Sony Xplode, da ili ne?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kijametdedo

#1 Sony Xplode, da ili ne?

Post by kijametdedo »

kontam uzeti neki novi sound system za auto, pa sam u dilemi da li da uzmem sonyev cd/mp3 player u kompletu sa 4 zvucnika (2x60 W + 2x150W) iz ove zadnje Xplode serije.

u dilemi sam izmedju vise marki (roadstar, kenwood, pioneer), ali mi nekako sony izgleda (i zvuci :D ) najprivlacnije.

kakva su vasa iskustva sa njihovom opremom?
nineac

Post by nineac »

Odmah u startu odustani od roadstara!
SONY je marka srednje klase u auto akustici, i nećeš pogrješiti, ali to je to!
To je za ljude koji hoće malo jeftinije, a nisu zahtjevni!
Uzmi Pioneer ili Kenwood, a ako baš hoćeš klasu, onda ALPINE ili CLARION!
Moj izbor, CLARION, ako imaš prilike i mogućnosti, to uzmi bez razmišljanja!
Pioneer ili Kenwood, imaju daleko više opcija, kontrole zvuka, itd. od SONY-ja!
Takođe, prirodniji im je zvuk!
Kenwood, malo slabiji bas ima, ali čistiji zvuk, kao i dugotrajnije uređaje od Pioneera!
kijametdedo

Post by kijametdedo »

hvala na iscrpnom odgovoru. moram obici kenwoodovo zastupnistvo, da vidim cijene. za pioneer vec sada znam da mi je preskup.
kijametdedo

Post by kijametdedo »

isti sam! ne volim praviti diskoteku od auta i generalno su mi infantilni likovi koji ugrade 2 woofera, boombox, 16 tweetera i pojacalo u auto :shock: ali posto volim muziku ipak mi treba malo akustike.

kako ces prepoznati mahalca? ima 240 W u gepeku.
kako ces prepoznati mahalca koji jos uvijek zivi s roditeljima? ima 240 W i daljinski za cd player.
sta ce mu daljinski? pa zadnje sjediste mu je spavaca soba, pa da se ne dize s lokalne hanumice kad hoce da promijeni pjesmu... :D
nineac

Post by nineac »

To za daljinski je legendarno, stvarno glupost!
Ipak ja sam veliki audiofil, i imam oko KW u gjepeku!
Kod mene je Pioneer DEH-P3600MP, ima dosta opcija, MP3 je, itd!
Strava uređaj za te pare ( U zenici 325km NOV)
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

Prije 3-4 godine dok je Yugo bio češća pojava na cesti nego danas, znao sam dvojicu likova kojima je audio oprema u autu bila bar 2X skuplja od samog auta :D :D
nineac

Post by nineac »

Znaš ja živim u blatuši u zenici, a tu su samikreteni! tj. zarađuju kradući, međutim ja iam vrlo dobre komšijske odnose sa njima, pa iako neko mi maznem, saznat ću ko je :x
Drugo, ima plaočica, a zadnja tabla je ručno napravljena, i zaključana (serijski mehanizam, plus neku zaštitu što sam ja pravio) pa ako hoće to da ukrade, morat će odsjeć gjepek, i ponjet ga!
A ima i alarm!
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Nemoj ići u Kenwoodovo zastupnistvo, skupi su pravo! Vidi u Data-projektu ako te zanima Kenwood. I ne znam otkud ti da je Pioneer skuplji od Kenwooda? Pogledaj Pioneer u mobil mediji na Malti, cijene su pravo povoljne! Dobri Pioneerovi zvučnici u Mobil mediji su 130 maraka 2 komada (13 cm, čini mi se), što ti je dovoljno s obzirom na kvalitet. Nemaš uopšte potrebe za dodatnim parom zvučnika. Jest da su duplo skuplji od Sonyja, ali eto...Tu pogledaj i CD/Mp3 Pioneer, ja sam vidio da bez Mp3, model 1630R (izlaz 50wx4, CD-R/CD-RW, itd) košta 233 marke. Inače, jedan moj poznanik ima zvučnike x-plod i bolji su serijski u mojem Daihatsu-u (čistiji zvuk, duplo bolji bas) od njegovih x-plod, iako je kod mene kasetofon Kenwood, a kod njega CD player Panasonic.
I još nešto: Kod jednog frajera sam vidio Sonyjem CD player (nije x-plod), doduše malo stariji, ali preskače na svakoj rupi! Ni navedeni Panasonicov, ni tvornički CD Player u Renault Cliu, nikada ne preskaču!
Last edited by ado-šampion on 09/09/2004 21:55, edited 1 time in total.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Kad je već pokrenuta tema, zna li mi iko nešto reći o CD playeru Pioneer DEH-1630R, koji sam naveo?
nineac

