Spajanje LED TV-a sa računarom

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Muhicz

#1 Spajanje LED TV-a sa računarom

Post by Muhicz »

Pozdrav forumaši. LED plazma/tv ima PC/VGA ulaz, spojio sam je, međutim, ponekad upalim računar i slika treperi, ne znam tačno kako da objasnim... Dok sam je koristio samo za gledanje TV kanala ovo se nije dešavalo. Slot za PC je raskliman/propao (treba ga pričvrstiti) pa se teško i zavrće VGA, da li je možda to uzrok? I konačno, da li bih spajanjem plazme i računara HDMI kablom riješio ovaj problem i možda dobio bolji performans/sliku?
amar1994

#2 Re: Spajanje LED TV-a sa računarom

Post by amar1994 »

Muhicz wrote:Pozdrav forumaši. LED plazma/tv ima PC/VGA ulaz, spojio sam je, međutim, ponekad upalim računar i slika treperi, ne znam tačno kako da objasnim... Dok sam je koristio samo za gledanje TV kanala ovo se nije dešavalo. Slot za PC je raskliman/propao (treba ga pričvrstiti) pa se teško i zavrće VGA, da li je možda to uzrok? I konačno, da li bih spajanjem plazme i računara HDMI kablom riješio ovaj problem i možda dobio bolji performans/sliku?
probaj sa HDMI pa nam javi :thumbup:

ako je raskliman moguce je da nije dobra veza/kontakt .

eh ja , VGA ti je zastario nacin prenosa slike , HDMI ti je i po tom pitanju bolja opcija .
Shiba

#3 Re: Spajanje LED TV-a sa računarom

Post by Shiba »

Muhicz wrote:Pozdrav forumaši. LED plazma/tv ima PC/VGA ulaz, spojio sam je, međutim, ponekad upalim računar i slika treperi, ne znam tačno kako da objasnim... Dok sam je koristio samo za gledanje TV kanala ovo se nije dešavalo. Slot za PC je raskliman/propao (treba ga pričvrstiti) pa se teško i zavrće VGA, da li je možda to uzrok? I konačno, da li bih spajanjem plazme i računara HDMI kablom riješio ovaj problem i možda dobio bolji performans/sliku?
Moguće je i da ti VGA kabal nije dobar. VGA prenosi analogni signal a HDMI digitalni, tako da je HDMI svakako neuporedivo bolja opcija što se tiče kvaliteta slike. Moguće je da ćeš imati malo veći input lag preko HDMI-a ali na novijim (ispod 5 godina) televizorima se to manje-više ne osjeti nikako. Pogotovo ako samo gledaš filmove, onda je skroz nebitno.
Muhicz

#4 Re: Spajanje LED TV-a sa računarom

Post by Muhicz »

Shiba wrote:
Moguće je i da ti VGA kabal nije dobar. VGA prenosi analogni signal a HDMI digitalni, tako da je HDMI svakako neuporedivo bolja opcija što se tiče kvaliteta slike. Moguće je da ćeš imati malo veći input lag preko HDMI-a ali na novijim (ispod 5 godina) televizorima se to manje-više ne osjeti nikako. Pogotovo ako samo gledaš filmove, onda je skroz nebitno.
Plazma je u funkciji monitora, a apsolutno nikako je ne koristim za gledanje filmova ili serija, pa me zanima kako bi sa HDMI-om funkcionisala ovako, kao monitor.

Usput, da li trebam nabaviti kabl sa dva HDMI kraja (dakle, HDMI i u računar/grafičku i u TV)

ili kabl sa jednim VGA krajem (koji ide u grafičku) i drugim HDMI (koji ide u TV)?
semirsar

#5 Re: Spajanje LED TV-a sa računarom

Post by semirsar »

Ako graficka ima HDMI izlaz onda obavezno uzmi kabal sa 2 HDMI kraja.
Ako ti VGA slot na plazmi ima lufta, a graficka nema HDMI tad ti treba adapter ali na ovaj nacin neces imati zvuka na plazmi. Zvuk ti ionako nece trebati ako je osnovna namjena plazme da bude monitor. :mrgreen:
Shiba

#6 Re: Spajanje LED TV-a sa računarom

Post by Shiba »

Muhicz wrote:Plazma je u funkciji monitora, a apsolutno nikako je ne koristim za gledanje filmova ili serija, pa me zanima kako bi sa HDMI-om funkcionisala ovako, kao monitor.

