Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
valterbranisarajevo

#1 Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Post by valterbranisarajevo »

Spomen park Vraca, jedinstveni svjedok i simbol stradanja građana Sarajeva u II svjetskom ratu. napravljen je u staroj austrougarskoj tvrđavi izgrađenoj u 19 vijeku. na obroncima planine Trebević. U toku II svjetskog rata nacisti i njihove sluge su na Vracama napravili strašno stratište gdje su vršili masovna strijeljanja i vješanja nevinih građana Sarajeva.

Na zidovima tvrđave, u pokušaju da ih spase od zaborava, građani Sarajeva su 1981. godine upisali imena 9091 svojih sugrađana koji su stradali kao žrtve fašističkog terora na brojnim stratištima i koncentracionim logorima samo zbog svog porijekla odnosno vjerske ili nacionalne pripadnosti. Među imenima na tužnom spisku nalaze se i imena 1100 naših najmlađih sugrađana. Prema dostupnim podacima u Sarajevu je u toku II svjetskog rata poginulo oko 12.000 njegovih građana (svaki sedmi stanovnik, ili blizu 15 % ukupne populacije. S obzirom da se većini od njih nepoznato mjesto ukopa upravo su Vraca bila jedino mjesto gdje su im njihovi najmiliji i ostali građani mogli odati počast.

U spomen parku Vraca su upisana imena i 2000 naših sugrađana poginulih u borbi protiv fašizma, a na tom mjestu su sahranjeni i sarajevski borci antifašisti: Vladimir Perić Valter, Slaviša Vajner Čiča, Slobodan Princip Seljo, Bane Šurbat, Adem Buća, Mustafa Dovadžija, Radojka Lakić...

U toku posljednjeg rata Spomen park Vraca je pretrpio teška oštećenja, a poslije rata zbog nebrige vlasti koja nije učinila ništa na njegovoj sanaciji devastacija je nastavljena.
Spomen park je postao mjesto gdje se okupljaju narkomani i koje je zbog vlastite sigurnosti bolje zaobilaziti. Posebno poniženje za žrtve predstavlja svakodnevno skidanje slova njihovih imena sa zidova tvrđave od strane sadašnjih „turista“ koji posjećuju park.

U vremenu kada fašizam ponovo hara ovim prostorima građani Sarajeva bi trebali pokazati svoj antifašistički duh, dići svoj glas, zaustaviti devastaciju Spomen parka i zatražiti od nadležnih organa vlasti da izvrše njegovu temeljitu rekonstrukciju kako bi se ovom mjestu vratilo dostojanstvo koje zaslužuje, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je Komisija za Očuvanje Nacionalnih Spomenika proglasila 2005. godine Spomen park Vraca Nacionalnim spomenikom pod zaštitom države. Treba napomenuti da je Spomen park Vraca podijeljen međuentitetskom linijom pa je ovo idealna prilika da obnova Spomen parka bude zajednička akcija građana i vlasti sa obje strane međuentitetske linije...

Pozivamo sve građane Sarajeva, sve antifašiste sa ovih prostora, NVO, udruženja građana, političke stranke, medije, da se uključe u ovu humanu i ljudsku aktivnost, da bi Spomen park Vraca svjedočio i budućim pokoljenjima o strašnoj patnji i herojskom otporu građana Sarajeva u II svjetskom ratu...

Sarajevo 8.9.2008. godine

Fildžan viška- BiH Internet mreža za promociju prijateljstva i tolerancije

Spasimo i obnovimo spomen-park Vraca u Sarajevu

http://www.facebook.com/group.php?gid=29784970754
Last edited by valterbranisarajevo on 10/08/2010 15:20, edited 3 times in total.
uvjek dobar gost

#2 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Post by uvjek dobar gost »

valtere šta konkretno činiti?

Na koji način i kojim sredstvima se boriti...?

Znači za sam samo kako?
delightful

#3 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Post by delightful »

uvjek dobar gost wrote:valtere šta konkretno činiti?