Post by nineac »

Evo ovako (znas da se razumijem u to, takoda imam sve kataloge):
Klasičan CD (nažalost pojačalo nije MOSFET) ali može reproducirati CD-R/RW
4x45w, ima D4Q opciju koja čisti i pojačava radio prijem, kao i EEQ za podešavanje zvuka!
Din izlazna snaga mu je 4X25w pri 14.4 volti!
Tu i jeste razlika izmđeu Pioneer,Kenwood-a, SONY-a i npr. Phillipsa,CLARIONA,ili ALPINEA!
Moj prošli CD je bio PHILLIPS sa Changerom,MOSFET pojačalom sa toroidnim trafoom, i bio je 4X35W, ali 4X25w din snage pri 12 volti! Tako da je pri 14.4v davao približnu snagu nativnoj, tako da je taj stari Phillips (1996g) vjerovatno jače svirao od tog pioneera!
Moj Pioneer DEH-P3600MP je profesionalan uređaj koji ima dva izlaza za pojačalo, IP-BUS kontrolu, može raditi na MP3/WMA i WAV , ali kada bi bio u mogućnosti da kupim nov taj Phillips (više se ne proizvodi) odmah bi kupio i izbacio Pioneer, jednostavno to su konfekcijski proizvodi!
Moj Izbor:
1.NAKAMICHI
2.BECKER
3.CLARION
4.PHILIPS
5.ALPINE
6.KENWOOD
7.PIONEER

Kenwood je uvijek bio skuplji od Pioneera, i nije tolika razlika u uređajima koliko je u zvučnicima!
Takođe, taj DEH-1630R u zenici košta oko 210KM, a zvučnici TS - A6900 90KM, 25x16cm, ovalni!
Ja ih imam u svom autu i extra su!
Ti zvučnici od 13cm su oko 50km!
MilanT

Post by MilanT »

Sony X-plod je sasvim OK.To je otprilike srednja klasa i nećeš se pokajati ako ne namjeravaš nadograđivati na tom sistemu sa pojačalom i subwooferom,te ako nisi fanatičar za čistinu i jačinu zvuka.U slučaju da jesi,preporučujem ti Alpine. :)
JBL

#12 Re: Sony Xplode, da ili ne?

Post by JBL »

kijametdedo wrote:kontam uzeti neki novi sound system za auto, pa sam u dilemi da li da uzmem sonyev cd/mp3 player u kompletu sa 4 zvucnika (2x60 W + 2x150W) iz ove zadnje Xplode serije.

u dilemi sam izmedju vise marki (roadstar, kenwood, pioneer), ali mi nekako sony izgleda (i zvuci :D ) najprivlacnije.

1. Ne, SONY nikad nije imao reciever vrijedan svoje pare. Uzmi Pioneer 3xxx seriju.

2. 4 zvucnika takva zvucnika su bezze. Kupi 2 kvalitetna prednja (NE SONY) i steti pare za pojacalo (u toj klasi Magnat Xcite) i sub (SPL Dynamics recimo). Na kraju kupi jos nesto za rear fill ako ti treba.
nineac

Post by nineac »

Pa reko je covjek da nije nesto zahtjevan, ai nije sa parama! Čuj SPL, pa koliko košta!
Ja sam htio uzeti sebi naprijed, pa sam skonto da se ne isplati!
Imam naprijed 3-system Blaupunkt Blue Magic, 16cm, a SPL (isto odvojeni sistem) košta 465km!
Pa ti kontaj!
kijametdedo

#14 Re: Sony Xplode, da ili ne?

Post by kijametdedo »

JBL wrote:
kijametdedo wrote:kontam uzeti neki novi sound system za auto, pa sam u dilemi da li da uzmem sonyev cd/mp3 player u kompletu sa 4 zvucnika (2x60 W + 2x150W) iz ove zadnje Xplode serije.

1. Ne, SONY nikad nije imao reciever vrijedan svoje pare. Uzmi Pioneer 3xxx seriju.

2. 4 zvucnika takva zvucnika su bezze. Kupi 2 kvalitetna prednja (NE SONY) i steti pare za pojacalo (u toj klasi Magnat Xcite) i sub (SPL Dynamics recimo). Na kraju kupi jos nesto za rear fill ako ti treba.
jel to ti mene hoces da posaljes u bankrot, ili samo na love parade? :lol:
JBL

#15 Re: Sony Xplode, da ili ne?

