Sony Android TV

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
Nokian808
Posts: 394
Joined: 13/05/2013 20:50

Sony Android TV

Post by Nokian808 » 23/08/2015 21:08

Evo iskustvo iz prve ruke s Sony Android TV nakon 20 dana korištenja (50W755c ali se odnosi i na sve modele Sony Android TV 2015).

POZITIVNO
-Kvalitet slike je odličan već iz kutije (na jačim modelima može biti valjda samo još bolje).
-Dobro je podržano spajanje periferija (Airmouse, BT tastature, gamepadovi itd)
-Televizor pri standardnom gašenju ide u sleep mode i kad ga upalite nije bitno nakon koliko vremena vraća se tačno na stanje na kojem je bio (npr. ugasite ga u Kodiju i kad ga upalite sutra pali se direktno u Kodi - odlično za vas ali može biti zbunjujuće za ljepšu polovinu;-)
-Android TV ima mnogo mogućnosti i već dosta aplikacija je dostupno a one koje nisu dostupne mogu se sideloadati i uglavnom rade i ako je kod nekih orijentacija poremećena (potrait prikaz umjesto landscape) ali postoji workaroud.
-Kodi radi ODLIČNO i svi plugini rade kako treba;-)
-Sve je mnogo fleksibilnije i moćnije nego klasični smart tv sistemi što je naprednim korisnicima plus
-Odlična povezivost i komunikacija s android mobitelima i PC (Chromecast integrisan u TV). Preporučujem da probate Videostream sa Playstora (odlično za streaming medija s PC uz kontrolu s mobitelom).
-Mogu se igrati prilično vizuelno atraktivne igre direktno na TV a ako sparite dualshock 4 s TV (odlično podržan ali se mogu dodati i drugi BT gamepadi) iskustvo igranja je odlično.

NEDOSTACI
-Obični daljinski je katastrofa i ima veliko Netflix dugme koje nama na ovim prostorima ne služi ničemu
-Mnoge izlistane karakteristike ne rade uopšte i navodno će doći s novim firmwarom (PIP i snimanje).
-Televizor se zna zablesaviti relativno često i samo držanje 10 sekundi power off dugmeta za potpuni restart pomaže (uostalom već vidjeno i na android mobitelima).
-Ponekad se primjeti usporenje u nekim aplikacijama pogotovo zahtjevnim igrama kao da hardver treba više snage - sve je još generalno igrivo ali npr. Asfalt 8 airbone nije savršeno fluidan ali je igriv (i rado ga igram).
-Ima bugova i definitivno se osjeti da Android TV nije završen proizvod već proizvod koji treba krpljenje.
-Fleksibilnost i mogućnosti android tv prosječnom korisniku mogu biti veliki minus (npr. ako očekujete da samo ubacite USB s filmom i titlom i da će vam kao na običnom tv prijaviti usb a vi samo odabrati video i da će nakon toga krenuti film s pravilno prikazanim titlovima čeka vas iznenadjenje).
Last edited by Nokian808 on 23/08/2015 21:25, edited 2 times in total.


User avatar
iPod
Posts: 1794
Joined: 20/11/2006 17:20

Re: Sony Android TV

Post by iPod » 23/08/2015 21:11

Odličan review :thumbup:

Jesi probao neke od popularnijih Video addona za Kodi, recimo kao Genesis ili Popcorn Kodi add-on za streamanje torrenata?

Da li TV podržava dekodiranje HEVC (H265)? Mislim da bi trebalo jer je u njemu MediaTek MTK SoC najnoviji (http://www.mediatek.com/en/news-events/ ... ndroid-tv/)

Ako ti ne bude mrsko skini neki sample encodiran u H265 pa pokušaj playati iz Kodi-a :)

Nokian808
Posts: 394
Joined: 13/05/2013 20:50

Re: Sony Android TV

Post by Nokian808 » 23/08/2015 21:17

Jesam i već sam napisao da Kodi i plugini rade odlično.
Instalirao sam 15.1 koji je direkno dostupan na televizorovom playstoru (zamisli moje iznenadjenje) a zatim sam instalirao 14.2 putem sideloadinga s USB. I jedan i drugi bez problema primaju sve plugine koje sam probao a Genesis i inače najviše koristim.
WIFI na TV je nevjerovatan i neuporedivo bolje radi nego android box koji sam koristio prije. Uopšte nema bufferinga ukoliko je izvor dobar.
Probao HEVC i radi bez problema. Najbolje od svega skineš šta želiš - VLC, MX player, BS...sve radi. Defaultni video player se nažalost ne može deinstalirati. Isti ne valja jer ne podržava naša slova u titlovima ali lako promjeniš koji program želiš koristiti kao default.

Nokian808
Posts: 394
Joined: 13/05/2013 20:50

Re: Sony Android TV

Post by Nokian808 » 24/08/2015 17:12

Testirao sam tv i antutu je oko 21 hiljade a soc je neki mediatek dualcore a17 s Mali t624 (ista grafika kao u note 3 neo).
U prevodu i praksi brže od Android stickova i tableta s Rockchipom 3066 ili telefona starih 2-3 godine ali ipak pomalo slabo s obzirom da televizor nema problema s napajanjem (ne radi na bateriju pa ne treba stedljiv SOC). Smatram da je Sony previše stedio na SOC i da je trebao staviti jači hardver. Ovako televizor od 1640 KM brzinom izvodjenja melje telefon od 500 KM...Da se razumjemo televizor je jos uvijek dovoljno brz i u korištenju nije nikad frustrirajući kao stare smart platforme npr. od Philipsa ili Grudinga (ko je imao muku to probati:-))
TV nema problema s zagrijavanjem i potpuno je nečujan.
Malo me smeta što mu je napajanje izvedeno kao cigla na žici ali valjda je zato impresivno tanak i nema ventilator...

Post Reply