Usput, da li trebam nabaviti kabl sa dva HDMI kraja (dakle, HDMI i u računar/grafičku i u TV)

ili kabl sa jednim VGA krajem (koji ide u grafičku) i drugim HDMI (koji ide u TV)?
Ako je noviji TV biće ok. Treba ti obični HDMI kabl (znači HDMI na oba kraja). Iako postoje HDMI/VGA kablovi, ne možeš da ih upotrijebiš na taj način jer je VGA analogni signal a HDMI digitalni, treba ti pretvarač signala iz analognog u digitalni, ovakav recimo:

https://www.olx.ba/artikal/30780520/vga ... i-adapter/

Mada ako imaš HDMI na grafičkoj nema potrebe za tim, nema potrebe da bacaš pare džaba. Spoji HDMI izlaz na grafičkoj sa HDMI izlazom na TV-u i vozi, kako kaže kolega @semirsar
diablobih

#7 Re: Spajanje LED TV-a sa računarom

Post by diablobih »

Pa najbolje kad je sa oba hdmi, ali ako ti racunar ne podrzava hdmi, onda moras tako jbg.
heat
Grijem se na: Ljubav
Vozim: ABCD

#8 Re: Spajanje LED TV-a sa računarom

Post by heat »

Raja,

Sta sastaviti u centralnu jedinicu, a namjera mi je da spojim sa LCD ?
Ne razumijem se u ove fore i fazone, a da nije plaho skupo.
Namjena: surfanje, download filmova (gledanje istih) i eventualno za Word,Excel.

Hvala i lijep pozdrav
semirsar

#9 Re: Spajanje LED TV-a sa računarom

Post by semirsar »

koji lcd, ima li HDMI, koliko para... ima tu dosta nepoznanica.
Moja stara makina preko koje ganjam FHD filmove bez ikakvog stopanja je C2D E7500 @2.93GHz asus grafika HD6670 sa HDMI a koja je na PIK.BA oko 50/100KM
et' neka paralela pa ti vidi :mrgreen:
heat

#10 Re: Spajanje LED TV-a sa računarom

Post by heat »

semirsar wrote:koji lcd, ima li HDMI, koliko para... ima tu dosta nepoznanica.
Moja stara makina preko koje ganjam FHD filmove bez ikakvog stopanja je C2D E7500 @2.93GHz asus grafika HD6670 sa HDMI a koja je na PIK.BA oko 50/100KM
Ima HDMI :D
ovaj TV https://www.lg.com/de/tv/lg-47LB671V

Sta bi bilo optimalno za tu svrhu i namjenu na Piku. Malo surfanja, skidanja i gledanja FHD filmova, nista serveri i ta cuda.

Unaprijed hvala :thumbup:
semirsar

#11 Re: Spajanje LED TV-a sa računarom

Post by semirsar »

heat wrote:

Sta bi bilo optimalno za tu svrhu i namjenu na Piku. Malo surfanja, skidanja i gledanja FHD filmova, nista serveri i ta cuda.

ako si u ili oko Saraj'va, preporuka je da se obratis na https://min.ba/ i izneses sta te zanima, siguran sam da ce ti sloziti ili preporuciti najbolje za novce koje si namjenio za to.
Kao sto prije rekoh, ova moja stara makina je pravi multimedijalni centar za kodi, serviio, plex... skoro joj dodatno prituri i ssd uz 1tb hdd, ima 4GB rama i grafu sa HDMI portom pa filmici u FHD, igrice, doduse one od prije tri, cetri godine lete samo tako. Prezivila sve i svasta i jos trpi, suti i radi bez trzanja :thumbup:
heat

#12 Re: Spajanje LED TV-a sa računarom

Post by heat »

semirsar wrote:
heat wrote:

ako si u ili oko Saraj'va, preporuka je da se obratis na https://min.ba/ i izneses sta te zanima, siguran sam da ce ti sloziti ili preporuciti najbolje za novce koje si namjenio za to.
Kao sto prije rekoh, ova moja stara makina je pravi multimedijalni centar za kodi, serviio, plex... skoro joj dodatno prituri i ssd uz 1tb hdd, ima 4GB rama i grafu sa HDMI portom pa filmici u FHD, igrice, doduse one od prije tri, cetri godine lete samo tako. Prezivila sve i svasta i jos trpi, suti i radi bez trzanja :thumbup:
Iz Celjigovica sam, a sada sam u Saraj´vu :mrgreen:
Hvala ti na detaljnim, opsirnim i kvalitetnim informacijama!
Obratim se navedenoj kompaniji i uzmem nesto. Javim sta sam uzeo :)

Hvala i lijep pozdrav :thumbup:
semirsar

#13 Re: Spajanje LED TV-a sa računarom

Post by semirsar »

Nema na cemu, pozdrav :thumbup:
Post Reply