Post by JBL »

kijametdedo wrote:
JBL wrote:

jel to ti mene hoces da posaljes u bankrot, ili samo na love parade? :lol:
ako imas love za sony i xplod onda valja dodati malenkost za nesto puno bolje...

redom:
- pioneer 3xxx je 300KM
- prednji sistem (2way) tamo nesto oko 150-200KM
- pojacalo od Magnata od 300KM dalje
- sub od SPL Dynamics je oko 250KM

razlika u kvaliteti je sigurno vec od one u cijeni
8-)
kijametdedo

Post by kijametdedo »

izadje na milju, a meni budzet 450-500 maraka... :(
JBL

Post by JBL »

kijametdedo wrote:izadje na milju, a meni budzet 450-500 maraka... :(
onda si predlazem samo pioneer,

300km in prednji sistem za 200KM (recimo od MTXa), stavljati neke koax zvucnike pozada nema efekta
nineac

Post by nineac »

JBL nisi bogami upravu!
Koax zvučnici u dimenziji 6x9 ili 7x10 cola su po meni najbolji izum!
Prvo, koax ovalni zvučnik u tim dimenzijama ima bolju zvučnu sliku od bilo koje normalnog okruglog zvučnika od 25cm slične snage i odvojenih komponenti!
drugo, daleko lakša ugradnja, a time što ih staviš na zadnju tablu daje bolju zvučnu sliku!
Takođe, jeftiniji!
Bilo koji cd 4x30w može gurati koax 6x9 iz pioneer-ove serije TS-6900 i Ts-6910!
SPL Subwoofer je dalek skuplji!
nineac

Post by nineac »

Da još malo nastavim!
Da je SPL 250 km, ja bi u svom autu imao te subwoofer-e, a ne dva TS-205F iz accelerate serije, i oni su oko 250-300 km, ali sam ih dobio na poklon, tako da mi to nije bio trošak!
A SPL, mi je trenutno misaona imenica :x
Ipak, ako gosp. kupi taj SONY X-PLOD (ja sam ima to 4x45) i stavi npr. na zadnju tablu dva Pioneer-ova zvučnika TS-6910 koje će gurati taj CD, neće se zeznuti,i imat će sasvim prihvatljiv zvuk, a i jačinu!
Kada bude htio, i mogo, da se nakće decibelima, i hercima kao mi, onda ćemo doći na tu temu !
kijametdedo

Post by kijametdedo »

ova nineacova kombinacija zvuci dobro. sad sam gledao nominalnu snagu i ostale brojeve koje uglavnom ne razumijem. u kombinaciji sa brojevima koje razumijem, pracenim mjernom jedinicom KM, izgleda kao best buy! :D

I think we have a winner! :-D
JBL

Post by JBL »

nineac wrote:JBL nisi bogami upravu!
Koax zvučnici u dimenziji 6x9 ili 7x10 cola su po meni najbolji izum!
Prvo, koax ovalni zvučnik u tim dimenzijama ima bolju zvučnu sliku od bilo koje normalnog okruglog zvučnika od 25cm slične snage i odvojenih komponenti!
drugo, daleko lakša ugradnja, a time što ih staviš na zadnju tablu daje bolju zvučnu sliku!
Takođe, jeftiniji!
Bilo koji cd 4x30w može gurati koax 6x9 iz pioneer-ove serije TS-6900 i Ts-6910!
SPL Subwoofer je dalek skuplji!

1. zvucna slika mora biti na prednjem dijelu auto, znaci 6x9 je bezveze vec u startu

2. tweeteri moraju biti usmjereni diagonalno od osobe

3. za montazu 6x9 moras praviti rupu u zadnjem dijelu auta, za montazu sistem obicno stavis 16cm zvucnik u rupu vrata i tweeter na armaturu

4. SPL Dynamics 12" V Serija po citavoj Evropi kosta oko 250KM. Informaciju o tacnoj cijeni ces dobiti ovdje [email protected]
Montirao sam barem 10 tako da znam koliko kostaju. PRO serija je malo skuplja al jos uvijek jako povoljna za svoj kvalitet.

