cyprus wrote:Admir_1984 wrote:Pa ajd mi onda objasni tu pojavu promjene sata, znam da si geograf. fakat me zanima
Pa jednostavno je. Neke države pomjeraju sat ljeti, neke ne. Većina afričkih država spada u ovu drugu grupu. U nekim državama je stalno ljeto, a u nekima zima dosta kratka i ne baš izražena, pa valjda ne vide neku potrebu za ljetnim računanjem vremena, kad im je isto ili približno isto cijele godine. Južnoafrička Republika istina ima nešto izražajnija godišnja doba (u poređenju sa ostatkom kontinenta, jer se nalazi na krajnjem jugu), te će tako u vrijeme održavanja prvenstva dole biti zima (al ni približno hladna ko kod nas), ali svejedno ni kod njih nema pomjeranja kazaljki u bilo koje doba godine.
I da zaokruzimo
Pomjeraju sat
Ne pomijeraju sat (ali nekad jesu)
Nikad nisu pomjerali sat
Inace, po meni, najveca glupost ikad u historiji covjecanstva. Eto naso se neki levat da 'izmisli' pomjeranje sata.
Sto se tice grupa Italiju je, tradicionalno

, zapala jaka

grupa. Spanci su isto dobro prosli, ali su po meni to i zasluzili, jednostavno ljudi deru. Ova grupa gdje je JAR ima srece sto ih nije zapao neki drugi nosilac jer bi to bila definitivno najjaca. Srbi mogu slaviti, jer su izbjegli Holandiju i Argentinu, tradicionalno neugodne

protivnike za drzave u cijem su sastavu prethodno nastupali na prvenstvima, tako da imaju velike sanse da ostvare dobru, u odnosu na ono sto su navikli, gol razliku u svom prvom, samostalnom, nastupu na prvenstvu. Grupa sa Brazilom ce biti jebena, pogotovo ako prazil kiksa na pocetku kao na proslom SP.
Sto se tice mog favorita, Argentine, po imenima ih nije zapala teska grupa, ali s obzirom na to kako igraju, nece im biti lako.