Spajanje kantona

Post Reply
luckypot

#101 Re: Spajanje kantona

Post by luckypot »

osa wrote:
manolito wrote:
meni se čini da si ti pomiješao lonce i poklopce, pa bošnjaci komunističkim dekretom postaše narod, ne hrvati i srbi, a dekretom sda postaše bošnjaci...
ti hoces da kazes da nisu narod, da nisi mozda konacno malo pretjerao hajvanu
naravno da su narod, pa komunisti to omogućiše izmjenama ustava 1974. do tada su bili srbi, hrvati ili neopredjeljeni, a sad u osnovnu školu i uhvati se povjesti, hajvanu, šta god to značilo....[/quote]

Kolega ne gubite zivce :D A i prisjetite se da niste agencija za licenciranje i odobravanje jezika i naroda, drugim rjecima nece vas niko pitati kako sebe da nazove.

Nego spojise li se kantoni?
kiky

#102 Re: Spajanje kantona

Post by kiky »

osa wrote:
manolito wrote:
meni se čini da si ti pomiješao lonce i poklopce, pa bošnjaci komunističkim dekretom postaše narod, ne hrvati i srbi, a dekretom sda postaše bošnjaci...
naravno da su narod, pa komunisti to omogućiše izmjenama ustava 1974. do tada su bili srbi, hrvati ili neopredjeljeni, a sad u osnovnu školu i uhvati se povjesti, hajvanu, šta god to značilo....[/quote]

stvarno, čovječe ...
ti si rođen za razvodnjavanje tema ...
:D
manolito

#103 Re: Spajanje kantona

Post by manolito »

osa wrote:
manolito wrote:

e moj osa nikad od tebe covjeka

p.s. ja mogu bar u osnovnu a ti ni to, nema skole za hajvana
Last edited by manolito on 29/09/2010 20:32, edited 1 time in total.
luckypot

#104 Re: Spajanje kantona

Post by luckypot »

manolito wrote:
osa wrote:
manolito wrote:
naravno da su narod, pa komunisti to omogućiše izmjenama ustava 1974. do tada su bili srbi, hrvati ili neopredjeljeni, a sad u osnovnu školu i uhvati se povjesti, hajvanu, šta god to značilo....
e moj osa nikad od tebe covjeka[/quote]

Hajd bolan ko da ga ko pita da li su BOsnjaci narod ili nisu, kako im se zove jezik itd itd. Covjek se 'ne slaze' pa sta ces mu. :D
manolito

#105 Re: Spajanje kantona

Post by manolito »

luckypot wrote:
manolito wrote:
naravno da su narod, pa komunisti to omogućiše izmjenama ustava 1974. do tada su bili srbi, hrvati ili neopredjeljeni, a sad u osnovnu školu i uhvati se povjesti, hajvanu, šta god to značilo....
e moj osa nikad od tebe covjeka
Hajd bolan ko da ga ko pita da li su BOsnjaci narod ili nisu, kako im se zove jezik itd itd. Covjek se 'ne slaze' pa sta ces mu. :D[/quote]

a sve kukaju Bleiburg itd. medjutim ocito Tile nije dobro obavio posao, provuk'o mu se poneki 8-)
Vitezanin

#106 Re: Spajanje kantona

Post by Vitezanin »