Na koji način i kojim sredstvima se boriti...?

Znači za sam samo kako?
valterbranisarajevo

#4 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Hm da..

Zato sam otvorio temu da vidimo kako ćemo. Mislim da ovo već dugo "visi u zraku" i da je vrijeme da Vraca spustimo na zemlju i stavimo ih na sto.Ni ja nažalost nemam jasan odgovor na pitanje kako i šta raditi..

Za sada mi pada na pamet da animiramo što više građana i da "sjednemo na glavu" vlastima: kantonalnim, općinskim, entitetskim državnim.. Moramo ih natjerati da izdvoje novac za obnovu.. Nažalost mi bez njihovog (čitaj našeg) novca tu ne možemo puno učiniti...Koristeći apele, novinske članke, poznanstva...

Eto tema je otvorena za prijedloge i sugestije - kako?
uvjek dobar gost

#5 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Kako obnoviti nešto što nije u skladu sa konceptom koji se nudi i koji je (htjeli mi to sebi priznati il ne) opšteprihvaćen u našem društvu. Kako obnoviti objekat koji simbolizira zajedničke žrtve koje smo imali tokom drugog svjetskog rata, tokom perioda naše historije koji je u ljudima probudio najgore il najbolje osobine....?

Prije elaboracije i u sklopu uvoda moram napomenuti da ovaj objekat nije usamljen, mnogi spomenic ,muzeji i objekti koji su bili simboli nekad danas su zgarišta, ruševine ... il obične hrpe cigli.

No kako diskutujemo o Spomen parku Vraca ... predlažem sljedeće, isčeprkati sve papire koji su izašli iz organa vlasti, a tiču se pomenutog objekta, naći rješenje u kojem se određuje da je pomenuti prostor od državnog značaja... napisati javno pismo i skupa sa tim svim papirima poslati na sve moguće adrese, ambasade, OHR, sve domaće institucije, svi mediji.... pismo koje će ići u pratnji mora biti iskreno, oštro, mora na neki način udariti na savijest i svijest (ako toga još ima) populacije koja živi u Sarajevu ali i u BiH.. nakon tog pisma početi sa akcijama koje će imati za cilj skupljanje sredstava odnosno treba preuzeti inicijativu jer vidimo da se vlast neće prihvatiti posla jer znamo u kakvom su stanju ostali kulturno-istorisjki spomenici i mjesta u BiH, treba (ovo je moj stav) zauzeti pomenuti objekat (kao i mnoge druge) vratiti ga prvobitnoj namjeni i tako pokazati da nisu u pitanju milioni maraka već nedostatak dobr volje i vizije. Nije sve u parama i kulama mogu se stvari pomaknuti sa mrtve tačke sa malo entuzijazma i dobr volje.... za početak, a do naredne građevinske sezone treba učiniti mnogo više... do tada naći konkretne krivce koji opstruiraju obnovu i restauraciju pomenute lokacije.. likove koji igraju na kartu zaborava i kolektivne amnezije....

Nije meni lično sam objekat problem, meni su najveći problem osnove na kojim počiva ovo bolesno post ratno-agresijsko društvo... ako nastavi pomenuto društvo kretati se putem kojim je pristalo biti povedeno.... mrka nam je kapa svima jer smo izgleda svi (il velika većina) prihvatili te principe i njima se rukovodimo danas u svakodnevnom životu.

Mada ako ovo čitaju poslušnici neke od vlada il nekog od ministarstava neka poljube šefa svog u bulju i neka počnu raditi svoj posao.... jer mi ih plaćamo skupo za njihov nerad.
Skyfox

#6 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Post by Skyfox »

dok vrijeme prolazi propadanje i unistavanje se nastavlja.
Cigani skidaju sav metal cak i bandere i prodaju u staro zeljezo a slova prodaju na pijaci kao privjeske...

