SOS. Cisco AP 1200

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply

Odgovori nakon sto procitas! Dali Vam je uopce jasno sta se desilo ?

Nidje vezeeeeeee....
1
33%
:s
0
No votes
Aha... kapiram...
2
67%

Total votes: 3

TourniqueT

#1 SOS. Cisco AP 1200

Post by TourniqueT »

Cao, imam smijesnu situaciju i trebam pomoc. :D :D :D

Naime koristim CISCO AP AiroNET 1200 kod kuce i iskonfigurisao ga i sve je bilo super, divno krasno, medjutim jednog dana u kucnom LAN okruzenju sam izmjenio IP range... ovo sam napravio zbog sudara sa IP adresama na VPN-u koji sam koristio.

Elem, zaboravio sam na kojem mi je IP rangeu ostao AP... scanirao sam sve do sada meni poznate opsege koje sam stavljao u kucnom LAN-u (npr 192.168.0.1 - 192.168.0.254/5, medjutim moj IP Scanner nemre pronac taj AP... cak je podignuti wirelles ostao /SSID is up, with WAP/, ali nemogu da sherujem Internet konekciju niti bilo sta sa mrezom koja sada ima totalno novi IP range... nadam se da me razumijete sto se desilo (Samo mi nemojte govorit da upalim "Allow users to control this network" na propertiesu od Internet konekcije :lol: )

Naravno da sam provjerio kablove etc... e sad uzmem serijski kabl i lijepo ovak po uputstvu: nine-pin, female DB-9 to RJ-45 serial cable to the RJ-45 serial port on the access point i pokrenem hyperTerminal, medjutim... hype ne odgovara... izgleda da nemre nac AP... :roll:

kada rebootam AP fizicki sa upaljenim hypom, isti pobudali :? dok se AP ne botuje a onda stane... u medjuvremenu dok se AP boot-a, terminal izbacuje neke hieroglife... :x :x :x

Sumnjam da sam unistio OS na AP-u jer nisam rabio nikakve komande koje bi dovele do tog... jednostavno sam pogubio IP od AP.a i to sad nemrem nac (samo nemojte da skeniram od 0.0.0.0 do55.255.255.254 molim Vas, to traje DANIMA!)

Hvala unapred na bilo kakvoj pomoci, ako treba jos neko pojasnjene tu sam... samo da mi neko da bilo kakav savjet

P.S. Takodjer moram navest da sam pingo DNS host recorde kako mi se zvao IP po svim mojim IP opsezima koje sam koristio, medjutim ni tako ga nemrem nac... resolvam IP na kojima sam kacio AP, nemre ga nac ni tako... sve sto trebam je http://ipadresaAP-a/ :oops:

BTW jel tako da kad ustekam ovaj DB-9 moram iskljucit UTP sa etherneta ? Ja ga iskljucim stalno kada se kacim sa DB-9 na console, neznam zasto to tako radim, (valjda sam negdje to procitao, sta li :D :D :D )do sada kada sam hypom pristupao CISCO routerima, uvijek bih iskljucio mrezu i sve bi bilo ok prilikom konfiguracije... mozda ovo sve vama nidje veze spika amater, al pomagajte! :(
Haqqani

Post by Haqqani »

Hmmmmm...

Probaj da insistiras na medjusobnom djelovanju dvaju ciklicnih sistema, samo dobro pazi da ne izforsiras dato okruzenje ... Kao sto ti je poznato , sistem ne trpi razonodu .
legendo_moja

Post by legendo_moja »

Skeniraj samo privatne IP adrese koje si mogao koristiti, ne moras sve..
ndzlatar

Post by ndzlatar »