U ovoj državi ako se već treba nešto pripajati, spajati, razdvajati itd itd. onda treba krenuti od općina!
Ravno, Dobretići, one dvije novoformirane općine oko Goražda, Istočni Mostar, Jezero...To su općine koje imaju od nekoliko stotina (ili manje!) do sve 2-3 tisuće stanovnika. S druge strane takve općine nemaju apsolutno nikakve šanse za ekonomsku održivost (mislim halo, Istočni Mostar ima oko 100 stanovnika). Ali kad bi se ovo i radilo opet bi sve sve pretvorilo u politikanstvo ("oni hoće našu općinu ukintu bla bla" ), ali objektivno gledajući- takve općine nemaju smisla.
A ako samo govorimo o Federaciji i kantonima onda mislim da bi se trebalo raditi po sličnom principu- Livanjski kanton, Goraždanski i Zapadnohercegovački treba rasformirati. *valjda sam pogodio nazive svih :D ( Gutaju lovu, imaju malo stanovnika, a nitko ne zna gdje pare završe (zapravo završe gdje i proračun Istočnog Mostara od 2.000.000 KM). Naravno, nacionalna ravnoteža mora postojati. Npr sad u FBiH živi oko 65-70% Bošnjaka i 20-25% Hrvata. Ako bi se kantonima dala izvjesna autonomija, a pritom bi postajao npr USK, HNK, SBK, TK , PK i ZDK ( s tim da sam već one gore pobrojane kantone "rasporedio" u ove) onda se vidi da bi postajala 3 većinski bošnjačka, 2 ili 1 hrvatski i jedan ili 2 miješana. Naravno, ovo "bošnjačka" "hrvatska" treba uzeti s rezervom jer se mora osigurati mehanizam kojim bi svi bili zastupljeni.
Sarajevski kanton i Goraždanski treba spojiti. Ionako GK gravitira prema Sarajevu. A Sarajevo jednostavno mora biti neki oblik distrikta van entiteta. Ako je glavni grad nek je glavni grad svih. (sve dok se entiteti dozivljavaju kao nacionalni torovi, a kad ne bude tako, ako se to ikada desi, onda i nije bitno gdje ce glavni grad biti).
Image
hercegovac_pravi

#108 Re: Spajanje kantona

Post by hercegovac_pravi »

Daj mi samo jedan iole razuman stav koji odgovara na pitanje "zašto bi Bošnjaci na ovo pristali!?" Pa ovo pitanje postavljam ima već najmanje 6 mjeseci ali nikako da dobije ikakav odgovor.
Vitezanin

#109 Re: Spajanje kantona

Post by Vitezanin »

hercegovac_pravi wrote:
Daj mi samo jedan iole razuman stav koji odgovara na pitanje "zašto bi Bošnjaci na ovo pristali!?" Pa ovo pitanje postavljam ima već najmanje 6 mjeseci ali nikako da dobije ikakav odgovor.
A zašto ne bi?
Ovo čak i nema toliko veze nit s Bošnjacima niti s bilo kim već s funkcionalnošću. Ako se ja pitam. Država guta 70% proračuna na administraciju, a ti samo u FBiH imaš 10 kantona od kojih dobar dio nema veze s vezom.
luckypot

#110 Re: Spajanje kantona

Post by luckypot »

Vitezanin wrote:
hercegovac_pravi wrote:
A zašto ne bi?
Ovo čak i nema toliko veze nit s Bošnjacima niti s bilo kim već s funkcionalnošću. Ako se ja pitam. Država guta 70% proračuna na administraciju, a ti samo u FBiH imaš 10 kantona od kojih dobar dio nema veze s vezom.
Zasto ne bi pristali? Evo zasto a) ne smeta im danasnje stanje federacije i b) nece biti nikakvih ustavnih promjena a da se ne obuhvati rs. To sto se srpski i hrvatski politicari nadaju da ce se napraviti jos jedan entitet ali mimo rs tj. samo u federaciji, to ce proci kad se budemo igrali aviona. Eto zato.
luckypot

#111 Re: Spajanje kantona

Post by luckypot »

bicebolje wrote:DA LI ĆE BiH PREŽIVЈETI ZAVISI OD FBiH

BiH ne može potrajati ako Federacija BiH ne funkcioniše ili ako izgubi podršku Hrvata i Srba, smatra direktor kancelarije za Balkan Međunarodne krizne grupe Marko Prelec.

"Da li će FBiH moći da riješi krizu svoje vlasti nakon opštih izbora 3. oktobra u velikoj će mjeri dati odgovor na pitanje da li sama BiH može preživjeti", ističe se u najnovijem izvještaju MKG pod nazivom "FBiH - Paralelna kriza".

U izvještaju, u kojem MKG konstatuje da bi disfunkcionalna administracija FBiH paralizovala proces donošenja odluka, dovela ovaj entitet na ivicu bankrota i prouzrokovala socijalne nemire, naglašava se da BiH ostaje moguća sve dok FBiH nastavi da funkcioniše.