5. plastik fantastik Pioneer zvucnike necu ni komentirati :-)

Usput, cak da ti bolji 6x9 moze raditi normalno radiu (a sumnjam da takav radio postoji za 300KM (ili 600)KM sve sto bi cuo je tresak pozada. Vise bi cuo izvan auto nego u autu :-? Samo ti jos narodnjak onda fali :lol:
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

nineac wrote:
1.NAKAMICHI
2.BECKER
3.CLARION
4.PHILIPS
5.ALPINE
6.KENWOOD
7.PIONEER
Od kad nisam vidio da neko spomene Nakamichi :) Jedina zamjerka kod njih je što stvarno uopšte ne posvecuju pažnju dizajnu. Ne kažem da treba da stave naglasak samo na dizajn ( kao većina sony uredjaja, koja time i dobija na popularnosti ) nego da urade nešto kao Clarion. Spoj funkcionalnosti, visoke kvalitete i solidnog dizajna.
nineac

Post by nineac »

MOJA GREŠKA!
Ja sam SPL zamjenio sa PRS serijom!
Ja sam htio sebi PRS seriju uzeti, a ne SPL!
Inače, TS-W101 SPL od 1.500w u FIS-Vitez košta tačno 250km!
Ali, ja nebi uzimo njih iz jednog prostog razloga:
U BiH nemožeš uzeti toliko kvalitetno i jako pojačalo da može to gurati, zato ja koristim manje subwoofer-e (20cm, 250W, ali vrlo jake sinusne snage od 200W)
a evo kako je to kod mene prije funkcioniralo,a kako sada!
U prošlom autu sam prvo imao Phillpis 4x35w, normalno spojen 2 naprije, 2 nazad! Nazad sam imao na tabli 2x Pioneer okrugla zvučnika sa 2 odvojena sistema (starija serija, nesjećam se koja) koji su sasvim solidno svirali, međutim Phillips ih je odero za 3 mjeseca, BUKVALNO!
Tada sam stavio CONCORD 7x10" samo na uređej (bez pojačala) tako je sviralo, da su svi koji su sjeli u auto mislili da je to pojačalo od jedno 200w!
Naprijed sam imao 2 4x6" u tabli i sasvim su se fino ukomponovali!
Onda sam poslije stavio umjesto tih Concorda (i oni su produvali) "x TS-6920 (žuta serija, sada accelerate) 4 sistema 6x9" na pojačalo RTO 2x100w!
I opet je super sviralo, a pošto sam je jebeni perfekcionista, nije smjelo biti nekakve neartikulisane buke!
Sada u ovom autu stvari stoje ovako:
U prednjim vratima : 2x Blaupunkt Blue Magic, 17cm 3-sistema (odvojeni), bas u dnu, srednji na sredini vrata, visoki na vrhu!
Zadnja vrata: 2x 13cm Blaupunkt Blue Magic , 2-sistema (odvojeni) bas na dnu, visoki na vrhu!
Zadnja tabla: 2x Pioneer TS6900 koax (dva sistema), dva Subwoofer-a TS-W 205F između ta dva koax-a!
U prednjim vratima zvučnici su spojeni na CD (DEH-P3600MP 4x50W), a na tabli koax na pšojačalo Blaupunkt BOA 208 (2x100w) a Subwoofer-i spojeni na pojačalo MAGNAT CLASSIC 2X180W (može i 1x360, ili 4x90w)!
Sve to EXTRA FUNKCIONIŠE, u smislu čistine zvuka (a jačina je isto primjerena, tablice sam pričvrstio sa 4 šarafa)!
Ti koax zvučnici imaju nemjerljiv doprinos u davanju viokotonaca, posebno osobama koje sjede na zadnjoj klupi, a nefali im ni basa(ustvari niko nemože sjediti nazad kada je pojačano, bar ne dugo)! Tako kada se oni isključe, a ostanu na tabli samo subwoofer-i da rade odmah se prijeti pad u čistini zvuka, jačini, ali i jačini basa!
Sada ću te zvučnike zamjeniti sa TS-6920 ili Kenwood-ovim sa 4 sistema!
Zato, za gospodina koji hoće taj SONY, prvo neka krene jednostavno kao i ja, sa 4 zvučnika i tim X-PLODOM, e kada mu se malo osladi, onda će htjeti pojačalo, pa drugi CD, i itd,itd!
Tako smo svi krenuli, a i meni su u početku pare bile limit, doduše i sada su, ali već mogu sebi priuštiti to što imam!
Stvar je da ljudi koji hoće malo bolju muziku, uvijek kažu: ma meni netreba više, a onda malo po malo, postanu najglasniji u mahali!
Takođe, probaj naći VDO-SIEMENS, vidi pošto je, oni koriste Phillips-ovu tehniku, a ona je po meni bolja od Pioneer-a, Sony, ili Kenwood-a, a izuzetno su dugotrajni!
Post Reply