Vjerovatno ti nije sinhronizovana brzina na hyper terminalu, za serijsku komunikaciju sa ruterom i zato ti se izbacuju ti hijeroglifi
Mislim da bi ti brzina trebala biti podesena na 9600 bits per second, Data bits 8, parity none, flow control : none. e onda ako se zakacis ako je sve isto kao na ostalim cisco ruterima trebalo bi da napises show interface nazivinterfejsa (za koji hoces da vidis ip adresu). Ako ne znas koji je interfejs na ciscu bi na tom mjestu mogo staviti ?. znaci : show interface ? - i on ce ti izbaciti sve interfejse koje imas. onda ponovo upises komandu sa nekim od tih naziva. moguce je da ces jedino prije toga morati preci u priviledged mode, a to uradis sa komandom enable. tu ce ti mozda traziti password. Show interface ce ti izvbaciti kako je interfejs konfigurisan, izmedju ostalog ip adresu i subnet masku. Ovo sve govorim za rutere koji su recim serije 1700 ili 2600, za tvoj ne znam hoce li upaliti, ali posto je cisco trebalo bi. To za iskljucivanje UTP-a s mreze nema nikakve veze. Nije mi samo jasno kako si ranije konfigurisao taj uredjaj (ruter li je sta li je) ako sad ne mozes da se nakacis hyper terminalom. Moguce je jos jedino da je neko promjenio brzinu za serijsku komunikaciju sa hyper terminalom na ruter i nemogu da se sinhronizuju. Tu je rjesenje da krenes redom i isprobas sve brzine koje imasu u onom boxu na hyper terminalu. Valjda sam pomogo :)
visocicaguy

Post by visocicaguy »

pa zasto jednostavnio ne sniffas traffic, ako je AP...

uzmi npr ethereal, on to moze. resetujes router, kako bi on inicijalnio nesto "propingo", i trebao bi uspjeti uhvatiti u kojem je range-u

mozda to mogu i manje kompleksni programi, mozda netstumbler, kismet ili ko vec...ali ethereal moze garant
TourniqueT

Post by TourniqueT »

E zlatar, svaka ti se pozlatila :D :D :D

Cim dodjem kuci pokusat cu da provalim interface... hype je podesen kak stoji na cisco.com da treba podesit 9600 8bit none etc...

Prije sam konfigurisao AP preko IP adrese (defaultna 10.0.0.1) i web browsera :-D

Javim se veceras jesam uspio ili ne.

Vis.. probat cu sa ethereal-om ako mi ne upali reset na HyperTerminala

thnx ppl
Lisac

Post by Lisac »

zlatar mudro prozborio :D ukoliko ti kod restarta serijski (chuj serijski :D) konektovanog AP-a HT izbacuje hijeroglife onda je u pitanju standardni problem sa podeshavanjem brzine na serijskoj komunikaciji. poslushaj mudrog chovjeka i dajem ruku i rukav :D da bi mu trebao pristupiti bez problema. ali ipak budi uljudan i pristojan za svaki sluchaj, jebiga nikad se ne zna sa mashinama one su ti jako muhanate. hocu reci da testirash druge moguchnosti sa parity, data bitom i flow-controle settingsima jer gore pomenute jesu standard, ali kod neshto starijih aktivnih mrezhnih komponenti. AP je ustvari igrachka i nemoj da te bilo shto zbunjuje, nakon izvjesnog vremena znaju se osamostaliti i deshavalo se da se isti iz chista mira stave u funkciju W-less Bridge-a umjesto AP-a. Ukoliko ni to ne pomogne potrazhi (prepipaj) :D svoj AP i pogledaj ima li gdje neshto shto bi mogao pritisnuti i resetovati kutiju (ne restartovati upali-ugasi :D) koja bi se u sluchaju da ta mogucnost zaista i postoji morala vratiti na default-ne fabrichke settingse (iliti IP 0.0.0.0) pa onda udri sa web-browserom po njoj :D
Ovo sa ishtekavanjem RJ-45 iz ethernet porta prilikom korishtenja console-a je super zajebancija, ali valjda svi mi imamo svoje rituale dok vezhemo cipele :D :D
ako bude problema javi, ali nakon lige prvaka :D, rijeshice se.
TourniqueT

Post by TourniqueT »

Vidi lisca :p

ama ima MODE BUTTON al nidje veze... pritisko, ne pritisko... isto ti ga dodje... na cisco.com nema ni slova o tome. Neshto su mi rekli kod dobavljaca lafo pritisni 15 secundi... nishta :D
chinese_water

Post by chinese_water »

posto nisi nasao nista na ciscovoj stranici:
http://www.net130.com/attestation/ccip/ ... %203.1.pdf
eto sada ... i polako... :)
Post Reply