Stata je sto nikoga "na vlasti" ne interesuje ovo gradsko izletiste sa kojeg se Sarajevo vidi kao na dlanu...
Fiore

#7 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Post by Fiore »

uvjek dobar gost wrote:Kako obnoviti nešto što nije u skladu sa konceptom koji se nudi i koji je (htjeli mi to sebi priznati il ne) opšteprihvaćen u našem društvu. Kako obnoviti objekat koji simbolizira zajedničke žrtve koje smo imali tokom drugog svjetskog rata, tokom perioda naše historije koji je u ljudima probudio najgore il najbolje osobine....?

Prije elaboracije i u sklopu uvoda moram napomenuti da ovaj objekat nije usamljen, mnogi spomenic ,muzeji i objekti koji su bili simboli nekad danas su zgarišta, ruševine ... il obične hrpe cigli.

No kako diskutujemo o Spomen parku Vraca ... predlažem sljedeće, isčeprkati sve papire koji su izašli iz organa vlasti, a tiču se pomenutog objekta, naći rješenje u kojem se određuje da je pomenuti prostor od državnog značaja... napisati javno pismo i skupa sa tim svim papirima poslati na sve moguće adrese, ambasade, OHR, sve domaće institucije, svi mediji.... pismo koje će ići u pratnji mora biti iskreno, oštro, mora na neki način udariti na savijest i svijest (ako toga još ima) populacije koja živi u Sarajevu ali i u BiH.. nakon tog pisma početi sa akcijama koje će imati za cilj skupljanje sredstava odnosno treba preuzeti inicijativu jer vidimo da se vlast neće prihvatiti posla jer znamo u kakvom su stanju ostali kulturno-istorisjki spomenici i mjesta u BiH, treba (ovo je moj stav) zauzeti pomenuti objekat (kao i mnoge druge) vratiti ga prvobitnoj namjeni i tako pokazati da nisu u pitanju milioni maraka već nedostatak dobr volje i vizije. Nije sve u parama i kulama mogu se stvari pomaknuti sa mrtve tačke sa malo entuzijazma i dobr volje.... za početak, a do naredne građevinske sezone treba učiniti mnogo više... do tada naći konkretne krivce koji opstruiraju obnovu i restauraciju pomenute lokacije.. likove koji igraju na kartu zaborava i kolektivne amnezije....

Nije meni lično sam objekat problem, meni su najveći problem osnove na kojim počiva ovo bolesno post ratno-agresijsko društvo... ako nastavi pomenuto društvo kretati se putem kojim je pristalo biti povedeno.... mrka nam je kapa svima jer smo izgleda svi (il velika većina) prihvatili te principe i njima se rukovodimo danas u svakodnevnom životu.

Mada ako ovo čitaju poslušnici neke od vlada il nekog od ministarstava neka poljube šefa svog u bulju i neka počnu raditi svoj posao.... jer mi ih plaćamo skupo za njihov nerad.
Pridruzujem se ideji za ocuvanje historije.. jer vazno je da se zna ko su bili Partizani i ko se borio protiv koga..TITO
ljubav_aha

#8 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Post by ljubav_aha »

Skyfox wrote:dok vrijeme prolazi propadanje i unistavanje se nastavlja.
Cigani skidaju sav metal cak i bandere i prodaju u staro zeljezo a slova prodaju na pijaci kao privjeske...

Stata je sto nikoga "na vlasti" ne interesuje ovo gradsko izletiste sa kojeg se Sarajevo vidi kao na dlanu...
:shock:
tataratira

#9 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Post by tataratira »

nemoj vlasti titati
gore je tako fino da nema potrebe da uljepšavaju

dovoljno je zeleno :D

podržavam obnovu spomen parka
bandere su sablasne

tu sam polagao omladinsku zakletvu :thumbup:
valterbranisarajevo

#10 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Facebook grupa - Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

http://www.facebook.com/group.php?gid=29784970754
valterbranisarajevo

#11 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Ovo je veoma bitno. Odluka o proglašenju Spomen parka Vraca nacionalnim spomenikom BiH

http://www.aneks8komisija.com.ba/main.p ... ew&id=2559
suncica24

#12 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Post by suncica24 »

