Spajanje cable modema preko etherneta

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
User avatar
superxenon
Posts: 356
Joined: 26/12/2006 03:07
Location: sarajevo

Spajanje cable modema preko etherneta

Post by superxenon » 08/05/2007 02:20

nemogu nikako da spojim cable modem preko ethernet kartice a preko usb-a mi radi normalno, dali neko zna u cemu je caka? jednostavno ga racunar ne prepoznaje (modem) nevidi ga. a kartica je ispravna 100%
prije nije mogao na nadje ip adress i sad kad je ukucam manuelno on nevidi modem.
modem je onaj standardni motorolin
bio bi veoma zahvalan kad bi mi neko pomogao da ovo sredim :roll:


sabanss
Posts: 3419
Joined: 13/08/2006 11:20

Re: Spajanje cable modema preko etherneta

Post by sabanss » 08/05/2007 08:59

superxenon wrote:prije nije mogao na nadje ip adress i sad kad je ukucam manuelno on nevidi modem.
modem je onaj standardni motorolin
bio bi veoma zahvalan kad bi mi neko pomogao da ovo sredim :roll:


Koju adresu uneses?

Probaj 192.168.100.x

gdje je x bilo koji broj osim 1.

nelo
Posts: 227
Joined: 04/12/2006 22:58

Post by nelo » 08/05/2007 10:53

nema se sta tu prepoznavat, prikljucis kabl (pazi treba li ti crossover ili ne?) i kreiraj pppoe konekciju i uzivaj.....

User avatar
superxenon
Posts: 356
Joined: 26/12/2006 03:07
Location: sarajevo

Post by superxenon » 08/05/2007 15:13

kad bi ja vama rekao da sam se jucer citav dan mucio sve do 5h jutros, sve sam kombinacije isprobao. jednostavno nemoze da se spoji preko etherneta na modem. kabal je ispravan jer sam ga probao spajati s drugim kompom a taj kabal je dosao uz modem.
nego dali je moguce da ISP nedozvoljava da se to radi, samo moze preko usb a nemoze preko etherneta?

sabanss
Posts: 3419
Joined: 13/08/2006 11:20

Post by sabanss » 08/05/2007 15:39

superxenon wrote:kad bi ja vama rekao da sam se jucer citav dan mucio sve do 5h jutros, sve sam kombinacije isprobao. jednostavno nemoze da se spoji preko etherneta na modem. kabal je ispravan jer sam ga probao spajati s drugim kompom a taj kabal je dosao uz modem.
nego dali je moguce da ISP nedozvoljava da se to radi, samo moze preko usb a nemoze preko etherneta?


Ne. Provjeri da li ti radi mrezna na kompjuteru kako treba. Probaj u browseru otvoriti stranicu http://192.168.100.1 ili probaj pingati modem.

User avatar
superxenon
Posts: 356
Joined: 26/12/2006 03:07
Location: sarajevo

Post by superxenon » 08/05/2007 16:02

otvara stranicu u browseru
kako se pinga modem, ja neznam :roll:

User avatar
Drvosjeca iz Dejcica
Posts: 16772
Joined: 23/06/2004 15:46
Location: Sarajevo

Post by Drvosjeca iz Dejcica » 08/05/2007 16:08

superxenon wrote:otvara stranicu u browseru
kako se pinga modem, ja neznam :roll:


Prvo koji ISP koristis? Ima li na njihovoj stranici upustvo za kreiranje konekcije, trebalio bi da ima. Ja imam spojen kablovski modem, model Motorola, preko HS mreze i EPN-a. Sasvim normalno radi, kreiras PPPoE, uneses usename i pass i treba da radi. Sve postavke u protokolima bi trebale biti na defaultnim vrijednostima.

User avatar
superxenon
Posts: 356
Joined: 26/12/2006 03:07
Location: sarajevo

Post by superxenon » 08/05/2007 16:12

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
superxenon wrote:otvara stranicu u browseru
kako se pinga modem, ja neznam :roll:


Prvo koji ISP koristis? Ima li na njihovoj stranici upustvo za kreiranje konekcije, trebalio bi da ima. Ja imam spojen kablovski modem, model Motorola, preko HS mreze i EPN-a. Sasvim normalno radi, kreiras PPPoE, uneses usename i pass i treba da radi. Sve postavke u protokolima bi trebale biti na defaultnim vrijednostima.


