Molim svakog ko zna išta o uzgoju i prodaji na našim prostorima da se javi
i prosvijetli me, ohrabri ili ne ohrabri
hvala unaprijed

Moderator: anex

hvala, biće biće ako uspijembadalpur wrote:Nemam ti nista pametno za reci, osim SRETNO. Zelim ti uspjeh! O sparogama znam samo da su zdrave, ali i da ih se nema za kupiti kod nas, osim konzerviranih...
sretno stari.AkoBogDaADaće wrote:hvala, biće biće ako uspijembadalpur wrote:Nemam ti nista pametno za reci, osim SRETNO. Zelim ti uspjeh! O sparogama znam samo da su zdrave, ali i da ih se nema za kupiti kod nas, osim konzerviranih...
Zasto se nema kupiti? Nije dobra klima?badalpur wrote:Nemam ti nista pametno za reci, osim SRETNO. Zelim ti uspjeh! O sparogama znam samo da su zdrave, ali i da ih se nema za kupiti kod nas, osim konzerviranih...
Jack Be Nimble wrote:Zasto se nema kupiti? Nije dobra klima?badalpur wrote:Nemam ti nista pametno za reci, osim SRETNO. Zelim ti uspjeh! O sparogama znam samo da su zdrave, ali i da ih se nema za kupiti kod nas, osim konzerviranih...
Kada se to sadi? Ja samo znam da im je upravo sada sezona, ja ne mogu smisliti rucak bez spargli.
svaka roba ima svog kupca. kod nas ne postoji navika da se sparoge jedu. no i to se moze izgraditi. ima ih kupiti na pijaci i mala ali odabrana grupa ljudi jedva ceka da se pojave. moj savjet je samo da ides na organski uzgoj jer se eto vise trazi i cijeni, a bolje je i jefitnije tako krenuti u samom pocetku nego poslije prelaziti. one traju kratko pa se vjerojatno poslije moze uraditi i u kombinaciji sa nekom drugom kulturomAkoBogDaADaće wrote:hvala ljudi![]()
Jack Be Nimble wrote:Zasto se nema kupiti? Nije dobra klima?badalpur wrote:Nemam ti nista pametno za reci, osim SRETNO. Zelim ti uspjeh! O sparogama znam samo da su zdrave, ali i da ih se nema za kupiti kod nas, osim konzerviranih...
Kada se to sadi? Ja samo znam da im je upravo sada sezona, ja ne mogu smisliti rucak bez spargli.
veliko pitanje prijatelju
.. dali su nedostupne sto su skupe ili su skupe zato sto su manje dostupne.. to su neki od razloga koji su me zainteresovali za šparoge .. drago mi je sto vec na forumu nalazim na zainteresirane kupce, to me svakako ohrabruje
Ne vjerujem da je do klime, Michigan je navjeci proizvodjac spargle u USA, klima manje vise ko nasa. Mislim da je do tradicijeJack Be Nimble wrote:Zasto se nema kupiti? Nije dobra klima?badalpur wrote:Nemam ti nista pametno za reci, osim SRETNO. Zelim ti uspjeh! O sparogama znam samo da su zdrave, ali i da ih se nema za kupiti kod nas, osim konzerviranih...
posadi li se ista ove godineAkoBogDaADaće wrote:Planiram da uzgajam šparoge . Imam nesto para za pocetak i 3 ha njive .
hvala unaprijed![]()
nista jos, istrazujem, ispitujem -od procesa proizvodnje do plasiranja spargli na trzisteToto wrote:posadi li se ista ove godineAkoBogDaADaće wrote:Planiram da uzgajam šparoge . Imam nesto para za pocetak i 3 ha njive .
hvala unaprijed![]()
Pa sta je 3 godine? Pa i vocku kad posadis treba joj barem 3 godine da dobijes nesto plodova..Fozgen wrote:Neki dan moj otac bas htio da posije jedno pakovanje sparoga, on tamani one divlje ali meni je to skroz bezze.
Elem na pakovanju pise da treba tri godine da podje da daje plodove.
Ukus uzgajanih ne znam al znam da su popularne.
Ali tri godine :S
Zasto si se odlucio bas za sparoge, kad ima unosnijih poslova u poljoprivredi, sa manje rizika (posebni uslovi uzgoja, skladištenja i transporta, manja otkupna cijena)?AkoBogDaADaće wrote:Planiram da uzgajam šparoge . Imam nesto para za pocetak i 3 ha njive .
hvala unaprijed![]()
Vjerovatno voli sparoge. Volim ih i ja, ali su fakat malo preskupe.crno_sa_zlatnim wrote:Zasto si se odlucio bas za sparoge, kad ima unosnijih poslova u poljoprivredi, sa manje rizika (posebni uslovi uzgoja, skladištenja i transporta, manja otkupna cijena)?AkoBogDaADaće wrote:Planiram da uzgajam šparoge . Imam nesto para za pocetak i 3 ha njive .
hvala unaprijed![]()
Mislim da je u Bingu ili u poljoprivrednoj apoteci u Zenici.sitno wrote:Pa sta je 3 godine? Pa i vocku kad posadis treba joj barem 3 godine da dobijes nesto plodova..Fozgen wrote:Neki dan moj otac bas htio da posije jedno pakovanje sparoga, on tamani one divlje ali meni je to skroz bezze.
Elem na pakovanju pise da treba tri godine da podje da daje plodove.
Ukus uzgajanih ne znam al znam da su popularne.
Ali tri godine :S
Gdje ti je stari kupio sjeme za sparoge? Pls, pitaj ga...