Mozda da zatrazimo, pismom, od nasih dragih poslanika, da zatraze da se konacno krene u realizaciju sanacionog plana Spomen parka Vraca?
Koji je donesen, za ne povjerovat, 2001.god???? A od tad, najvece sto se uradilo, jest da se ocistio park. I podsisalo grmlje. Naravno, sve to pred 6. april! :x

Mozda da odemo na Vraca? Sa rajom, sestrom, bratom... Sjecate se, kao kad smo bili djeca? Meni je ono bila oaza. Raj. Jedini na Grbavici! Pa da mi vratimo zivot?

Mozda da postavimo panoe, papirne postere, sa unistenim imenima stradalih gradjana Sarajeva? I dodamo imena stradalih u prethodnoj agresiji, jer... i oni su bezimeni, gdinama, kao i stradali u II svjetskom ratu!

Mozda da podsisamo korov, uzmemo metle i pocistimo krs? Radna akcija? Malo razgibavanja...

Moj dobri goste, mnogo je ovih "mozda da"... ali...malo nas je, malo :roll:
homo_sapiens

#13 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Post by homo_sapiens »

suncica24 wrote:Mozda da zatrazimo, pismom, od nasih dragih poslanika, da zatraze da se konacno krene u realizaciju sanacionog plana Spomen parka Vraca?
Koji je donesen, za ne povjerovat, 2001.god???? A od tad, najvece sto se uradilo, jest da se ocistio park. I podsisalo grmlje. Naravno, sve to pred 6. april! :x

Mozda da odemo na Vraca? Sa rajom, sestrom, bratom... Sjecate se, kao kad smo bili djeca? Meni je ono bila oaza. Raj. Jedini na Grbavici! Pa da mi vratimo zivot?

Mozda da postavimo panoe, papirne postere, sa unistenim imenima stradalih gradjana Sarajeva? I dodamo imena stradalih u prethodnoj agresiji, jer... i oni su bezimeni, gdinama, kao i stradali u II svjetskom ratu!

Mozda da podsisamo korov, uzmemo metle i pocistimo krs? Radna akcija? Malo razgibavanja...

Moj dobri goste, mnogo je ovih "mozda da"... ali...malo nas je, malo :roll:
Da nasi poslanici imaju osjecaj za odgovornost, zapravo, da se nasi poslanici plase da bi, necinjenjem zadanog, mogli izgubiti pozicije, privilegije i na ostali nacin im omogucen lagodan zivot, do danas bi sigurno bila pokrenuta realizacija Akcionog plana za Vraca.
Konacno sve nase izabranike u izvrsnoj i zakonodavnoj vlasti moramo primorati da snose odgovornost! Bez toga ne vrijedi da "iz mjeseca u mjesec" mi, gradjani, stalno nesto trazimo da ucine, da ucine ono sto su davno prije morali uciniti.
Trazimo sada da snose odgovornost, trazimo da se kazne oni koji su krivci zbog neucinjenog. I ne samo za spomenik Vraca.
valterbranisarajevo

#14 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Bojim se da će kada nestane željeza na red doći kamenje iz tvrđave. Koliko je kulturno istorijskih spomenika i stećaka završilo ugrađeno u vikendice i ograde. Tragična sudbina Kalkadoš sinagoge me uvjerila da je kod nas, nažalost sve moguće... :(
valterbranisarajevo

#15 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Prilikom donošenja odluke o proglašenju Spomen parka nacionalnim spomenikom 2005.godine Komisija je naložila sljedeće:

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije) dužna je osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnog spomenika.

Dakle Vlada FBiH nije ispunila svoju obavezu. Rezultati neispunjavanja obaveze su nažalost u najmanju ruku, katastrofalni...
HomeArt

#16 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Post by HomeArt »

valterbranisarajevo wrote:Prilikom donošenja odluke o proglašenju Spomen parka nacionalnim spomenikom 2005.godine Komisija je naložila sljedeće:

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije) dužna je osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnog spomenika.