Ako novoizabrane vlasti nastave da odgađaju reforme, nadajući se da će se ustavne reforme skoro desiti na nivou BiH i riješiti većinu problema u FBiH, onda one rizikuju kompletan slom ovog entiteta, navodi se u izvještaju.

Sa druge strane, ovaj izvještaj analizira neke korake koji, ukoliko se naprave, mogu reformisati FBiH i tako postaviti kamen temeljac za napredak na nivou cijele BiH.

"Reforma FBiH bi stvorila momentum za promjene u cijeloj BiH i ojačala bi poziciju političkih partija iz FBiH u odnosu na one iz Republike Srpske" - smatra Prelec.

MKG navodi da je balansiranje između kolektivnih prava i vlasti većine na svim nivoima vlasti u FBiH stvorilo komplikovanu arhitekturu podjele vlasti koja frustrira Bošnjake i ne uspijeva da zaštiti Hrvate.

Pokušaji da se pomire zaštita ličnih građanskih prava sa kolektivnim pravima konstitutivnih naroda često ne funkcionišu. Јoš od 2009. godine Vlada FBiH nije bila u stanju da donese najosnovnije odluke, kao što je popunjavanje upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu FBiH, ističe MKG.

Visoko decentralizovana FBiH je sastavljena od 10 kantona, za koje se Hrvati još čvrsto drže, a koje bi Bošnjaci rado eliminisali. FBiH ima ekskluzivne nadležnosti u samo nekoliko oblasti dok većinu ostalih nadležnosti dijele sa nižim administrativnim nivoima.

Rezultat je glomazna administracija čiji se različiti dijelovi takmiče ili otvoreno sukobljavaju jedni sa drugima, kao i zbunjujuće i često kontradiktorno zakonodavstvo i regulative koje guše investicije i degradiraju javne servise. Veliko učešće vlasti FBiH u ukupnoj javnoj ekonomiji stvara centar političke i ekonomske moći koje političke elite eksploatišu, upozorava se u izvještaju.

Politička scena FBiH, koja je dugo bila pod dominacijom dvije najveće političke partije - Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice - fragmentirala se, čime je donošenje odluka i pokretanje refomi još više otežano.

Nove vlasti se moraju hitno suočiti sa ekonomskim i socijalnim problemima, a novi Parlament FBiH bi trebalo hitno da uspostavi komisiju za reforme koja bi uz međunarodnu podršku predložila ustavne amandmane i ostala zakonska i strukturalna poboljšanja, smatra MKG.

Direktor kancelarije za Evropu MKG Sabine Frejzer tvrdi da je revitalizacija FBiH ključna za preživljavanje BiH.

"Funkcionalna FBiH bila bi privlačnija Hrvatima i Srbima u BiH, dok bi dalje pogoršavanje političkih sukoba moglo nanijeti nepovratnu štetu osjetljivim međuetničkim odnosima", smatra Frejzerova.
E bas BiH zavisi od volje srba i hrvata, oni su volju izrazili u ratu i sta bi - nista ...A ova joj je najbolje - 'funkcionalna fbih bi bila privlacna srbima i hrvatima' a onda i 'nanijela bi nepovratnu stetu osjetljivim medjuetnickim odnosima" :lol: dugo gluplju izjavu nisam procitao, gospodja je profulala profesiju skroz naskroz ...
Student Exchange

#112 Re: Spajanje kantona

Post by Student Exchange »

