SPAJA "SRPSKU" HERCEGOVINU S BEOGRADOM: Premijer Srbije Aleksandar Vučić o izgradnji autoputa

Post Reply
Nacionalniid_BOSANCI

#1 SPAJA "SRPSKU" HERCEGOVINU S BEOGRADOM: Premijer Srbije Aleksandar Vučić o izgradnji autoputa

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

SPAJA "SRPSKU" HERCEGOVINU S BEOGRADOM: Premijer Srbije Aleksandar Vučić o izgradnji autoputa?!

(VIDEO)

Srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je sinoć da su veoma važni odnosi između Srba i Bošnjaka i da je zato nedavno predložio da se gradi autoput koji će biti mirovni projekat i koji bi spajao ljude

Regija 15. Feb. 2017 15. Feb. 2017

Image
Foto: Tanjug

Vučić je u emisiji Upitnik u programu RTS rekao da Srbija mora voditi računa o Republici Srpskoj i Srbima u BiH.

„Kada pogledate situaciju u BiH, najviše i uvijek smo mi u problemu, jer imamo obavezu prema Republici Srpskoj.Nedavno sam se vidio sa predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem i vidjeću se svaki put i ponovo veoma brzo da probleme rješavamo i da napravimo najbolje odnose između Srba i Bošnjaka“, rekao je Vučić.

Kazao je da je za Srbiju najava revizije tužbe protiv Srbije, koju najavljuje bošnjački član u Predsjedništvu BiH teška i loša stvar, ali prije nego se to desi da probamo da razgovaramo.

„Kako ćemo mi da živimo bez Bošnjaka ili oni bez Srba. Mi u Srbiji imamo 250 do 300 hiljada Muslimana, U BiH ima oko 1,2 miliona Srba. Kako da se odvojimo? Zato sam predložio, što mislim da je najbolje za Bošnjake i Srbe, iako se nije svima svidjelo“, rekao je Vučić, dodajući da je to autoput koji bi išao od Požege, preko Užica do Kotromana u Srbiji.

„To je nekih 60 km, za nas skupo, ali bi našli pare. To je oko 800 miliona evra i išao bi dalje preko Višegrada do Goražda, a dalje neka se oni dogovore da li će ići preko Rogatice, Sokoca do Sarajeva. Tako bi povezali Muslimane iz Raške u Srbiji sa Sarajevom, ali bi time povezali i srpsku Hercegovinu sa Srbijom“, rekao je Vučić.

„Smatram da bi to bio mirovni projekat, koji je mnogo više od autoputa i koji povezuje ljude“, zaključio je srpski premijer.

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/462 ... video.html

Vucicu, nije ti fer i postena ta prica prema Bosnjacimabosancima. Kazes da ce Srbija izgraditi autoput do Gorazda a od Gorazda do Sarajeva da se dogovore Bosancibosnjaci i Srbi iz entiteta RS. Ti dobro znas da bi za taj dio autoputa od Gorazda do Sarajeva kroz cijelu teritoriju entiteta FBiH, RS stavila veto da autoput ide od Gorazda do Sarajeva i trazila zauzvrat da cijela trasa ide preko kompletne teritorije RS. Od tog i takvog projekta projekta bi 99% trase islo kroz Srbiju i RS a mozda 1% kroz Federaciju BiH sto je apsurd nad apsurdima. Jer u tom slucaju vama trebaju Bosancibosnjaci samo kao garancija Srbiji da digne od Turske kredite za izgradnju tog autoputa. Imate li nekih boljih, postenijih i konstruktivnijih ponuda za Bosancebosnjake da i oni vide neku fajdu i garanciju od tog projekta?
KB9

#2 Re: SPAJA "SRPSKU" HERCEGOVINU S BEOGRADOM: Premijer Srbije Aleksandar Vučić o izgradnji autoputa

Post by KB9 »

dobar je aleksa, de nek mu neko kaze da oni vise nemaju ni srpsko kosovo a kamo hercegovinu :cry:

na sta spade tako kvalitetan i genetski superioran nebeski narod :zjev:
insomnia78

#3 Re: SPAJA "SRPSKU" HERCEGOVINU S BEOGRADOM: Premijer Srbije Aleksandar Vučić o izgradnji autoputa

Post by insomnia78 »

Eto, hocete vi pricati o reviziji. Sad ste ih naljutili
zg1911

#4 Re: SPAJA "SRPSKU" HERCEGOVINU S BEOGRADOM: Premijer Srbije Aleksandar Vučić o izgradnji autoputa

Post by zg1911 »

kako to da ne reče "srbe iz hercegovine sa bg, i bošnjački (muslimanski) sandžak sa sarajevom? :-D
Nacionalniid_BOSANCI

#5 Re: SPAJA "SRPSKU" HERCEGOVINU S BEOGRADOM: Premijer Srbije Aleksandar Vučić o izgradnji autoputa

BIH

Jusko o brzoj cesti Sarajevo-Beograd: Tražio sam sastanak s investitorima, očekujem odgovor

Piše: A. B./Klix.ba prije 16h 32 min

Ismir Jusko (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Image

Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Ismir Jusko za Klix.ba je kazao da je prije pet dana poslao zahtjev za sastanak s investitorima u Turskoj u vezi s gradnjom brze ceste Sarajevo-Beograd te kako je za 48 sati spreman biti kod njih.

