaju da ne trpi bolove i torturu. U krajnjem slučaju tražio sam da je upucaju na kraju krajeva da ne trpi a ne da rade to što rade na tako okrutan način. Sve moje molbe su odbili kao da im nisam ništa ni rekao. Policajac je zatražio moje dokumente i kontaktirao nekoga. Nakon tri minuta se vratio i veli kako je provjerio jesam li ja ovlašten da snimam i blažim tonom je dodao, kako je trebalo dati 100KM veterinarskoj stanici koju su oni navodno pozvali da izađe na mjesto nesreće kako bi uspavali životinju. Isti je rekao je da općina Livno nema nadležnosti nad divljim konjima koje imuju na tim prostorima.

Image

http://www.youtube.com/watch?v=8rzoJR7e ... r_embedded

(preneseno sa http://www.divljikonji.org/ )
iz dna duše

#69 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by iz dna duše »

Potresna priča...da se naježiš :sad:
Ovako što činiti sa životinjom koja pati, ima bolove...ne sumnjam da bi sutra isto tako postupili i sa ljudima, ako budu u prilici.
Mi imamo za sve zakone i odluke ali u praksi slabo šta zaživi. Općinsko vijeće Livna donese odluku, livanjski konji ipak još uvijek nezaštićeni....pa makar pod tom zaštitom podrazumijevali da kada se ovako što desi da dođu i pobrinu se veterinarsku pomoć...ma nemam riječi više...
KadSeMrtviProbudimo

#70 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Evo još jedna mogućnost da šira zajednica pomogne divljim "livanjskim" konjima. Bilo bi zaista lijepo kada bi se neko udruženje koje svojim djelovanjem, zadacima i ciljevima ima način da pomogne divljim konjima i aplicira za program njihove zaštite.
U ovu akciju se možemo uključiti i mi, ali neko treba osmisliti konkretan način.

Image

Služba za gospodarstvo i inspekcijske poslove Općine Livno uputila je Javni poziv za predlaganje programa u oblasti zaštite livanjskih “divljlih” konja. Program će se financirati iz Proračuna Općine za 2010. godinu u ukupnom iznosu od 10.000 KM.

J A V N I P O Z I V
za predlaganje programa u oblasti zaštite livanjskih „ divljih“ konja

Objavljuje se Javni poziv za predlaganje programa u oblasti zaštite livanjskih „divljih“ konja koji će se financirati iz Proračuna općine Livno za 2010. godinu u ukupnom iznosu od 10 000, 00 KM, i to:

I Program za suzbijanje epidemije, higijena i utvrđivanja zdravstvenog stanja životinja

II Program za označavanje grla, praćenja brojnog stanja životinja i upoznavanje strukture i identifikacija krda;

III Program prehrane životinja (sijeno, sol i druge minerale).

Pravo učešća na Javnom pozivu imaju sve pravne i fizičke osobe odnosno udruženja koja dostave odgovarajuće programe zaštite livanjskih „divljih“ konja na području općine Livno.

Opći kriteriji

Uz prijavu za predlaganje programa neophodno je dostaviti;

1. Izvod iz rješenja o upisu u sudski registar nadležnog suda ili registar nadležnog županijskog
organa za navedenu djelatnost ili rješenje o obavljanju samostalne djelatnosti iz navedene oblasti,
2. program zaštite livanjskih „divljih“konja koji mora sadržavati;
- mjere suzbijanja epidemije, higijena i utvrđivanje zdravstvenog stanja životinja,
- mjere za označavanje grla, praćenje brojnog stanja životinja, upoznavanje strukture i identifikacija krda,
- mjere prehrane životinja,

- plan nadzora nad životinjama, briga i zaštita krda,
- mjere zaštite od poljskih šteta i naknada štete koju počinu životinje,
- financijski plan i način korištenja sredstava.

Način podnošenja prijava

Prijava za učešće u Javnom pozivu za predlaganje programa u oblasti zaštite livanjskih divljih konja iz sredstava općine Livno za 2010. godinu, može se preuzeti u prostorijama općine Livno u sobi broj 31.
Popunjena prijava sa traženom dokumentacijom može se predati na protokol općine Livno u roku od 15(petnaest ) dana od dana objave na Oglasnoj ploči općine Livno na adresu:

OPĆINA LIVNO
SLUŽBA ZA GOSPODARSVO I INSPEKCIJSKE POSLOVE
UL. Silvija Strahimira Kranjčevića b.b.
L I V N O

sa naznakom „ ZA JAVNI POZIV ZA ZAŠTITU LIVANJSKIH DIVLJIH KONJA“

(preuzeo sa: http://www.divljikonji.org/)
VjecitiStudent

#71 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by VjecitiStudent »

Prelijepi su!

Image

Wild stallions fight for supremacy as spring replenishes the plains below the Cincar mountains, in west Bosnia. The origin of the herd, which spends winter in the high valleys, is unknown
Photographer: Vedran Vidak/ BNPS.co.uk
michio

#72 Re: Spasimo livanjske divlje konje!

Post by michio »

Wild stallions fight for supremacy as spring replenishes the plains below the Cincar mountains, in west Bosnia. The origin of the herd, which spends winter in the high valleys, is unknown
Divljih konja u prirodi nema. Uvijek neki mitovi. A porijeklo su im napusteni konji livanjskih sela.
Post Reply