Sovjetska podmornicka baza - reportaza.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
славянин

#1 Sovjetska podmornicka baza - reportaza.

Post by славянин »

Reportaza iz podmornicke baze (ciju je gradnju naredio staljin) i slike tog velikog postrojenja koje se prostire na 15 000 kvadratnih metara.Sama baza je zavucena u zalivu i ne vidi se sa mora, sirina zaliva je izmedju 300-400 metara.
Dizajnirana tako da moze podnjeti udar 5-7 puta jace atomske bombe nego one sto je bacena na Hirosimu.

Pravo cudo tehnike sa obzirom na vrjeme u kojem je gradjena (odma nakon 2. svjetskog rata).
Nismo samo mi u Jugoslaviji gradili podzemne aviobaze i bunkere :mrgreen: :mrgreen:

Image
Image
Image
http://englishrussia.com/2013/06/30/und ... -cold-war/
sema911s

#2 Re: Sovjetska podmornicka baza - reportaza.

Post by sema911s »

славянин wrote:Reportaza iz podmornicke baze (ciju je gradnju naredio staljin) i slike tog velikog postrojenja koje se prostire na 15 000 kvadratnih metara.Sama baza je zavucena u zalivu i ne vidi se sa mora, sirina zaliva je izmedju 300-400 metara.
Dizajnirana tako da moze podnjeti udar 5-7 puta jace atomske bombe nego one sto je bacena na Hirosimu.

Pravo cudo tehnike sa obzirom na vrjeme u kojem je gradjena (odma nakon 2. svjetskog rata).
Nismo samo mi u Jugoslaviji gradili podzemne aviobaze i bunkere :mrgreen: :mrgreen:

Image
Image
Image
http://englishrussia.com/2013/06/30/und ... -cold-war/
ovo je ono sto se zna i sto je napisteno,.,
sta je jos sakriveno,.
a nisu samo komunisti gradilio ove megalomanske gradjevine,. pogledas ameriku,. norad, svjet ispod bjele kuce i pentagona,. silne zrace luke,. istocna obala krcata tih uvala,.
jedna norveska u par fjordova ima nesto slicno samo manje,. a da nepricamo o engleskoj i silnim tunelima,. i mjestima gdje danas zabranjen pristup,. otoci po sjevernom moru koji su tada bili krcati raketama,.,
sada ce se ovi ultra bosnajcj hrvati, srbi javit da ovo nije tacno da je tito samo gradio,. pa sto je nastao aviano u italiji,. silni bunkeri na dardanelima,. jedna danska je imala na grendladnu bazu
славянин

#3 Re: Sovjetska podmornicka baza - reportaza.

Post by славянин »

Ovo je postrojenje ostalo nakon sto su Rusi napustili Ukrainu a ne sumnjam da imaju oni jos hej haj ovakvih.Kao i ostale vece zemlje.
Bas mi je interesantno da mozda najveci gradjevinski projekti koji su ikada gradjeni su negdje sakriveni od ociju javnosti.
sema911s

#4 Re: Sovjetska podmornicka baza - reportaza.

Post by sema911s »

славянин wrote:Ovo je postrojenje ostalo nakon sto su Rusi napustili Ukrainu a ne sumnjam da imaju oni jos hej haj ovakvih.Kao i ostale vece zemlje.
Bas mi je interesantno da mozda najveci gradjevinski projekti koji su ikada gradjeni su negdje sakriveni od ociju javnosti.
i tako ce dugo bit,. jer zasto otkrit nekome zasta je taj objekat sluzio lakse ga je unistit,.,
mada danas pored satelita nemozes prdut da nevide a kamoli sta sagradit,.
mene vise ineresuju podzemne konstrukcije ispod DC,moskve, berlina,. kako se to gradilo da niko nezna i da postoji,.,
citao sam da je london povezan tunelima i ako je na mocvari,mekom zemljistu,. i da imaju mogucnost da na svakom cosku izlete ako treba,. nesto ko u newyork hrpa podzemnih tunela za nazovi opskrbu,.
славянин

#5 Re: Sovjetska podmornicka baza - reportaza.

Post by славянин »

sema911s wrote:
славянин wrote:Ovo je postrojenje ostalo nakon sto su Rusi napustili Ukrainu a ne sumnjam da imaju oni jos hej haj ovakvih.Kao i ostale vece zemlje.
i tako ce dugo bit,. jer zasto otkrit nekome zasta je taj objekat sluzio lakse ga je unistit,.,
mada danas pored satelita nemozes prdut da nevide a kamoli sta sagradit,.
mene vise ineresuju podzemne konstrukcije ispod DC,moskve, berlina,. kako se to gradilo da niko nezna i da postoji,.,
citao sam da je london povezan tunelima i ako je na mocvari,mekom zemljistu,. i da imaju mogucnost da na svakom cosku izlete ako treba,. nesto ko u newyork hrpa podzemnih tunela za nazovi opskrbu,.
Znam da se spekulise (a Americke obavjestajne sluzbe su cak i "odokativnu" mapu stavili) da pod Moskvom postoji tajni metro koji povezuje sve vaznije centre vlasti i aerodrom Vnukovo.Navodi se da metro im 4 linije koje idu do aerodroma,centara vlasti i podzemnog grada Ramenki koji moze primiti 15 000 ljudi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Metro-2
Image
Post Reply