Jusko nam je kazao kako im je poslao poruku da bi se u narednom periodu htio sastati s njima i detaljno porazgovarati o projektu gradnje brze ceste Sarajevo-Beograd.

"Čekamo njihov odgovor i iskreno se nadam da nećemo dugo čekati. Nakon dobijanja odgovora, za 48 sati sam spreman biti kod njih", dodao je državni ministar prometa i komunikacija.

Iz resornog ministarstva za naš portal su istakli da je ministar Jusko zajedno s ministricom za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine u Vladi Srbije Zoranom Mihajlović uputio turskom ministru za ekonomiju Nihatu Zajbekčiju zajedničko pismo u kojem obje zemlje izražavaju veliku zainteresiranost za izgradnju moderne saobraćajnice Sarajevo-Beograd.

"U narednom periodu ministarstvo komunikacija i prometa BiH će u koordinaciji s nadležnim entitetskim ministarstvima poduzeti aktivnosti kada je riječ o održavanju sastanaka s predstavnicima Srbije i Turske, nakon čega će biti poznato više detalja vezano za ovaj projekat", navode iz ministarstva prometa i komunikacija.

U prostorijama državnog ministarstva prometa komunikacija 15. februara je održan sastanak s ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Neđom Trninićem, kao i s predstavnicima entitetskih javnih preduzeća za autoceste. Zbog ranije preuzetih obaveza, sastanku nije prisustvovao federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, niti je na sastanku bio delegiran predstavnik navedenog ministarstva.

Na sastanku je raspravljano o mogućim varijantama rješenja buduće saobraćajnice, ali još uvijek nije moguće odrediti jedinstvenu trasu buduće saobraćajnice. Podsjećamo da su spominjane rute od Bijeljine prema Doboju ili preko Milića, a postoji i prijedlog od Vardišta prema Sokocu, Palama, Goraždu i Ustiprači.

Konačna ruta bit će definirana nakon sastanka s investitorima.

Ministar Ismir Jusko je prethodno izjavio da će zahvaljujući brzoj cesti BiH postati bogata i neprepoznatljiva.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/jusko-o ... /170221031
Last edited by Nacionalniid_BOSANCI on 23/02/2017 00:32, edited 1 time in total.
Nacionalniid_BOSANCI

#6 Re: SPAJA "SRPSKU" HERCEGOVINU S BEOGRADOM: Premijer Srbije Aleksandar Vučić o izgradnji autoputa

Image

Bosnjacibosanci mogu pristati na izgradnju i finansiranje dijela autoputa Sarajevo - Beograd pod ovim uslovima. Da Srbija preuzme svoj dio kredita kroz teritorij Srbije. Da entitet RS preuzme dio kredita za dio autoputa od granice Srbije kroz teritorij RS do Gorazda u BiH. I najvazniji uslov je da se dio Autoputa od Gorazda do Sarajeva izgradi kroz teritoriju entiteta FBiH te da za taj dio autoputa kroz entitet Federacije i dio kredita stoji FBiH. Sa tog autoputa od Sarajeva bi se kasnije ukopcavalo i nastavilo dalje preko autoputa 5C odvajanje i nastavak izgradnje autoputa prema Bihacu do hrvatske granice. Time bi se zaokruzila izgradnja autoputa zapad istok i kompaktna povezanost Bosnjackobosanske Krajine na zapadu drzave sa ostalim dijelovima Bosnjackobosanskog teritorija u entitetu Federacije Bosne i Hercegovine.
Last edited by Nacionalniid_BOSANCI on 25/02/2017 20:49, edited 2 times in total.
stari grad Visegrad

#8 Re: SPAJA "SRPSKU" HERCEGOVINU S BEOGRADOM: Premijer Srbije Aleksandar Vučić o izgradnji autoputa

Post by stari grad Visegrad »

Da se ja pitam nikad ne bih spajao tj. pravio put Beograd Sarajevo. Ja ne vidim neke fajde od Srbije, koliko je nanjela zla i patnje BiH. Radije bih pravio aerodrome i druzio se sa prijateljskim i mocnim drzavama. Narimjer jedan veci aerodrom izvan Sarajeva.
Lincoln-Burrows

#9 Re: SPAJA "SRPSKU" HERCEGOVINU S BEOGRADOM: Premijer Srbije Aleksandar Vučić o izgradnji autoputa

Post by Lincoln-Burrows »

stari grad Visegrad wrote:Da se ja pitam nikad ne bih spajao tj. pravio put Beograd Sarajevo. Ja ne vidim neke fajde od Srbije, koliko je nanjela zla i patnje BiH. Radije bih pravio aerodrome i druzio se sa prijateljskim i mocnim drzavama. Narimjer jedan veci aerodrom izvan Sarajeva.

Ne bi bilo loše jedan aerodrom kod Kalesije, to bi bilo profitabilno pogotovo
u ljetnoj sezoni zbog turista (iz prijateljskih zemalja). Jebo autoput..
Post Reply