eh pa fazon je sto ja nemam username i pass nego se automatski konektuje sam. ISP je globalnet
meni sve radi super preko USB, konekcije ok ali preko etherneta nece. imam dva kompa i umrezim ih preko etherneta i sve radi ok ali kad hocu jedan da spojim preko etherneta na modem ono nemoze. to me buni. kaze nemoze da ispostavi vezu izmedju modema i komp-a.
kupio sam jucer router wireless i hocu da umrezim dva lapa preko njega pa zato ja to hocu ali nemogu nikako... :(

sabanss
Posts: 3419
Joined: 13/08/2006 11:20

Post by sabanss » 08/05/2007 16:15

superxenon wrote:otvara stranicu u browseru
kako se pinga modem, ja neznam :roll:


Nema potrebe, znaci ima konekcije izmedju modema i racunara. Vidi sa Globalnetom koji vid komunikacije moras koristiti.

Kad papci sa parama hoce da prave ISP...

Hendrix
Posts: 3350
Joined: 27/02/2004 00:00

Post by Hendrix » 08/05/2007 16:33

Interesuje me ima li kakve razlike u spajanju po pitanju performansi između Ethernet i USB?Je li to isto dođe ustvari ili je neki bolji možda? Kod mene je USB a nemam namjeru spajati 2 računara , da ga ostavim ovako?

User avatar
superxenon
Posts: 356
Joined: 26/12/2006 03:07
Location: sarajevo

Post by superxenon » 08/05/2007 16:41

Hendrix wrote:Interesuje me ima li kakve razlike u spajanju po pitanju performansi između Ethernet i USB?Je li to isto dođe ustvari ili je neki bolji možda? Kod mene je USB a nemam namjeru spajati 2 računara , da ga ostavim ovako?

ja sam cuo da je bolji ethernet ali ja hocu da koristim wireless ruter pa zato mi treba inace bi ostavio na USB jedan komp, dali moze preko USB da se neki adapter kupi i da to kopcam preko etherneta na modemu???

hitman05
Posts: 206
Joined: 12/12/2004 23:58
Location: Sarajevo
Contact:

Post by hitman05 » 08/05/2007 20:52

superxenon wrote:
Hendrix wrote:Interesuje me ima li kakve razlike u spajanju po pitanju performansi između Ethernet i USB?Je li to isto dođe ustvari ili je neki bolji možda? Kod mene je USB a nemam namjeru spajati 2 računara , da ga ostavim ovako?

ja sam cuo da je bolji ethernet ali ja hocu da koristim wireless ruter pa zato mi treba inace bi ostavio na USB jedan komp, dali moze preko USB da se neki adapter kupi i da to kopcam preko etherneta na modemu???


Ovako, na mreznoj kartici na koju prikljucujes modem postavke moraju biti na auto, znaci ti ne ukucavas nikakve ip adrese, maske itd, to se uraditi modem. Prikljucis modem i restartuje komp i to je to. Ja imam router i dva racunara neovisno pristupaju internetu bez problema, sa ethernet pristupom internetu. Kada dodje VPN bice problema jer router trazi puno podataka za VPN, a oni iz globalneta ne daju te informacije.

Hendrix
Posts: 3350
Joined: 27/02/2004 00:00

Post by Hendrix » 08/05/2007 21:51

Ma kakav VPN opet su se provalili ,ne znam što nepti najavljuju ako ne mogu ostvariti , bolje je šutit :-D

User avatar
superxenon
Posts: 356
Joined: 26/12/2006 03:07
Location: sarajevo

Post by superxenon » 09/05/2007 03:12

hitman05 wrote:
superxenon wrote:
Hendrix wrote:Interesuje me ima li kakve razlike u spajanju po pitanju performansi između Ethernet i USB?Je li to isto dođe ustvari ili je neki bolji možda? Kod mene je USB a nemam namjeru spajati 2 računara , da ga ostavim ovako?

ja sam cuo da je bolji ethernet ali ja hocu da koristim wireless ruter pa zato mi treba inace bi ostavio na USB jedan komp, dali moze preko USB da se neki adapter kupi i da to kopcam preko etherneta na modemu???