luckypot wrote:
Vitezanin wrote:
hercegovac_pravi wrote: Daj mi samo jedan iole razuman stav koji odgovara na pitanje "zašto bi Bošnjaci na ovo pristali!?" Pa ovo pitanje postavljam ima već najmanje 6 mjeseci ali nikako da dobije ikakav odgovor.
A zašto ne bi?
Zasto ne bi pristali? Evo zasto a) ne smeta im danasnje stanje federacije i b) nece biti nikakvih ustavnih promjena a da se ne obuhvati rs. To sto se srpski i hrvatski politicari nadaju da ce se napraviti jos jedan entitet ali mimo rs tj. samo u federaciji, to ce proci kad se budemo igrali aviona. Eto zato.
Mozda tebi iz Svedske ili vec odakle si i ne smeta, ali u BiH samo tokmak moze reci da je danasnje stanje kantona dobro (ovo nema veze s granicama). Prije ili kasnije problemi sa socijalnim davanjima i nekoliko besmislenih razina vlasti u Federaciji moraju doc na naplatu. Zar nama nije u interesu da smanjimo unutarnje tenzije i dovedemo u kakav-takav red ekonomiju u Federaciji? Zar nije u interesu da se sreze administracija i socijalna davanja za borce i ostale? Zar nije u interesu da se pocne sa borbom protiv korupcije? Kod nas mescini mrze jude koji bilo sta pokusaju napravit
Da se kolektivno zaledimo dok ne postignemo 100% BiH ili sta?
luckypot

#113 Re: Spajanje kantona

Post by luckypot »

Student Exchange wrote: Mozda tebi iz Svedske ili vec odakle si i ne smeta, ali u BiH samo tokmak moze reci da je danasnje stanje kantona dobro (ovo nema veze s granicama). Prije ili kasnije problemi sa socijalnim davanjima i nekoliko besmislenih razina vlasti u Federaciji moraju doc na naplatu. Zar nama nije u interesu da smanjimo unutarnje tenzije i dovedemo u kakav-takav red ekonomiju u Federaciji? Zar nije u interesu da se sreze administracija i socijalna davanja za borce i ostale? Zar nije u interesu da se pocne sa borbom protiv korupcije? Kod nas mescini mrze jude koji bilo sta pokusaju napravit
Da se kolektivno zaledimo dok ne postignemo 100% BiH ili sta?
Pa rjesimo problem - evo ti se preselis u pc, vidis da rs cvjeta, federacija propada,nema od balija nista, to su naivni tutmezi poturice, zato jarane naprijed u buducnost, ja ti to sto puta ponavljam. Kontao sam da si se dosad i preselio ali ti bogami nista :D
hercegovac_pravi

#114 Re: Spajanje kantona

Post by hercegovac_pravi »

Vitezanin wrote:
hercegovac_pravi wrote:
A zašto ne bi?
Pa pitanje "A zašto ne bi?" nije iole razuman stav. Hebiga, ako nešto nudiš de se bola potrudi pa nam to prodaj. U suštini ovo što ti nudiš ovom mapom Bošnjaci već imaju i to duplo više. Zašto bi pristali na ovaj tvoj prijedlog? :?
ostrožac

#115 Re: Spajanje kantona

Post by ostrožac »

vonSchtigliz wrote:

Ovdje je neko pomjesao lonce i poklopce jer izgleda poistovjecuju BiH sa Jugom ili Sovjetskim savezom. Prije svega BiH ima svoj narod a to su Bosnjaci i Bosna je njihova majka. To zanaci da ona moze da zivi i djeluje i bez Srba i bez Hrvata koji se jos uvjek nekim komunistickim dekretom smatraju njeni tzv konstitutivnim narodima sto je za mene cista glupost. Uglavnom poenta je da BiH ima ko da brani a to su njena djeca Bosnjaci jer niti ima Bosne bez Bosnjaka niti Bosnjaka bez Bosne pa zato netreba da se sikira MZ ili neko drugi a, za mene federacija i kantoni su najveca prepreka razvoju BiH.
Ovo je u rangu nekih forumaša koji kažu bosanski katolici i pravoslavci dok već u drugoj rečenici osuđuju Hrvatsku jer ne priznaje nac. manjinu Bošnjaka (što nije istina). Al dobro, istina je da se BiH ne može uspoređivati s bivšim SSSRom i Jugom. Amerima je trebalo 45 godina i hiljade miljardi dolara da unište SSSR. E sad ako nestane Arapima nafte ja ne znam da li će Bošnjaci i dalje biti Muslimani ili ne ali dok se nacija poistovječuje s vjerom malo je glupo da djeci objašnjavaš da se zoveš Bošnjak po rijeci Bosni al da si regionalno Hercegovac muslimanske vjere jer su Turci koji su osvojili našu ponosnu kraljevinu Bosnu nam donjeli vjeru koje se sad držimo ko pijan plota jer nas ona obilježava ko narod ali državnost temeljimo na toj koju su ovi uništili. Reko jedan jaran mi u Jajcu na pitanje šta je to na slici a on 'To je kad Turci oslobađaju Jajce, il osvajaju, kako hočeš'. :lol: .
I zato nije BiH ko SSSR imaš pravo ovo se može rahebati za dva sata i 10 miljona dolara. Onda BIH volio pročitat forumskog ratnika novu teoriju narodnosti kao 52 američke države jer i Obama je valjda po tati musliman. :bih:

Na stranu šala i budale. Trebamo svi htjeti drugome isto šta želimo sebi, da nam bude bolje, pravednije, da možemo radit i bit slobodni u svakom pogledu i svugdje a to sigurno ne znači da ćemo držat status quo dok Hrvati ne nestanu iz BIH. Ja bi rađe da vonSchtigliz ode tražit sebe dalje od nas.
Smrt

#116 Re: Spajanje kantona

Post by Smrt »

vonSchtigliz wrote:
Ovdje je neko pomjesao lonce i poklopce jer izgleda poistovjecuju BiH sa Jugom ili Sovjetskim savezom. Prije svega BiH ima svoj narod a to su Bosnjaci i Bosna je njihova majka. To zanaci da ona moze da zivi i djeluje i bez Srba i bez Hrvata koji se jos uvjek nekim komunistickim dekretom smatraju njeni tzv konstitutivnim narodima sto je za mene cista glupost. Uglavnom poenta je da BiH ima ko da brani a to su njena djeca Bosnjaci jer niti ima Bosne bez Bosnjaka niti Bosnjaka bez Bosne pa zato netreba da se sikira MZ ili neko drugi a, za mene federacija i kantoni su najveca prepreka razvoju BiH.

družeeee pa zar bosna po ustavu nema tri konstitutivna naroda ?!?!? ili se možda varam ???!?!?! ovo tvoje prosipanje bisera mozes prodavati samo neinformisanom i zatupljenom covjeku koji nema blage veze kako bosna i hercegovina funkcionise ... zelim ti ugodan dan ... peace :-D
Vitezanin

#117 Re: Spajanje kantona

Post by Vitezanin »

A zašto ne bi?
Ovo čak i nema toliko veze nit s Bošnjacima niti s bilo kim već s funkcionalnošću. Ako se ja pitam. Država guta 70% proračuna na administraciju, a ti samo u FBiH imaš 10 kantona od kojih dobar dio nema veze s vezom.[/quote]
Pa pitanje "A zašto ne bi?" nije iole razuman stav. Hebiga, ako nešto nudiš de se bola potrudi pa nam to prodaj. U suštini ovo što ti nudiš ovom mapom Bošnjaci već imaju i to duplo više. Zašto bi pristali na ovaj tvoj prijedlog? :?[/quote]

Hoćeš bošnjačku-hrvatsku federaciju: neka ona takva i bude u praksi. Kažeš Bošnjaci imaju duplo više-možda takav stav i jeste problem. A po ovom što sam predložio skoro bi omjer ostao isti samo bi se broj kantona smanjio.
A u postu iznad sam napisao sve.
Vitezanin

#118 Re: Spajanje kantona

Post by Vitezanin »

A zašto ne bi?
Ovo čak i nema toliko veze nit s Bošnjacima niti s bilo kim već s funkcionalnošću. Ako se ja pitam. Država guta 70% proračuna na administraciju, a ti samo u FBiH imaš 10 kantona od kojih dobar dio nema veze s vezom.[/quote]

Zasto ne bi pristali? Evo zasto a) ne smeta im danasnje stanje federacije i b) nece biti nikakvih ustavnih promjena a da se ne obuhvati rs. To sto se srpski i hrvatski politicari nadaju da ce se napraviti jos jedan entitet ali mimo rs tj. samo u federaciji, to ce proci kad se budemo igrali aviona. Eto zato.[/quote]