Dakle Vlada FBiH nije ispunila svoju obavezu. Rezultati neispunjavanja obaveze su nažalost u najmanju ruku, katastrofalni...

Park treba obnoviti kao spomenik antifasizmu sto je i bio, samo treba dodati da je i u agresiji 92' sluzio za teror nad gradjanima Sarajeva, drugacije nema smisla.
uvjek dobar gost

#17 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

sahan wrote:
valterbranisarajevo wrote:Prilikom donošenja odluke o proglašenju Spomen parka nacionalnim spomenikom 2005.godine Komisija je naložila sljedeće:

Park treba obnoviti kao spomenik antifasizmu sto je i bio, samo treba dodati da je i u agresiji 92' sluzio za teror nad gradjanima Sarajeva, drugacije nema smisla.
Znam da tema nije politika odnosno pod-forum.. no zapitajmo se svi koliko imamo argumenata i razloga da tražimo da se uhapsi ljepotan na čelu vlade federacije...? Barem dvadeset jakih razloga.. no mislim da je Sunčica postavila prava pitanja..
Koliko je nas koji palamudimo i upozoravamo na forumu spremno izdvojiti jedno subotnje prijepodne i malo zasukati rukave te tako na simboličan način pokazati glavešinama priljepljenim u fotelje da se može i da se treba raditi na očuvanju istorije i naslijeđa...
Ja sam ZA svaki vid akcije i tu sam.. ukoliko nas bude barem deset akcija će uspjeti.... i to će možda za pomenuti objekat značiti mnogo... da ne govorim o dubljoj simbolici...
valterbranisarajevo

#18 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Treba izvršiti pritisak na vladu FBiH da izvrši svoje obaveze iz odluke Komisije za zaštitu nacionalnlih spomenika, ako ne treba izvršiti pritisak na komisiju da preduzme odgovarajuće mjere da ih natjera na to.

Naravno uključujući i prisilno izvršenje odluke putem suda....

I jedni i drugi su dobro plaćeni da budu u službi države i njezinih građana. neka rade svoj posao, a mi ćemo biti njihova savjest. Svaka druga aktivnost i inicijativa koja može doprinjeti uspjehu ove akcije je naravno,
dobrodošla. Svi građani i organizacije koji su zainteresovani da se Vraca sačuvaju će već po svojoj savjesti naći način da daju svoj doprinos...

Čak i običan dopis ili javni apel može dosta pomoći. Apel po apel, odnosno zrno po zrno...
Mikado

#19 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Post by Mikado »

Image

Dnevni Avaz (25.05.2008.)
Mikado

#20 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Post by Mikado »

Mikado

#21 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Post by Mikado »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
ins

#22 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Post by ins »

Naprosto je nevjerovatna cinjenica da sve ove poslijeratne godine koliko su bili na vlasti, SDP i Zeljko Komsic nisu niti prstom maknuli da se ukloni jedna kesa smeca sa Spomen parka Vraca a o obnovi da ne govorimo, vec je prve korake u obnovi napravio Koldzo iz mubarek-graditeljske SDA?!

:x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

PS: Sva prica o obnovi i odrzavanju Spomen parka Vraca pocinje i zavrsava ULICNOM RASVJETOM tog podrucja, a potom i njegovim ogradjivanjem metalnom ogradom (privlacnom,po mogucnosti)

:bih:
valterbranisarajevo

#23 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 06.08.2008. odobrila 80.000 KM za Vraca. Sa ovim novcem bi se moglo uraditi dosta toga. Nadam se da će se uskoro početi nešto raditi...

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... e/401b.htm
Dori

#24 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Post by Dori »

Mikado wrote: Image
Odlicna majica!!! Prava forumaska :lol:

@ valterbranisarajevo: Odlicna vijest :thumbup: :bih:
ljubav_aha

#25 Re: Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu

Post by ljubav_aha »

Dena wrote:
Mikado wrote: Image