Ovako, na mreznoj kartici na koju prikljucujes modem postavke moraju biti na auto, znaci ti ne ukucavas nikakve ip adrese, maske itd, to se uraditi modem. Prikljucis modem i restartuje komp i to je to. Ja imam router i dva racunara neovisno pristupaju internetu bez problema, sa ethernet pristupom internetu. Kada dodje VPN bice problema jer router trazi puno podataka za VPN, a oni iz globalneta ne daju te informacije.


evo sad sam probao tako, jarane on njega nevidi preko etherneta, a ispravan mi je komp 100% mislim da je ili do ISP ili je onda do modema ali i on je nov otpakovali ga pred mojim ocima kad su mi uveli cable. sutra cu uzeti od jarana modem da probam s njegovim, ako ni njega nebude vidio onda ima neka caka sa ISP-om. stvarno neznam sta da radim ako nemogne... :(

marijindvorac
Posts: 245
Joined: 21/10/2006 18:40

Post by marijindvorac » 09/05/2007 03:45

superxenon wrote:kupio sam jucer router wireless i hocu da umrezim dva lapa preko njega pa zato ja to hocu ali nemogu nikako... :(
ako ides preko routera, onda je DHCP a ne PPPoE

User avatar
koma
Posts: 172
Joined: 10/09/2005 13:32

Post by koma » 09/05/2007 11:15

marijindvorac wrote:
superxenon wrote:kupio sam jucer router wireless i hocu da umrezim dva lapa preko njega pa zato ja to hocu ali nemogu nikako... :(
ako ides preko routera, onda je DHCP a ne PPPoE
DHCP nema veze sa PPPoE.. kruske i jabuke.. Ako ti router pravi pppoe konekciju, onda racunari i ne trebaju i ne mogu..

Vertigo
Posts: 1194
Joined: 04/12/2005 12:06
Location: Sarajevo

Post by Vertigo » 09/05/2007 11:40

Pazi, ne koristi se isti kabal za umrezavanje racunara i povezivanje racunara sa modemom.
Za povezivanje rac. koristi se UTP kabal sa ukrstenim vodovima, a za vezu modema i rac. UTP kabal sa direktno povezanim vodovima.
Last edited by Vertigo on 09/05/2007 12:00, edited 1 time in total.

ifbbpro
Posts: 490
Joined: 19/05/2006 00:13

Post by ifbbpro » 10/05/2007 00:23

superxenon wrote:
hitman05 wrote:
superxenon wrote:
Hendrix wrote:Interesuje me ima li kakve razlike u spajanju po pitanju performansi između Ethernet i USB?Je li to isto dođe ustvari ili je neki bolji možda? Kod mene je USB a nemam namjeru spajati 2 računara , da ga ostavim ovako?

ja sam cuo da je bolji ethernet ali ja hocu da koristim wireless ruter pa zato mi treba inace bi ostavio na USB jedan komp, dali moze preko USB da se neki adapter kupi i da to kopcam preko etherneta na modemu???


Ovako, na mreznoj kartici na koju prikljucujes modem postavke moraju biti na auto, znaci ti ne ukucavas nikakve ip adrese, maske itd, to se uraditi modem. Prikljucis modem i restartuje komp i to je to. Ja imam router i dva racunara neovisno pristupaju internetu bez problema, sa ethernet pristupom internetu. Kada dodje VPN bice problema jer router trazi puno podataka za VPN, a oni iz globalneta ne daju te informacije.


evo sad sam probao tako, jarane on njega nevidi preko etherneta, a ispravan mi je komp 100% mislim da je ili do ISP ili je onda do modema ali i on je nov otpakovali ga pred mojim ocima kad su mi uveli cable. sutra cu uzeti od jarana modem da probam s njegovim, ako ni njega nebude vidio onda ima neka caka sa ISP-om. stvarno neznam sta da radim ako nemogne... :(


Nije ni do modema ni do ISP-a, jednostavno nesto ne radis kako treba.

User avatar
superxenon
Posts: 356
Joined: 26/12/2006 03:07
Location: sarajevo

Post by superxenon » 10/05/2007 06:01

ali ja koristim kabal koji je dosao uz modem, znaci bio unutra zapakovan i to je kabal koji koristi za spajanje na racunar isto kao i ovaj usb sto sad koristim...

User avatar
superxenon
Posts: 356
Joined: 26/12/2006 03:07
Location: sarajevo

Post by superxenon » 10/05/2007 06:05

ifbbpro wrote:
superxenon wrote:
hitman05 wrote:
superxenon wrote:
Hendrix wrote:Interesuje me ima li kakve razlike u spajanju po pitanju performansi između Ethernet i USB?Je li to isto dođe ustvari ili je neki bolji možda? Kod mene je USB a nemam namjeru spajati 2 računara , da ga ostavim ovako?

ja sam cuo da je bolji ethernet ali ja hocu da koristim wireless ruter pa zato mi treba inace bi ostavio na USB jedan komp, dali moze preko USB da se neki adapter kupi i da to kopcam preko etherneta na modemu???