Čekajući poteze RS-a sasvim je jasno da možemo odmah zabetonirati stanje i reći "ok, ovo što imamo je super". Svidjelo se nekome ili ne, BiH ima te entitete i imat će ih i dalje. To znači da treba prihvatiti tu realnost u ovome trenutku i tražiti način kako entitete napraviti funkcionalnijim. Posebno FBiH.
Vitezanin

#119 Re: Spajanje kantona

Post by Vitezanin »

[/quote][/quote]

Vidim da ti korištenje romantičarskih političkih šablona ide od ruke.
ismb

#120 Re: Spajanje kantona

Post by ismb »

vonSchtigliz wrote: Ovdje je neko pomjesao lonce i poklopce jer izgleda poistovjecuju BiH sa Jugom ili Sovjetskim savezom. Prije svega BiH ima svoj narod a to su Bosnjaci i Bosna je njihova majka. To zanaci da ona moze da zivi i djeluje i bez Srba i bez Hrvata koji se jos uvjek nekim komunistickim dekretom smatraju njeni tzv konstitutivnim narodima sto je za mene cista glupost. Uglavnom poenta je da BiH ima ko da brani a to su njena djeca Bosnjaci jer niti ima Bosne bez Bosnjaka niti Bosnjaka bez Bosne pa zato netreba da se sikira MZ ili neko drugi a, za mene federacija i kantoni su najveca prepreka razvoju BiH.
Ovdje si samo ti pomiješao lonce i poklopce, jer Bosna i Hercegovina jeste država tri naroda. To znači (šta znači "zanaci" (uz to, naravno, i vrhunski pismene riječi - pomjesao, savezom (kao ime države), uvjek, tzv bez tačke, netreba), to ćeš sigurno vjerodostojno objasniti svojim obrazovanjem - tipfeler nije obrazloženje, papak) da ona, kakva je sada, ne može da živi, niti bi trebala, bez Bošnjaka, Srba i Hrvata. Uglavnom, poenta je da ti vjerovatno se nisi ni borio za BiH, niti imaš pravo da prosuđuješ ko će se za nju boriti u budućnosti (ti, s puškom u ruci, mišu (kako drukčije nazvati onoga koji vrijeđa svakog ne-Bošnjaka koji se s puškom borio za BiH) sigurno nećeš).
Jadu, pozvati narod koji je propatio i prošao kroz kalvariju da bi opstao da opet krene s oružjem protiv komšija, mada su te komšije krenule protiv njega (kakve su, takve su, to TI sigurno nećeš promijeniti) je velika uvreda za razum i ovaj narod. Stidi se
osa

#121 Re: Spajanje kantona

Post by osa »

hercegovac_pravi wrote:
osa wrote: naravno da su narod, pa komunisti to omogućiše izmjenama ustava 1974. do tada su bili srbi, hrvati ili neopredjeljeni, a sad u osnovnu školu i uhvati se povjesti, hajvanu, šta god to značilo....
Čuj ose i istorije... :lol: :lol:
hajmo krenuti naopako...Zašto su bili Srbi, Hrvati ili ostali? Da nije slučajno postojao nekakv zakon koji im nije dozvoljavao da se izjasne kako bi željeli? Koji si ti licimjer...nije istorija ni počela ni završila 74-te, niti je počela i završila Kraljevinom.
Dalje, odluči se jesu li Bošnjaci postali narod "komunističkim dekretom" ili "dekretom SDA" ? :-)
kad škola nije naućila probaću ja, komunističkim dekretom postaše muslimani, dekretom sda postaše bošnjaci, a prije komunističkog dekreta bijahu srbi, hrvati ili ostali.....
kv99

#122 Re: Spajanje kantona

Post by kv99 »

osa wrote:
hercegovac_pravi wrote:
osa wrote: naravno da su narod, pa komunisti to omogućiše izmjenama ustava 1974. do tada su bili srbi, hrvati ili neopredjeljeni, a sad u osnovnu školu i uhvati se povjesti, hajvanu, šta god to značilo....
Čuj ose i istorije... :lol: :lol:
hajmo krenuti naopako...Zašto su bili Srbi, Hrvati ili ostali? Da nije slučajno postojao nekakv zakon koji im nije dozvoljavao da se izjasne kako bi željeli? Koji si ti licimjer...nije istorija ni počela ni završila 74-te, niti je počela i završila Kraljevinom.
Dalje, odluči se jesu li Bošnjaci postali narod "komunističkim dekretom" ili "dekretom SDA" ? :-)
kad škola nije naućila probaću ja, komunističkim dekretom postaše muslimani, dekretom sda postaše bošnjaci, a prije komunističkog dekreta bijahu srbi, hrvati ili ostali.....
Mozes li zamisliti , i pored vise od 100 godina zabranjivanja da se ima nacionalni identiet ( od kraljevine , ustasa, komunista ) na kraju se opstalo i nema vise ni hrvata, srba, hrvatskog cvijeca, mudamedanskih srba vec...Bosnjaci ;-) Pa ti zali za tim vremenima iz Siska, kao i tzv HB i to je iza nas :thumbup:
osa

#123 Re: Spajanje kantona

Post by osa »

kv99 wrote:
osa wrote:
hercegovac_pravi wrote:Čuj ose i istorije... :lol: :lol:
Mozes li zamisliti , i pored vise od 100 godina zabranjivanja da se ima nacionalni identiet ( od kraljevine , ustasa, komunista ) na kraju se opstalo i nema vise ni hrvata, srba, hrvatskog cvijeca, mudamedanskih srba vec...Bosnjaci ;-) Pa ti zali za tim vremenima iz Siska, kao i tzv HB i to je iza nas :thumbup:
dečko ti si iskompleksiran, svaki čovjek ima pravo biti ono što želi, a srbin ili hrvat se nije nikad moralo biti, to se bilo ili iz uvjerenja ili iz materijalne i druge koristi, e sad, kako nazvati onog tko je iz uvjerenja bio srbin ili hrvat a danas je bošnjak, a kako onog tko je iz materijalne ili druge koristi bio srbin ili hrvat ....
kiky

#124 Re: Spajanje kantona

Post by kiky »

bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz ...
:D
kv99

#125 Re: Spajanje kantona

Post by kv99 »

osa wrote:
kv99 wrote:
osa wrote:
dečko ti si iskompleksiran, svaki čovjek ima pravo biti ono što želi, a srbin ili hrvat se nije nikad moralo biti, to se bilo ili iz uvjerenja ili iz materijalne i druge koristi, e sad, kako nazvati onog tko je iz uvjerenja bio srbin ili hrvat a danas je bošnjak, a kako onog tko je iz materijalne ili druge koristi bio srbin ili hrvat ....
Osa o iskompleksiranosti kao i k**va o postenju :lol: Po citav dan iz Siska tarlaha ...ustvari on daje svoj "stav " pun lazi i prozirne propagande kako je najbolje da se Bosna i Hercegovina podjeli, kako je najbolje za sviju da zive gdje su vecina pa bi po njemu BiH Hrvati trebali da se iz Zenice i Bugojna uhvate put za zapadnu Ercegovinu i to sve iz Siska...i na kraju spominje iskomplekiranost :lol: Mozes li zamisliti tu iskomplekiranost gdje neko iz skroz druge drzave trola po citav dan o starima o kojima nema pojma :-)
Svaki covjek nije imao pravo da bude sta zeli i to je ocigledan laz kao i vecina drugih tvojih "stavova" Dobro znas da je bilo zakonom odredzano da se moze izjasniti samo na taj nacin . Srbinom ili hrvatom se moralo biti jer je to bio jedini nacin da se izjasni. Nije bilo moguce ni na jedan drugi nacin . To je bilo sluzbeno a privatno se ljudi nisu tako osjecali jer da jesu jos i danas bi bili "srbi ili hrvati " tj srpski muhamedanci i hrvatsko cijece...ali nije vise tako zar ne Osa ;-)
Post Reply