Ovako, na mreznoj kartici na koju prikljucujes modem postavke moraju biti na auto, znaci ti ne ukucavas nikakve ip adrese, maske itd, to se uraditi modem. Prikljucis modem i restartuje komp i to je to. Ja imam router i dva racunara neovisno pristupaju internetu bez problema, sa ethernet pristupom internetu. Kada dodje VPN bice problema jer router trazi puno podataka za VPN, a oni iz globalneta ne daju te informacije.


evo sad sam probao tako, jarane on njega nevidi preko etherneta, a ispravan mi je komp 100% mislim da je ili do ISP ili je onda do modema ali i on je nov otpakovali ga pred mojim ocima kad su mi uveli cable. sutra cu uzeti od jarana modem da probam s njegovim, ako ni njega nebude vidio onda ima neka caka sa ISP-om. stvarno neznam sta da radim ako nemogne... :(


Nije ni do modema ni do ISP-a, jednostavno nesto ne radis kako treba.

probao sam sve moguce nacine i nevjerujem da sam profulio ispravan nacin. jedino sto sam uspio do to je da povezem jedan laptop preko USB sa modemom i onda taj isti laptop preko etherneta sa routerom i onda sam dobio wireless konekciju na drugom kompu, to mi je maximum. ali s tim nisam nista dobio jer moraju biti oba upaljena da bi imao konekciju. kad bi mogao spojiti modem sa routerom direktno onda bi to bilo ono sto ja hocu ali nemoze jer router ima samo ethernet portove a nema usb...

Vertigo
Posts: 1194
Joined: 04/12/2005 12:06
Location: Sarajevo

Post by Vertigo » 10/05/2007 11:26

Indentican slucaj, samo kod epn, i sve fercera bez problema.
Da li si instalisao motorolin drajver na taj drugi komp?
Doduse za linux ne treba :D

Lisac
Posts: 1348
Joined: 16/04/2004 09:22

Post by Lisac » 10/05/2007 12:23

nisam siguran da te bash potpuno razumijem, ali chini mi se da hocesh da koristish wireless router kako bi sa vishe rachunara mogao pristupiti internetu preko jedne konekcije/modema. u tom sluchaju mi nije jasno zashto ti je konekcija izmedju modema i pc-a preko etherneta problem (iako ne bi smjela biti ukoliko ti nije disable-irana mrezhna kartica u device manager-u, shto je vjerovatno sluchaj ukoliko si koristio cable modem konektovan preko usb-a).

ono shto trebash uraditi je prikopchati modem na wireless router (ne znam kakav router imash ali obichno imash jedan port iznad kojeg stoji internet, wan ili wlan). router bi u tom sluchaju trebao automatski pokupiti net-adresu preko modema na koji je prikopchan, nakon toga preko mrezhne kartice spojish rachunar sa wireless routerom i konfigurirash postavke routera i opleti.

znachi pojednostavljena shema:
utichnica > modem > wireless router > PC

User avatar
superxenon
Posts: 356
Joined: 26/12/2006 03:07
Location: sarajevo

Post by superxenon » 10/05/2007 16:23

Lisac wrote:nisam siguran da te bash potpuno razumijem, ali chini mi se da hocesh da koristish wireless router kako bi sa vishe rachunara mogao pristupiti internetu preko jedne konekcije/modema. u tom sluchaju mi nije jasno zashto ti je konekcija izmedju modema i pc-a preko etherneta problem (iako ne bi smjela biti ukoliko ti nije disable-irana mrezhna kartica u device manager-u, shto je vjerovatno sluchaj ukoliko si koristio cable modem konektovan preko usb-a).

ono shto trebash uraditi je prikopchati modem na wireless router (ne znam kakav router imash ali obichno imash jedan port iznad kojeg stoji internet, wan ili wlan). router bi u tom sluchaju trebao automatski pokupiti net-adresu preko modema na koji je prikopchan, nakon toga preko mrezhne kartice spojish rachunar sa wireless routerom i konfigurirash postavke routera i opleti.

znachi pojednostavljena shema:
utichnica > modem > wireless router > PC

sve sam ja to radio eneble-diseble ali on nemoze da vidi modem preko etherneta, kad radim instalaciju preko softvera sto je dosao uz modem moze za usb a za mreznu ne. pocinjem ozbiljno sumnjati da je do modema, da su mi uvalili pokvaren i ako je nov bio :x :x :x

Post Reply